banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 17:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Jan 2008, 15:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Dec 2007, 11:03
Dal je moguce da uradi nesto da nemoze uraditi,nesto sto nemoze iako je svemoguc???Ja iskreno mislim da ovo nema odgovora!!!

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2008, 22:48 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Krvnik je napisao:
Dal je moguce da uradi nesto da nemoze uraditi,nesto sto nemoze iako je svemoguc???Ja iskreno mislim da ovo nema odgovora!!!

Narawno da može. He is the allmighty. Samo poslije toga, više neće biti svemoguć, haha.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 18:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
pogrijesio si podforum majstore. ovo ti okaci na duhovnost i religiju pa da posteno ispljuju. ovdje ce ti se tema samo ubudjati. uz izvinjenje moderatoru, ne, ne blatim mu podforum. samo kazem...

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2008, 19:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Krvnik je napisao:

Mislim da je vec uradio nesto nemoguce, a to je tvoj problem sa pravopisom, koji je, cini se, nerjesiv.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 19:52 
Urednik
Urednik

Ne znam, meni je ovo već riješeno - ako je svemoćan, može sebe da učini nemoćnim. Šta je tu čudno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 20:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije rijeseno. Ako sebe ucini nemocnim, onda jeste pokazao da moze da se ucini nemocnim, ali ne moze vise da se vrati na staro, tj. da povrati svoje moci, a time prestaje da bude Svemocni. Ako se kojim slucajem moze vratiti na staro, onda je varao i nije Svemocan. Kad ovako posmatramo, ni u jednom slucaju nije Svemocan.

Generalno, ovakva pitanja su gluplja cak i od onih skolastickih ("Koliko andjela stane na vrh koplja?"), i ne zasluzuju da se nazivaju filozofskim cak ni u sali. Eventualno mogu posluziti kao logicka vjezba mladim metafizickim pitomcima.

Bog, kada bi eventualno i postojao (a ne postoji), nikako ne bi mogao da bude neki "morganfreeman-like" ciko koji sve gleda i pazi. Lijepo mudrac rece, da konji imaju razum, bogovi bi im imali oblik konja. Bliza su mi neka panteisticka gledista o sveprozimajucem duhu, ili tako necem.

Lijepo covjek rece, na DiR sa ovakvim temama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 20:39 
Urednik
Urednik

Errrr
Citiraj:
Ako sebe ucini nemocnim, onda jeste pokazao da moze da se ucini nemocnim, ali ne moze vise da se vrati na staro, tj. da povrati svoje moci, a
time prestaje da bude Svemocni. Ako se kojim slucajem moze vratiti na staro, onda je varao i nije Svemocan. Kad ovako posmatramo, ni u jednom slucaju nije Svemocan.

On je BIO svemoćni, ali poslije toga više nije. Ja tu ne vidim paradoks. Nema povratka na staro, gotovo, kamenčuga je tu i može samo ga zapiša svojom božijom tekućinom i to je to. Možda se kamen raspadne od kiseline pa ga onda uspije podići i povratiti status "svemoćnog". Kralj može da postane putar, ali putar ne može da postane kralj, pa ipak to ne čini kralja "nemoćnim", "dok je kralj".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 22:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja nisam ni rekao da je to paradoks, i nije, samo je malo neobicno. A, u ostatku tvog posta, iako postoji odredjena logicka veza sa problemom, ipak ne mozes izvoditi zakljucke nacin na koji si ti to uradio. Ne vidim svrhu u dijelu o kamenu i pisanju i (ne)vracanju na staro. Dio sa kraljem i putarem je simpatican, ali logicki nedosljedan problemu. "Kralja to ne cini nemocnim dok je kralj", to je istina, ali ga ne cini ni svemocnim vec samo mocnim. Porazmisli jos jednom. Ako ne mozes da se vratis na staro, nisi svemocan, vec samo mocan. Uostalom, mnoge mitoloske pricegovore o bogovima koji su vremenom izgubili svoje moci na ovaj ili onaj nacin, bas zato sto nisu bili svemocni vec veoma mocni, i tako dalje.
I ti, i ja i bilo ko od nas bi mogao reci da je bio svemocan na nacin na koji si ti to predlozio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 23:19 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Ako ne mozes da se vratis na staro, nisi svemocan, vec samo mocan.

