mišur je napisao:
Jedan moj prijatelj radi u MUP-u i znam da svaki dan na području Mejdana bude prijaljeno nekoliko slučajeva nasilja nad ženama.
Ali nedavno mi je ispričao situaciju kada je mužprijavio ženu za zlostavljanje. Navodno su se posvađali oko neke gluposti, i ona ga je nekoliko puta ošamarila, i nastavila udarati rukama i nogama, dok se on nije branio. Na kraju je pozvao policiju, koji se sprdali na račun toga i prepričavali kome su stigli!
Slažem se da je 5% i dobra cifra, u odnosu na to koliko smo zatucani i gdje živimo. I ne mislim da je to realna cifra, mislim da je procenat mnogo veći, posebno u ruralnim sredinama. Nekako se pretpostavlja da žene na selu, neobrazovane, prilično "zatucane", ne znaju za ništa bolje do svog muža i njegovog batinjanja, pa još sebe krive što mu nisu napravile ljepši ručak ili bolje oprale noge, možda onda ne bi dobile batine!!!
Mada, nije ni to pravilo! Ta komšinica koju je neko pomenuo je završila fakultet i živi u gradu, pa opet ništa!
Sve me ovo podsjetilo na "Ženski rodoslov" Ljiljane Habjanović-Đurović....
Sto se tice profila zena koje su zrtve nasilja, mislim da ih ima svih obrazovnih kategorija i svih profesija. Jer. koliko cemo dozvoljavati da nas drugi tlaci ne zavisi ni od toga koliko smo knjiga procitali, koliko smo naucili, niti koliko smo zatucani ili nismo, ni gdje zivimo, nego ponajvise zavisi od toga koliko su nam ulijevali ljubavi u djetinjstvu, postovali nas i prirodno nas ucili da volimo i cijenimo sebe, gradimo svoje dostojanstvo i stitimo svoje licne interese i integritet licnosti, te koliko je izgradjena svijest o zastiti samog sebe i svijest o vlastitoj vrijednosti.
Najvise se to pabirci u odnosima s clanovima porodice i bliskim prijateljima, a manje je za ovo pitanje bitno u kom si gradu/drzavi ili koji ti je stepen stucne spreme ( tome u prilog je argument da zrtava nasilja ima svuda, od nisko- do visoko razvijenih zemalja) itd