banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 19:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 19:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2005, 18:20
necemo sad fizike ovde...dosta mi je bilo u skoli...grrr :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 19:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
I stjuardesa Vesna je pala sa 10 km visine pa se samo malo ugruvala! Znači važno je kako se dočeka na Zemlju kad prizemi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 20:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
ako je wikipedija lagala mene, ja lazem vas...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 20:07 
Stara kuka
Stara kuka

ma nek mu je laka zemlja. jebem ti klubove i tehnicke pripreme pred skok. ko bi sad normalan pozelio ikada igdje skakati padobranom u ovoj posranoj zemlji? jebem ti klub kad instruktor nema normalan padobran, sta clanovi da ocekuju... i ko je odgovoran? hoce li neko odgovarati? jel bilo nekakve istrage?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 20:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Brzopleto čitaš postove vrati se ranije, i pročitaj šta je istraga utvrdila! <LJUDSKI FAKTOR>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 20:26 
Stara kuka
Stara kuka

a o cemu ja govorim? svemirskim brodovima??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 20:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Tiki the Boyler je napisao:
Da se razumijemo... vazduhoplovni sportovi, uključujući i padobranstvo su među najbezbjednijim sportovima na planeti! Nesreće se dešavaju, ali procentualno gledano - mnogo manje nego recimo u rukometu, košarci ili biciklizmu!!!

Pa jebemu misha, nesto se ne sjecam da je iko od rukometa poginuo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 21:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Ljudi su umirali na fudbalskom terenu od udara groma ali isto tako 1:1.000.000.000..... kao i neotvaranje padobrana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 21:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ili od srca :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 22:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Ja baš danas htjela zvati Grmušu instruktora padobranstva, da dogovorim detalje oko pripreme prvog skoka, KAD ja tamo a ono MEĐUTIM...

Prvo što sam skontala kod padobranstva je da je glavni uzrok nesrećama gotovo jedino ljudski faktor.

Taj momak je skočio sa 1000 m, a pošto ima već dosta skokova nije otvorio padobran kad treba, već ... malo kasnije, pa mu se rezerva otvorila bukvalno pred zemljom. A napravio je grešku sam kad je pakovao padobran.

Ali ja se ne dam. Sljedeće sedmice idem na ljekarski i jedva čekam da skočim :fadein:
A onda :drinking: :D

A skontajte ovo ::
Citiraj:
PARAĆIN - Posle tri godine čekanja da se obavi superveštačenje i rekonstrukcija pogibije padobranca Dejana Nenadovića iz Beograda (28), Opštinsko tužilaštvo u Paraćinu podiglo je optužnicu protiv bračnog para Svetlane Simić i LJubiše Naumovića, vlasnika škole padobranstva "Skaj" u Paraćinu, za krivično delo ugrožavanja bezbednosti leta u vazduhoplovu. Naime, Nenadović je na svoj 28. rođendan sa još dva padobranca skočio takozvanu "vezanu trojku" iz aviona "UTVA 66", koji Klub "Naša krila" iz Paraćina pozajmljuje ovoj privatnoj školi. Veštaci su utvrdili da su instruktori padobranstva odgovorni za Nenadovićevu smrt i da nisu ispoštovali procedure pre izvođenja padobranskog skoka.

- Optužnica se sastoji u tome da nije bilo fizičkog kontakta između glavnog padobrana i automata, koji je u svakom slučaju morao da otvori padobran, čak i pod uslovom da Nenadović nije načinio nijedan pokret. Automat i služi da bi se postavio padobrancima, koji, poput, njega, prilikom skakanja Simićevoj i Naumoviću nisu dostavili na uvid padobransku dozvolu. Znači, oni su bili dužni da ga tretiraju kao padobranca učenika, a ne kao iskusnog padobranca. Sem toga, Nenadović nije imao ni lekarsko uverenje - precizira LJubiša Branković, opštinski tužilac.
Prema njegovim rečima, veštačenjem je utvrđeno da automat jeste bio podešen da na određenoj visini sam otvori padobran, ali nije mogao da to učini jer nije bio u funkciji, pošto sajlom nije bio povezan sa ručicom glavnog padobrana. Takođe, ostala dva padobranca nisu posvedočila da je neko pred skok otkačio automat, niti da je Nenadović to zahtevao. Bračni par je u svojoj odbrani tvrdio da je povezao automat i glavni padobran.

- Veštačenje i rekonstrukcija događaja, pokazali su da da je tačno to što oni tvrde, nijedan padobranac ne bi mogao da mu priđe i otkači automat, niti je to Nenadović mogao sam da učini. Kako je došlo do toga da automat nije bio povezan, znaju samo Simićeva i Naumović jer su pristup vezivanju i pakovanju padobrana imali samo oni. Inače, Nenadović je skakao padobranom koji izrađuju Simićeva i Naumović. Tročlana inspekcijska komisija koja je odmah nakon nesreće doputovala iz Beograda, na licu mesta je obavila uviđaj i podnela krivičnu prijavu.

Slavica Nenadović, majka pokojnog Dejana, kaže da već tri godine po pravdu dolazi u Paraćin. "Ni Simićeva, niti Naumović, nisu me obavestili o smrti mog sina. To su učinili njegovi drugovi koji su skakali s njim. Kada sam stigla u Paraćin niko me nije dočekao. Simićeva još pokušava da na sudu dokaže da je moj sin samoubica i to na svoj dvadeset osmi rođendan", ogorčena je majka poginulog mladića.

