banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 19:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Nov 2007, 22:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Citiraj:
Matematika preselila profesora Kravarušića
Autor: Darija Filipović

BANJALUKA - Nastavno-naučno veće Univerziteta u Banjaluci odlučilo je da dugogodišnji profesor matematike na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Ratko Kravarušić više ne predaje i ispituje matematiku na ovom fakultetu, pa je zato prebačen na Prirodno-matematički fakultet, na odsek za fiziku. Nadležni na Univerzitetu tvrde da je razlog to što, zbog navodno strogih kriterijuma profesora Kravarušića, prolaznost studenata nije premašila ni jedan odsto na godišnjem nivou.

Profesor Kravarušić kaže da je razočaran odlukom "koju je navodno prvo donelo Nastavno-naučno veće Ekonomskog fakulteta", a kasnije i Univerzitetsko veće, pa je zato i uputio prigovore na adresu Univerziteta.
"Uopšte nije tačno da je prolaznost studenata bila 0,54 odsto i ovu tvrdnju sam dokumentovao i poslao rektoru Stanku Staniću, jer je to nepojmljivo. Drugo, nije tačno da je na Nastavno-naučnom veću Ekonomskog fakulteta doneta odluka da ne budem imenovan za profesora matematike, nego je to odmah preneto na nivo Univerziteta", tvrdi Kravarušić.
Međutim, dekan Ekonomskog fakulteta Novak Kondić ističe da rad profesora Kravarušića nije dobio podršku Nastavnog-naučnog veća fakulteta, a na kraju - ni Univerziteta.
"Prošle godine na prvom testu za polaganje matematike od 788 studenata test su položili samo tri kandidata, na sledećem, od 483 studenta njih četvoro je položilo test, a u julskom roku samo jedan student, tako da prolaznost na ovom predmetu nije prelazila jedan odsto", tvrdi Kondić.
Kako kaže, u nekoliko navrata pokušavao je da razgovara sa profesorom Kravarušićem o njegovim kriterijumima i prolaznosti studenata do 20 odsto. "Svaki put sam dobijao odgovor kako on ima svoj način rada i da ja nemam pravo da se mešam. Odgovoran sam za nastavni proces na ovom fakultetu i bio sam dužan da preduzmem mere, jer su njegov način rada i ostvareni rezultati bili kočnica sprovođenja Bolonjske deklaracije i Zakona o visokom obrazovanju i samo njegovi rezultati su ga udaljili sa nastave", objašnjava Kondić.
Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić tvrdi da problem studenata sa matematikom na Ekonomskom fakultetu traje već godinama, ali da su tek sada reagovali, jer to omogućava Zakon o visokom obrazovanju RS.
"Stari zakon o Univerzitetu nije davao nikakvu nadležnost dekanima i rektoru da profesora koji ima lošu prolaznost studenata sankcioniše na bilo koji način, a Zakon o radu je maksimalno štitio profesore. Međutim, aktuelni Zakon o visokom obrazovanju nudi drugo rešenje i Univerzitet može da raspoređuje profesore na one fakultete za koje smatra da su najpotrebniji i zato se tek sada reagovalo za profesora Kravarušića", objašnjava Stanić.

Neuspela peticija studenata
Pre dve godine studenti ovog fakulteta su protiv profesora Ratka Kravarušića potpisivali peticiju, tražeći da on ublaži kriterijume. Međutim, kako nam je potvrdio dekan Kondić, nije poznato ko je predao peticiju profesoru Kravarušiću, ali, kako nezvanično saznajemo, on je studente sa tog spiska obarao nekoliko puta. Takođe, studenti su zbog ovog predmeta obnavljali i po nekoliko puta godinu, jer su matematiku polagali skoro godinu dana. "Studenti su bili voljni da reše ovaj slučaj jer je profesor bio strog. Međutim, tada nije bilo zakonskog osnova, jer je zakon o radu štitio profesore. Kravarušić je veliki radnik, ali od studenta mnogo traži", rekao nam je Kondić.

