banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 18:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 15:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Ako već imaš, više ti ne treba. Verovatno će još rasti, ali to je na dugom štapu. Teško da će Bord ići ikada preko 3KM, a ako dođe dotle, neće biti uskoro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Apr 2007, 15:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Nov 2001, 01:00
Sto su svi navalili na naftu kad ima toliko podcjenjenih akcija.......oko broda se puno spekulise,moze bidne i 10 a moze i da brod potone dovoljna je samo jedna informacija plasirana preko medija pa da krene stampedo...trenutno je brod hrpa zeljeza..ali ako rusi pokrenu proizvodnju i modernizuju pogone.....rizik je to

Kladionica
Kladjenje na internetu
Novosti

Scommesse Online
Paris Sportifs

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2007, 18:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Mar 2007, 23:21
[quote="BlackHand"]Ako već imaš, više ti ne treba. Verovatno će još rasti, ali to je na dugom štapu. Teško da će Bord ići ikada preko 3KM, a ako dođe dotle, neće biti uskoro.[/quote]

Dragi moji.do kraja godine RNAF je preko 6maraka!!!
Htjeli Vi to ili ne ,sad kad uđu fondovi iz HR ode cijena nebu pod oblake.
U što će ulagati ako ne u Naftu i struju!
Pozdrav!!!

Vrh

Tema posta: Savjet
PostPoslato: 06 Apr 2007, 13:11 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2007, 10:33
Molim za savjet. Da li treba ulagati u željeznice zbog investicija američke kompanije? Sada otprilike stoje u mjestu. Da li je možda bolje ulagati u energetski sektor jer će biti dosta investicija?

Još nešto. Tek sam počeo da pratim berzu i krenuo sa trgovanjem akcijama. Kako da budem precizniji u procjenama oko kretanja cijena? Dajte mi neke savjete oko berze i akcija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2007, 18:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 27 Jun 2005, 23:52
Trenutno ni energetski sektor, a ni Željeznice, jer ni jedno ne vrijedi te cijene!

Imaš gomilu drugih preduzeća koja su jednako dobra...

MITA, NGRD, PDPT, HGPT, SLIN, VSMD, JLLC, ZTPR, VBIP, KRIP, EINP...

Vodi se koeficijentima P/S, P/E, P/B, kao i povećanjem i smanjenjem prihoda, perspektivom poslovanja...

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2007, 15:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

opet ti vodu na svoj mlin okrećeš.
kako možeš tvrditi da nevalja i da ne vrijede?
rafinerija će zapaliti baklju u 7 mjesecu ,a samim tim i potpaliti cijenu akcije RNAF-a :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2007, 23:43 
Pripravnik
Pripravnik

To hakela...!

Vidimo se na kafi...!

Hvala za pastu!

Nego, ja sam za Rnaf rekao po trenutnom stanju, ali velika je činjenica da svi mi kupujemo buduća očekivanja!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 09:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Već 4-5 godina pratim razvoj situacije oko dobave nafte iz kaspijske regije preko balkana do zapadne europe. Dugo se o tome priča no nije bilo značajnijih pomaka sve do sad. Razloga je bilo više: od rješavanja podjele kaspijskog mora, pa do kaosa i neizvjesnosti na balkanu, kosovo, republika srpska...
Ono što je ovdje bitno je na najveći dio koncesija u regiji imaju ameri i britanci, te da je kaspijska nafta jedna od najkvalitetnije u svijetu (nafta je lagana, bez buno taloga i sumpora). Druga bitna stvar je da rusi štopaju izvoz te nafte preko svojih naftovoda, jer preferiraju svoju naftu koja je daleko nekvalitetnija (iako i oni crpe kvalitetnu naftu iz kaspijskog bazena). U ovoj priči ćete vjerojatno čuti i za Murmansk, te naftovode prema kini koji za nas nisu toliko bitni pa neću pisati o tome.
Za nas je bitno da će kvalitetna nafta prolaziti krožnašu regiju, a uz naftovod će vjerojatno ići i plinovod. Ljudi uopće nisu svjesni koliko je ovo bitno za hrvatsku. Tvornice i rafinerije će imati kontinuiranu i "jeftinu" opskrbu naftom i plinom. Kad to povežete sa željom da glavni dobavljači plina dođu do krajnjih potrošaća, jasno vam je da žele imati zatvoren proizvodno-prodajni proces, pa sad sami procjenite što to znači za RNAF,PTRL RFUM

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 15:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, ali fora je što on zna unapred za jedno dvadesetak akcija kakve će im biti cene. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 16:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:58
hakela9 je napisao:
BlackHand je napisao:
Ako već imaš, više ti ne treba. Verovatno će još rasti, ali to je na dugom štapu. Teško da će Bord ići ikada preko 3KM, a ako dođe dotle, neće biti uskoro.

