banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 15:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Da li ste zabrinuti zbog starenja i zelite li da usporite taj proces?
Glasanje se završava 31 Okt 2008, 01:09
Da 39%  39%  [ 11 ]
Ne 61%  61%  [ 17 ]
Ukupno glasova : 28
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2008, 17:20 
ja sam cijelo vrijeme planirao da se ubijem dok sam mlad...

.. i tako ostarih razmisljajuci....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 22:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Vader je napisao:
Da li je neko čitao knjigu Petera Keldera "Fontana mladosti - Tibetanske vježbe za podmlađivanje"?

Da li je neko radio te vježbe?
Šta mislite o mogućnosti da neke vježbe mogu povećati vitalnost i usporiti starenje?

Evo da se dopunim, našao sam na jednom domaćem sajtu opis i slike za ovih pet vježbi kao i neki manji teoretski uvod koji se ne odnosi samo na uzroke starosti nego uopšteno na zdravlje i vitalnost koja je bitna za sve periode života a ne samo za starost, i sa te strane su ove i druge slične vježbe dobre za bilo koji period života. Evo šta kaže u tom uvodu:

Tijelo ima 7 energetskih centara, ili popularno zvanih, Čakri. One su snažna električna polja, nevidljiva za oko, ali u stvari – postoje. Svaki od tih sedam energetskih centara pobuđuje po jednu žlijezdu koje luče razne kemijske spojeve ( npr. hormone ) koji su bitni za pravilno balansiranje kemije tijela i njegovo ispravno funkcioniranje. Ti hormoni reguliraju tjelesne funkcije uključujući i proces starenja.

Prva čakra, najniža, centar je reproduktivnih žlijezda, druga je u abdominalnom dijelu trbuha, regulira gušteraču. Treća regulira nadbubrežnu žlijezdu i nalazi se u ravnini želuca. Četvrta se nalazi u predjelu srca. Peta regulira štitnu žlijezdu u predjelu vrata. Šesta se nalazi u zadnjem dijelu mozga, a sedma, najviša, nalazi se u prednjem dijelu mozga i regulira hipofizu.

Ti energetski centri okreću se velikom brzinom ( spinaju se ). Kad svi postignu veliku brzinu i međusobno, istu, tijelo je u savršenom balansu i zdravlju. Kad se jedan ili više njih uspori, dešava se starenje i fizičko propadanje. U zdravom tijelu ti energetski centri vrte se velikom brzinom, dozvoljavajući tako vitalnoj životnoj energiji ( prana, chi, orgon, eterička energija... ) da teče prema gore kroz endokrilni sustav. Ali ako se jedan ili više tih centara uspori, energetski tok se koči ili blokira. I to je, naravno, drugo ime za starenje i bolest.

Ti energetski centri koji se okreću, u zdravoj osobi se šire i izvan materijalnog tijela, a kod bolesne ili slabe stare osobe jedva dosežu površinu. Najbrži način da se povrati mladost, zdravlje i vitalnost, je taj da se ponovo počnu normalno okretati ti energetski centri. Postoje 5 jednostavnih vježbi s kojima se to može postići. Bilo koja od njih je isto od pomoći, ali potrebno je svih pet da se postigne potpuni rezultat.

Ovo naravno nisu jedine vježbe sa kojima se djeluje na energetske centre ali po ovoj knjizi ovih pet djeluju na podmlađivanje.

http://www.val.hr/php/index.php?option= ... 6&Itemid=1

Vrh

Tema posta: Re: Starost
PostPoslato: 10 Feb 2008, 23:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Бити стар

Живео је за синовљева писма из Канаде. За тешку, седмогодишњу преписку лажи, у којој су један другог штедели истине до граница иза којих је више није ни било. Син би му надугачко писао како се скућио, да му је „кренуло“ и да ће ове јесени доћи... Отац би му нашироко отпоздрављао: да не брине, да је добро и здраво и да се радује јесени...

Зар да помене како јавност, ево, данима лицемерно нариче над срамотним крепањем петоро стараца, у свега две минуле недеље. То врла јавност заправо нариче над собом. Над обезбоженим траговима савести, јер кад двоје убије глад, двоје студен, а ту пету статистичку несрећницу умори заборав најближих, онда они нису умрли већ крепали, молећи за смрт...

Он се још, ето, не да. Као егзотична звер иза дебелог стакла, као губавац иза три браве – не мари што се ноћ спрда са тих седамдесет година коже, костију и нешто мало душе, сатеране у ћошак бутика изнад Славије.

Тобоже чува тај објекат дреждећи целу ноћ закључан у њему. Тобоже га плаћају неку мизерију за то, злоупотребљавајући његов убоги статус. Тобоже је мало било 40 минулих година за пресом у ИМТ-у. Тобоже је за тај рад добио пензију и синдикални сат. Тобоже живи од пензије. Тобоже му је остало само да ужива у старости и чека синовљеву јесен...