link

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2007, 22:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
drug on je bio debil i zasluzio da ga protjeraju u sibir a ne samo sa faksa...
sa tim kriterijumom koji je on imao nebi niko prosao ni na MIT univerzitetu odsjek matematika a ne na prvoj godini ekonomije...

preko 130 pitanja na usmenom, svako ( ali bas svako i to po redu ) si morao usmeno odgovarati i nije dozvoljavao vise od 3 pitanja po izlasku ( a mogao si na usmeni samo petkom ) ako bi rekao da bi odgovarao 7 ili vise gledao bi te u cudu i rekao precjenili ste se i vratio te da ucis...
zaista pedagog i po nema sta
...

gud baj and gud lak i ne vratio se vise, nece niko suze za njim pustiti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2007, 23:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Tako i treba,zato danas svako i zavrsava fakultet,znam ljude koji ne znaju tablicu mnozenja ali zato imaju zavrsen faks.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2007, 23:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Mr.Dreamy je napisao:
SIJUKS je napisao:
Zato su ostali pojedinci koji primaju mito :x

sa tim kriterijumom koji je on imao nebi niko prosao ni na MIT univerzitetu odsjek matematika a ne na prvoj godini ekonomije...

preko 130 pitanja na usmenom, svako ( ali bas svako i to po redu ) si morao usmeno odgovarati i nije dozvoljavao vise od 3 pitanja po izlasku ( a mogao si na usmeni samo petkom ) ako bi rekao da bi odgovarao 7 ili vise gledao bi te u cudu i rekao precjenili ste se i vratio te da ucis...
...

Pa koliko puta treba izaci da se polozi!?

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2007, 23:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
Mr.Dreamy je napisao:
SIJUKS je napisao:
Zato su ostali pojedinci koji primaju mito :x

...

Pa koliko puta treba izaci da se polozi!?

godinu dana :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2007, 00:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Kad su krenuli da ciste sa ekonomskog, koji je najuredjeniji fax, onda zamislite kakvo je stanje na ostalim i koliko bi profesora ostalo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2007, 01:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
i to sto kazes, mudar ti je zakljucak

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2007, 01:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Avg 2006, 14:36
Mr.Dreamy je napisao:

Pitanja je bilo 72, a za sesticu 62. Tacno je da se moglo samo jednom sedmicno izaci na konsultacije i to sa koliko god pitanja hoces sve dok ih mozes detaljno nauciti, znam ljude koje nije vracao kad su odgovarali po pet pitanja (ili nesto vise).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2007, 08:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

maybe je napisao:
Mr.Dreamy je napisao:

Pitanja je bilo 72, a za sesticu 62. Tacno je da se moglo samo jednom sedmicno izaci na konsultacije i to sa koliko god pitanja hoces sve dok ih mozes detaljno nauciti, znam ljude koje nije vracao kad su odgovarali po pet pitanja (ili nesto vise).

davno je to kod mene bilo :lol: :lol: :lol: bilo ih je preko 100

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2007, 20:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Apr 2006, 21:16
Ja sam kod njega izašao na usmeni (redovan), za prolaz je trebalo znati 2 pitanja (od 3).
Pošto nisam položio, išao na te "konsultacije", nikad manje od 7 pitanja, maksimalno 12. Sve bilo gotovo za mjesec i po.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2007, 20:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

The_One je napisao:
Ja sam kod njega izašao na usmeni (redovan), za prolaz je trebalo znati 2 pitanja (od 3).
Pošto nisam položio, išao na te "konsultacije", nikad manje od 7 pitanja, maksimalno 12. Sve bilo gotovo za mjesec i po.

