banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 12:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Avg 2002, 20:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Evo večeras je ovo osvanulo na SC pa prenosim u potpunosti, naslov sam takođe preuzeo kako tamo stoji.
Tekst je vrlo interesantan, posebno kad se uzme da je čovjek do toga došao kroz dugogodišnja istraživanja a rezultati se poklapaju sa nekim drugim istraživanjima iako je još uvijek u pitanju dosta osjetljiva stvar :) u koju mnogi još ne mogu (ne žele!) da povjeruju, zasad.
Ali kad se umnože dokazi i saznanja... :D

-------------------------------------------------------

Svet je rođen na Balkanu

Svojevremeno je izazvao pravi zemljotres teorijom da je Troja u dolini Neretve, a sada obilazi Srbiju, priprema nove projekte čiji će rezultati, kaže, baciti novo svetlo na nastanak svetske istorije

Roberto Salinas: Meksikanci vole agresivnije žene, ali moj tip je Marija Linda, tiha i nežna
Gde se pojavi Roberto Salinas Prajs tu su novinari, naučnici, znatiželjnici, svi koje zanima šta novo o nastanku svetske civilizacije nudi ovaj meksički istraživač drevnih kultura. Pažnju svetske javnosti izazvao je, da podsetimo, zemljotresnom teorijom da Troja nije u Maloj Aziji, već u dolini reke Neretve. Zbog moguće gužve koju je po svaku cenu hteo da izbegne, Roberto je u Beograd stigao i otputovao neopaženo.

Zaljuljalo se tlo sastavljeno od čvrstih istorijskih teorija kada je pre dve decenije Roberto na jednoj televiziji u Meksiku bukvalno uzviknuo: "Drevna antička reka Skamander je Neretva, a stari grad Gabela u njenoj dolini je Troja". I lavina je krenula. Kulminiralo je 1984. godine kada je Roberto objavio knjigu "Homerova slepa publika" gde do detalja obrazlaže svoju teoriju. "Naučnik ili šarlatan", "Genijalni pronalazač ili avanturista", "Meksikanac ruši drevni mit", bio je samo deo naslova u brojnim novinama. Stručnjaci su zaoštrili pera, ukrstili koplja, zauzeli gard. Jedni za odbranu Robertove teorije, drugi za napad. Nikoga tada nije ostavio ravnodušnim čovek koji se usudio da sruši jedan mit, da pokida jednu veliku, jaku i važnu kariku u lancu istorije.

Ne čudi što je u tom trenutku Roberto bio jedan od najtraženijih ljudi na svetu. Sigurno je da nema ni đaka ni naučnika koji ne zna priču o Troji ili Ilionu, moćnom i velikom gradu kralja Prijama. I svi znaju priču o velikom ratu koji su protiv Trojanaca poveli grčki vladari predvođeni Agamemnonom kako bi vratili lepu Jelenu, ženu kralja Menelaja koju je Paris oteo Spartancima. Bilo je to davno, pre trideset i dva veka. Znaju svi da je taj rat opevao Homer u "Ilijadi", a da je u "Odiseji" opevao lutanje jednog od junaka rata - Odiseja, kralja Itake, koji je deset godina lutao tražeći otadžbinu. Između tih spevova i Šlimanovih istraživanja na brdu Hisarlik u Maloj Aziji ima protivurečnosti, praznina. U taj prostor svojom teorijom udenuo se Roberto Salinas Prajs.

Sve podredio Homeru

U debelom hladu na obronku planine Rtanj, Roberto se sa osmehom na licu priseća dana kada je započeo druženje sa Homerom.

Kraj makete Galerijeve palate Romulijane
- Nastanak svetske civilizacije moja je preokupacija još iz đačkih dana - veli Roberto. - Pročitao sam sve što mi je došlo do ruku. "Ilijada" i "Odiseja" su nešto čemu sam se često vraćao. Sumnja da tu nešto ne štima rodila se onog trenutka kada sam u jednom antičkom izvoru pročitao da se Troja nalazi severno od Soluna. Kod drugih pisaca naišao sam na podatak da se Trojanski rat odigrao na Balkanu. Vratio sam se na Homerova dela, a pod lupu sam stavio i iskopavanja Šlimana. I tako sam počeo da uviđam brojne nejasnoće i kontradiktornosti.

Zaljubljenik u hotelijerstvo, vlasnik lanca restorana, ugledni meksički biznismen sve je tada napustio kako bi se posvetio izučavanju "Ilijade" i "Odiseje".

