banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Hoce li avion poletjeti?
Da 33%  33%  [ 18 ]
Ne 67%  67%  [ 36 ]
Ukupno glasova : 54
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 18:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Коначно смо се сложили. :D

btw. ... не знам што ово све доживљаваш толико субјективно, као да си се изнервирао због мене. :D

btw2. Тему треба закључати по мом мишљењу, само ми је одузела вријеме на куцање. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 19:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
Taman posla da sam se iznervirao 8)

Evo još jedno razmišljanje za kraj pa nek ide tema pod ključ.
Za tijela konačnih dimenzija,koja ne možemo aproksimirati materijalnom tačkom, vektor brzine vezujemo za centar mase tijela. Površina trake, odnosno tačke na njoj, vrše nekakav oblik kružnog kretanja (ili eliptičnog) dok se centar mase čitavog tog sistema ne kreće u odnosu na zemlju. Na isti način se i tačke na površini točkova aviona kreću oko svoje ose ali se centar mase točka pa i centar mase čitavog aviona ne kreće u odnosu na referentni sistem vezan za zemlju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 01:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
:D

Nevjerovatno, covjek vam je na drugoj strani ostavio link da avion moze poletjeti, a vi se ubjedjujete na jos 3 strane. Hehe... :)

Dakle, poletjece bez obzira na brzinu <- >ubrzanje suprotnog smjera, zbog sile potiska ce se na kraju odlijepiti od zemlje. Hopefully. :wink:

FLASH je napisao:

Dotad, evo vam dokaz da moze poletiti:
http://www.youtube.com/watch?v=uyXirekgqOo
:D :D :D

OMG :P mislila sam da ce eksplodirati prilikom uzdizanja.

p.s. Btw, mogla bih ja i odmandaliti onu moju kafanicu...zjev, zjev :evil:

:lol: :lol:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 14:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Dovraga, taj avion je AV-8 Harrier. Njegov način polijetanja nema blage veze sa zadatkom. Pohledaj postove nakon toga :roll:

Nego, jel neko riješio moj zadatak s matematičkom mačkom (na trećoj je strani) :D

Poslednji put menjao Warrior of the Light dana 25 Mar 2007, 15:05, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 14:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Warrior of the Light je napisao:
A evo jedan zanimljiv problem, pošto vidim da je tema "zanimljivi problem" zaključana.

Imamo:
1. "matematičku mačku" - mačka koja može da trči brzinom od 0 m/s do beskonačno, a da se ne umori i da joj ništa ne "otkaže". Kad počne da trči, ubrzanje joj je konstantno;

2. "matematički kanap" - kanap koji ne može da pukne i jednom zavezan za nešto, ne može da se odveže;

3. "matematičku kutiju" - kutiju koja se ne može uništiti i koja pri svakom pokretu stvara buku tj. lupa jako glasno.

E sad, uhvatimo matematičku mačku, zavežemo joj za rep mat. kanap, a za drugi kraj kanapa zavežemo mat. kutiju. Lupimo kutijom od zemlju, mačka se preplaši buke i počne da trči. Kutija nastavlja da lupa, što tjera mačku da trči sve većom i većom brzinom.

Pitanje je: kad će se matematička mačka zaustaviti? 8)

Pa... ili se nece ni zaustaviti, ili ce se zaustaviti kad probije zvucni zid i vise ne bude cula kutiju. Al cim stane, stici ce je zvuk i opet ce poceti da trci. Jel staje momentalno ili usporava? Ako usporava prije zaustavljanja onda valjda nikada nece ni stati.

:-? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Odgovorio si, ser se radi o "matematičkom" slučaju. Znači kad probije zvučni zid kretaće se brže od zvuka, tako da ga više neće čuti i zaustaviće se.
(da li će nakon toga opet početi trčati kad čuje kutiju, to nas ne zanima jer je pitanje bilo "kad će se zaustaviti", a zaustavila se 8) )
SlikaSlikaSlika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 12:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
medi je napisao:
Неће полетјети!
Да би авион полетио потребна је довољно велика разлика притиска између горњег и доњег дијела крила, како би се огромна маса одвојила од земље. Да би остварио ту разлику у притиску авион мора да се креће великом брзином у односу на ваздух! У нашем случају авион мирује у односу на околни ваздух, према томе нема шансе да полети ....

Kratko i jasno...

Kakva ćaknuta priča...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 18:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Vi jedni druge ne kontate :D
Svima je jasno da avion ne moze poletjeti ako nema strujanja vazduha, tj. ako se ne krece u odnosu na vazduh, ali ono sto pojedini ljudi tvrde je da ce se avion uspjeti pokrenuti u odnosu na vazduh, jer ga ne pokrecu tockovi vec motor.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 18:48 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Zar jos nismo uspjeli doci do rijesenja??? :-?

ZBOGOM ARISTOTELE ZBOGOM DEKARTE!!! :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 19:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

guess who je napisao:
Vi jedni druge ne kontate :D
Svima je jasno da avion ne moze poletjeti ako nema strujanja vazduha, tj. ako se ne krece u odnosu na vazduh, ali ono sto pojedini ljudi tvrde je da ce se avion uspjeti pokrenuti u odnosu na vazduh, jer ga ne pokrecu tockovi vec motor.