i tebi je to normalno? mjesec i po da polazes ispit iz prve godine i to ako imas srece, bilo je onih kojima se to oduzilo i na par mjeseci ( te jedan petak njega nema-tad je bilo to petkom ) te je jedan petak neradni pa onda dodje on nadrkan pa te vrati... i tako petak za petkom iz mjeseca u mjesec...

konj najobicniji

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2007, 21:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Dreamy , gore su ga vec spomenuli ali glupo je vjerovati u to, jer je dekan i prosle godine pokusao nesto resiti oko matematike ali nije uspio jer nije dobio potrebnu podrsku od studenata, pardon , od studentske organizacije, a pogadjate sto...Mi smo tako polagali matematiku, zasto bi sledecim generacijama bilo lakse, medjutim sada Dekan dobija znatno visa prava i sprovodi to gore. Eh sto se tice tih prica o prof, i onog tipa ukoliko vise pitanja uzmes, zna reci da si se precenio. Pa koliko likova znam da je uzimalo po vise pitanja i prolazilo toliko znam i koliko ih je obarao upravo zbog toga, tako da je to do profesora, njegovog raspolozenja,studenta,situacije,vremana etc....

Drago mi je da je otisao ali i zao na neki cudan nacin jer necu imati priliku da vidim kako izgledaju konsultacije kod njega..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 01:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
Imao je stroge kriterijume, ali je bar imao jednake bez obzira na vrijeme/osobu/ocjene (kada sam ja polagao).
I tacno je sto je neko prije napisao, ides na konsultacije i za mjesec i po si gotov. Jeste, cini se dugo, ali moze se jos predmeta paralelno spremati.
Nije mi zao sto ode, ali je steta sto su ostali mnogi drugi..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 02:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Jul 2007, 15:32
Mr.Dreamy je napisao:
The_One je napisao:

i tebi je to normalno? mjesec i po da polazes ispit iz prve godine i to ako imas srece, bilo je onih kojima se to oduzilo i na par mjeseci ( te jedan petak njega nema-tad je bilo to petkom ) te je jedan petak neradni pa onda dodje on nadrkan pa te vrati... i tako petak za petkom iz mjeseca u mjesec...

konj najobicniji

E ajd nemoj pricati gluposti. Ja sam matematiku polozio 2003-e, 6 i zadovoljan. Desilo se da par puta profesor nije mogao doci na zakazani dan, ali je svaki put nadoknadio (iste sedmice), tj. nikad se nije desilo da izgubimo sedmicu. Polagalo se dobro manje ispod 100 pitanja, cak bih se slozio da je u pitanju oko 70. Moglo se odgovarati po izboru i to NAJMANJE 3, a ne najvise. Koliko se sjecam obicno smo radili do 10 pitanja, te je sveukupno trajalo 2 mjeseca.
Medjutim PAZI DOBRO za tadasnje generacije nije vazilo da kad zavrsis konsultacije dobijes ocjenu, nego ides na usmeni, s tim sto si konsultacijama stekao pravo da izlazis neograniceno dok ne polozis.

Kako ja vidim on je u narednim godinama olaksao kriterijum i uveo da se dobije ocjena nakon konsultacija. A inace, to sto pricas da je otezanje isto nema veze s vezom jer ko nije htio na konsultacije imao je potpuno pravo na tri uzastopna usmena roka, kao i na svakom drugom ispitu.

Ispit, na osnovu svih olaksica koje je sprovodio niti je tezi, a pogotovo niti obimniji od bilo kojeg ozbiljnijeg ispita na ekonomiji.

