banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 23:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Podržavate li smrtnu kaznu?
DA 52%  52%  [ 23 ]
NE 48%  48%  [ 21 ]
Ukupno glasova : 44
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 06:49 
The Godfather je napisao:
Kratko i jasno -DA
-silovatelji
-narko diler
-masovne, serijske ubice
-pedofilija

i to mu racun za metak poslati kuci da plate !

Kao i u Kini!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 11:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Svi koji podrzavaju smrtu kaznu su ubice.

To sto frustracija biva kanalisana kroz drzavno cudoviste ne znaci da krivica nije na svima. Lako je okriviti nepostojece.

Btw za zatvor je potrebna samo soba sa cetiri zida.

Prevencija je pola puta, druga polovina je reforma pravosudja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 14:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
BlackHand: Zanima me zašto vi smatrate da npr. počinitelj gore navedenog zločina zaslužuje da živi, zašto zaslužuje da mu se pruži druga prilika, pa da opet napravi isto?...
Čoveče božji ubio je šezdeset i troje i jedino žali što su ga uhvatili pre nego što je ubio šezdeset četvrtog!

To šta neko misli o slučaju nekog ubice nema veze. S razlogom nije dozvoljeno da se rulje bave linčevima. Nismo vidjeli dokaze, nemamo pojma o pojmu, nije na nama da bilo kome sudimo.

Što se tiče smrtne kazne, prema statistikama ne postoji nikakva korelacija između postojanja smrtne kazne i broju teških zločina po glavi stanovnika. To znači da kao mjera suzbijanja teških zločina smrtna kazna ne postiže nikakav koristan cilj.
S druge strane, sigurno omogućuje da nevini ljudi stradaju zbog nesavršenosti sudskog sistema.

Neka doživotne robije, tako je društvo humanije. Pored toga treba obratiti pažnju na faktore rizika. Ko su ubice? Odakle dolaze? Šta pogoduje izvršenju teških zločina? Veća je korist od, ne znam, osiguranja puta djece od kuće do škole, nego od mrtvog manijaka. Društvu je nužda živjeti, ne možemo samo gledati unazad, baveći se osvetama i kažnjavanjem.

Uostalom, sistem kazni osuđuje pogrešno ponašanje, ali ne uspostavlja standarde ispravnog ponašanja. Ukoliko bi pokušao nešto takvo, postao bi nepodnošljivo restriktivan. Hoću da kažem - s kaznama se ne stiže daleko.

Najveća korist je da se zločin nikad ne desi. Kad smo stigli do pitanja da li nekog da kaznimo, i koliko, društvo je već omanulo. Što je manje takvih situacija, tim bolje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 22:48 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Ne.

Razlog: "Zelena milja" iliti mogucnost nepravednog osudjivanja. A i po cemu smo bolji od ubica, po tome?
Dozivotni zatvor, bez mogucnosti pustanja, samica 24/7 - da.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2007, 00:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Wow.. da se nije prikazivao Život Dejvida Gejla tri puta u poslednjih mesec dana mislim da 80% ovih što su glasali za ne ostali bez argumenata... no Utopija je definitivno najviše odvalio..

Citiraj:
Svi koji podrzavaju smrtu kaznu su ubice.

To sto frustracija biva kanalisana kroz drzavno cudoviste ne znaci da krivica nije na svima. Lako je okriviti nepostojece.

Btw za zatvor je potrebna samo soba sa cetiri zida.

Prve tri rečenice neću ni komentarisati, beznadežne su...A što se tiče poslednje, neko treba hraniti, pojiti, oblačiti i omogućiti sve higijenske uslove tome u ta četiri zida... a zadnji put kad sam proverio, hrana, piće i stvari za ličnu higijenu su se plaćale..

Inače ljudskih prava radi, svi zatvorenici moraju dobijati mesečnu platu jer se svima nalaže da rade, a ta plata u RS iznosi 85,00KM. Dodajte trošak po glavi, plate čuvara, itd, itd, itd..pa promisli još jednom pre nego što napišete kako je za zatvor potrebna samo soba sa četiri zida.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2007, 00:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

FLASH je napisao:
Ne.