Roberto često pravi pauze zagledan u ogoleli vrh misteriozne planine Rtanj koji nemilosrdno prži julsko sunce. Zna za priču da na ovu goru često sleću leteći tanjiri, da im meštani i doček priređuju. Zna i za pretpostavku da je tu bilo mesto okupljanja i boravka slovenskih božanstava, da je to srpski Olimp.

- Tada su za mene nastale besane noći - priseća se Roberto. - Nisam mogao ni da jedem, ni da spavam. Bio sam ubeđen da Troja koju je otkopao Šliman nije Troja o kojoj piše Homer. Množila su se pitanja. Da li je Troja grad ili država, dokle se prostiralo trojansko carstvo, šta sve može da se nađe u Gabeli i na jadranskim ostrvima, ko su bili Trojanci i gde su nestali posle propasti Troje, kakva je njihova veza sa Ilirima... Tražio sam Troju godinama. Izbor se sužavao i Jadran, kao mesto gde je lutao Odisej, sam se nametnuo. A kada sam u Neretvi prepoznao antičku reku Skamander, ostalo je bilo lako. Došao sam u ondašnju Jugoslaviju, seo u kola, vozio se magistralom, ušao u dolinu Neretve i došao do Gabele kao krajnjeg cilja.

Odmiče dan, valja krenuti dalje. U kolima Roberto nastavlja priču.

- Velika je razlika između onoga što se kod Homera može pročitati o Troji i onoga što naučnici govore o trojanskoj kulturi. Trojanska kultura predstavlja široki spektar ekonomskih, političkih, pravnih, verskih, literarnih tema, a Homer je bio samo jedan od njenih kulturnih aspekata. Proizvod te kulture su bili tekstovi "Ilijade" i "Odiseje" kao potvrda ideje da je trojanska kultura značila početak celokupne zapadne civilizacije. Sve ostale kulture koje su paralelno cvetale ne mogu da budu utemeljene kao duhovni koreni zapadne civilizacije, kao što to može da bude trojanska kultura.

Poslednji put menjao Vader dana 02 Avg 2002, 21:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 20:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

nastavak:

Interesovanje za sanskrit

U izložbenom prostoru zaječarskog Narodnog muzeja Roberto sa posebnom pažnjom sluša priču kustosa o životu Galerija, jednog od nekoliko rimskih imperatora rođenih i sahranjenih na tlu Srbije. Hoće Roberto što više podataka da čuje i predmeta da vidi vezanih za istoriju Balkana, što je trenutno njegova sfera interesovanja. On je, naime, kao i veliki broj naših naučnika zagovornik teorije da je Balkan, odnosno naše Podunavlje, kolevka evropske, pa možda i svetske civilizacije. Zna Roberto da je potpora te teorije u rezultatima istraživanja na Lepenskom viru, Vinči, praistorijskim rudnicima u ovom delu Srbije. Dugo je u muzeju stajao ispred glave imperatora Galerija izrađene od egipatskog crvenog porfira. Posmatrao je taj lik, analizirao crte lica, tražio, reći će kasnije, vezu i potporu za neke svoje nove teorije.

Ambiciozni plan da se u jednom danu obiđe pola Srbije definitivno je pao u vodu u kući Branislave Božinović u selu Vražogrnci. Roberto je hteo i nju da upozna. Branislava je sanskritolog, jedna od nekoliko osoba u svetu koja govori na ovom drevnom izumrlom jeziku. Autor je prvog toma srpsko-sanskritskog rečnika, drugi tom će ugledati svetlost dana na narednom Sajmu knjiga u Beogradu, a treći je u pripremi.

U prostranom i sa ukusom nameštenom dnevnom boravku gde debeli zidovi ne dozvoljavaju da uđe više od 20 Celzijusovih stepeni, Branislava i Roberto započinju razgovor kao da su stari znanci, dugogodišnji saradnici, kao da su nastavili juče prekinutu priču. Domaćica, avio-inženjer po struci koja je sve podredila izučavanju sanskrita, kratko i efektno objašnjava i pokazuje da je srpski jezik najbliži od svih jezika drevnom sanskritu.

