Citiraj:
Matematika preselila profesora Kravarušića
Autor: Darija Filipović
BANJALUKA - Nastavno-naučno veće Univerziteta u Banjaluci odlučilo je da dugogodišnji profesor matematike na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Ratko Kravarušić više ne predaje i ispituje matematiku na ovom fakultetu, pa je zato prebačen na Prirodno-matematički fakultet, na odsek za fiziku. Nadležni na Univerzitetu tvrde da je razlog to što, zbog navodno strogih kriterijuma profesora Kravarušića, prolaznost studenata nije premašila ni jedan odsto na godišnjem nivou.
Profesor Kravarušić kaže da je razočaran odlukom "koju je navodno prvo donelo Nastavno-naučno veće Ekonomskog fakulteta", a kasnije i Univerzitetsko veće, pa je zato i uputio prigovore na adresu Univerziteta.
"Uopšte nije tačno da je prolaznost studenata bila 0,54 odsto i ovu tvrdnju sam dokumentovao i poslao rektoru Stanku Staniću, jer je to nepojmljivo. Drugo, nije tačno da je na Nastavno-naučnom veću Ekonomskog fakulteta doneta odluka da ne budem imenovan za profesora matematike, nego je to odmah preneto na nivo Univerziteta", tvrdi Kravarušić.
Međutim, dekan Ekonomskog fakulteta Novak Kondić ističe da rad profesora Kravarušića nije dobio podršku Nastavnog-naučnog veća fakulteta, a na kraju - ni Univerziteta.
"Prošle godine na prvom testu za polaganje matematike od 788 studenata test su položili samo tri kandidata, na sledećem, od 483 studenta njih četvoro je položilo test, a u julskom roku samo jedan student, tako da prolaznost na ovom predmetu nije prelazila jedan odsto", tvrdi Kondić.
Kako kaže, u nekoliko navrata pokušavao je da razgovara sa profesorom Kravarušićem o njegovim kriterijumima i prolaznosti studenata do 20 odsto. "Svaki put sam dobijao odgovor kako on ima svoj način rada i da ja nemam pravo da se mešam. Odgovoran sam za nastavni proces na ovom fakultetu i bio sam dužan da preduzmem mere, jer su njegov način rada i ostvareni rezultati bili kočnica sprovođenja Bolonjske deklaracije i Zakona o visokom obrazovanju i samo njegovi rezultati su ga udaljili sa nastave", objašnjava Kondić.
Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić tvrdi da problem studenata sa matematikom na Ekonomskom fakultetu traje već godinama, ali da su tek sada reagovali, jer to omogućava Zakon o visokom obrazovanju RS.
"Stari zakon o Univerzitetu nije davao nikakvu nadležnost dekanima i rektoru da profesora koji ima lošu prolaznost studenata sankcioniše na bilo koji način, a Zakon o radu je maksimalno štitio profesore. Međutim, aktuelni Zakon o visokom obrazovanju nudi drugo rešenje i Univerzitet može da raspoređuje profesore na one fakultete za koje smatra da su najpotrebniji i zato se tek sada reagovalo za profesora Kravarušića", objašnjava Stanić.
Neuspela peticija studenata
Pre dve godine studenti ovog fakulteta su protiv profesora Ratka Kravarušića potpisivali peticiju, tražeći da on ublaži kriterijume. Međutim, kako nam je potvrdio dekan Kondić, nije poznato ko je predao peticiju profesoru Kravarušiću, ali, kako nezvanično saznajemo, on je studente sa tog spiska obarao nekoliko puta. Takođe, studenti su zbog ovog predmeta obnavljali i po nekoliko puta godinu, jer su matematiku polagali skoro godinu dana. "Studenti su bili voljni da reše ovaj slučaj jer je profesor bio strog. Međutim, tada nije bilo zakonskog osnova, jer je zakon o radu štitio profesore. Kravarušić je veliki radnik, ali od studenta mnogo traži", rekao nam je Kondić.
link