blue je napisao:
Nigdje ne piše da svemoćno biće mora da ostane svemoćno. Ti si zapeo za to da svemoćno biće mora da ostane svemoćno ma šta uradilo, čime ga proglašavaš ne-svemoćnim.
Nije u pitanju logički krug već prava vremenska linija, vremenski slijed događaja.
Pitanje glasi: može li svemoćno biće sebe učiniti ne-svemoćnim? Ako je svemoćno, onda može. Nakon čega prestaje da bude svemoćno, ali se potvrđuje kao svemoćno do tog trenutka. Dakle:
trenutak 0: postoji svemoćno biće
trenutak 1: to biće izvodi akciju koja ga učini ne-svemoćnim
trenutak 2: više ne postoji svemoćno biće
trenutak 3: Popokatepetl se miri sa stanjem stvari, uviđa da postoji trenutak prije, i trenutak poslije, te da se desila promjena kako to u vremenu obično biva.
Drago mi je da si ovako napisao, jer je preglednije, pa i ja mogu tako da odgovorim. Ljutite se na mene zbog toga sto forsiram koncept da svemocno bice mora ostati svemocno, a ja to cinim prosto zato sto smatram da svemocno bice niti je postojalo niti ce postojati, niti moze da postoji, zato i zakljucujem na onakav nacin.
Blue, od trenutka kad si ukljucio vremensku liniju, tvoj post zapada u teskoce. Recimo da postoji Svemocno bice (ono iz trenutka 0), to bice se ne oze stavljati u isti kontekst sa nama, smrtnicima (greska koju cinite ti i che), ono je Apsolut (to je izmedju ostalog i jedan od atributa hriscanskog Boga) i nikako ne zavisi od vremenske linije, za njega ne postoji proslost ili buducnost. Tako da, ono sa akcijom u trenutku 1, i prestankom postojanja svemocnog bica u T2 postaje nonsens. Ono iz T3 je samim tim takodje besmisleno, ne zato sto je P. tvrdoglav, nego zato sto njegova cula mogu registovati izlazak ili zalazak sunca u kako to u vremenu obicno biva, miris kafe ili ukus kikirikija, ali ne i "smrt boga" (sasvim je na mjestu da to ovako nazovemo).
@Che
Prvo, mijesas sociologiju i njena pitanja sa (uslovno ih nazovimo) filozofskim. Bush, Gejts, Abramovic, i drugi su fenomeni globalnog drustva, oni jesu mocni i mogu svasta uciniti i kuju kojekakve zavjere, ali u tome nema nista sto bi nas ovdje zanimalo. Mocnih ljudi je bilo i prije, i bice ih.
Kad sam spomenuo to da zoves boga velikim covom, nisam mislio ni na kakvo ime, upravo suprotno. Tvoj problem nije sto ga nekako zoves, vec sto ga konstantno personifikujes. Kad to prestanes ciniti, shvatices da moc samounistenja ne pretpostavlja svemoc. Svemoc nije moguca, to od pocetka pokusavam pokazati, tj. ne postoji nikakav bog kao veliki svemocni ciko.