A 100% sam saglasan da se radi o najpostenijem profesoru na ek.faxu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 08:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ja ti garantujem da sa tim nacinom ispitivanja na bilo kojem faksu u EU ili u USA nebi radio niti jedan semestar ako je to tebi ok onda super

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 20:10 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jul 2005, 22:07
Stvarno ne razumijem ljude koji podrzavaju njegov nacin rada, mazohizam. Zar nije dovoljan podatak da je prolaznost bila 1%? I to na predmetu koji je za ekonomiju skoro i nepotreban (da mi je vidjeti ekonomistu kojemu je nekad u praksi zatrebala neka teorema ili dokaz), mislim potrebna je matematika, ali samo neke osnove, nije sigurno dvojni integral ili takve gluposti. I ne mogu to sebi objasniti da ljudi i to uglavnom studenti ekonomskog fakulteta odobravaju taj njegov rad. I kad mi neko kaze da je posten, najezim se. To je isto kad kazes da je Hitler bio posten, posto su mu svi jevreji bili isti, nije pravio nikakve razlike izmedju njih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 21:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Čuo sam da nije htio čuti za mito,bilo kakvu vezu ili urgiranje (na neki način zbog tog je i "pao")....pa je u tom pogledu bio svakako pošten....
A sad kriteriji ocjenjivanja,prolaznost....to već ne znam....[/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 23:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2006, 14:27
Kravarusic je poznat kao covjek koji ne pusta studente preko stele i izuzetno je cestit i posten covjek za razliku od onih koji su ga otjerali.Ako je bio problem to sto je matematika bila preobimna(neki su to ovdje rekli)za to nije Kravarusic bio kriv,nego oni koji su taj plan i program pravili.Sa druge strane,Kravarusic nije kriv sto ljudi iz srednje skole dolaze bez ikakvog ili loseg znanja matematike pa se zlopate.Vjerujem da ce biti kojekakvih komentara na ovo sto sam ovdje napisao,ali zaboli me jer ce uglavnom dolaziti od vjecitih studenata.I na kraju,kako to da se niko nije zapitao zasto na Pravnom fakultetu niko od profesora nije otjeran(niti ce biti) sa govnjivom motkom iako je poznato da tamo ima veci broj profesora kod kojih je prolaznost itekako mala.Odgovor je jednostavan:u taj mali procenat prolaznosti se uguraju stelarosi i kovertasi pa kad se ispuni kvota ovi bez stela ga puse i niko od nadleznih ne postavlja pitanje lose prolaznosti jer djecica mocnika su ok a ovu boraniju i puk ko jebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2007, 23:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 22:04
molim da ne pisete ono sto ne mozete dokazati (znate na sta mislim). takve postove i odgovore na iste cu da brisem.
drugo onaj ko voli da ga muče nije normalan. prolaznost kod njega je bila na izuzetno niskom nivou i to je sramota za fakultet. da sam ja na profesorovom mjestu ja bih se zapitao zašto je to tako.
drugo, te konsultacije su bile NEZAKONITE, obratite pažnju da sam pisao tu riječ velikim slovima. profesor je autor svoje knjige po kojoj je predavao. usput, kao što u članku piše, i ja sam čuo da je određeni broj studenata napravilo peticiju pored njega i da je on dobio tu peticiju i držao je pred sobom na ispitnim rokovima, i kao što u komentarima na sajtu gdje je članak objavljen piše, ti studenti su redovno obarani....
da li takva osoba zaslužuje da predaje kao profesor ?

Beckett: We're in another galaxy. How much more out can you get?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2007, 00:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Jul 2007, 15:32
1. 780ak studenata u jednom roku iz matematike? Zapitajmo se koliko ima istine u tome?! Ne vjerujem da je ikad i na koji pojedinacni rok na ekonomskom faxu izaslo vise od 150-200 ljudi.
2. Prolaznost je obicno 1 na prema 5 do 10. Sto ce reci izmedju 10 i 20%. S obzirom na YgapHukov post, s kojim se usput slazem 100%, ta prolaznost je sasvim zadovoljavajuca, a sad ko nece nimalo da se potrudi, njegov problem, sto je usput daleko od mazohizma.

Sto se tice EU i USA, ne daj boze da do nas stignu takvi kriterijumi, mozemo odmah svi redom da se prijavimo da budemo najjeftinija radna snaga i to je to.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]