Atmosfera je takva možda i zbog španske muzike koju je domaćica odnekud iskopala, pa se u razgovor uključila i prilično ćutljiva gospođa Marija Linda. Do tada je uglavnom bila zaokupljena svojim problemom: kako da nađemo prodavnicu sa proizvodima Fabrike "Kristal" iz Zaječara. Roberto džentlmenski priznaje da mu je ona u dugotrajnim komplikovanim istraživanjima pružala veliku podršku, da je svuda po svetu putovala sa njim, što joj, verovatno, kaže u šali, i nije bilo teško, ali da je uz njega i dosta toga o istoriji sveta naučila.

- Lezbos je Brač koji se u 24. pevanju "Ilijade" spominje uz Makar (Makarska) čijem kraljevstvu je pripadao, Hvar je Lekton, Vis je homerovski Lemos, Korčula je Tenedos na kome je sagrađen čuveni trojanski konj - u dahu izgovara Roberto dok domaći sok od višnje razblažuje kiselom vodom. - Taj konj je, zapravo, bio brod. Lastovo je Ehina, a Mljet je Zakintos.

Sve izgleda jednostavno kada čovek sluša Roberta. Sve je jasno i prosto se čovek zapita kako se niko pre Roberta nije setio toga. Ipak, iako iza te njegove priče stoji višedecenijski danonoćni rad, mnogo toga još ostaje nejasno, maglovito kao što su bili predeli kroz koje je lutao Odisej. Pitanja se množe.

A kakvo bi to druženje bilo da se ne povede razgovor o kuhinjama, ženama, muškarcima. O svom narodu Roberto veli da je dobar, gostoprimljiv, emotivan. Žene su dobre domaćice kao što je i njegova Marija. Muškarci vole malo jače žene, muškobanjastije, agresivnije. Te nisu njegov tip, kaže, što potvrđuje i izbor supruge. Marija je tiha i nežna.

Gaji Roberto velike simpatije i prema srpskom narodu. To je pokazao u vreme agresije NATO, trebalo je imati veliku hrabrost, pogotovo oni koji žive sa druge strane okeana, pa stati na stranu tada satanizovanog malog srpskog naroda. A upravo je to učinio gospodin Roberto Salinas Prajs. Pisao je članke o satanizaciji Srba, o velikim zaverama i svetskim igrama. Deo toga, kao serijal, baš u vreme najjačih udara objavila je "Politika". Mnogo toga je tada Roberto stavio na kocku. Njegovo ime kao uglednog biznismena i te kako je poznato ne samo u Južnoj Americi. Moglo je to da mu zatvori mnoga vrata. Ostao je Roberto tada čvrst u uverenju da je na pravoj strani, kao što je čvrst u uverenju da je Troja u dolini Neretve, da su Srbi mnogo pre sedmog veka boravili na ovim prostorima, da će se sigurno dokazati da je Balkan pupak sveta. Opsada Troje trajala je deset godina, isto koliko o Odisejevo lutanje posle bitke. Ta dvadesetogodišnja borba poklapa se sa dvodecenijskim Robertovim dokazivanjem da Troja nije u Maloj Aziji. Ima li tu simbolike? Roberto misli da ima.

Ognjan RADULOVIĆ
Snimio: Željko SINOBAD

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 20:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Privukao me je naziv teme koji je po mojim saznanjima više nego tačan do čega vidim ljudi polako dolaze :) što je i neizbježno :)

Citiraj:
Balkan, odnosno naše Podunavlje, kolevka evropske, pa možda i svetske civilizacije
da će se sigurno dokazati da je Balkan pupak sveta

Ovaj čiko nije jedini koji polako ali sigurno dolazi do ovakvih saznanja, ima toga a tek će toga da bude.

Ovo je kao i mnoge druge stvari u zadnje vrijeme ispunjenje Hristovih riječi "tajne stvari će postati javne"

Citiraj:
objašnjava i pokazuje da je srpski jezik najbliži od svih jezika drevnom sanskritu

A i ovo se u zadnje vrijeme sve više može čuti sa više strana, samo ja ne bih rekao srpski već srpskohrvatski jezik za koji će se pokazati da je najstariji jezik na Zemlji, koliko god to sada ludo zvučalo.

Baš me raduje kad vidim da razni ljudi iz raznih dijelova svijeta dolaze do ovih (istih!) saznanja koja su meni poznata iz nekih duhovnih izvora a to će nauka prije ili kasnije potvrditi što se sad polako i dešava i što je dobro jer će ljudi prije povjerovati ovako nekim dugogodišnjim istraživanjima nego nekome ko kaže "imao sam spoznaju".

A sretao sam i na forumima osobe koje su na duhovne načine dolazile do ovih saznanja.

