To ne bi bila losa ideja, jer se dosta mladih i nadobudnih vozaca (kao i pokoji stari sizofrenicar) ponasaju kao da su pjesaci tu da ih oni gaze.
Ne smijes preci na zebri ulicu.
A ako nema semafora, zebre kao i da nema, hebe se njima sto 20 ljudi stoji na zvizganu i ceka da se neko smiluje i stane im da predju.
Prije par dana sam vidjela jako ruznu scenu, gdje mladji trce na zebri jer vozaci ne usporavaju, a mladi bracni par sa bebom u kolicima stoji i stoji i stoji...
Raskrsnica je ona kod gradskog mosta, kad se prelazi do Tropica i Vodovoda. Zebra ima, ali fali semafor, da bi bar neko stao pjesacima.
I sad mladji mogu pretrcati (posto vozaci nemaju obicaj da im stanu), ali bracni par ne moze bas sprintati sa bebom u kolicima. A sunce pici. Potrajalo je dok se jedan covjek u nekom trosnom autu smilovao i stao da predju.
To se cesto desavalo i na zebri u Mejdanu, dok je bila pijaca tamo.
Stariji ljudi iz Mejdana 2 dodju do pijace, kupe sta im treba i kad hoce nazad nacekaju se, ali bas nacekaju, sa cekerima punim povrca u rukama, da se neko doslovno smiluje i stane.
Sad imamo semafor koji je pisurija ovog grada i ja bih na streljanje onog ko je smislio tajming crvenog i zelenog. To ocito nije bio covjek sa saobracajnim fakultetom sposoban da napravi odgovarajuce intervale, a ocito je i covjek koji ima problema sa shvatanjem vremena.
Crveno traje cijelu vjecnost, a zeleno dovoljno dugo da ja dodjem do pola zebre i vec pocne blinkati.
I sad zamislite kako je nekoj bakici ili djedu, oni tek sto su posli preko pjesackog vec im je crveno, a nisu ni do pola dosli. I onda im seljacine za volanom spominju familiju i trube.
Valjda bi sa 80 trebali prelaziti zebru kao sto je Karl Luis trcao na natjecanjima.
O tome sto se trotoari pretvaraju u parkinge jer vlasnici se parkiraju gdje je njima zgodno ne treba trositi rijeci. I onda kad si primoran sici na ulicu, jer su na trotoaru automobili, onda ti vozaci trube jer im smetas na cesti. Valjda bi trebala ici po krovovima parkiranih automobila. Hebe se njima sto mene alpinizam uopste ne zanima.
Po tome je meni ostala u sjecanju ulica koja je prolazila kraj nekadasnjeg Kneza, ali sad je bolje stanje (bar kad ja tu prolazim).
Zivim u jednosmjernoj ulici kroz koju u toku dana prodje relativno malo automobila, ali ima dovoljan broj onih koji voze u zabranjenom smjeru.
Magarac je tako naletio na mene i kumu (trudnica) izlazeci ne bas sporo sa parkinga izmedju zgrada i skrecuci u zabranjenom smjeru. U zadnji momenat je kocio. I naravno - on se dernjao na trudnu zenu i prijetio joj fizicki (uz suvozaca koji se takodje klincio i prijetio nasiljem).
Kad im je ona isfurana prijetnjama ironicno rekla da izlijecu sa strane (gdje je vidik zaklonjen parkiranim kombijem, naravno

) i jos skrecu u pogresnom smjeru - maloumnici su uz dreku i uvrede dodali da oni zive tu u tim zgradama i imaju na to pravo, a ona je glupaca!!!
Valjda kad zive tu za njih ne vrijedi zabrana kretanja u odredjenom smjeru.
To im je logicno, ali su poludili kad je kuma spomenula kako zivi uz auto put pa ipak postuje propise, a ne ulijece na autoput kako je njoj zgodno.
Nije bolji slucaj ni sa pjesacima koji trce ispod pasarele ili se vuku kad im vozac stane dok prelaze ulicu mimo zebre ili jos odluce telefonirati na pola puta ili vidjeti sta to pise u poruci koju su dobili...
Kultura u saobracaju nam je koma. Treba prvo dovesti u red vozace, a nakon njih i pjesake. I to po kratkom postupku i visokim kaznama.
Ja bih kamere stavljala na svakih 10 metara - brzo bi se one otplatile kakav smo mi narod.
Ali da bude ni po babi, ni po stricevima.