Citiraj:
Prvo stvorio pero i naredio mu da pise? A sto nije odmah stvorio napisanu kjigu, sta ce mu pero?

Zanimljivo!
Citiraj:
Možda je malo off-topic.
Zanima me kako teologija zvanično objašnjava ovaj stih:
26. Потом рече Бог: да начинимо човјека по својему обличју, као што смо ми
Zašto bog govori u množini? I koje se božje ime ovdje koristi?
Samo kratko, please.
Cuj, teologija kako tumaci? To je siroko podrucje, da te ne smaram sa time, jer postoji bar cetiri izvora teologije, sve zavisi od kog se teoloskog sistema krece, koja je pozadina bla bla bla...Ja se ne bavim previse time, ono sto mene zanima jeste
sta sam text kaze.
Citiraj:
ויאמר אלהים נעשה
אדם בצלמנו
כדמותנו
Ostavio sam ovako text da tebi bude preglednije. Ono
ים malo crveno koje vidis, to je oznaka za mnozinu u jevrejskom jeziku. U pitanju je imenica "Bog", 'elohim'.Kao sto je vidusa rekao:
Citiraj:
Ime je Elohim, -im je nastavak za množinu.
Da, bilo je više Božanskih Ličnosti koje su učestvovale u Stvaranju. To je ono što ja vjerujem, mada se mnogi (i zvanične religije) ne bi složili.
Medjutim, ne mora da znaci da je tako. Imajuci u vidu kontext nastajanja knjige Postanja, njihove filozofije, cisto sumnjam da je to Mojsije imao u vidu kada je pisao text. Ne mora da se radi o mnozini licnosti, vec, ako si citao temu od pocetka, o tzv. "plural majestical". Mnozina velicanstava. Ja sam trenutno skloniji toj ideji, iako nije iskljuceno da su Otac, Sin i Sveti Duh ucestvovali prilikom stvaranja, ali to saznajemo iz drugih textova, ne mogu sa sigurnoscu reci da i ovaj nas (Postanje 1:26) govori o tome, ali mozda i govori, nikada nisam dublje ovo analizirao.
Ne znam hoce li ti stogod pomoci...Znam da je samo vazno ne ucitavati text nase misljenje, a to se mnogima desava. Dozvolimo textu da u njegovom kontextu kaze sta ima. To je najbolji put da se dodje do resenja i do istine. I nema lepseg nacina, ako zelis moje misljenje.
Poz.