Sjajno! :D

"tajne stvari će postati javne" (Hrist)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 02:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Imam knjigu "Homerova slijepa publika" i mogu ti reći da me je čovjek uvjerio. Stihove Ilijade je upoređivao sa geografijom Šlimanove Troje i geografijom područja Neretve i u svim slučajevima je geografija Neretve više odgovarala stihovima iz Ilijade. Radi se o položaju ostrva, porijeklu naziva nekih mjesta i sl. Najviše sam upamtio stih iz Ilijade u kom se pominje Makarovo mjesto - Makarska.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 10:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Not now, John! je napisao:
porijeklu naziva nekih mjesta i sl. Najviše sam upamtio stih iz Ilijade u kom se pominje Makarovo mjesto - Makarska.

Sjajno

Kad smo već kod naziva mjesta i u Svetom Pismu tj. knjizi-u-kojoj-sve-piše se kroz proučavanje vrlo slično proučavanju koje je izvodio ovaj meksikanac Roberto mogu pronaći mjesta sa područja Balkana, posebno mjesta sa područja bivše SFRJ.
Npr. pominje se "polje bjeljarevo" - Bjeljina, i to u proroku Isaiji u ako se ne varam nekom kontekstu koji se i ispunio u Bijeljini u toku građanskog rata.
Pored toga spominje se i "dolina Savina" kod Abrahama kao područje gdje je on bio itd.

A što je najinteresantnije mislim da se može pronaći u Svetom Pismu i teren Edemskog Vrta (rajski vrt gdje su živjeli Adam i Eva) za koji je meni već godinama poznato da je bio na Balkanu, preciznije na području SFRJ sa centrom na području današnje Banjaluke. Negdje sam ranije pročitao da se Dunav u davnija vremena zvao kao jedna od rijeka za koje u Svetom Pismu piše da su tekle iz Edemskog Vrta. Šteta što taj dokument nisam sačuvao.

A do ovoga što znam da se Edemski Vrt prostirao na Balkanu evo vidim ljudi polako dolaze i kroz naučna dugogodišnja istraživanja, polako potvrđuju, zasad dolaze do toga da je kolijevka civilizacije možda na Balkanu i da je srpskohrvatski jezik najsličniji sanskritu za koji se smatra da je najstariji ili jedna od najstarijih jezika. Konačno do čega će doći i do čega jedino i mogu doći je da je Edemski Vrt bio na Balkanu (sa centrom u Banjaluci) i da su Adam i Eva govorili na srpskohrvatskom jeziku.

Gdje si nabavio knjigu "Homerova slijepa publika" (interesantan mu je naziv knjige :D)? Može li se naći u Banjaluci?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 11:18 
Veteran
Veteran

Ja mislim da sam je ja kupio u Banjoj Luci i to u Glasu u komisionoj prodaji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 11:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ne znam za Troju i to. Možda su ljudi i pogriješili u proračunu. A možda je i taj meksikanac pogriješio. Možda je Troja u Malom Mokrom Lugu. ;)
Mene je uzbunilo ovo sa jezikom. Pa, mi smo donijeli jezik iz Rusije. A ovde smo došli mnooogo godina nakon događaja sa rajem. Naš jezik se razvijao pod uticajem razvijenijih civilizacija, Grka, Rimljanja, Turaka, Nijemaca... Da bi postao to što je danas. Način na koji se govorilo u vrijeme cara Dušana je bio potpuno drugačiji nego što je danas. I to se sigurno nije zvalo srpsko-hrvatski. U Zagrebu se govorio njemački i mađarski. Nije bilo čak ni osnova za postojanje jezika koji bi se tada mogao nazvati srpsko-hrvatski. Ne znam koji su jezik koristili Adam i Eva, ali to nikako nije mogao biti srpsko-hrvatski. Plus, naš jezik jedva da ima neke sličnosti sa Albanskim, koji su Iliri, kao što znamo. A taj 'ilirski' se govorio ovuda prije nego smo mi došli. A prije toga, ko zna?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 17:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Možda su ljudi i pogriješili u proračunu. A možda je i taj meksikanac pogriješio. Možda je Troja u Malom Mokrom Lugu. ;)

Možda :)
Možda, ali istina je jedna a nju će pokazati vrijeme
Sve u svemu biće interesantno i šokantno :D

Citiraj:
Pa, mi smo donijeli jezik iz Rusije. A ovde smo došli mnooogo godina nakon događaja sa rajem. Naš jezik se razvijao pod uticajem razvijenijih civilizacija, Grka, Rimljanja, Turaka, Nijemaca...

