banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 23:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 12:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Da ne otvaram novu temu.... put za makarsku. Idem prvi put pa da se ne izgubim, ako moze neko malo detaljnije opisati a ne samo tipa

BL - Manjača - Glamoč - Livno - Aržano - Brela - Makarska..

I po mogucnosti sto manje brda :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 13:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2006, 23:50
Najbolje je idi na local.live.com > "Driving directions" i kucaj Banja Luka kao polazište i Makarska kao odredište. Put će ti se iscrtati sam, imaš dužu i kraću varijantu.

Najkraći, a vrlo dobar put je:
- BL
- na "nuli" skreni na Manjaču (prema Ključu i RIbniku)
- prođeš Stričiće, kasarnu i Sitnicu
- nakon 40-tak km (od "nule") dolaziš na raskrsnicu gdje skrećeš lijevo (prema Mrkonjiću)
- zatim nakon 12-13 km u Podbrdu kod benzinske pumpe skreni desno prema Glamoču
- prolaziš Podrašnicu, Zelenkovac, Baraće i ideš i dalje prema Mliništima
- stižeš na Mliništa, nastavi pravo prema Glamoču
- u Glamoču skreni prema Livnu (imaš 2 puta, kroz grad ili tranzitom, svejedno je)
- kad stigneš na semafor u Livnu, skreni desno, pa nakon 300-400m opet desno, prema Splitu i Makarskoj (znači ne ulaziš u Livno)
- ideš cca. 25-30 km i pazi na oznake na putu. Kad budeš vidio putokaz za Makarsku skreni lijevo (pravo je za Split), i nakon 20 m skreni desno
- nakon par km je granični prelaz Aržano
- samo pravac, prati putokaze prema Makarskoj, proći ćeš Cistu Provo, Šestanovac i još par mjesta
- izlaziš na jadransku magistralu i tu skrećeš lijevo prema Makarskoj (desno je prema Splitu)
- proći ćeš Brela, Bašku vodu i Baško polje i na oko 20-tak km od raskrsnice gdje si sišao na magistralu stižeš u Makarsku.

Sve skupa oko 230 km, put vrlo dobar, nema neke gužve ni na putu ni na granici.

Moguća je i druga ruta da ideš preko Jajca i Tomislavgrada, ali ti je ne preporučujem.

Brda ni u jednoj varijanti ne možeš izbjeći... Jedina varijanta izbjegavanja brda je da negdje "upadneš" na autoput ZG-Split, ali to ti je predugo, a koliko vidim i prevelike su gužve na nekim dionicama...

Sretan put!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 13:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Hmmm... koliko me sjecanje sluzi:
Krenes iz BL prema Manjaci, znaci na nuli se odvojis prema gore i samo picis pravo, pratis glavnu cesto dok ne dodjes na Cadjavicu, gdje imas "t" raskrsnicu znaci desno ti je Ribnik,Kljuc,Bihac a lijevo Mrkonjic Grad. Ti skrenes lijevo i vozis se nekih 10-15 kilometara skrenes desno prema Zelenkovcu i Podrasnici. Nisam siguran da li tu ima neka tabla, ali odmah na tom skretanju imas benzinsku pumpu plave boje.
Onda ides tom cestom, opet pratis samo glavni put, prodjes kroz Podrasnicu, Barace, Mlinista i ides prema Glamocu. Opet nisam siguran za table, mislim da se nigdje ne skrece sa glavnog puta, ako postoje putokazi, prati Glamoc, Livno ili Split.
Iz suma i brda odjednom uletis na Glamocko polje i to je meni jedan od najljepsih prizora koje sam vidio (sjeti me se kad budes na toj tacki :)). Onda ides kroz Glamocko polje samo ravno, prodjes preko piste :), prodjes kroz naselje Glamoc i nastavis dalje prema Livnu. Opet ulazis u brdovito podrucje sa puno minskih polja, tako da pish pauze planiraj ranije. Nakon malo brda i sumice izlijeces na Livanjsko polje i priblizavas se Livnu. Nemas potrebe da ulazis u grad, tako da prije grada skrenes desno tranzitom i pratis ako ima putokaz za Makarsku ili Split. Onda tu opet vozis ravnicom i dodjes do Buskog jezera koje je ogromno, tako da ne pomislis da si vec stigao na more :). Jezero ce ti biti sa lijeve strance. Odmah tu negdje cim se odvojis od jezera, bice raskrsnica na kojoj ti trebas skrenuti lijevo. Nisam siguran ali mislim da ima tabla za Arzano ili granicni prelaz. Taj put je malo uzak, tako da ne pomislis da ides pogresnim putem. Ubrzo stizes na granicni prelaz, tu zakocis, otvoris prozor i das ciki dokumente. Ako te drugi ciko bude nesto pitao, samo odgovori "Nemam."
Onda pratis taj put i prolazis kroz Arzano. Tu negdje ima skretanje lijevo-desno, ti trebas ici lijevo. Mislim da je na toj raskrsnici zastava Hrvatske i neka mala kapela. Sljedece naselje je Cista Provo, kroz njega samo prodjes pravo. Pa onda Sestanovac, Zadvarje,... tu ne mozes promasiti samo pratis glavni put i onda izbijas na jadransku magistralu. Na magistrali skrenes lijevo i onda samo picis pravo do Makarske i to je to.
Sretan put :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 13:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Pih, sto mi nisi rekao da i ti pises :D
Nema veze, uboli smo isti put.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 13:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2006, 23:50
Heh, i meni je sad smiješno što smo napisali istu stvar. :lol:
Nema veze, drago mi je ako smo pomogli Frenkiju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 16:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
Sta ja znam, ali meni je umjesto puta preko Manjace bolje ici kanjonom do Mrkonjica a onda uzbrdo za Glamoc. Isao sam ljetos i putem preko Manjace i onim preko kanjona, i ovaj drugi mi je nesto bolji. U globalu, sto se tice kilometraze, oni su tu negdje isti, samo sto preko Manjace ima dosta uspona i krivudanja, i u osnovi prelazis ga u 2goj i 3coj brzini, dok je kanjonom krivudavo ali barem ravno, i mozes ga preci u 4toj i 5toj brzini. Samo se treba pripazizi budala koji izlecu po toj cesti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 16:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Hm .. u nedelju sam bas isao putem preko Manjace .. 2-3 je bila samo dok se iz BL nisam 'popeo' .. Poslije toga je situacija potpuno drugacija i bez problema se i malko brze voziti. U svakom slucaju, ja preferiram Manjacu u odnosu na kanjon.

Frenki, Metheny i guess who su ti sve rekli .. Mada ja vjerujem da neces imati nikakvih problema, posto je put do Makarske sasvim dobro oznacen.

Ne bih da ispadne da pametujem, ali nemoj biti 'lozac' .. put je kratak i ugodan, nema potrebe da brzas .. a ako te uhvati policija iz Federacije ili HR .. prisjesce ti ljetovanje zbog kazne .. 100%

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]