Речју: стар је, што значи да је баласт. Ако је баласт, онда је грешан. Ако је грешан, треба да пати. Патиће, ако је понижен. Понижен је ако је после радног века и даље свега жељан. Ако је свега жељан, мора још да ради. Ако мора још да ради, значи да је пензионер у земљи Србији. Ако је пензионер у земљи Србији, значи да је баласт, и тако све у круг...

Пијана дечурлија се без устезања олакшава пред бутиком. Курве зарађују своју пензију на паркингу. Што да не?! Кога да поштују? Старца у излогу што се ко заморче белас’о међ’ фирмираном робом?! Оног којег ни друштво ни држава испоштовали нису. Бог ћути, ђаво шићари, а људи ко људи...

Срећа, дуга је ноћ, има довољно времена да отпише сину док јутром не дођу газде да га пусте на „условну слободу“. Срећа, изда ли га срце док лаже сина, наћи ће га сабајле, за разлику од оних несрећника којих се сете тек када им трупла засмрде. Срећа, па ће газде моћи да допишу који ред сину захтевајући материјалну надокнаду за душевну бол коју су претрпели угледавши мањкалог старца, опруженог преко увозне позамантерије. Благо њему од толике среће...

Жалоснији од ове приче је факат да делује нестварно или у најмању руку романсирано, јер живимо у заблуди да овакве судбине старих нису део наше свакодневице и да смо као друштво далеко човекољубнији него што заправо јесмо...

Морала је бака бити начисто с тим. Сувише јој је година да би превидела снагу људске бездушности, али мука која је њу гонила већа је и силнија од свега.

Запарала је сирена с касе безличност новобеоградског хипермаркета. Фурија се сјурила ка излазу као да су у потери за наркобосом, а не сенком од жене која је неспретно замицала за погледе.

– Лопов! Лопов! Баба је нешто украла – урлала је разгоропађена касирка, већ стижући баку на покретним степеницама.

– Срам те било, ђубре маторо! Лопове, стоко крадљива... – осоколила се окрилаћена равнодушним погледима пролазника.

– Полази бре! Полицију ћемо сад ми теби...– звонило је холом.

Да су је моткама утукли, часније би било. Да су је у неки мрак повели и газили док има даха у њој, севап би био, само да је тако не развлаче ходником ко проказану блудницу. Ко дртаву поњаву...

Да деца не гледају како храбри преторијанци трговине мрцваре свој плен. Само да јој нису пред свима изврнули џепове и извукли из њих тај смотуљак са стотинак грама млевеног меса, невешто украден...

Да је шта друго узела, па да је цела свита каменује. Да се за шта скупље ухватила, па да је голу обесе наглавце, али...

Стотинак грама млевеног меса! Стотину псовки и урлика – зар за сваки грам?! Зар толико бесно утиснутих прстију у прозирну, копренасту кожу?! За стотину грама млевеног меса?

И да нико не каже: Стојте! Немојте! Грехота је за стотину грама млевеног меса. Да је од беса. Да је од безобразлука. Да није од муке превелике, па нека злуради погледи довека шибају то лице без крви, без гласа, без гримасе...

Ако ико може са сигурношћу рећи да га не чека старост жељна стотину грама млевеног меса, нека први удари.

Ал’ нека пази, већ сутра ће лик у огледалу бити изборан, уморан и сед.

Хоће ли смети да га погледа у очи?..

Jos neke teme o starosti mozete procitati na: http://www.politika.co.yu/rubrike/Tema- ... .1.sr.html

Filozofija...

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 12 Feb 2008, 11:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Vader je napisao:
Da li je neko čitao knjigu Petera Keldera "Fontana mladosti - Tibetanske vježbe za podmlađivanje"?

Šta mislite o mogućnosti da neke vježbe mogu povećati vitalnost i usporiti starenje?

Ovde se radi o navodno drevnim Tibetanskim tehnikama koje djeluju na rad duhovnih energetskih centara (čakri), pet relativno jednostavnih vježbi pa je knjiga poznata i pod imenom "pet tibetanaca".

Evo cijela knjiga na nešm jeziku

http://www.objave.com/sadrzaj.php?na=tibetanci&r=0

Vrh

Tema posta: Re: Re:
PostPoslato: 12 Feb 2008, 14:37 
Vader je napisao:
Vader je napisao:

Ovde se radi o navodno drevnim Tibetanskim tehnikama koje djeluju na rad duhovnih energetskih centara (čakri), pet relativno jednostavnih vježbi pa je knjiga poznata i pod imenom "pet tibetanaca".