Ko kaže? :D

Učilo se u školi. Da li to odgovor?
A ono što su nas učili je "apsolutna istina" jelte :D :D :D

E moj blue, budućnost, i to nadam se skora budućnost će da iznese neke stvari koje će oboriti učenja stara godine i vjekove i baciti sasvim novo svjetlo na mnoge stvari koje ljudi danas smatraju za sigurne samo zato što su tako naučeni i što smatraju da je sve to tačno. A vidjećemo koliko je to sve bilo tačno :)

Ljude su nekad učili i da Zemlja nije okrugla i da se ne vrti oko Sunca pa vidi sad :D

Edison je pokušavao objasniti besmislenost Tesline naizmjenične struje naspram njegove jednosmjerne pa vidi sad :D

I mnoga druga učenja za koja se tokom istorije smatralo da su neoboriva i apsolutna su se rasula kao prah na vjetru :D

Otkud ti znaš odakle smo mi donijeli jezik, odakle smo došli i otkad smo tu? To što se učilo po školi, a posebno istorija Srba je klimava, vjerovatno jaaako mnogo netačna jer znaš kako kažu - istoriju pišu pobjednici. E pa nisam siguran, raspitaću se ali mislim da sam čuo da su istoriju Srba pisali (štelali po svojoj volji) germani, i naravno da su napisali da Srbi nisu tu onoliko dugo koliko jesu i druge stvari.

Balkan je svima bio a pogotovo je sad trn u oku a posebno Srbi i to uopšte nije slučajno, mnogi jaki razlozi za to postoje koji će postati jasni kad se neke druge stvari objasne, posebno sa duhovne strane, o prirodi ovih prostora.

Pa svjetski moćnici vrlo dobro znaju za ovo, znaju za stvari koje javnost ne zna a koje se tiču Balkana, gotovo sigurno znaju i za Banjaluku tj. šta ona sada ima a što nema nijedno mjesto na Zemlji. Vrlo je moguće (raspitaću se još pa ću možda pisati i o tome) da dobar dio razloga za ono što se desilo u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra prošle godine leži u Banjaluci, ne u smislu da je neko odavde to organizovao već razlog za to što im se desilo je BL i nešto vezano za BL.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 20:49 
Veteran
Veteran

Danas sam sasvim slučajno naletio na jednu emisiju o Troji. Pa taj Šliman je našao par stvari koje je Homer opjevao. Neki kalpak napravljen od kljova divljih veprova, te mačeve poput onih koji su opisani u Odiseji i Ilijadi. Interesantna emisija, kažu da je ono što je opisano kao Atlantida ostrvo Tera. I u iskopinama je ustanovljeno da su ti ljudi imali vodovod, sa sve toplom i hladnom vodom, wc šolje i sve što ide. To mi je baš bilo zanimljivo. Odoh ja sa teme. :)
U vezi jezika. Pa, Vader, ne znam, ti kao da nikad nisi čuo ruski jezik. Sličnost je upravo ogromna. Pa sam čitao o tim uticajima pod kojima se jezik razvijao. Eto, krevet je riječ turskog porijekla, npr.
Mi jesmo Sloveni, da se vidjeti po fizionomiji. Naravno, bilo je i miješanja, ali sumnje nema. Postoje zapisi o dolasku Slovena, tj. naših predaka, na Balkan. Rimljani su ih napravili. Piše nekako ovako: pojavilo se neko novo divlljačko pleme ljudi plavih očiju i dugih ruku. Srećom, imaju potkupljive vođe. Taktika im je da trče prema neprijatelju galameći i praveći veliku larmu, ukoliko prijatelj ne pobjegne onda oni bježe. :D
Ozbiljno, nisam izmislio ništa, mada sam to davno čitao.
A jezik Ilira bi, vjerovatno ličio na jezik Albanaca ovdašnjih.
Događaji koji se spominju u bibiliji su vjerovatno stari desetak hiljada godina, ako ne i više. Jezici kojima se tad govorilo jedva da podsjećaju na današnje jezike. Prije, recimo, 150 godina ovo što sad pišem, kad bi se pročitalo, bi bilo slabo razumljivo ljudima tog doba. Da ne govorim o vremenu p.n.e.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2002, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo baš sinoć sam pričao sa nekim o ovom meksikancu i njegovim saznanjima i ovo uopšte nije ni novo, ovu knjigu "Slijepa Homerova publika" je od napisao i prije možda 10-15 godina i tad je to bio veliki šok za mnoge.

