banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 17:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 178 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2007, 17:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2007, 18:31
Seljak jean, lozi se na ime :D
Jebo te k5 i svi ostali signature modeli, fildijev zvuk je 80% u procesoru, pa ti vidi...

Bassiste trea pobt

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Nov 2007, 14:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Ma kakav fildijev zvuk....meni to ni ne treba zbog njegovog zvuka...nego je taj bass u svojoj cijeni vjerovatno najbolji (ima jedan potenciometar vise od 505-ice, mislim da je za frekvenciju srednjih tonova i crn je u odnosu na 505-icu koja je trula visnja, a skuplji je nekih 100-150km)....

A za fildijev zvuk treba puno vise od samog instrumenta....kao prvo treba znat svirat kao on, pa treba imat par tih pedalica, pa na kraju treba imat i pojacala i kutije....i onda dobijes njegov zvuk....pod uvjetom da vec imas neki slican bass....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Nov 2007, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Nije bas ali je bas pojacalo .... sada sam ga probavao u dole u budzaku ... a jes dobro brate... Peavey Tour 450 sa "Kosmos" octaverom... Sunce te jeblo daje nizu oktavu i to imas pot da je dodas kolko ces na ton... 9 graph. eq., pre gain, post gain, bass, treble pot ... naravno cut dugmici za treble i bass i bypass eq., i active/passive switch........
ma sa so mange, najbolji komad dole za najmanje para.........

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Nov 2007, 16:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Molotov je napisao:
Nije bas ali je bas pojacalo .... sada sam ga probavao u dole u budzaku ... a jes dobro brate... Peavey Tour 450 sa "Kosmos" octaverom... Sunce te jeblo daje nizu oktavu i to imas pot da je dodas kolko ces na ton... 9 graph. eq., pre gain, post gain, bass, treble pot ... naravno cut dugmici za treble i bass i bypass eq., i active/passive switch........
ma sa so mange, najbolji komad dole za najmanje para.........

Malo rec da je prejak...definitivno bestbuy pojacalo....al opet kad njega kupis treba ti i neka fina kutija....ja kad bi to prikljucio na svoju behringerovu kutiju ne bi bas dobio extra zvuk....dok vec sa nekom peavey ili eventualno nemesis 4X10 ili jos bolje 6X10 bi bilo to-to.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Nov 2007, 19:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 16:53
E'o, da i ja...

1. Koje bass gitare preferirate...

Slika

:evil4:

...i kakvu vrstu tona?

:confused3:

2. Koja bass pojačala i vrstu efekata preferirate?

Peavey Tour 450 (glava)

Slika

Behringer Ultrabass BB410 (kabinet)

Slika

3. Koju bass gitaru imate?

Washburn Force 5

Slika

4. Ko su vam uzori?

Fudbalski uzor - Steve Harris :D

Bass uzor - Cliff Burton

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2007, 03:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jebo mater ista tvoja! Jebo mater, vid 3:15... odoh spavat!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2007, 15:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ma, zajebavam se, normalno da neces fildijev zvuk (ko bi normalan to htio :D ), al opet kazem ti, probaj 505-icu, velika je razlika izmedju vari-mid predpojacala, a kamo li izmedju bartolinija i ADX-a...
U principu, tvoje je da radis sta hoces, najbolje znas koji ti zvuk treba, ali kazem ti ISPROBAJ, jer imas opciju da ustedis 100-200 KM, pa ti vidi...

Bassiste trea pobt

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2007, 19:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Mid parametrika je sasvim dovoljan razlog za dodavanje stotinjak KM na cijenu instrumenta...

Naravno, ako znaš šta ćeš sa njom! :wink:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2007, 20:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Childrenmageddon je napisao:
jer imas opciju da ustedis 100-200 KM

Ako budem trosio na gitaru 1500km 100-200km mi nece igrat neku veliku ulogu i onda cu ih radije potrosit na tu opciju vise plus mocniji izgled....

Tiki the Boyler je napisao:
Mid parametrika je sasvim dovoljan razlog za dodavanje stotinjak instrumenata...

Naravno, ako znaš šta ćeš sa njom!

Pa valjda ocu.....bolje da kupim pa naucim nego da naucim pa nemam.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Nov 2007, 10:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Kako hoces, do tebe je 8)

Bassiste trea pobt

Vrh

Tema posta: nesto da upitam
PostPoslato: 02 Dec 2007, 17:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Okt 2007, 20:41
:drinking:
hik...
ovaj,, e ovak da mi neko kaze sta bi uzeo za pojacao za neki 1400-1800 KM.

dal da uzmem neki combo nemesisa 410, line 6 , one Hugest ili kako vec lampase,, itd.

ili da umek neku glavu tipa pomenute pivijeve nove,, i recimo nemesis kutiju

ili sta bi vi po te pare. Sviram neki tvrdji rock sa na momente pankom.. i jos ponesto sto ubacimo na repertoar.. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2007, 23:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Peavey Tour 450 + Nemesis 410 ti je odlična kombinacija...
Mada ni Line6 LowDown LD300 nije loš jer je ipak malo transportabilniji!
Ali ako imaš odgovarajuće vozilo glasam za prvu kombinaciju!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2007, 00:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

btw. Ako ima onih koji bi da malo sviraju fretless, a ne bi da se odreknu komfora pri sviranju sa pragovima....
Evo rešenjaaaa!

http://www.youtube.com/watch?v=J2WOOIZXNks

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 09:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pitanje za bass magove (tikija):

Peavey Tour 450 glava pojacala
vs
Hartke HA-3500 glava pojacala

Cijena ista.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 18:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dok ne bih stavio jednu kraj druge zaista se ne bih usudio mećati komentar! :-?