Pozdrav!!!

evo adagio. rnaf ima preko 411 miliona akcija. ako do kraja godine cijena akcije pređe 6 maraka, znači da će tržišna vrijednost rafinerije nafte koja ne radi biti oko 2 i po milijarde, što nema veze sa zdravim mozgom.
dalje, mi ne možemo da izvozimo naftu na tržište EU. ne mogu ni rusi. ako neko misli da tolike pare vrijedi firma koja može da prodaje samo u BiH (a i to je upitno, jer pumpe u federaciji neće da kupuju tu naftu) onda, što bi rekle komšije, bujrum.

sad je cijena oko 1,90. ko uloži 1900 maraka sad, zaradiće, po vašim riječima, preko 4 hiljade čisto do kraja godine. to je više od prosječne plate u RS. samo napred investitori.

i da, ja da sam moderator ne bih dozvolio da ljudi pričaju gluposti i da ispadaju pametni u očima neobaviještenog naroda. imamo takvih na političkoj sceni i previše

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 18:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Upravo to i ja govorim bd2308. hakela9 već tri meseca na 5 foruma najavljuje eksplozivan rast Vitaminke za jedno cirka 200%, jer on, navodno, ima pouzdane informacije iz samog vrha pregovaračkog tima Vitaminke.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 09:48 
Pripravnik
Pripravnik

bd2308 je napisao:
hakela9 je napisao:
BlackHand je napisao:

Pozdrav!!!

evo adagio. rnaf ima preko 411 miliona akcija. ako do kraja godine cijena akcije pređe 6 maraka, znači da će tržišna vrijednost rafinerije nafte koja ne radi biti oko 2 i po milijarde, što nema veze sa zdravim mozgom.
dalje, mi ne možemo da izvozimo naftu na tržište EU. ne mogu ni rusi. ako neko misli da tolike pare vrijedi firma koja može da prodaje samo u BiH (a i to je upitno, jer pumpe u federaciji neće da kupuju tu naftu) onda, što bi rekle komšije, bujrum.

sad je cijena oko 1,90. ko uloži 1900 maraka sad, zaradiće, po vašim riječima, preko 4 hiljade čisto do kraja godine. to je više od prosječne plate u RS. samo napred investitori.

i da, ja da sam moderator ne bih dozvolio da ljudi pričaju gluposti i da ispadaju pametni u očima neobaviještenog naroda. imamo takvih na političkoj sceni i previše

Sve je to jasno, ali ko tebi garantuje da pumpe iz federacije neće uzimati naftu iz RS? Pa jedini lanac koji neće kupovati je Energopetrol (INA/MOL), jer će ljudi imati svoju naftu..., svi ostali će uzimati... Pogledaj samo koliko pumpi po BiH ima lanac Zovko Žepče...!

Do kraja ove godine realna proizvodnja u Rafineriji je do 350 miliona KM prihoda za rafineriju Brod, jer pretpostavljam da će početi sa radom najkasnije krajem jula (početak avgusta)...

A to koliko će šta vrijediti nije bitno, ako ono ostvaruje dobit...

Prouči malo i pogledaj p/s kompanija u okruženju..., koji dosta investitora i ne gleda, već samo p/e koji im govori za koliko godišnjih dividendi će vratiti svoj uloženi novac....

Realan prihod koji rafinerija Brod može ostvarivati pri punoom kapacitetu stare linije (1.3 miliona tona prerade svih derivata, kao i plina, bitumena....) je preko 1 milijarde KM..., i na to mogu sigurno ostvariti preko 50 miliona neto dobiti...., gdje bi pri 5 KM cijeni p/e bio ispod 50 što je trenutno daleko niže od hrvatske INE!