Ostaje nejasno kako to da su Simićeva i Naumović mogli da naprave katastrofalne propuste jer je za njima nekoliko hiljada skokova i brojna priznanja. Naumović je dobitnik statue "Zlatni orao", najvišeg priznanja Vazduhoplovnog saveza Srbije i Crne Gore, Simićeva je 2005. godine postala prvak države u sveukupnom prvenstvu, a zajedno su na međunarodnom takmičenju u Sloveniji osvojili prvo mesto u paru, u konkurenciji figurativnih skokova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 23:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
VeLiKi je napisao:
znas vec:
Wikipedia je napisao:
An object falling freely near the earth's surface increases in speed by 9.807 m/s (32.174 ft/s or 22 mi/h) for each second of its descent. Thus, an object starting from rest will attain a speed of 9.807 m/s (32.17 ft/s) after one second, 19.614 m/s (64.34 ft/s) after two seconds, and so on

znaci ugrubo, za svaku sekundu nas nesretni padobranac je ubrzavao za priblizno 9.807 metara po sekundi. e sad ako je on skocio sa 1000 metara sracunaj koja je brzina otprilike bila njegovog tijela kada je 'dodirnulo' zemlju, tj pomenuto polje kukuruza (da ti olaksam: otprilike 10.000 m/s)

Ne razumijem sta ti nije jasno u toj recenici, zajebala ga je gravitacija. kao i brojne pilote, vozace cepelina, paraglajdere, ptice i kitove.

Kada bi se iz Wikipedie učilo mnogi bi završili fakultet za 3 mjeseca...
Loša ti je računica VeLiKi...

Prilikom slobodnog pada na tijelo dijeluju dvije suprotstavljene sile. S jedne strane imaš gravitacionu silu koja vuče tijelo ka zemlji, a sa druge strane se javlja sila otpora vazduha koja se protivi kretanju kroz isti.
Kada je padanje ljudi u pitanju, ravnotežno stanje (u kom su gravitaciona sila i sila otpora vazduha jednake) nastupa negdje oko 12 sekunde, što praktično znači da nakon 12 sekunde nema više ubrzanja već se tijelo kreće konstantom brzinom. E sad koja je to brzina - najmanje je bitno (zavisi od položaja tijela prilikom leta)!
U svakom slučaju ubija!

Kao i ona na cesti... Ljudi pamet u glavu! Svakoga dana!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 23:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Bik je napisao:
Tiki the Boyler je napisao:
Da se razumijemo... vazduhoplovni sportovi, uključujući i padobranstvo su među najbezbjednijim sportovima na planeti! Nesreće se dešavaju, ali procentualno gledano - mnogo manje nego recimo u rukometu, košarci ili biciklizmu!!!

Pa jebemu misha, nesto se ne sjecam da je iko od rukometa poginuo...

Sasvim slučajno - u svom okruženju znam jednak broj stradalih u padobranstvu i u košarci!

A kad se već hvatamo rukometa... radi se definitivno o jednom od najgrubljih sportova, sa najviše fizičkog kontakta između protivnika, kao i puno prljave igre. Slobodno se osvrni i na fudbal ili košarku... koliko polomljenih cjevanica, izvrnutih koljena i izbijenih zuba...

Čak i u pionirskoj sekciji fudbalskog kluba ćeš na svakom treningu vidjeti bar jednog ili dvojicu koji sjede na klupi zbog povrede...
Na aerodromskoj stajanci - nikad!

A boksa i sličnih "plemenitih" vještina ne bih ni da se dotičem!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2007, 23:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Pa i skijanje je manje bezbijedno od skakanja iz aviona... Svaki malo teži pad i možeš se baš polomiti....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2007, 01:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Pa cemu sada panika, koliko ljudi pogine vozeci bicikl, rolere (doduse, ubije ih auto, ali i to je pogibija)...
A covjek moze maksimalno oko 180-200 km/h da postigne u slobodnom padu, kada se ustremi ka zemlji glavom prema dole (minimala otpor vazduha). Ako se ispruzis i pruzas veci otpor, logicno je da ces ici daleko sporije.
Poznati su slucajevi prezivljavanja pada iz aviona, ima cak snimak jednog padobranca koji je upao u kuruze i tako prezivio, takodje, jedan poznavalac judoa je prezivio jer je znao da mu je jedina sansa da potpuno opusti misice i bukvalno "odskace" kada se sudari sa zemljom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2007, 01:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Avg 2005, 01:01
kud mu to ne rekoste ranije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2007, 02:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
ignjholio je napisao:

Slika

Tiki, ocu reci da nije isto kad sto puta polomis zglob i kad jednom pogines. Ako mi kazes da je do sada vise ljudi poginulo od rukometa nego od skokova iz aviona, evo ja se iz rasprave povlacim osramocen i ponizen.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2007, 02:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa sa vašim biserima ja sam se morao i nasmijati!

A pogotovo ovo kud mu ne rekošte ranije! :lol:

E Bože pomozi! :angel:

Sigurno to nije fina smrt kad zanš da ćeš umrejti, znaći tih par sekundi! Sve ostale zadesne smrti dođu iznenadno, pa ti to i ne osjetiš a ovo, je strašno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2007, 07:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Apr 2006, 21:16
mirdza je napisao:
VeLiKi je napisao:
(da ti olaksam: otprilike 10.000 m/s)

v=korijen iz (2xGxh)

v= cca 140m/s = cca 500km/h

500 km/h = 8333,33 m/s
nije čovjek uopšte lupio

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2007, 08:35 
Stara kuka
Stara kuka

ignjholio je napisao:

:notworthy:

The_One je napisao:
500 km/h = 8333,33 m/s
nije čovjek uopšte lupio

:love1:

ti me jedini razumijes :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2007, 08:57 
Nek mu je pokoj dusi!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]