banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 15:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Restauracija :)
PostPoslato: 08 Dec 2007, 10:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ovako, imam neki ,,noname,, komp star 4-5 godina. Procesor 2.0 MHz, RAM 3x256 MB, GeForce-2 graficka i maticna i hard disk (20 GB) su neki bezveze ali ih ne bih dirao.

U prvom redu me zanima me nesto bolja graficka, ali i hladjenje pravi OGROMNU BUKU pa bih i tu nesto mjenjao.

Takodje na windows XP je potrebno uraditi nekoliko boljih zahvata u smislu ubrzanja ili ciscenja od smeca.

Koliko to zadovoljstvo kosta i ko je najbolji u gradu i galaksiji za takav posao?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 10:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Pazi, ne znam koliko pratiš ''računarske tekovine'' ali čim izađe nešto novo, ono staro je teško naći i ako nađeš obavezno košta skoro duplo više nego ono novije ( npr 1GB DDR-a košta koliko 2 GB DDR2)

Napajanje ti se vjerovatno zaprljalo pa je zbog toga bučno. Ako je OK i ako želiš da uštediš koju markicu, rastaviš napajanje, malo ga očetkaš i izduvaš, zatim skineš onu naljepnicu sa cooler-a i naspeš malo ulja (mašinskog, ne jestivog) na osovinu i vratiš naljepnicu (ako imaš više ventilatora, ponoviš postupak). Prestaće biti bučni i izgledaće kao da si ga juče kupio.

Što se tiče grafičke karte, možeš naći npr Atijevu X1050 sa 256MB AGP 8X, za nekih 100 tinjak maraka (kod mene 105 :wink: ).

Što se tiče HDD-a prvo moraš vidjeti koliki HDD podržava ploča, i ako se upustiš u kupovinu nekog većeg (320GB) moraš vidjeti da li ima update BIOS-a (pretpostavljam da će ti trebati za ovaj HDD)

Što se tiče Windowsa, moja preporuka je da sačuvaš podatke i da formatiraš disk ( 100% uništiš viruse) i nanovo instaliraš sve.

Ako ne znaš sam ili nemaš potreban ''alat'' odneseš u neku rač. kuću (čitam u Vektoru Terzo Computres radi čuda :D :D ) i oni ti to odrade za nekih 20-50 KM zavisno od kuće do kuće.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 12:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Zamjeniš napajanje/kuler/HDD zavisno šta od toga pravi buku, karticu odabereš prema tome za šta ti treba, ako nećeš igrati igre i ako ti je dobra 2D slika možeš ostaviti i GF2, ako je ona razlog buke može se lako staviti pasivno hlađenje.
Nije to neki posao, a ne znam gdje da odneseš da ti to urade. Budi oprezniji pri izboru novih komponenata koje ćeš mijenjati jer tu mogu biti velike razlike u cijenama kod različitih firmi, ako budeš kod istih sve kupovao traži da ti "srede" malo Windows bez naknade. To je 5 minuta posla, a ako im napraviš pazar barem to ti mogu uraditi za dž.
I procesor ti je vjerovatno 2 GHz a ne MHz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 15:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ajoj dell pa necu zvjer da pravim, vec samo ovaj malo da ubrzam i utisam.

HDD ostaje taj koji i jest, ne treba mi veci, ustvari ovaj je od 40 GB :D

Do sada sam promjenio 5-6 napojnih pa cisto sumnjam da je ova sadasnja prljava :) A i buka je stalno bila ista.

Vise mi buke dolazi iz ventilatora dole koji hladi procesor. Stoji na onom hladnjaku... Jel to to uopste?

fantomacan, u pravu si, GHz :)

A graficka mi treba samo zato sto je tu 19'' ekran, a ova ne podrzava manju rezoluciju od 1024x768. Ako je to do graficke...

Komp sluzi za internet, kucanje, malo Photoshopa i to je to...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 18:11 
Veteran
Veteran

Novi kuler će te izaći oko 20 KM. Misliš treba ti veća rezolucija od 1024X768? Mora ta kartica podržavati veće rezolucije, pogledaj datum drajvera u Device manageru. Ako je neki stariji skini noviji pa instaliraj. Kakav monitor imaš?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 19:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Belinea. Koja? Nemam pojma, nije mi taj komp trenutno u blizini.

Manja-veca, zar to nije kao kod citanja topografskih i drugih karata.
Jbg-a, ako nije, onda se sve ove godine pogresno izrazavam... :D

E zasto sumnjam da ce buka biti manja jer je i kao nov bio dosta bucan?

Bas zato i zelim da ga ostavim majstorima i kazem: Izvolite momci, utisajte to i ubrzajte, pa naplatite. Da se ja ne tusim danima oko tog 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 19:37 
Veteran
Veteran

Mislio sam LCD ili CRT?
Nije to nikakav problem kao što ti misliš, može se utišati računar samo je pitanje šta sve treba promjeniti. Moguće da ti je recimo hard disk bučan, a novi diskovi nisu jeftini. Samo "ubrzanjem" nećeš mnogo dobiti, toga trebaš biti svjestan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 19:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma ok, necu toliko brzinu koliko stabilan rad. HDD je ono sto ,,struze,, manje ili vise, to nije nikakav problem, problem je ventilacija.

CRT :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 21:10 
Veteran
Veteran

Za 19 inča CRT ti je Ok i 1024X768, ako može staviš ga na 100 Hz i milina. Preporučeno je čini mi se 1280X1024, meni je OK i 1024X768. Ako ti je izvor buke samo kuler to nije nikakav problem i lako se rješava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2007, 09:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
The_new_Statesman je napisao:
Ma ok, necu toliko brzinu koliko stabilan rad. HDD je ono sto ,,struze,, manje ili vise, to nije nikakav problem, problem je ventilacija.

CRT :)

Aj javi se na pp, možda se i dogovorimo :wink:

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2008, 18:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Problem sa bukom je bivsi, samo sam skinuo sa graficke neki divlji ventilator koji prolupao. Onako kako je postavljen je izgledao kao neka improvizacija? od strane ,,strucnjaka,, koji je sastavljao komp ;)

Dakle problem sa bukom je baj, baj :)

Ostalo OK.

Hvala momci.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]