Pojačala je malo nezahvalno porediti, zato što je njihov tonski karakter daleko najsuptilniji u cijelom lancu. (bar po meni...) Naročito je teško porediti nešto što nisi imao priliku staviti na A/B test!
Tako se sve svede na upoređivanje tehničkih karakteristika, što se opet svede na upoređivanje cijena... i to ti na kraju dođe poprilično realan pokazatelj. Svijet je postao globalno selo i niko ne može prodavati muda pod bubrege (ili to može činiti jako kratko)...
Konkretno... Fender Bassman 250 glava izgleda cool, kao i osnovne kontrole... Odvojena Line Level kontrola može biti jako korisna.
Mana ove glave je relativno mala snaga. U vrijeme kada 'gitaristi ladno prelaze magičnu cifru od 100W postaje veliki problem izboriti se sa njima.
Imajući u vidu da je preporučeni odnos električnih snaga bass i gitarskog pojačala 4:1 uzmi pa računaj.
Peavey Tour 450 ima nešto više snage, rekovske je ugradnje (što se meni jako sviđa) i za razliku od Bassmana ima grafički EQ (što može biti vrlina ali i mana - zavisno ko posmatra), ali i Kosmos oktaver, koji zajedno sa footswitchem može biti jako zanimljiv dodatak.
Iako je i ona za moj ukus malo anemična (iako provjereno bez problema tjera 4x10 + 1x18), najveće blago predstavlja njena Contour kontrola, koja i bez diranja grafičkog ekvilajzera može završiti posao!
Ja bih lično između te dvije izabrao Tour 700 kad se pojavi na tržištu, ali ako misliš da nećeš svirati velike koncertne bine i 450 će raditi posao!
Što se tiče kabineta... tu je već duga priča. Prva stvar koju svaki basista mora da rasčisti sam sa sobom je konfiguracija kabineta koji želi da svira! (jer ona često više pravi razliku nego dvije kutije od dvije različite firme) Neko voli 4x10, neko 1x15, neko 2x10 + 1x15, neko 2x15... Da li vam treba visokotonac ili ne?
Ja lično sam se našao u kombinaciji 2x12 + 1x1", jer mi sa mojom gitarom najbolje radi, mada vjerujem da ću u neko dogledno vrijeme ići ili na 2x10 + 1x15 ili eventualno na 6x10...
Da skratim priču... opet gledaš cjenovni rang u koji se uvaljuješ! Evo... recimo na primjeru kabineta 4x10...
U donjoj klasi imaš gomilu kineskih kabineta, tipa Behringer, ali i Hartke i Gallien Krueger, kao i pomenuti Fender Bassman (koji takođe imaju kineske pogone)... tu ti se cijena za 4x10 vrti oko 600 - 800KM
Srednju klasu ti čine kabineti od cca 1500 pa do 1800KM poput Peavey Tour serije ili recimo Trace Elliot, SWR Working Pro, Ashdown ABM serija... (da ne bude zabune, skoro da sve firme prave sve klase)
I u višoj seriji imaš EDENa, Peavey Pro seriju, Gallien Krueger RBH, Ampega, Markbass, pa čak i AccuGroove ili Aguilar itd. Ali tu se već za 410 kutiju moraš isprsiti oko dvice maraka!
Lijepo uglavljivanje između niže i srednje klase je napravio EDEN sa NEMESIS serijom kutija, kao i neki komadi Warwicka... gdje ispod 1000KM možete naći više nego pristojnu kutiju... (da ne griješim dušu, možda je tu negdje i Bassman)
Šta dobijate za te pare... pa skupe kutije obično imaju jako brz odziv koji je poprilično linearan (iliti izbacuje sve što svirate podjednako) i velikog dinamičkog opsega (kutija i pri velikom opterećenju radi jako čisto), dok je kod jeftilena uglavnom problem dinamika, pa čim im gurnete preko 30% nominalne snage oni proprde tj. počnu da distorziraju.
E sad neko to voli, pa... nek izvoli! (s tim da napravite razliku između željene i kontrolisane distorzije i one koju nikako ne možete da kontrolišete i ukrotite)
A što se tiče poređenja bass gitara... hmmmm....
Fender u najjačoj klasi je i dalje Fender! To su dobri instrumenti pod uslovom da ispunjavaju dva kriterijuma:
1. Da su pasivni!
2. Da imaju 4 žice!
Fender nikad nije napravio čestitu aktivnu gitaru i vrlo malo petožičanih komada im svira kako treba... (ovo shvatite uslovno, jer pričamo o top klasi gitara, što će reći 3000KM i više, gdje ne bi smjelo biti greške)
S druge strane, Peavey-eva Cirrus serija (USA) se po mnogo čemu razlikuje od klasičnog Fendera. To su aktivni instrumenti od biranog drveta sa NTB konstrukcijom koji poprilično dobro rade bez obzira da li je u pitanju 4, 5 ili 6 žica...
U stvari, kad razmislim, nemoguće je praviti poređenje, jer:
Fender - pasiva Peavey - aktiva
Fender - single coil (uglavnom) Peavey - humbucker
Fender - Bolt-On Peavey - Neck Trough Body
Fender - 34" skala Peavey - 35" skala
Fender - klasični dizajn Peavey - moderan dizajn
Tako da su poređenja glupa, bespotrebna i nemoguća!
Nekome se sviđa jedno, nekome drugo. Ja pripadam trećima pa volim i jedno i drugo! Sada sviram Peavey Cirrus jer za te pare nisam mogao naći bolji i fleksibilniji ton uz mehaničke karakteristike koje mi savršeno gode i to je instrument koji će vjerovatno decenijama ostati kod mene!
Ali... pašće i neki Fender u dogledno vrijeme. Klasična svirka traži klasični instrument! I tu puno filozofije nema!
Stvarno sam ga pretjerao... (ako je neko čitao uopšte

)