1) Bio si svemoćan, što uključuje i mogućnost da sebe učiniš ne-svemoćnim.
2) Činjenica da si sebe učinio ne-svemoćnim bi svjedočila o tvojoj prethodnoj svemoćnosti.
3) Kada ovo pod tačkom dva ne bi važilo, onda bi to značilo da nisi ni bio svemoćan. Dakle, moraš da ostaneš ne-svemoćan, budući da te svemoćna sila (tvoja nekadašnja sila) učinila takvim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2008, 23:34 
Urednik
Urednik

Svaka Svemoćnost o kojoj ti i ja ovdje pričamo mora biti pojmljiva isto kao i svemoćnost jednog kralja ili Bil Gejtsa - oni mogu da čine stvari, a među tome mogu i da se unište, pa i da naprave sranje koje neće moći da poprave (recimo Windows Vista).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 00:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ljudi, vrtite se u zacaranim logickim krugovima. Recenica "pa i da naprave sranje koje neće moći da poprave" i svemocnost ne idu zajedno. Da bismo nastavili, morali bismo da prije toga raspravimo gomilu stvari o bozanskoj prirodi, prirodi svemoci, itd. I, cinjenica da si sebe ucinio ne-svemocnim ne bi svjedocila ni o cemu osim da si sada nemocan. Grijesite sto izraz "svemoc" uvijek uzimate parcijalno, a to se ne smije. Svemoc boga nikako ne moze biti opipljiva kao svemoc karalja ili B.Gejtsa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 00:21 
Urednik
Urednik

Ne mogu ni da zamislim da išta može postojati ili da se o tome može raspravljati ako to ne može da se "opipa" ni riječima. Takvim stvarima, šarenim ništama, mjesto je na DiR-u a ne ovdje. Vjeruj mi Bil Gejts je moćan ko i bilo koji mitološki bog. Može da te ubije, može da ti čita mail, može da ti plati transplantaciju srca, može da ti uzme ili da život - baš kao veliki čowa zvani bog. Zašto imaš pretpostavku da bog mora ostati svemoćan i nakon što je stvorio kamen koji ne može podići? Nigdje se u gornjoj rečenici to ne podrazumijeva. Da je pitanje bilo "Može li Bog stvoriti kamen koji ne može dići a da ostane svemoćan", onda bi bila druga priča, ali ovako...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 01:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
Ne mogu ni da zamislim da išta može postojati ili da se o tome može raspravljati ako to ne može da se "opipa" ni riječima. Takvim stvarima, šarenim ništama, mjesto je na DiR-u a ne ovdje. Vjeruj mi Bil Gejts je moćan ko i bilo koji mitološki bog. Može da te ubije, može da ti čita mail, može da ti plati transplantaciju srca, može da ti uzme ili da život - baš kao veliki čowa zvani bog. Zašto imaš pretpostavku da bog mora ostati svemoćan i nakon što je stvorio kamen koji ne može podići? Nigdje se u gornjoj rečenici to ne podrazumijeva. Da je pitanje bilo "Može li Bog stvoriti kamen koji ne može dići a da ostane svemoćan", onda bi bila druga priča, ali ovako...

Opet gomila ne bas korisnih informacija. Naravno da ne mozes da zamislis nista sto se ne moze "opipati" rijecima, jer nacin na koji mi razmisljamo je bitno uslovljen jezikom. Ali, ti si govorio od drugoj vrsti "opipljivosti". Da je ovakvim stvarima mejsto na DiR, u pravu si, a to sam i sam predlozio. Nemoj da me zasmijavas sa poredjenjem Bila Gejtsa sa nekim od mitoloskih bogova. Opet poistovjecujes pojmove, za "svemocan" uzimas "mocan" i stvaras zabunu. Kao sto Bil moze da ubije mene, ja mogu da ubijem recimo tebe, a Bush moze ubiti Gejtsa jer je mocniji, to je obicno pitanje obicne, zemaljske moci. Mejl moze da ti proita bilo koji snalazljiviji haker pocetnik a transplataciju srca moze da ti plati i Roman Abramovic. Zivot moze da mi uzme bilo ko, ukljucujuci i mene samog, dali su mi ga starci, tako da ne vidim cemu je sluzilo ono silno nabrajanje. I, zasto boga zoves velikim covom. Dok ne izbacis taj koncept iz glave i prestanes bivati ogranicen pojmovima ljudskog, neces moci naci izlaz iz ovog problema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 01:36 
Urednik
Urednik

Popokatepetl je napisao:
Opet gomila ne bas korisnih informacija.