Evo cijela knjiga na nešm jeziku

Ja sam pokusao,
samo mi se cini da sam se negdje zeznuo...

niti sam se podmladio niti sam vitalniji...

jedino mi se kita utrostrucila... :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 16:01 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Feb 2008, 19:27
Старост је гадна ствар, поготово у ово вријеме и код нас. Кад видим оне јадне пензионере како се тресу и онда још свађају око оног шаха у граду. Жао ми њих и дјеце, јер све остале групе себи могу да побољшају живот. Мислим да старост људи који данас имају 20,30 година ће бити квалитетнија од данашњих старих људи. Не вјерујем да ћемо баш као Јапанци моћи себи приуштити путовања цијелу годину, али ће сигурно бити квалитетније и са економске и са здравствене стране. Ја се само надам да нећу посенилити баш скроз, а у сваком случају ћу уштедити себи да идем у старачки дом и да не будем никоме на грбачи :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2008, 17:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Живот и стил Медицина

Припремите се за старост

Свако доба нашег живота носи посебне проблеме и тешкоће. Чини се, старост највише.
Уз бројна специфична осећања која прате ово животно доба, несумњиво је да нас у старости очекују честе и не баш једноставне болести. Ипак, на неке од њих можемо да утичемо знатно раније него што дубоко закорачимо у јесен живота. Артериосклероза је несумњиво једна од њих. Здравим животним стиловима у младости, правилном исхраном и пре свега одрицањем од цигарета, њена појава се може не само одложити и њен развој успорити, већ је могуће сасвим избећи. Најважније је да сачувамо здраво срце јер је оно најоптерећенији орган будући да целог живота ради без прекида. – До наше шездесете године срце развије и утроши снагу која би била довољна да се један теретни воз извуче на врх Монблана – рекао је једном проф. др Вишеслав Хаџи Тановић, кардиолог, који је радио на чувеној клиници у Хјустону. Објашњавајући даље ову чињеницу, др Хаџи Тановић каже:

– Срчани мишић се у прво време јача појачаним напором и радом, али то не иде тако унедоглед. У његовом раду јављају се временом извесне промене. Оно се појачавањем напора и само повећава, као и сваки други мишић. Током година, ако није захваћено неким запаљивим процесом, срце почиње да се проширује. Његов проширени мишић ослаби и више није у стању да нормално функционише и да снабдева довољном количином крви све важне животне органе. Појављују се знаци његове недовољности за обављање функције (инсуфицијенција). Кретање постаје отежано, праћено је брзим замором, лупањем срца, кратким дисањем и гушењем при јачем замору. Настаје тзв. старачко срце.

Непосредни узрок ових промена на срцу јесте артериосклероза. Артериосклеротичне појаве на срцу погађају нарочито његове крвне судове, коронарне артерије и њене огранке. Услед обољења крвних судова настају стенокардијачни напади и инфаркт срчаног мишића.

Следећа болест са којом се можемо суочити у старости јесте карцином. Од рака може да оболи свака особа, и у свако доба живота, али је он ипак најчешће болест старијих.

– Проширење плућа и хронични бронхитис доста су честа обољења старијих особа – упозорава др Александра Шарановић, породични лекар. Она својим старијим пацијентима саветује не само да не пуше, већ и да што више времена проводе на чистом, по могућству планинском ваздуху, поготову ако имају проблема с овом болешћу. У својој пракси др Шарановић се сусреће са многим старим људима који имају спуштен стомак и килу.

– Јављају се као последица ослабљеног трбушног зида и чешћи су код мршавих особа – закључује др Шарановић.

Бубрези и остали мокраћни органи могу такође да буду захваћени старачким склеротичним променама. Учестало ноћно мокрење јавља се код многих старијих особа, нарочито мушкараца. Увећана простата онемогућава потпуно пражњење мокраћне бешике.

Наглувост се такође јавља често и у бројним случајевима рано. Старачка далековидост погађа људе у врло високом проценту. Па, онда замућење очног сочива (катаракта), које се лечи само операцијом...

Ипак, не заборавите: каква ће бити ваша старост, зависи од наслеђа које сте стекли у младости. За све што нас снађе сами смо, на овај или онај начин, лично одговорни. Посебно за своје здравље. Зато је овај текст намењен више млађима него старијима. Да на време промене оно што само од њих зависи.

Душица Павићевић

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2008, 17:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:

Evo tek sad otvorih ovu knjigu. Nejasno mi je zasto onda Tibetanci ne zive vjecno? Molio bih ponizno za odgovor posto nisam upucen u ove stvari. :oops:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2008, 18:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Vjerovatno ne vježbaju svi :)

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2008, 18:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:
Ja sam pokusao,
samo mi se cini da sam se negdje zeznuo...

niti sam se podmladio niti sam vitalniji...

jedino mi se kita utrostrucila... :lol:

У књизи лијепо пише да треба минимално мјесец дана да се виде први резултати.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]