Saznao sam i to da je i jedna francuskinja istraživala iste stvari i došla do sličnih saznanja, došla je valjda do toga da je srpska civilizacija jedna od najstarijih ili najstarija na Zemlji. Pokušaću doći do imena ove francuskinje i do imena njene knjige.

Tako da evo ovo nisu stvari koje priča neki istripovani Srbin iz ljubavi prema svom narodu pa izmišlja ovakve bajke već meksikanac i francuskinja, i to samo koliko do sada znam. Kako do nekidan nisam znao ni za ovog meksikanca (moja sramota) ni za francuskinju a oni su došli do čega su došli tako i ko zna koliko ima još osoba koje su došle do ovih stvari :D

Citiraj:
Događaji koji se spominju u bibiliji su vjerovatno stari desetak hiljada godina, ako ne i više.

Većinski se smatra od strane mnogih da je Adam živio 4 hiljade godina p.n.e. dakle prije 6 hiljada godina pa su po tome Biblijski događaji stari 6 hiljada godina. Mislim da je vrlo moguće da je ova teorija tačna.

Citiraj:
Jezici kojima se tad govorilo jedva da podsjećaju na današnje jezike.

To stoji ali nije nemoguće da je neki jezik ostao isti, po volji Oca Nebeskog, ili što je još vjerovatnije ako se vremenom i mijenjao da se onda kad se udaljio od izvornog oblika u naknadnom mijenjanju vratio na onaj početni oblik kakav je bio na samom početku, u Edemskom vrtu, opet po volji Oca Nebeskog. Srpski jezik nije uvijek bio isti ali sam čuo da, ako se ne varam, ono što je Vuk Karadžić uradio tj. na šta je on sveo jezik onaj oblik iz Edemskog vrta. Vuk je bio dosta nadahnuta ličnost kad su u pitanju ove duhovne stvari, on je preveo Novi Zavjet i to jako dobro, neke stvari je osjetio i preveo bolje od mnogih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2002, 11:35 
Veteran
Veteran

Ovako, nekada davno nisu ni postojali Srbi.
Ono čim ljudi danas raspolažu jesu rijetki zapisi koji se mogu naći tu i tamo. Zapisi koji su pisani slabo razumljivim jezikom. Zato i postoje tolike teorije.
Ali, par stvari je sigurno. Iliri, Grci i Rimljani su naseljavali Balkan. Bili su još neki narodi, samo sam ja zaboravio imena. Avari su bili ovde, ako se dobro sjećam.
A mi smo došli odnekud sa teritorije današnje Rusije. O tome postoje zapisi. Čak su se u jednom vremenu neki Srbi vraćali u Rusiju. Tamo i sad postoje gradovi sa našim imenima. Subotica, npr.
Bili smo mnogobošci. Znam da se glavno božanstvo zvalo Perun, Vesna je bila boginja proljeća.... To je stara slovenska religija koja je donesena iz Rusije. Mi smo donijeli civilizaciju Slovena. Ja čak ne znam ni za jedan pomen Srba u drevnim vremenima u Rusiji. Što ne znači da toga nema. Znam da postoje Lužički Srbi. Ali ne znam da li mi imamo veze s njima. Znate li da je jedan knez lužičkih srba poklonio zemlju jednom germanskom velikanu i tako je počelo stvaranje njemačke države? Opet ja lutam. :)
Nije Srpska civilizacija najstarija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2002, 12:16 
Veteran
Veteran

Čuo sam za tu profesoricu, koja je na Sorboni doktorirala sa tom temom "Srbi - narod najstariji", ali lično ne vjerujem u to. Mislim da je to samo "srbovanje" tj. mit da su Srbi nebeski narod i sl...
Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2002, 13:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Not now, John! je napisao:
Mislim da je to samo "srbovanje" tj. mit da su Srbi nebeski narod i sl...

Srbovanje od strane meksikanca, francuskinje i ko zna kojih još stranaca?!
Da su ovo rekli Srbi i samo Srbi onda bih shvatio kako neko misli da je to istripovano srbovanje ali ovako...