Sorry ali stvarno ne znam kako da ih napravim da budu korisnije...

Citiraj:
Naravno da ne mozes da zamislis nista sto se ne moze "opipati" rijecima, jer nacin na koji mi razmisljamo je bitno uslovljen jezikom. Ali, ti si govorio od drugoj vrsti "opipljivosti". Da je ovakvim stvarima mejsto na DiR, u pravu si, a to sam i sam predlozio.

Yup.
Citiraj:
Nemoj da me zasmijavas sa poredjenjem Bila Gejtsa sa nekim od mitoloskih bogova. Opet poistovjecujes pojmove, za "svemocan" uzimas "mocan" i stvaras zabunu. Kao sto Bil moze da ubije mene, ja mogu da ubijem recimo tebe, a Bush moze ubiti Gejtsa jer je mocniji, to je obicno pitanje obicne, zemaljske moci. Mejl moze da ti proita bilo koji snalazljiviji haker pocetnik a transplataciju srca moze da ti plati i Roman Abramovic.

Kao što možeš da vidiš, živimo u svijetu sa više bogova. Svi su oni svemoćni. Mogu čak i da se poubijaju međusobno. Nema šta ne mogu da urade. Ti bi "mogao" da ubiješ nekog, ali oni ubijaju dok mi ovo pričamo, ljude, narode, prirodu - sve bre, bogovi. Ipak mogu da naprave sranje pa da više ne budu bogovi... Kao i svaki drugi (sve)moćnik.
Citiraj:
Zivot moze da mi uzme bilo ko, ukljucujuci i mene samog, dali su mi ga starci, tako da ne vidim cemu je sluzilo ono silno nabrajanje. I, zasto boga zoves velikim covom. Dok ne izbacis taj koncept iz glave i prestanes bivati ogranicen pojmovima ljudskog, neces moci naci izlaz iz ovog problema.

Da kakav problem? Ne vidim problem... Boga ne znam kako bih ga zvao, neki ga zovu Alah, neki Džizs, a ja ga zovem raznim pogrdnim imenima čisto da bih išao ljudima na živac. Kada ti postane jasno da biti svemoćan znači imati moć za uništenje svega pa i samog sebe, javi se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 08:16 
Veteran
Veteran

Popokatepetl je napisao:
Ljudi, vrtite se u zacaranim logickim krugovima.... Da bismo nastavili, morali bismo da prije toga raspravimo gomilu stvari o bozanskoj prirodi, prirodi svemoci, itd. I, cinjenica da si sebe ucinio ne-svemocnim ne bi svjedocila ni o cemu osim da si sada nemocan. Grijesite sto izraz "svemoc" uvijek uzimate parcijalno, a to se ne smije. Svemoc boga nikako ne moze biti opipljiva kao svemoc karalja ili B.Gejtsa.

Nigdje ne piše da svemoćno biće mora da ostane svemoćno. Ti si zapeo za to da svemoćno biće mora da ostane svemoćno ma šta uradilo, čime ga proglašavaš ne-svemoćnim.

Nije u pitanju logički krug već prava vremenska linija, vremenski slijed događaja.
Pitanje glasi: može li svemoćno biće sebe učiniti ne-svemoćnim? Ako je svemoćno, onda može. Nakon čega prestaje da bude svemoćno, ali se potvrđuje kao svemoćno do tog trenutka. Dakle:

trenutak 0: postoji svemoćno biće
trenutak 1: to biće izvodi akciju koja ga učini ne-svemoćnim
trenutak 2: više ne postoji svemoćno biće
trenutak 3: Popokatepetl se miri sa stanjem stvari, uviđa da postoji trenutak prije, i trenutak poslije, te da se desila promjena kako to u vremenu obično biva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 09:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
možda ga ne može dići, ali zato može da ga raznese u paramparčad svojim smrtonosnim zrakama iz očiju!!!

priznajem, možda tad ne bi bio svemoćan, ali bi bio prokleto kul! :D

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 14:21 
Urednik
Urednik

To nerevar, o tome pričam. I blue takođe. Bambi za obojicu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

blue je napisao:
Nigdje ne piše da svemoćno biće mora da ostane svemoćno. Ti si zapeo za to da svemoćno biće mora da ostane svemoćno ma šta uradilo, čime ga proglašavaš ne-svemoćnim.

