@Frieda - minidisc + stereo mikrofon za njega.Svugdje nosis,zvuk odlican.Ja to imam i fenomenalno je.Mozda cak i prenosni DAT.
Nabavi sebi neku malo ozbiljniju zvucnu kartu.Cak i sa Asio4all drajverima integrisana nije ni za sta a real time rad je nemoguc.Neke karte od firme M-Audio(npr.Audiophile) ili neka od E-mu ce biti sasvim dovoljne a ima ih u Artistu(tu ce ti vec Tiki pomoci).Cijene su stvarno pale.
Najprije razmisli koje su ti potrebe(gitara,glas,1 ili vise micova,da li ti treba MIDI i na koji nacin itd.).Pitaj ako nesto treba.
@ Hasan Dudic
Nuendo nije za(iskljucivo) video produkciju vec ta zabluda uglavnom dolazi iz Steinbergove reklamne kampanje koja te features potencira.On je high-end DAW koji ima dodatne(vrhunske) elemente za film i video tj.kompletan authoring(valjda se to tako zove).Odatle i oni silne sample-rateovi koje nijedan interfejs za muziku jos uvijek nema(384 kH i tako dalje - za muziku je maksimum 192kH,zasad).Video(sync i tako to) mozes raditi na Cubaseu takodje(do neke mjere,pretpostavljam).Koliko ja znam,u svijetu se Nuendo koristi ipak uglavnom za muziku dok film i video uglavnom drzi Final Cut za Mac-a i slicne top stvari.
Update Nuenda je sinhronizovan sa Cubaseovim negdje kod verzije 2(Nuendo 2 - Cubase SX 2).Interfejsi su uskladjeni i prosiren je broj mogucih VST instrumenata.Sjecam se da je Nuendo 1,6 imao samo 6 slotova za VST.Takoreci Cubaseove MIDI karakteristike i jos stosta su dodani Nuendu koji je prije toga bio namijenjen skoro iskljucivo za audio rad.Najbitnija razlika je u tome sto je audio engine za Nuendo radila sasvim druga grupa programera i on zvuci zaista bolje(misleci da tripujem,provjeravao sam vise puta).SX 3 i N3 medjusobno razmijenjuju projekte pa se sam uvjeri.Naravno,neophodan je iole ozbiljniji interfejs tj.zvucna karta i monitorci.Jednostavno,N je Cubase i jos vise sto istini za volju i nije neophodno za pravljenje muzike.
Legalni Nuendo kosta dvostruko vise od legalnog Cubasea(pretpostavljam zbog razlika u pocetnom algoritmu samog softvera tj.audio enginea).
Razlika jeste malo neodrediva a napisao sam ono sto sam sam zakljucio o tome i iz tekstova sa neta.
Uglavnom radim u Nuendu.Ima neke komande koje mi ubrzavaju rad sa audiom i na koje sam navikao.
Uostalom,koga ozbiljnije zanima ima forume i za Nuendo i za Cubase na
http://www.steinberg.net
Ako neko hoce mnogo vise da sazna o svemu vezanom za produkciju i rad sa muzikom na racunaru neka ode na
http://www.rumski.com.
Precesljajte forume,maltene sve je tu.Tu su najjaci ljudi iz ex-Yu i atmosfera je nevidjeno kolegijalna.Stvarno se svasta nauci.