filozof sa vrbasa je napisao:
BANJALUKA - Protiv profesorke Tehnološkog fakulteta u Banjaluci Dušanke Stojanović pokrenut je disciplinski postupak jer je osumnjičena da je studentima naplaćivala konsultacije. Za deset časova konsultacija, ova profesorka je, navodno, naplaćivala po 120 KM. Slučaj su prijavili njeni studenti.
Grupa studenata snimila je kako profesorka napada jednu studentkinju koja se pobunila što ona „naplaćujee“ konsultacije.
„Izađite napolje, niste platili. Nemojte da pričate po fakultetu da uzimam novacc“, rekla je ova profesorka studentkinji. Posle nekoliko minuta, profesorka se obratila grupi studenata i rekla da će protiv njihove koleginice „igrati... jer je jačaa“.
Profesorka Dušanka Stojanović tvrdi da je u pitanju nameštaljka. Kaže da bi za deset dana ovaj postupak trebalo da bude okončan i da će dokazati da je reč o manipulaciji.
„Studenti su mene isprovocirali i svašta sam im rekla. Na spisku koji su sastavili studenti koji su me prijavili nalazi se i student koji je u to vreme bio u Austriji, tako da nije ni bio tu kada se to desilo. To jasno pokazuje da je reč o manipulaciji. Sve je netačno i to ću dokazatii“, rekla nam je Stojanovićeva.
Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić potvrdio nam je da je na zahtev studenata Tehnološkog fakulteta u Banjaluci protiv profesorke Stojanović pokrenut disciplinski postupak. On tvrdi da nijedna ovakva informacija neće biti zataškana.
„Sve informacije ove vrste koju dobijemo isteraćemo na čistac. Studenti moraju otvoreno da pričaju o korupciji i imenom i prezimenom da prozovu profesora, a zaštita će im biti zagrantovana. Nema te sile koja može da razotkrije zlo zvano korupcija bez podrške studenataa“, rekao je Stanić.
I on priznaje da korupcije na banjalučkom univerziteta ima, ali ne u tolikoj meri.
„Pozivam studente da javno progovore o ovoj pojavi i da budu direktni učesnici borbe protiv kriminala uz obećanje da neće ispaštati zbog spremnosti da govore o korupciji. Šta da radim ako čujem da neki profesor na nekom fakultetu uzima novac, a ne znam njegovo ime ili studenti ćute i ne žele da javno pričaju o tome??“, pita se Stanić.
Pre dva meseca, Ministarstvo prosvete i kulture RS otvorilo je besplatnu info liniju na broj 080-050-504 za prijavu korupcije, kao i raznih drugih malverzacija na fakultetima, ali na ovaj broj do sada nije bilo prijavljenih slučajeva.
Resorni ministar Anton Kasipović smatra da se o korupciji u obrazovanju priča uglavnom „paušalnoo“ ili prepričava po principu „čuo sam da je taj i taj kupio ispit..“ On kaže da u borbu protiv korupcije treba da se uključe svi od Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, pravosudnih organa, prosvetne inspekcije, predstavnika Univerziteta do studenata.
„Ne može se sve svaliti na leđa studenata jer nije jednostavno prijaviti korupciju, ali moramo ih ohrabriti i zaštititi ukoliko sa nama budu učestvovali u ovoj borbii“, rekao nam je Kasipović.
Kako kaže, presecanjem jednog ili dva slučajeva korupcije, bila bi jasna poruka onima koji kroz novac vide obrazovanje, da tako neće moći dugo izdržati.
„Korupcija može da bude novac, poklon... Ona je zastupljena u svakom segmentu društva, ali u obrazovanju ona predstavlja ogroman problem. Mladi ljudi u ovoj zemlji ne treba da uče lekcije da se novcem može kupiti znanje ili diploma. Zato je neophodna borba svih kako bi sprečili svaki oblik korupcije na fakultetima u RSS“, istakao je Kasipović.
blic.co.yu
Све је апсолутно тачно да је узимала паре.
Знам лично особу која јој је платила и онда све рекла декану у њеном присуству а дотична професорица попиздила.
Такође су још неки студенти дали паре.
Сви су давали изјаве пред дисциплинском комисијом.
Професорица је унајмила адвоката који је, слушајте сад ово, савјетовао студенте који су платили да свједоче у корист професорице.
Не знам како ће се ово завршити, с обзиром каква нам је држава, ал би волио да правда побиједи и да професорица добије отказ.