Nije u pitanju logički krug već prava vremenska linija, vremenski slijed događaja.
Pitanje glasi: može li svemoćno biće sebe učiniti ne-svemoćnim? Ako je svemoćno, onda može. Nakon čega prestaje da bude svemoćno, ali se potvrđuje kao svemoćno do tog trenutka. Dakle:

trenutak 0: postoji svemoćno biće
trenutak 1: to biće izvodi akciju koja ga učini ne-svemoćnim
trenutak 2: više ne postoji svemoćno biće
trenutak 3: Popokatepetl se miri sa stanjem stvari, uviđa da postoji trenutak prije, i trenutak poslije, te da se desila promjena kako to u vremenu obično biva.

Drago mi je da si ovako napisao, jer je preglednije, pa i ja mogu tako da odgovorim. Ljutite se na mene zbog toga sto forsiram koncept da svemocno bice mora ostati svemocno, a ja to cinim prosto zato sto smatram da svemocno bice niti je postojalo niti ce postojati, niti moze da postoji, zato i zakljucujem na onakav nacin.
Blue, od trenutka kad si ukljucio vremensku liniju, tvoj post zapada u teskoce. Recimo da postoji Svemocno bice (ono iz trenutka 0), to bice se ne oze stavljati u isti kontekst sa nama, smrtnicima (greska koju cinite ti i che), ono je Apsolut (to je izmedju ostalog i jedan od atributa hriscanskog Boga) i nikako ne zavisi od vremenske linije, za njega ne postoji proslost ili buducnost. Tako da, ono sa akcijom u trenutku 1, i prestankom postojanja svemocnog bica u T2 postaje nonsens. Ono iz T3 je samim tim takodje besmisleno, ne zato sto je P. tvrdoglav, nego zato sto njegova cula mogu registovati izlazak ili zalazak sunca u kako to u vremenu obicno biva, miris kafe ili ukus kikirikija, ali ne i "smrt boga" (sasvim je na mjestu da to ovako nazovemo).

@Che
Prvo, mijesas sociologiju i njena pitanja sa (uslovno ih nazovimo) filozofskim. Bush, Gejts, Abramovic, i drugi su fenomeni globalnog drustva, oni jesu mocni i mogu svasta uciniti i kuju kojekakve zavjere, ali u tome nema nista sto bi nas ovdje zanimalo. Mocnih ljudi je bilo i prije, i bice ih.
Kad sam spomenuo to da zoves boga velikim covom, nisam mislio ni na kakvo ime, upravo suprotno. Tvoj problem nije sto ga nekako zoves, vec sto ga konstantno personifikujes. Kad to prestanes ciniti, shvatices da moc samounistenja ne pretpostavlja svemoc. Svemoc nije moguca, to od pocetka pokusavam pokazati, tj. ne postoji nikakav bog kao veliki svemocni ciko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 19:25 
Urednik
Urednik

:roll:

Mislim da nema druge nego da lično odemo kod goBa i pitamo ga može li on to ili ne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2008, 19:25 
Veteran
Veteran

Citiraj:
to bice se ne oze stavljati u isti kontekst sa nama, smrtnicima... ono je Apsolut... i nikako ne zavisi od vremenske linije, za njega ne postoji proslost ili buducnost.

Sad već pokušavaš pobjeći u nepoznatom pravcu, čak mimo prostora i vremena. :)

Pitanje je bilo jasno, i odgovor je logičan. Svemoćno biće može da se učini ne-svemoćnim, zato što je svemoćno. Može da se učini i običnim srmtnikom, podložnim prostoru, vremenu, pa i saobraćajnim propisima. Sve to uopšte nije kontradiktorno s tvrdnjom da je takvo jedno biće nekad bilo svemoćno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]