banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 22:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 20:56 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
kratko pitanje za forumske ton majstore, vezano za cubase ciji link sam vec okacio:

1. kako se ubacuje onaj toolbar na kojem imamo kontrole vezane za reprodukciju pjesme? znate vec, play, stop, premotavanje itd itd. slucajno sam ga ugasio, sad pojma nemam kako da ga opet aktiviram.

2. zasto, kada aktiviram drum editor, dobijem listu midi drum elemenata ali kada god pokusam 'ucrtati' bilo koji od njih, dobijam zvuke klavira??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 21:01 
2. transport toolbar....pritisni F3
3. sve shto radis morash raditi pomotju VST pluginova....pritisni F11 i otvoritje se prozor gdje treba da stoje VST instrumenti...ako nisi instalisao dodatne drum VST-ove imash onda samo lm-7 ili tako nekako....kada ga otvorish onda napravi midi track i u lijevoj strani gdje pishe midi output izaberi lm-7 i poredjaj note na C1 noti.....
Pretpostavljam da znash kako se stvara matrix gdje se ubacuju note...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 21:23 
Stara kuka
Stara kuka

znam, hvala puno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 21:26 
Stara kuka
Stara kuka

u pravu si, imam samo taj bubanj. F3 otvara mixer. gdje mogu skinuti jos bubnjeva? realno, trebaju li mi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 21:34 
Stara kuka
Stara kuka

jedva :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 21:35 
ja koristim baterry...jednostavan i dobar....skini ga i to je to..jednostavno ubacivanje i sachuvavanje kit-ova...samo shto se mora imati malo bolja zvuchna ili asio4all driver (besplatan je)..

Atransport toolbar probaj otvoriti sa F2....znam da je neki f al ne i koji...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 22:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
@Frieda - minidisc + stereo mikrofon za njega.Svugdje nosis,zvuk odlican.Ja to imam i fenomenalno je.Mozda cak i prenosni DAT.

Nabavi sebi neku malo ozbiljniju zvucnu kartu.Cak i sa Asio4all drajverima integrisana nije ni za sta a real time rad je nemoguc.Neke karte od firme M-Audio(npr.Audiophile) ili neka od E-mu ce biti sasvim dovoljne a ima ih u Artistu(tu ce ti vec Tiki pomoci).Cijene su stvarno pale.

Najprije razmisli koje su ti potrebe(gitara,glas,1 ili vise micova,da li ti treba MIDI i na koji nacin itd.).Pitaj ako nesto treba.

@ Hasan Dudic

Nuendo nije za(iskljucivo) video produkciju vec ta zabluda uglavnom dolazi iz Steinbergove reklamne kampanje koja te features potencira.On je high-end DAW koji ima dodatne(vrhunske) elemente za film i video tj.kompletan authoring(valjda se to tako zove).Odatle i oni silne sample-rateovi koje nijedan interfejs za muziku jos uvijek nema(384 kH i tako dalje - za muziku je maksimum 192kH,zasad).Video(sync i tako to) mozes raditi na Cubaseu takodje(do neke mjere,pretpostavljam).Koliko ja znam,u svijetu se Nuendo koristi ipak uglavnom za muziku dok film i video uglavnom drzi Final Cut za Mac-a i slicne top stvari.

Update Nuenda je sinhronizovan sa Cubaseovim negdje kod verzije 2(Nuendo 2 - Cubase SX 2).Interfejsi su uskladjeni i prosiren je broj mogucih VST instrumenata.Sjecam se da je Nuendo 1,6 imao samo 6 slotova za VST.Takoreci Cubaseove MIDI karakteristike i jos stosta su dodani Nuendu koji je prije toga bio namijenjen skoro iskljucivo za audio rad.Najbitnija razlika je u tome sto je audio engine za Nuendo radila sasvim druga grupa programera i on zvuci zaista bolje(misleci da tripujem,provjeravao sam vise puta).SX 3 i N3 medjusobno razmijenjuju projekte pa se sam uvjeri.Naravno,neophodan je iole ozbiljniji interfejs tj.zvucna karta i monitorci.Jednostavno,N je Cubase i jos vise sto istini za volju i nije neophodno za pravljenje muzike.

Legalni Nuendo kosta dvostruko vise od legalnog Cubasea(pretpostavljam zbog razlika u pocetnom algoritmu samog softvera tj.audio enginea).

Razlika jeste malo neodrediva a napisao sam ono sto sam sam zakljucio o tome i iz tekstova sa neta.

Uglavnom radim u Nuendu.Ima neke komande koje mi ubrzavaju rad sa audiom i na koje sam navikao.

Uostalom,koga ozbiljnije zanima ima forume i za Nuendo i za Cubase na http://www.steinberg.net

Ako neko hoce mnogo vise da sazna o svemu vezanom za produkciju i rad sa muzikom na racunaru neka ode na

http://www.rumski.com.

Precesljajte forume,maltene sve je tu.Tu su najjaci ljudi iz ex-Yu i atmosfera je nevidjeno kolegijalna.Stvarno se svasta nauci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 22:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Joj koliko napisa...

Najkorisnije dugme na Cubaseu - F 12(opterecenje CPU)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 23:08 
Citiraj:
Nuendo nije za(iskljucivo) video produkciju

Nisam to ni rekao, samo sam naglsaio da vishe sluzi za video nego za audio produkciju......mada neki kaze da recimo kada se radi mastering da je jachi nuendo...nisam ga koristion....koristim samo cubase sx 3.