Slika

Vrh

Tema posta: poredjenje
PostPoslato: 09 Dec 2007, 19:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

a mozes li mi izvuci neko poredjejne izmedju Fender - ovih pojacala tj, glava tipa basmen 250 i njihovi kabineta u odnosu na peavy - jeve recimo ova tour 450 .
ako moze i odnoss gitara u onoj najacoj klasi npr. Fender potpisane

sa pevy-jem. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2007, 23:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pojačala je malo nezahvalno porediti, zato što je njihov tonski karakter daleko najsuptilniji u cijelom lancu. (bar po meni...) Naročito je teško porediti nešto što nisi imao priliku staviti na A/B test!
Tako se sve svede na upoređivanje tehničkih karakteristika, što se opet svede na upoređivanje cijena... i to ti na kraju dođe poprilično realan pokazatelj. Svijet je postao globalno selo i niko ne može prodavati muda pod bubrege (ili to može činiti jako kratko)...

Konkretno... Fender Bassman 250 glava izgleda cool, kao i osnovne kontrole... Odvojena Line Level kontrola može biti jako korisna.
Mana ove glave je relativno mala snaga. U vrijeme kada 'gitaristi ladno prelaze magičnu cifru od 100W postaje veliki problem izboriti se sa njima.
Imajući u vidu da je preporučeni odnos električnih snaga bass i gitarskog pojačala 4:1 uzmi pa računaj.

Peavey Tour 450 ima nešto više snage, rekovske je ugradnje (što se meni jako sviđa) i za razliku od Bassmana ima grafički EQ (što može biti vrlina ali i mana - zavisno ko posmatra), ali i Kosmos oktaver, koji zajedno sa footswitchem može biti jako zanimljiv dodatak.
Iako je i ona za moj ukus malo anemična (iako provjereno bez problema tjera 4x10 + 1x18), najveće blago predstavlja njena Contour kontrola, koja i bez diranja grafičkog ekvilajzera može završiti posao!

Ja bih lično između te dvije izabrao Tour 700 kad se pojavi na tržištu, ali ako misliš da nećeš svirati velike koncertne bine i 450 će raditi posao!

Što se tiče kabineta... tu je već duga priča. Prva stvar koju svaki basista mora da rasčisti sam sa sobom je konfiguracija kabineta koji želi da svira! (jer ona često više pravi razliku nego dvije kutije od dvije različite firme) Neko voli 4x10, neko 1x15, neko 2x10 + 1x15, neko 2x15... Da li vam treba visokotonac ili ne?
Ja lično sam se našao u kombinaciji 2x12 + 1x1", jer mi sa mojom gitarom najbolje radi, mada vjerujem da ću u neko dogledno vrijeme ići ili na 2x10 + 1x15 ili eventualno na 6x10...

Da skratim priču... opet gledaš cjenovni rang u koji se uvaljuješ! Evo... recimo na primjeru kabineta 4x10...
U donjoj klasi imaš gomilu kineskih kabineta, tipa Behringer, ali i Hartke i Gallien Krueger, kao i pomenuti Fender Bassman (koji takođe imaju kineske pogone)... tu ti se cijena za 4x10 vrti oko 600 - 800KM
Srednju klasu ti čine kabineti od cca 1500 pa do 1800KM poput Peavey Tour serije ili recimo Trace Elliot, SWR Working Pro, Ashdown ABM serija... (da ne bude zabune, skoro da sve firme prave sve klase)
I u višoj seriji imaš EDENa, Peavey Pro seriju, Gallien Krueger RBH, Ampega, Markbass, pa čak i AccuGroove ili Aguilar itd. Ali tu se već za 410 kutiju moraš isprsiti oko dvice maraka!
Lijepo uglavljivanje između niže i srednje klase je napravio EDEN sa NEMESIS serijom kutija, kao i neki komadi Warwicka... gdje ispod 1000KM možete naći više nego pristojnu kutiju... (da ne griješim dušu, možda je tu negdje i Bassman)

Šta dobijate za te pare... pa skupe kutije obično imaju jako brz odziv koji je poprilično linearan (iliti izbacuje sve što svirate podjednako) i velikog dinamičkog opsega (kutija i pri velikom opterećenju radi jako čisto), dok je kod jeftilena uglavnom problem dinamika, pa čim im gurnete preko 30% nominalne snage oni proprde tj. počnu da distorziraju.
E sad neko to voli, pa... nek izvoli! (s tim da napravite razliku između željene i kontrolisane distorzije i one koju nikako ne možete da kontrolišete i ukrotite)

A što se tiče poređenja bass gitara... hmmmm....

