Mislim da sam već pisao o ovome, ali to nije razlog da to ponovo ne pišem...
Postoji pojava koja se naziva Štokholmski sindrom. Dobila je takav naziv zbog događaja koji se odigrao u Štokholmu. Neki ljudi su bili držani kao taoci jedno vrijeme. Nakon što su oslobođeni primijećena je čudna pojava - bili su emotivno vezani za svoje otmičare iako su ih ovi zlostavljali i ugrozili njihov život.
To je fenomen koji postoji kod ljudi. Svako može tome da podlegne ukoliko nije svjestan onog što mu se dešava. (pa čak i ove 'opake' ženske po forumu što bi odrobijale svakog ko bi ih takao)
Postoji nekoliko uslova koji se smatraju potrebnim da se stvori ovako nakaradna emotivna veza. Treba imati na umu da se do nekog završnog stadijuma može doći postepeno, znate ono sa žabom i vodom koja se polako zagrijava.
1) Shvatanje da postoji opasna prijetnja usmjerena protiv sopstvenog života, psihičkog i fizičkog zdravlja.
2) Pokazivanje sitnih ljubaznosti i ustupaka od strane zlostavljača.
3) Izolacija od drugih ljudi, perspektiva situacije od strane zlostavljača je dominantna. (obično zlostavljač izoluje žrtvu od članova porodice i prijatelja, to ide polako, jer ih, eto, ne podnosi najbolje pa se vremenom te veze žrtve s njenim okruženjem kidaju, žrtva sama te ljude počinje smatrati smetnjom u svom životu)
4) Shvatanje te situacije kao bezizlazne. Možda zbog onog što bi mogao komšiluk reći, možda zbog generalno nezainteresovanog društva, možda zbog veoma opakog zlostavljača...
Na početku, kada se jave prvi znaci zlostavljanja, bitan faktor je ranija investicija u tu vezu. Ne mislim na novčanu, već emotivnu, društvenu, sve ono što čovjek uloži u nešto zbog čega neće tek tako da odustane.
Kada se jednom upadne u taj neki 'začarani krug' onda postoji ta emotivna vezanost zbog koje cijela stvar postaje vrlo komplikovana, praktično nerazumljiva posmatračima sa strane, i veoma 'žilava', to jest teška za prekinuti.
Što se tiče ovoga o piću... pijanstvo je praktično urbana (ili prije folk???) legenda. Ko fol, neko je popio pa se oslobodio i ne zna šta radi. Znam veoma dobro, vidio sam previše često kako neko popije pivo i onda spopadne žensku na krajnje nametljiv i neprimjeren način jer, eto, sutra se neće sjećati i dobar je inače, samo... (budalaština) Popije se nešto jer treba da posluži kao izgovor.
Onaj ko popije toliko da se sutra ničega ne sjeća - taj ne izgubi samo sjećanje već i druge bitne sposobnosti kao što je održavanja ravnoteže i mogućnost bilo kakvog smislenog djelovanja kao što je premlaćivanje druge osobe. Tako pijanu osobu može samo da premlati neko drugi...
Uostalom, dr Džekil je pokušavao spriječiti mr. Hajda jer je shvatio šta se dešava. Onaj ko se iskreno kaje jer u pijanstvu uradi nešto loše - taj će spriječiti da se to ponovi.
To je jedino pravo izvinjenje i kajanje koje neko može da ponudi, da više nikad ne ponovi to što je uradio. Sve ostalo su prazne riječi.