Контамо ми једни друге. Тему смо дефинитивно исцрпили, тако да нема више шта да се каже о њој.
Чињеница да авион неће полетјети ако нема струјања ваздуха дуж његових крила и чињеница да се авион креће уз помоћ мотора а не уз помоћ точкова нису ни биле спорне ... Да ли ће авион полетјети или не зависи од фактора који нису наведени у поставци проблема а који су неопходни да би се дошло до прецизног закључка. У томе је ствар.
Коментаришете тему а да нисте прочитали 5% порука.

Ову тему треба под кључ ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 19:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Ову тему треба под кључ ...

Jos uvijek ne. Zasad se samo prepirete, dok se ne popickarate ja necu da reagujem :)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 19:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@V@nja:

A ти си значи модератор ... :D

Ајде онда шибни тему на Наука подфорум јер овдје дефинитивно више не припада. 8)

... или нећеш пошто немаш надлежност да нас тамо модеришеш. :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 19:53 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Kad porastem biću moderator :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 19:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Aјде онда шибни тему на Наука подфорум јер овдје дефинитивно више не припада.

... или нећеш пошто немаш надлежност да нас тамо модеришеш.

Meni je izuzetno zabavno, mada ima i ovog drugog :)

Citiraj:
Kad porastem biću moderator

:)

Salu na stranu, ako smatrate da tema vise nije za ovaj podforum, najmanji je problem da se ona prebaci.

Edit:

Tema ide na Nauku

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 20:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Fascinira me kako Digresija nije ovu temu proglasio anti-zabavnom i trazio podforum gdje da je premjesti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 21:24 
Nema udara vjetra u krila ili bilo chega....netje poletjeti...ajd sad zakljuchajte temu.... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2007, 22:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
medi je napisao:
Да ли ће авион полетјети или не зависи од фактора који нису наведени у поставци проблема а који су неопходни да би се дошло до прецизног закључка.

Kako sad to? Po meni je stvar jasna od samog početka, od toga kako je pitanje postavljeno.

medi je napisao:
Коментаришете тему а да нисте прочитали 5% порука.

Nema potrebe za čitanjem, prvi post (samo početno pitanje) je dovoljan za odgovor :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2007, 12:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Nema teorije da poleti, osim ako ne polijece iz mjesta, jer se ta sila rekacije mora prenjeti na tockove, a ako se tockovi nalaze na mijestu onda nema ni strujanja vazduha. Itd...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2007, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Tako je, kazi nam, nakon pet stranica mozganja ti nam sve reci u jednoj recenici. :lol:
Mora se prenijeti na tockove, ali to nema veze sa brzinom aviona.
Kada bi umjesto tockova bio na klizaljkama, a traka od leda, apsolutno bi bilo svejedno kako se traka krece. Tome tockovi i sluze, samo i iskljucivo za smanjenje trenja. Lakse je sa tockovima nego da klizi cijelom povrsinom po podu, i lakse je odrzavati pistu od betona nego pistu od leda.
Primjer...
Kada bi avion stajao na pisti, i vi dovoljnom brzinom "povukli" traku unazad, avion bi ostao u mjestu.
Stavis casu na list papira, ako dovoljno brzo povuces papir, casa ce ostati na mjestu. A zamisli da kojim slucajem poguras casu naprijed... sta se desi??? CASA IDE NAPRIJED BEZ OBZIRA NA TO DA LI PAPIR VUCES POLAKO ILI SPORO.
U slucaju aviona, guraju ga njegove turbine, a ne tvoja ruka.

Ja sam gore dao primjer da bi avion mogao poletjeti ako bi ga vukao recimo neki drugi avion van te staze... i napravio gresku sto odmah nisam vidio da je pogon aviona zamjena za taj drugi avion. Avion se krece pomocu turbina, one nisu nicim vezane za tlo. One "guraju" avion o vazduh a ne o traku. Kad bi umjesto aviona bilo auto, onda ne bi mogao da mrdne jer se snaga prenosi preko tockova. Avionu tockovi sluze samo zbog lakseg kretanja po zemlji.

Ono "traka prati brzinu kretanja aviona" je samo takticka varka, apsolutno nema veze to kojom se brzinom traka krece, jer su tu tockovi da njenu brzinu kompenzuju. Da nema tockova, vec bi od prevelikog trenja situacija bila drukcija, turbine bi bile vezane direktno za traku, bez posrednika (tockova), i avion bi poletio malo kasnije :lol:

Sve je ovo Dak davno rekao sa primjerom kolica samo sam ja mislio da grijesi... Kolica guras od sebe a ne o traku. Traka i ako prati brzinu kolica, ne prati brzinu tockova, tockovi se krecu brze od kolica. bla bla

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2007, 14:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Kako sad to? Po meni je stvar jasna od samog početka, od toga kako je pitanje postavljeno.

Nema potrebe za čitanjem, prvi post (samo početno pitanje) je dovoljan za odgovor :)

Ето ти га сад, џаба смо расправљали кад је Vader сво вријеме знао одговор ... :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]