Ljudi pozabavite se malo konkretnim računicama, a ne samo lupetanjem po forumu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 10:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:58
najbolje da poredimo inu i rafineriju nafte brod. ina ovih dana realizuje korporacijski kredit od milijardu dolara. našoj rafineriji niko ne bi dao ni milion zajma. ininim akcijama se trguje na ftse, a rnaf trguje normalno samo zadnjih par mjeseci. ina je imala u 2006. godini 151 milion dolara dobiti, rnaf 58 miliona maraka gubitka. uspoređuješ babe i žabe. dalje, ukupan prihod od prodaje ine je oko 4 i po milijarde dolara, ukupan prihod rnaf je 9 miliona i 375 hiljada maraka. pilana u RS prosječne veličine ima veći godišnji prihod.

a te tvoje brojke se temelje na politici šta bi bilo kad bi bilo. zar postoji neko ko misli da će rusi koji kupuju rafineriju isplaćivati dividendu??? pa dok pokriju gubitak, moraju da rade dobrih 10 godina sa ogromnim dobitkom. onda tek može da se računa na isplaćivanje dividende.

da ja ne drvim previše ovdje, vidimo se za 6 mjeseci. živi bili pa vidjeli

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 23:14 
Pripravnik
Pripravnik

Rafinerija brod ne radi već 2.5 godina i onaj prihod uopšte nije prihod..., to su neke vanredne naplate i prodaja nekih starih zaliha ili dijelova opreme...

Ja ne upoređujem inu i rnaf na taj način, već samo dajem poređenje reda radi (da se malo uporedi)..., a kao što kažeš, živi bili pa vidjeli...

Uskoro u RS kreće cestogradnja, za koju je potrebno puno bitumena koji se za sad uvozi iz Siska..., a jesi li se ikad zapitao koja je rafinerija u bivšoj nam državi proizvodila najkvalitetniji bitumen??? Velike su to količine, što će naravno da Rnaf dati veliki prihod...

Pored Rnaf i PTRL će ići visoko i to je sigurno...
Veće prodajne marže svih derivata, veći prihod, kako od maloprodaje, tako i od veleprodaje, obnova pumpi, otpis dugova, revalorizacija imovine..., sve će to dovesti akcije petrola na oko 3KM knjigovodstvene vrijednosti i oko 7KM tržišne vrijednosti..., ali opet živi bili pa vidjeli...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 23:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
bd2308 je napisao:

Hvala na sugestiji, ipak mi se svidja ovako kako jeste... pa ce, eto, tako i ostati. Dok god na ovoj (i ostalim temama) ima konstruktivnih rasprava, razmene misljenja (bez obzira koliko ona ostra i/ili razlicita bila) i argumentovane odbrane licnih stavova nista necu brisati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 22:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

BlackHand je napisao:
Upravo to i ja govorim bd2308. hakela9 već tri meseca na 5 foruma najavljuje eksplozivan rast Vitaminke za jedno cirka 200%, jer on, navodno, ima pouzdane informacije iz samog vrha pregovaračkog tima Vitaminke.

Ovako slično su me prozivali i na temi PTKM(petrokemija Kutina)
Nema što mi nisu pisali ,da sam lažov,navlakač,birtijaš,seljačina,neobrazovan itd.
Tad je PTKM bila120-130kn
kolika je danas potražite ,a kolika ća biti za mjesec dva vidićete.
Sve ovo možete provjeriti na poslovni.hr forumuhttp://www.poslovni.hr/Forum/Thre ... D=608&pg=1

I pri tvrdnjama za Vitaminku i RNAF stojim svim svojim bićem,
i što kaže ovaj gore neupućeni u psihologiju tržišta
živi bili pa .......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2007, 22:50 
Pripravnik
Pripravnik

Nema šta. Iskreno!

Stavi ih u profilu na ignore, pa da ne moramo više čitati njihova prozivanja!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 06:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E nek si ga tako lepo posavetovao. Inače taj poslovni.hr je jako kvalitetan ekonomski forum na kome si ti naravno registrovan kao hakela9, ali onda si registrovao još jedan nalog "edo," koji ti služi samo za temu VITA-R-A koji je otvorila Prof. Zlata Bartl, i na toj temi naravno, samo predviđaš neograničen rast Vitaminke, jer ti imaš te podatke iz samog vrha pregovaračkog tima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 11:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
VITA-R-A VITAMINKA AD BANJA LUKA 24.04.07. 1,4400 -9,43

danasnji pad, nisam siguran da je VITA dobra kratkorocna kupovina. Ako se gleda na duze staze svakako jeste, ali treba staviti u nju novac na duze vremena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2007, 13:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To od danas je obična trzavica, yebeš pad od 10% na 1.8k prometa..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]