banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 00:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Jul 2007, 17:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
Nije stari narod to smišljao iz dosade, u suštinu su veoma praktične stvari po srijedi...

Smiley je to lijepo zaključio/la...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jul 2007, 10:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Pa dno je sto se to danas ozbiljno servira buducim a i novopecenim mamama, a zena u trudnoci i poslije porodjaja je osjetljiva na sve i svasta i strijepi nad svim i svacim(posebno ako sve prolazi prvi put) pa i stvari koje su joj u "normalnom" stanju smijesne u "drugom" uzima kao potencijalnu opasnost za sebe i dijete. Hormoni su cudo.
Ovo sto sam ja navela je definitivno DNO, kakve veze ima mrak sa djecijim benkicama?Eto ti mozda vidis vezu pa me molim te prosvijetli. Ajd ovo drugo je i objasnjivo donekle, zena nakon poroda je napeta i pod konstantnim pritiskom, i lakse dozivi stres, a jak stres dovodi do smanjenja kolicine mlijeka. Kakve veze mrak ima s tim? Prepasce se u mraku necega i izgubiti mlijeko? Sta? Gluposti nevidjene. :mad:
Treba naglasiti da su te price i takvi savjeti "DNO", jer se zene nepotrebno opterete sa tim, i lijepo je naslovljena tema "Zablude u trudnoci", o tome i treba pricati takav nacin.
F.I. je napisao:
Ne kontam??? Šta je tu dno...?
Narod, neuk narod je nekad vjerovao u te stvari, pa je dio tih vjerovanja ostao i do danas... Sad samo zavisi... ko je sujevjeran pridržavaće se toga, a ko nije neće se ni opterećivati tim...
To je obična etnologija...

Bojali su se uroka i tražili načine kako se od njih zaštititi... a to danas rade i mlade mame... vjerujem... jer kao mlada majka želiš zaštititi svoje dijete... pa crveni končić oko ruke, pa sto nekih drangulija oko djeteta da odvuče pažnju "uroka"...
Meni je sve to jako zanimljivo...

I meni je iz ove perspektive sada sve to zanimljivo i nasmije me
uglavnom, ali opet ponavljam zena u trudnoci i poslije poroda koja nikada nije bila sujevjerna, prihvata te stvari i opterecuje se njima i sto je najzalosnije, umjesto da odmara uz svoje dijete ona pazi kad ce mrak da pokupi ves sa balkona na vrijeme, :lol: nije li to smijesno?
Da ne bude zabune nikada nisam obracala paznju na ovakve gluposti, ali na zalost znam nekoliko zivih primjera koji jesu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jul 2007, 11:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa na primjer, nekada u prošlosti, što je nažalost i danas slučaj, žene su dosta vjerovale u "vračke", pa je noć bila dio dana kada se okupljaju zle sile, vještice, suđaije isl. Vjerovali su da se i duša koja luta može uvući u dječije stvari ako neko hoće da naudi tom djetetu i majci...
Zbog toga... tu su samo stara vjerovanja koja ne treba osuđivati, a ja to gledam iz perspektive etnologa...
Ako se već bojite takvih stvari, pljuvanjem se nećete zaštititi... :wink:
niti spriječiti da vjerujete u to...
Sjetite se da živite u 21. vijeku :wink: ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2007, 23:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Najveci biser su trudnice koje prestanu da se kupaju pred porod, pa onda dodju u radjaonu u stanju koje nije za opis. A tek babinjare koje tvrde da se " 40 dana poslije poroda isto ne kupa , jer tako im svekrva kaze"...pa to je da ne povjerujes. :roll:

Licno ne volim sve te vrachke, i mislim da je suludo u sta sve nas narod ne vjeruje. Naravno da se treba cuvati jer trudnoca je "drugo stanje" ali nije bolesno i patolosko stanje, vec fiziolosko i blazeno :)

Dosta mojih drugarica je u tom stanju trenutno 8) , tako da dosta toga zaivisi od tipa licnosti, neko se pretjerano boji a opet neke od njih to dozivljavaju savsim obicnom stvari. Sve zavisi kako ko podnosi trudnocu i kakve simptome ima. KAzem, sve je do osobe i do toka trudnoce.
A sva ta narodska vjerovanja su boze sakloni.

Takodje cesto imam trudnice na poslu , a koje tu tek zablude vaze po pitanju zdravlja zuba i usne supljine. Uglavnom smatraju da se nista ne smije raditi u trudnoci, pa onda uz napore dokazujem, da bas naprotiv treba dolaziti i ako ne prije trudnoce, onda bar u trudnoci sanirati sto vishe, bolje za majku i za plod.
Mada ima i onih (doduse rijetkih), sto same dodju i kazu:"znate ja sam otkrila da sam trudna i sada bih da popravim sve zube i uradim sto treba"... kazem, rijetke ali ima i takvih :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2007, 00:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Očigledno je, da je obrazovni nivo jako nizak... jer se i danas vjeruje u neke stare tabue... ponavljam da su to vjerovanja starog neukog naroda... :wink:
... najlakše se autoritet sticao strahom, pa ako mladoj majci predočiš ova pravila ponašanja, tako će ih najlakše poštovati , jer neće mnogo pitati zašto je to tako, jer bi se u suprotnom suprostavila višoj sili...
:wink:
Ali zato budući intelektualci znaju da se tu radi o "Zabludama u trudnoći"... i nikako ne treba ismijavati taj stepen čovjekovog razvoja i njegovo vjerovanje u takve stvari...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2007, 13:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
F.I. je napisao:
Očigledno je, da je obrazovni nivo jako nizak... jer se i danas vjeruje u neke stare tabue... ponavljam da su to vjerovanja starog neukog naroda... :wink:
Ali zato budući intelektualci znaju da se tu radi o "Zabludama u trudnoći"... .

Iznenadila bi se koliko je "intelektualaca" koji i danas vezuju crvene koncice, skidaju ves i izvode kojekakve besmislene rituale.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2007, 13:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma vjerujem... ali rituali nemaju ništa s tim...

Samo opet kažem, nisu to bezveze izmišljotine... s tim da bi danas ljudi trebali da razmišljaju svojom glavom i ne prihvataju neke stvari zdravo za gotovo, kao nekad..
valjda se nešto u glavama ljudi promijenilo u zadnjih 200 pa i mnogo više godina...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2007, 15:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
Citiraj:
Iznenadila bi se koliko je "intelektualaca" koji i danas vezuju crvene koncice, skidaju ves i izvode kojekakve besmislene rituale.

Neuroticnost nije nikada bila daleko od intelektualaca.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]