Fender u najjačoj klasi je i dalje Fender! To su dobri instrumenti pod uslovom da ispunjavaju dva kriterijuma:
1. Da su pasivni!
2. Da imaju 4 žice!
Fender nikad nije napravio čestitu aktivnu gitaru i vrlo malo petožičanih komada im svira kako treba... (ovo shvatite uslovno, jer pričamo o top klasi gitara, što će reći 3000KM i više, gdje ne bi smjelo biti greške)

S druge strane, Peavey-eva Cirrus serija (USA) se po mnogo čemu razlikuje od klasičnog Fendera. To su aktivni instrumenti od biranog drveta sa NTB konstrukcijom koji poprilično dobro rade bez obzira da li je u pitanju 4, 5 ili 6 žica...

U stvari, kad razmislim, nemoguće je praviti poređenje, jer:

Fender - pasiva Peavey - aktiva
Fender - single coil (uglavnom) Peavey - humbucker
Fender - Bolt-On Peavey - Neck Trough Body
Fender - 34" skala Peavey - 35" skala
Fender - klasični dizajn Peavey - moderan dizajn

Tako da su poređenja glupa, bespotrebna i nemoguća!
Nekome se sviđa jedno, nekome drugo. Ja pripadam trećima pa volim i jedno i drugo! Sada sviram Peavey Cirrus jer za te pare nisam mogao naći bolji i fleksibilniji ton uz mehaničke karakteristike koje mi savršeno gode i to je instrument koji će vjerovatno decenijama ostati kod mene!
Ali... pašće i neki Fender u dogledno vrijeme. Klasična svirka traži klasični instrument! I tu puno filozofije nema!

Stvarno sam ga pretjerao... (ako je neko čitao uopšte :roll: )

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2007, 18:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

nisi , savak cast na ovom

jasno mi je da se to nemoze porediti i sve zavisi i od toga sta se svira....

i ja sam citao dosta i o jednima i drugima i jos ponesto... al bi volio kad dunem kroz nekih 5-6 mjeseci oko 1800- 2000 KM ne pokajem jer ipak su to dobre pare za kajat se.

U sustin htjeo sam ic nesto blize klasicnom rocku 70' 80' pa sam planirao kroz koju godinu Fendera ali amera u klasi jedno 2500 KM., pa zato sam mislio da bi onda mogao ga upariti sa Fenderovim pojacalom. Neznam ocel to bit dovoljno jako za klubske svirke. mislim na basmen 250 + 4 10 , a sa druge strane vidim da se hvali i nova peavy - ijeva.

u opciji jos imam Nemesisa combo sa 4 10.
Line Six combo

Neznam tesko je to razabrat, kad neznas puno i nemase bas prilike sve vidjet....
Jasno mi je da se kod vas moze dosta toga naci i naruciti , znas gdje mislim da ne reklamiramo 8)

al eto po te pare sa bi ti uzeo ... a kad smo vec kod glava kolko bi izisle one iz nesto jace peavy -jeve klase. Hocu da kad kupim da znam da je pouzdano , dugotrajno i kvalitetno a ponuda je glomazna. 8)

Vrh

Tema posta: i jos nesto
PostPoslato: 11 Dec 2007, 18:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

znal neko jel ono kod lika iz Hladnog piva Re boup il kako se vec pise,

vidim da je mocna gitara naravno toj nesto drugo u odnosu na ono sto sam gore spomeno aktiva, 2HH itd . ako je to to, 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2007, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Basista Hladnog Pive svira Ariesa koliko ja znam. Te gitare se rade u Varaždinu i to po principu totalnog Custom Shopa!
S tim što njegovom zvuku doprinosi mnogo toga. Pored odlične Ashdown ABM EVO 900wattne glave i 810 ABM kutije (Hladno Pivo su inače endorseri Ashdowna), tu su dva SansAmpa (jedan na clean a drugi na drive presetu), te obavezni Line6 Bass Pod XT Pro...

A što se Fendera tiče... moja preporuka je dobar Amerikanac (nisi doduše nigdje rekao dali te više interesuje P ili J bass), i to neka American serija! Nikako Highway, ali ni preskupi Vintage i DeLuxe modeli koji po meni uglavnom naplaćuju ime! (zar ti zaista znaš kako zvuči Jazz Bass iz 68-e???)
S tim što kod Fendera uvijek ostaje isti problem - užasne razlike između pojedinih komada unutar iste serije, tako da je potrebno jako puno probavanja. Ja sam imao priliku probati bar dvadesetak komada i nijedan ne zvuči isto!

A kad bih već imao takav komad - bocnuo bih ga u Line6 LD300 kombo. Iz tri razloga:
1. zadovoljiće ti sve klubske svirke u BiH, a pritom ćeš ga jako lako transportovati
2. imaš modeling, tako da dobijaš pojačalo vrlo širokih tonskih mogućnosti i možeš eksperimentisati dok ne dobiješ sound koji se najbolje slaže sa tvojim instrumentom
3. ima odličnu cijenu!

A onda....

Vremena.... vremena...

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 178 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]