U prvom postu lijepo stoji "je li se iko bavio proucavanjem ovog fenomena?", kako fenomen=pojava, to je onda nesto sto ima tendenciju da poprimi opsti karakter. Samo sam rekao kako ne mislim da je to slucaj.
Nije problem u izvlacenju zakljucaka uopstavanjem, nego ako se uopstavanje, samim tim i zakljucak zasniva na nedovoljnom broju uzoraka. To je onda neko odokativno misljenje koje se ne moze uzeti kao opsti zakon.
"pa se onda neki ako nemaju nista drugo od kvaliteta za istaci, isticu time sto pokusavaju ne biti bosanci"
"mislim da se radi samo o samopouzdanju, i to ne na licnom nego nacionalnom nivou"
Tesko je pricati o nekom samopouzdanju na nacionalnom nivou i uz to dodavati atribut bosanski, zato sto pri koriscenju tog atributa nije uvijek najjasnije o cemu se govori odnosno na sta se misli. Ako meni nedostaje samopouzdanja, za to bi moglo da postoji milion razloga, ali nijedan od njih ne bi bio cinjenica da sam Bosanac/Hercegovac/Srbin/Hrvat/Bosnjak/medvjed/kit i slicno. Kao sto mi ne bi bio plus, u nedostatku nekih drugih kvaliteta, da isticem kako recimo nisam medvjed ili svinja ili nesto tako, to me ne bi nimalo vise ucinilo lafom, recimo.
"ako si onda jos i po prirodi malo ruzan, dosadan i slicno naravno da si neces dodavati jos i tu bosanstinu na vrat"
Ako si ruzan, dosadan i slicno, niko te nece voljeti ma bio i Italijan ili Spanac, osim ako imas dobro srce pa se neka cura zaljubi u tebe ili imas veliki...nema to veze sa "bosanstinom" ni bilo cim.
"ali ja mislim da bas u tome i lezi rjesenje, ako ustrajes na tom da si bosanac (provale te ljudi koliko god da se trudis) bar ces dobiti neki respekt sto se samog sebe ne stidis"
Ovo bi valjda trebalo da bude normalno, to bi bilo kao da odes u London, pricas cockney akcentom i medju Englezima se pravis Englez...glupo. A glupo je da se ustrajanje tome da si Bosanac smatra nekom pozitivnom karakteristikom. To ne bi trebalo da se smatra nikakvom karakteristikom vec normalnim ponasanjem.
"ja dakle u beogradu gdje sad zivim na svakom koraku nedvosmisleno dajem do znanja da sam iz po bosne,
za sad funkcionise, ali bi bilo bolje da nas je vise takvih ovde a malo nas je"
Sad je to druga strana medalje, ako te ljudi na prvu zagotive sto si "egzoticni Bosanac", iz slicnih pobuda ljudi valjda i mijenjaju imena, prezimena, pol, frizure, narjecja, izgovore...da bi se lakse uklopili ili bili bolje prihvaceni, po njihovom misljenju. Koliko je to dobro ili lose, pitanje je. Ako se neko osjeca kao zena u muskom tijelu i promijeni pol, to je ok. Ako se neko osjeca kao ekavac u tijelu ijekavca i pozeli to da promijeni, i to je ok, dok god nas ostale kojima je lijepo ovako ne primorava ili ugrozava. Je li to fancy ili cool, ili je seljacki, koga boli dupe.
_________________ Umro je Džimi Hendriks iz Sijetla, Klepton i Pejdž su dva matora pijetla, al' budućnost je ipak svijetla sve dok nam je Popokatepetla...
|