Od ovih prevaranata pošten prosjak više ne može da radi.
Ovo je jedna čuvena izjava lika koga sam privodio svojevremeno dok sam radio u policiji. O ovoj problematici se može napisati knjiga i uglavnom bi poenta bila visok stepen organizovanosti i planiranja od strane lica udruženih radi vršenja krivičnih djela. Nema "solista" u ovom veoma unosnom poslu jer ih ove organizovane grupe otjeraju sa "svog" terena, odnosno ako ih ima onda su oni tu "solisti" samo dok ih ne preuzme grupa ili dok ne dobiju batine.
Mene je većina znala jer su se bojali pa nisam imao kontakata takvih da od mene traže pare, ali već određen period kako je na ulicu došla nova generacija ima ih koji povremeno priđu. Obično na troje ili četvero djece ima po jedan "poslovođa" koji ih čuva i pazi da ga ne zavale za pare.
Takvog lika nije teško prepoznati ako se posmatra sa strane duže vrijeme. On obično priđe "gnijezdu" tj. mjestu gdje se radi i kao fol daje neku paru, pa zatim odlazi. Tada jedno od djece nosi pazar da preda i najčešće sa predaja radi u nekom od skrivenih haustora u blizini.
Na skoro isti način funkcionišu i odrasli prosjaci s tim da je njihova plata nešto veća u odnosu na djecu, a to je zato što rade "složenije" poslove (obilasci kafića sa kojekakvim karticama za pomoć itd.)
U kriminalističkoj teoriji i praksi ove organizovane grupe su "tiperi" za oko 80% provalnih krađa u stanove, poslovne prostore jer tako dobro poznaju teren da tačno znaju kad tamo nema nikoga i kad nije pod kontrolom.
Ja imam svoj lični sistem zaštite koji se zove Glock 19 call 9mm. Odnosno naoružan sam uvijek bilo da mi je pištolj u torbici (ljeti) ili u potpazušnoj futroli (kada se nosi jakna ili sako). I što je najvažnije ne libim se da gore pomenutim likovima dam do znanja ove činjenice što se među njihovim krugovima širi dosta brzo nakon čega "poslovođe" obično odluče da ja nisam pogodan za "odraditi". Usput su mi na taj način zaštićeni i žena i djeca, odnosno jednim metkom sve zečeve.