Razlog: "Zelena milja" iliti mogucnost nepravednog osudjivanja. A i po cemu smo bolji od ubica, po tome?
Dozivotni zatvor, bez mogucnosti pustanja, samica 24/7 - da.

Da mislim..možda opet nepravedno osude na smrt nekog golemog crnca koji ima moć da leči tuđe kite, prenosi stvari koje je video i čuo na druge ljude, te povremeno svetli u mraku..to bi bila tuga pregolema.

Šta se svi kačite za te greškom osuđene.. Faktički isto dođe ako si zabunom osuđen na smrt ili zabunom osuđen na doživotnu robiju, mada nam je svima jasno da zabune u stvarnom životu kod ovakvih zločina nema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2007, 06:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Prve tri neces komentarisati, a trecu jesi. hihihi

Btw jesi li se ikad stvarno zapitao da li si ti kao deo drustva takodje odgovoran za pogubljenje osudjenog.

Zato sam i rekao nisi odgovoranz a pogubljenje zato sto o njemu samo procitas i znas da ga je neko drugi likvidirao, ali da li bi isto razmisljao kad bi ti drzava dosla i rekla BlackHand vas smo odabrali da izvrisite sledecu smrtnu kaznu. Sta bi ti uradio

Jos jednom - svi clanovi jedne drzave u kojoj postoji smrtna kazna su ubice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2007, 08:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Jos jednom - svi clanovi jedne drzave u kojoj postoji smrtna kazna su ubice.

Bila bih ponosna da budem ubica smeca koje je mucilo i ubilo bilo cije dijete.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2007, 08:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
1. rečenica Svi koji podrzavaju smrtu kaznu su ubice.

2. rečenica To sto frustracija biva kanalisana kroz drzavno cudoviste ne znaci da krivica nije na svima. 3. rečenica Lako je okriviti nepostojece.

4. rečenica - ona prokomentarisana Btw za zatvor je potrebna samo soba sa cetiri zida.

Ja uopšte ne odbijam svoju delimičnu odgovornost, upravo zato što delim mišljenje sistema koji se služi smrtnom kaznom kao maksimalnom kaznom. Utopija, verovato ili ne, bez po muke bi povukao ručicu i prekratio život jednom masovnom ubici, zlostavljaču dece, pedofilu, jer on zaista nema šta da traži u ovom društvu i ja smatram da moja sestra, majka, devojka, prijateljica zaslužuju da mirno šetaju gradom, jer danas sutra taj isti ima priliku da bude pušten iz zatvora i da opet nastavi po svome (kao što se poslednjih dana dešavalo u BGD).

Pomalo je teško razgovarati sa vama jer svi nešto mudrujete, citirate filmove u kojima se junaci bore protiv smrtne kazne, itd, itd. Niko od vas ni u jednom trenutku ne želi da pokaže svoje pravo lice. Jer onaj, koji bi se zadovoljio zatvorskom kaznom nekoga ko je hladnokrvno ubio/silovao/zlostavljao njegovog bližnjeg nije uopšte čovek nego prazna ljuštura. Ako govorimo o zatvoru, govorimo o zatvoru takvom kakav jeste (mogućnost pomilovanja, vikendi, državni trošak), ako govorimo o smrtnoj kazni, opet govorimo o njoj takvoj kakva jeste. Ja mogu razmišljati o tome šta bih ja uradio kad bi trebao izvršiti presudu, ali nemam potrebe, jer postoje ljudi čije je to posao i u slučaju ove konkretne teme nema potrebe da se nešto mudruje i pametuje, jer je sve crno na belo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2007, 08:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:
Ja sam govorila o prevenciji.
Smrtnom kaznom jedno društvo poput našeg ne preuzima odgovornost za svoje propuste.
To što se kriminalac vraća vrlo brzo na slobodu opet je posredno propust društva. Zar ti ne mislite tako? Zar mi svi kao pojedinci nismo donekle krivi što svojom pasivnošću ne utičemo na to da se stvari promijene, nego sve ostaje na verbalnoj osudi zločina, a svaki dan se desi novi.