Pa baš je interesantno da stranci dolaze do toga i to objavljuju. Da je objavljeno sa dokazima da je kolijevka svjetske civilizacije u Africi niko se ne bi čudio ali izaći u javnost sa teorijom i nekakvim dokazima da je kolijevka na Balkanu koji je kako istorija uči dosta nestabilan i omrznut od strane mnogih i da su još Srbi koji su baš omrznut narod (ljudi odavde ni ne znaju koliko smo omrznuti u svijetu) možda najstariji...mislim...stvarno treba imati nešto za to, treba imati i hrabrost i dokaze pa izaći u javnost i napisati knjigu o tome. Pa baš zato to i jeste bilo čuđenje za svijet kad je ovaj meksikanac objavio te teorije jer da je to objavio Srbin niko ne bi obraćao pažnju na to.

Što se tiče Srba kao nebeskog naroda vrijeme će pokazati kako, na koji način i u kojoj mjeri to ima ili nema smisla. Nebeski narod je narod koga čine istinski duhovni ljudi, pa ako se takvi rode među Srbima i nastave da ispoljavaju tu svoju duhovnost onda su Srbi nebeski narod. Ako se to isto desi u Zimbabveu onda su zimbabveanci nebeski narod. Niko nije predodređen da bude nebeski (izabrani) narod. To treba i zaslužiti ličnim duhovnim radom kako i kaže jedna divna objava:

"Ponovo, evo, dolazi vreme izabranog naroda, ali mi o tome ne odlučujemo. Koji će narod biti izabran, to je tajna i za nas. Znamo samo da će izabran biti onaj narod koji samoga sebe bude najbolje pročistio. Jer biti izabran, to je veliki zadatak i preteško breme. Neki to mogu, a neki ne mogu...? (objava "Tajne Neba")

blue

Citiraj:
Nije Srpska civilizacija najstarija.

Vidjećemo

Po onome kako su nas učili nije ali po onome šta je istina...vidjećemo

Mada meni je interesantnije to da je Edemski Vrt bio ovde i da su Adma i Eva govorili na srpskohrvatskom (oni ga tada vjerovatno nisu zvali tako).

Ne znam da li znate ali sam čuo a možda su do ovoga došli ili će doći ovako neki proučavaoci da je jezik na kom je govorio Isus Hrist, dakle jezik na kom se govorilo na tim prostorima u to vrijeme bio vrlo sličan današnjem srpskohrvatskom. Možda je tačno, možda i nije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2002, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
blue

otkud ti ideja da su albanci iliri...gluposti...ako zelis objasnicu ti podrobnije ko su i odakle su se doselili na balkan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Avg 2002, 07:46 
Veteran
Veteran

Pa nije to neka moja ideja. Tako mi rekoše kad su me učili istoriji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2002, 15:38 
Veteran
Veteran

Ovo sam prepisao iz knjige "PRAVNA ISTORIJA SRPSKOG NARODA OD 6. do 21. VIJEKA" porf. dr Novice
Vojinovića:
Citiraj:
Dio 1: Teorije o porijeklu Srba
Prva teorija - svi Sloveni su Srbi
U novije vrijeme pojavila se dobro obrazložena i argumentovana teza o tome da su Srbi narod najstariji, da su stari narod i da su Sloveni drugo ime za Srbe, tj. da nema drugih naroda među Slovenima osim Srba.
Tako u doktorskoj disertaciji dr Olge Pjanović-Luković objavljenoj u tri knjige pod naslovom "Srbi narod najstariji" u Beogradu 1992. godine, odbranjenoj kao doktorat na pariskom univerzitetu Sorboni, na osnovu pouzdanih dokumenata tvrdi se da su Srbi narod star oko 5000 godina, da su živjeli prvo u Indiji, da su zatim doselili u Evropu i zauzimali veći njen dio i Balkansko poluostrvo, gdje se i sada nalaze. Prof. Pjanović u svojoj knjizi navodi dokaze o velikoj sličnosti srpskog i indijskog jezika, o čitavom nizu srpskih riječi u indijskom govoru, zatim o sličnosti srpskog jezika i jezika Etruraca, starih naroda na Apeninskom poluostrvu kao i sličnosti starog feničanskog i srpskog pisma ćirilice itd.
Dakle, prema ovoj teoriji, Indija je pradomovina Srba, odakle su oni oko 4500 prije nove ere krenuli u tri pravca: na sjever, na zapad i na sjeverozapad u Evropu, naselili naročito njen centralni dio, kao i sav Balkan i jadransko primorje.
Prema toj teoriji, imena plemena Tračani. Kelti, Iliri na Balkanu nisu ništa drugo nego razna imena za srpska plemena na tom području.
Svi oni su govorili istim jezikom, pa nisu mogli biti različiti narodi, nego jedan narod - Srbi, čija su plemena nosila takve nazive. U istoj knjizi se tvrdi da Srbe spominju grčki autori Ilijade i Odiseje, zatim Herodot, istoričar Tukidid, Ptolomej i drugi koji su živjeli nekoliko vijekova p.n.e.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2002, 17:24 
Veteran
Veteran

