Tako je, kazi nam, nakon pet stranica mozganja ti nam sve reci u jednoj recenici.
Mora se prenijeti na tockove, ali to nema veze sa brzinom aviona.
Kada bi umjesto tockova bio na klizaljkama, a traka od leda, apsolutno bi bilo svejedno kako se traka krece. Tome tockovi i sluze, samo i iskljucivo za smanjenje trenja. Lakse je sa tockovima nego da klizi cijelom povrsinom po podu, i lakse je odrzavati pistu od betona nego pistu od leda.
Primjer...
Kada bi avion stajao na pisti, i vi dovoljnom brzinom "povukli" traku unazad, avion bi ostao u mjestu.
Stavis casu na list papira, ako dovoljno brzo povuces papir, casa ce ostati na mjestu. A zamisli da kojim slucajem poguras casu naprijed... sta se desi??? CASA IDE NAPRIJED BEZ OBZIRA NA TO DA LI PAPIR VUCES POLAKO ILI SPORO.
U slucaju aviona, guraju ga njegove turbine, a ne tvoja ruka.
Ja sam gore dao primjer da bi avion mogao poletjeti ako bi ga vukao recimo neki drugi avion van te staze... i napravio gresku sto odmah nisam vidio da je pogon aviona zamjena za taj drugi avion. Avion se krece pomocu turbina, one nisu nicim vezane za tlo. One "guraju" avion o vazduh a ne o traku. Kad bi umjesto aviona bilo auto, onda ne bi mogao da mrdne jer se snaga prenosi preko tockova. Avionu tockovi sluze samo zbog lakseg kretanja po zemlji.
Ono "traka prati brzinu kretanja aviona" je samo takticka varka, apsolutno nema veze to kojom se brzinom traka krece, jer su tu tockovi da njenu brzinu kompenzuju. Da nema tockova, vec bi od prevelikog trenja situacija bila drukcija, turbine bi bile vezane direktno za traku, bez posrednika (tockova), i avion bi poletio malo kasnije
Sve je ovo Dak davno rekao sa primjerom kolica samo sam ja mislio da grijesi... Kolica guras od sebe a ne o traku. Traka i ako prati brzinu kolica, ne prati brzinu tockova, tockovi se krecu brze od kolica. bla bla