Nisi u pravu Frieda. Cak i u najrazvijenijim drustvima, prevencija u smislu obrazovanja, socijalne zastite za sve, ljudskih prava - ne daje rezultate. Tesko je reci zbog cega ( to nadilazi okvire foruma i zahtijeva malo ozbiljniji pristup ).

Citiraj:
To ne znači da ne treba kriviti kriminalca! Treba mu suditi i treba ga zatvoriti.
Ali, zašto se mediji više ne angažuju kad se dese ovakvi slučajevi? Zašto se zakoni ne mijenjaju tako da se kazne za pojedine strašne zločine povećaju? Zašto se u skupštini tako rijetko raspravlja o stvarima koje se tiču našeg praktičnog života tako da mi zaista osjetimo da se promjene dešavaju?

I kako samo nađete nešto što nisam ni napisala. Zar sam ijednom rekla da nisam na strani žrtve? Ljudi moji...
Takođe nisam govorila o "pravima ubica, pedofila i silovatelja", već o pravima čovjeka koja bi možda pomogla da on ne postane ubica, pedofil ili silovatelj. Meni se čini da sam takvim razmišljanjem još više na strani žrtve nego vi.

Sve ovo je vec uradjeno na Zapadu, kao sto sam vec rekla. Ali nijedan vid terapije nije dao odgovarajuce rezultate za ovu najtezu vrstu psihopatologije.

Hajde ti meni reci zbog cega ja svaki mjesec placam ogromne dadzbine drzavi radeci od jutra do mraka, a neki smrdljivi ubica ili pedofil u medjuvremenu ( iz zatvora ! ) na Netu trazi zrtve, cita knjige koje ja nemam vremena procitati, ide u gym ( izmedju ostalog i mojim posteno zaradjenim novcem ) ? Gdje su tu moja ljudska prava !?!

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 22 Sep 2007, 22:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2007, 13:38 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
BlackHand je napisao:
Šta se svi kačite za te greškom osuđene.. Faktički isto dođe ako si zabunom osuđen na smrt ili zabunom osuđen na doživotnu robiju, mada nam je svima jasno da zabune u stvarnom životu kod ovakvih zločina nema.

Pa da, ista stvar potpuno. Mozes se zaliti na presudu i iz groba i iz celije, i traziti ponovni pregled dokaza nakon par godina vezanih za tvoju (ne)krivicu.

@Japanese_rose, ni smrtna kazna nije dala rezultate u smanjivanju broja zlocina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2007, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Japanese_rose i ostali: Molim vas da naučite pročitati post i shvatiti poentu prije nego što komentarišete. Ne da mi se svakih malo da odgovaram jer neko neće da razumije šta sam napisala.
Hvala i prijatno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2007, 18:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Black Hand najbolje da onda ti budes nas pravosudni sistem, Makijaveli bi se upiskio od srece.

hajde zdravo svima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2007, 18:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
BlackHand je napisao:
Jer onaj, koji bi se zadovoljio zatvorskom kaznom nekoga ko je hladnokrvno ubio/silovao/zlostavljao njegovog bližnjeg nije uopšte čovek nego prazna ljuštura.

е видиш, ја сматрам супротно. туђа смрт, па макар се радило о убици или силоватељу мог ближњег, неће ми вратити оног кога више нема. нити ће злостављаном/ој умањити бол и срамоту коју осјећа. нити донијети какву радост... да бар... само још више патње и страдања.

тај случај за који си се ухватио, који се десио у београду, говори само о томе колико је лоше правосуђе у србији (исто као и у нас, и у хрватској, која је данас добила по ушима од европе због тога...). кад правосудни систем буде на нивоу, такве ствари се неће догађати...

BlackHand je napisao:
Ako govorimo o zatvoru, govorimo o zatvoru takvom kakav jeste (mogućnost pomilovanja, vikendi, državni trošak), ako govorimo o smrtnoj kazni, opet govorimo o njoj takvoj kakva jeste. Ja mogu razmišljati o tome šta bih ja uradio kad bi trebao izvršiti presudu, ali nemam potrebe, jer postoje ljudi čije je to posao i u slučaju ove konkretne teme nema potrebe da se nešto mudruje i pametuje, jer je sve crno na belo.