Citiraj:
Neke karte od firme M-Audio(npr.Audiophile) ili neka od E-mu ce biti sasvim dovoljne a ima ih u Artistu(tu ce ti vec Tiki pomoci).Cijene su stvarno pale.

Odlichne karte, pogotovo M-audio....ja imam 2496 i kupio sam je za neshto vishe od 200 KM....prije je bila oko 300 i neshto KM..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2007, 10:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
tomasd je napisao:
@Frieda - minidisc + stereo mikrofon za njega.Svugdje nosis,zvuk odlican.Ja to imam i fenomenalno je.Mozda cak i prenosni DAT.

Koliko kosta minidisc? Sta je DAT?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2007, 10:32 
DAT-Digital Audio Tape (slichne audio kasetama,ali puno vetji kvalitet zvuka)...nema to kod nas uzeti nigdje, a i pitanje je koliko koshta.... :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2007, 16:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ima za uzeti ali iskljucivo polovan i to kod ljudi iz nekog profesionalnog studijskog okruzenja.Devedesetih je bio gotovo standard u studijima kod nas i to za master snimak.Zaista zvuci fenomenalno.I dan danas ga neki upotrebljavaju za to.Oboji pomalo zvuk i tako to iako ne kao analogija.

Zaboravi to, sa njim je vece smaranje a i tesko ga je naci.Bez veze to spomenuh.

Minidisc se moze naci u Sony-evim shopovima(izbjegni Sharp i ostale).Prije nekoliko godina sam komplet minidisc i odlican mic(koji ide i na DAT) dobio iz Njemacke za 600 km otprilike.Mikrofon je bio sam 120 EUR(tako nekako).Mislim da su cijene otada veoma pale.Raspitaj se.Stvarno je korisna stvar i zvuk je super.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2007, 16:16 
ada mini-disc je prava stvar...iako sam ga samo jednom vidio u zivotu naslushao sam se o njemu..mada prichaju da tje se prestati proizvoditi???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 19:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Frieda... posto je malo vjerovatno da ces se bas pretjerano baviti "pecanjem" zvukova iz prirode, mozda je bolje da pazaris jednu normalnu zvucnu kartu. Veliki broj ljudi je pocelo sa M-Audio Audiophile 2496 i nisu se prevarili. Na njoj neces napraviti najbolje stvari na svijetu, ali ces dobiti jednu low-latency platformu na kojoj ces moci ugodno raditi!
Konkretno ta karta kosta 229KM i kao sto rekoh zavrsava puno tvojih pocetnickih muka.
Sto se tice usnimavanja raznih izvora zvuka trebace ti i nesto vise od zvucne karte, ali to je vec duga prica! Mini Disc jeste dobra sprava, ali u danasnjoj poplavi digitalnih naprava za snimanje - malo je precjenjen!
Ako bas insistiras na mobilnom rjesenju pogledaj recimo Korg PXR4 - minijaturni porta studio koji mozes nabaviti za svega 138KM, a vjeruj mi da ima puno bolji sound od svakog MiniDisc rekordera!

A sto se softvera tice - dosta toga je vec receno. U svakom slucaju, nekome se svidja FL, nekome Reason, a neko odmah puca na Cubase i gomilu VSTi, pa... odlucite sami!
Cracka ima gomila...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 20:30 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Feb 2007, 18:07
ima li neko ideju zasto cubase ne moze da radi na NOVOJ masini atlon am2 i sa zvucnom karticom od 200km...restartuje se mashina stalno..rama ima brdo, svega ima???ploca je asusova...nemam vise podataka jer je mashna od jednog lika...ostale aplikacije rade ko zmaj...igre lete!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 20:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Feb 2007, 18:07
e da disejblovana je integrisana zvucna u biosu i instalirana su sva 3 cd-a od zvucne karte...sve 100% korektno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 22:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Vise mastam nego sto stvarno mislim da cu nesto napraviti. Uzela sam Reason i polako ga prelazim, a onda cu tek da vidim da li uopste znam napraviti nekakvu pjesmu jer, koliko sam skuzila, svaki debil moze u Reason-u napraviti neku pjesmicu, ali ne i dobru pjesmu....
Uglavnom, u glavi jos nemam bas definisano ono sto zelim, tako da ce sve to potrajati...
Hvala! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2007, 23:17 
Citiraj:
Veliki broj ljudi je pocelo sa M-Audio Audiophile 2496 i nisu se prevarili

Ja josh radim na njoj...odlichna kartica...to su i iskusni ljudi rekli....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 09:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
djavolji_doktor je napisao:
ima li neko ideju zasto cubase ne moze da radi na NOVOJ masini atlon am2 i sa zvucnom karticom od 200km...restartuje se mashina stalno..rama ima brdo, svega ima???ploca je asusova...nemam vise podataka jer je mashna od jednog lika...ostale aplikacije rade ko zmaj...igre lete!

Zato što je ploča KRŠ!

Frieda, maštanje i informisanje ne koštaju ništa! Naleti u Artist kad nađeš vremena, pa da popričamo live!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 12:00 
Stara kuka
Stara kuka

zar moze maticna imati uticaja na to?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]