Ja baš danas htjela zvati Grmušu instruktora padobranstva, da dogovorim detalje oko pripreme prvog skoka, KAD ja tamo a ono MEĐUTIM...
Prvo što sam skontala kod padobranstva je da je glavni uzrok nesrećama gotovo jedino ljudski faktor.
Taj momak je skočio sa 1000 m, a pošto ima već dosta skokova nije otvorio padobran kad treba, već ... malo kasnije, pa mu se rezerva otvorila bukvalno pred zemljom. A napravio je grešku sam kad je pakovao padobran.
Ali ja se ne dam. Sljedeće sedmice idem na ljekarski i jedva čekam da skočim
A onda
A skontajte ovo ::
Citiraj:
PARAĆIN - Posle tri godine čekanja da se obavi superveštačenje i rekonstrukcija pogibije padobranca Dejana Nenadovića iz Beograda (28), Opštinsko tužilaštvo u Paraćinu podiglo je optužnicu protiv bračnog para Svetlane Simić i LJubiše Naumovića, vlasnika škole padobranstva "Skaj" u Paraćinu, za krivično delo ugrožavanja bezbednosti leta u vazduhoplovu. Naime, Nenadović je na svoj 28. rođendan sa još dva padobranca skočio takozvanu "vezanu trojku" iz aviona "UTVA 66", koji Klub "Naša krila" iz Paraćina pozajmljuje ovoj privatnoj školi. Veštaci su utvrdili da su instruktori padobranstva odgovorni za Nenadovićevu smrt i da nisu ispoštovali procedure pre izvođenja padobranskog skoka.
- Optužnica se sastoji u tome da nije bilo fizičkog kontakta između glavnog padobrana i automata, koji je u svakom slučaju morao da otvori padobran, čak i pod uslovom da Nenadović nije načinio nijedan pokret. Automat i služi da bi se postavio padobrancima, koji, poput, njega, prilikom skakanja Simićevoj i Naumoviću nisu dostavili na uvid padobransku dozvolu. Znači, oni su bili dužni da ga tretiraju kao padobranca učenika, a ne kao iskusnog padobranca. Sem toga, Nenadović nije imao ni lekarsko uverenje - precizira LJubiša Branković, opštinski tužilac.
Prema njegovim rečima, veštačenjem je utvrđeno da automat jeste bio podešen da na određenoj visini sam otvori padobran, ali nije mogao da to učini jer nije bio u funkciji, pošto sajlom nije bio povezan sa ručicom glavnog padobrana. Takođe, ostala dva padobranca nisu posvedočila da je neko pred skok otkačio automat, niti da je Nenadović to zahtevao. Bračni par je u svojoj odbrani tvrdio da je povezao automat i glavni padobran.
- Veštačenje i rekonstrukcija događaja, pokazali su da da je tačno to što oni tvrde, nijedan padobranac ne bi mogao da mu priđe i otkači automat, niti je to Nenadović mogao sam da učini. Kako je došlo do toga da automat nije bio povezan, znaju samo Simićeva i Naumović jer su pristup vezivanju i pakovanju padobrana imali samo oni. Inače, Nenadović je skakao padobranom koji izrađuju Simićeva i Naumović. Tročlana inspekcijska komisija koja je odmah nakon nesreće doputovala iz Beograda, na licu mesta je obavila uviđaj i podnela krivičnu prijavu.
Slavica Nenadović, majka pokojnog Dejana, kaže da već tri godine po pravdu dolazi u Paraćin. "Ni Simićeva, niti Naumović, nisu me obavestili o smrti mog sina. To su učinili njegovi drugovi koji su skakali s njim. Kada sam stigla u Paraćin niko me nije dočekao. Simićeva još pokušava da na sudu dokaže da je moj sin samoubica i to na svoj dvadeset osmi rođendan", ogorčena je majka poginulog mladića.
Ostaje nejasno kako to da su Simićeva i Naumović mogli da naprave katastrofalne propuste jer je za njima nekoliko hiljada skokova i brojna priznanja. Naumović je dobitnik statue "Zlatni orao", najvišeg priznanja Vazduhoplovnog saveza Srbije i Crne Gore, Simićeva je 2005. godine postala prvak države u sveukupnom prvenstvu, a zajedno su na međunarodnom takmičenju u Sloveniji osvojili prvo mesto u paru, u konkurenciji figurativnih skokova.