па онда ти тема пада у воду. у босни и херцеговини не извршава се смртна казна. иако, додуше, у уставу републике српске постоји, ако се добро сјећам, одредба о смртној казни, никад није извршена. и највјероватније неће ни бити јер ће бити избачена из устава... овдје се онда може расправљати само о случајевима у другим државама, који су за, колико видим, многе учеснике дискусије, далеки и апстрактни...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2007, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

FLASH je napisao:
@Japanese_rose, ni smrtna kazna nije dala rezultate u smanjivanju broja zlocina.

Da, s tim sto je razlika u tome da ne bismo bukvalno svaki dan citali storije o monstrumima koji su osudjeni na dozivotnu robiju, a iz zatvora izadju nakon 5 i manje godina. U medjuvremenu se hrane, citaju, vjezbaju i surfaju na racun drzave ( tj. onih koji drzavi placaju porez ). I sto je najstrasnije od svega, u zatvoru koji je svugdje na svijetu "Visa skola kriminala", znacajan postotak kriminalaca priprema nove zlocine koje onda ucine odmah po izlasku. Pa ko je tu blesav molim te ?

Citiraj:
Japanese_rose i ostali: Molim vas da naučite pročitati post i shvatiti poentu prije nego što komentarišete. Ne da mi se svakih malo da odgovaram jer neko neće da razumije šta sam napisala.
Hvala i prijatno!

Nisko.

Hvala i prijatno i tebi.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2007, 12:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
Citiraj:
Hvala i prijatno!

Nisko.

Izvinjavam se ako je bilo nisko!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Sep 2007, 16:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Okt 2006, 13:07
Frieda je napisao:
Svi treba pomalo da snosimo krivicu.

Nije to bas tako. Svi mi trebamo da snosimo odgovornost za svoje postupke.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2007, 09:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

daamir je napisao:
Frieda je napisao:
Svi treba pomalo da snosimo krivicu.

Nije to bas tako. Svi mi trebamo da snosimo odgovornost za svoje postupke.

Najbolje je izgleda da ubuduće nacrtam! :) Izvinjavam se zbog tona.
Daamire, posmatrala sam širi aspekt problema. Ne mislim bukvalno da treba da se osjećamo krivi zbog tuđih postupaka, već kao pripadnici društva koje se ne trudi da riješi neke probleme u svom sistemu, a koji mogu na posredan način da budu uzrok pojedinih pojava. To ne isključuje da svako treba da snosi odgovornost za svoje postupke.
Pozzz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2007, 19:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Nadam se da ne zalazim previše u tuđe živote ako pitam...
Da li je iko od protivnika smrtne kazne na ovoj temi ikada doživio da neko od njegovih bližnjih nastrada namjerno i na brutalan način od tuđe ruke?
Jer... Masu puta mi se desilo da u nekoj situaciji postupim na sasvim suprotan način od onog kako sam mislio da ću postupiti ukoliko se nađem u toj situaciji...
Jer ja se iskreno divim osobama koje su oprostile nekome ko je povrijedio neku njihovu blisku osobu. Ja ne znam da li bih prošao na tom testu, a nadam se da nikada neću ni saznati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2007, 12:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Pero_Bombas je napisao:
Da li je iko od protivnika smrtne kazne na ovoj temi ikada doživio da neko od njegovih bližnjih nastrada namjerno i na brutalan način od tuđe ruke?
Jer... Masu puta mi se desilo da u nekoj situaciji postupim na sasvim suprotan način od onog kako sam mislio da ću postupiti ...

и, шта би ти урадио? узео правду у своје руке, као из неке пјесмице, хм? убио тог неког имагинарног лика који је нешто урадио твојим најближим, премлатио га, поломио му кости, нанио му тешке тјелесне повреде, избубетао га до непрепознатљивости? и, како би се тад осјећао? пробај да замислиш... па напиши.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]