Pa dno je sto se to danas ozbiljno servira buducim a i novopecenim mamama, a zena u trudnoci i poslije porodjaja je osjetljiva na sve i svasta i strijepi nad svim i svacim(posebno ako sve prolazi prvi put) pa i stvari koje su joj u "normalnom" stanju smijesne u "drugom" uzima kao potencijalnu opasnost za sebe i dijete. Hormoni su cudo.
Ovo sto sam ja navela je definitivno DNO, kakve veze ima mrak sa djecijim benkicama?Eto ti mozda vidis vezu pa me molim te prosvijetli. Ajd ovo drugo je i objasnjivo donekle, zena nakon poroda je napeta i pod konstantnim pritiskom, i lakse dozivi stres, a jak stres dovodi do smanjenja kolicine mlijeka. Kakve veze mrak ima s tim? Prepasce se u mraku necega i izgubiti mlijeko? Sta? Gluposti nevidjene.
Treba naglasiti da su te price i takvi savjeti "DNO", jer se zene nepotrebno opterete sa tim, i lijepo je naslovljena tema "Zablude u trudnoci", o tome i treba pricati takav nacin.
F.I. je napisao:
Ne kontam??? Šta je tu dno...?
Narod, neuk narod je nekad vjerovao u te stvari, pa je dio tih vjerovanja ostao i do danas... Sad samo zavisi... ko je sujevjeran pridržavaće se toga, a ko nije neće se ni opterećivati tim...
To je obična etnologija...
Bojali su se uroka i tražili načine kako se od njih zaštititi... a to danas rade i mlade mame... vjerujem... jer kao mlada majka želiš zaštititi svoje dijete... pa crveni končić oko ruke, pa sto nekih drangulija oko djeteta da odvuče pažnju "uroka"...
Meni je sve to jako zanimljivo...
I meni je iz ove perspektive sada sve to zanimljivo i nasmije me
uglavnom, ali opet ponavljam zena u trudnoci i poslije poroda koja nikada nije bila sujevjerna, prihvata te stvari i opterecuje se njima i sto je najzalosnije, umjesto da odmara uz svoje dijete ona pazi kad ce mrak da pokupi ves sa balkona na vrijeme,

nije li to smijesno?
Da ne bude zabune nikada nisam obracala paznju na ovakve gluposti, ali na zalost znam nekoliko zivih primjera koji jesu.