Ma, kad vidim ono 1993. odmah se sjetim talasa kič-srpstva koji još ne posustaje.
Čuj, svi Sloveni su Srbi. Zašto bih sumnjao u to? Prvo, to tako ne piše u istoriji. Možda su ti što su pisali istoriju koju sam ja učio pogriješili, ali možda i nisu. Ako su svi Sloveni Srbi, otkud uopšte naziv Sloveni? Zašto se lijepo ne kaže Srbi i zdravo. Prije će biti da su Srbi samo jedno slovensko pleme i ništa više. Možda su nekad i bili mnogobrojniji od ostalih plemena, to danas nije slučaj. I još nešto, pa sve seobe su išle od sjevera ka jugu, vrlo je glupo seliti se u hladnije i neugodnije krajeve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2002, 18:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Not now, John! hvala na lijepom i interesantnom tekstu. Mislim da sam ranije malo čuo o ovoj doktorskoj disertaciji, pislao se o tome.
Ako imaš još nešto ovako samo napiši.

Što se tiče sličnosti srpskog i indijskog jezika baš nekidan sam pričao sa nekim i ta osoba reče da naši Cigani imaju neke riječi u svom jeziku koje su identične današnajem indijskom. A i to što su proučavaoci jezika došli do toga da je srpski najsličniji drevnom sanskritu u potpunosti ide u prilog ovim tvrdnjama.

A znate li da je Kina gledala da pređe na drugi jezik jer je onaj znakovni koji oni imaju užasan? A znate li da su negdje 1980. bili odlučili da pređu na srpskohrvatski? Ali bilo je neke političke frke i demonstracija u Moskvi a kako su to sve komunističke zemlje došlo je do nekih poremećaja, ne znam tačno šta. A i Kina bi u tom slučaju morala poslati mnogo svojih ljudi u Jugoslaviju i dovući mnogo jugoslovena u Kinu radi obuke a to tad valjda nije bilo lako izvesti. A znate li da su amerikanci nezadovoljni svojim jezikom (uslovno tečeno svojim)? A još sam čuo da su se strani lingvisti složili da je srpskohrvatski jezik najbolji.

I još jednom ću reći da će se u budućnosti, u vječnom životu na Zemlji, govoriti na srpskohrvatskom jeziku i pisati latinicom sa tom izmjenom što neće biti dvoslova 'lj' i 'nj' već će to biti jedan znak a ne dva kao što je sada.

Mada, ljudi moji, mnogo a možda i nekakav opstanak Srba, zavisi od toga da se oni pitaju šta sada imaju a ne samo kakvo naslijeđe imaju iz prošlosti. Ako ne iskoriste ovo što sada imaju mnogo loše će proći.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Avg 2002, 00:28 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2002, 16:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Vader je napisao:
Većinski se smatra od strane mnogih da je Adam živio 4 hiljade godina p.n.e. dakle prije 6 hiljada godina pa su po tome Biblijski događaji stari 6 hiljada godina. Mislim da je vrlo moguće da je ova teorija tačna.

Nije tačna.

Ispravka: Adam je živio 5 hiljada godina prije nove ere pa su biblijski događaji stari 7000 godina.

Naime periodi (dani) stvaranja su trajali po 7 hiljada godina. Šest perioda stvaranja puta 7 hiljada je 42 hiljade a onda 7 hiljada godina Tvorčevog odmora kako je to opisano u Svetom Pismu daju ukupno 49 hiljada godina i kraj jedne velike cjeline od 7 perioda stvaranja puta 7000 godina. Poslije toga se ulazi u vrlo značajnu 50 hiljaditu godinu, pedesetnicu, duhove, od kada će ljudi moći dobijati vječni život i jednostavno više ne umirati. U tu 50 hiljaditu godinu se ušlo 1975. godine nove ere, dakle prije 22 godine. Ljudi više ne moraju umirati. Sada se duhovnom izgradnjom može dobiti vječni život u materijalnom tijelu na Zemlji.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]