banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 22:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 36  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2007, 22:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
bole je napisao:
Ha,ha,ha,halal im bilo ali svu krv je jednostavno nemoguce ispustiti!
I ovde u Canadi ima proizvoda gde pise da je 100% govedina ili piletina ali o krvi ne pise nista!

Ti mene u stopu...pratis :lol: :lol:

Jos nisi izasao?

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2007, 23:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2003, 00:36
M,a cekam zenu da stigne sa posla pa krecemo,izvini al'malkice mi je dosadno pa rekoh da ubijem vrijeme,nista drugo!

Sve sto god obuhvatim zasvetli
Sve sto iza sebe ostavim ugljenisano je
Plamen sam bio i ostao

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2007, 23:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
bole je napisao:
M,a cekam zenu da stigne sa posla pa krecemo,izvini al'malkice mi je dosadno pa rekoh da ubijem vrijeme,nista drugo!

Jasta......
I ja ubijam vrijeme.....bolje ja njega nego ono mene :lol: :lol: :lol:

Eno me @drkonjic predlozio za moderatora na politici :popcorn:

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2007, 00:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jul 2005, 16:41
DA se odreknem cevapa sarme da jedem biljke koje negdje procitah placu a mi ih ne cujemo :drinking:sto kaze zika nisam ja krava da jedem travu ko koga zeza ovde ko bi dao pecenje za travu ajd da glasamo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2007, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Helal ili halal je nacin klanja koji se izvodi tako sto se kratkim i brzim potezom ostrog noza presijece vrat zivotinje,tako da ona ne pati, a sve se to cini u slavu alahu(tako sam bar ja cuo).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2007, 14:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
hajd' da odgovorim na ovo za "ubijanje biljaka". Kakve su to price, kad se zna da je vecina zitarica jednogodisnja, dakle, u najgorem slucaju bi to bilo kao da se ubija zivotinja koja je vec na samrti, a odredjeni broj biljaka se ubire kada je vec bioloski mrtav, sta ima neeticko u tome da recimo pojedemo les zivotinje koja je umrla prirodnom smrcu? Dalje, od velikog broja visegodisnjih biljaka se koristi samo PLOD (skoro svo voce i dobar dio povrca), ostaju korijen, stablo i sjeme iz kojih se ponovo razvija plod (kao kad bi zivotinji opet mogla izrasti noga, pa je sjecemo i jedemo, a ona se regenerise...).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2007, 16:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
monstrume ti si ........................pukao definitivno :lol:
on topic -a da OPRAVDANO !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2007, 16:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ako ćeš to posmatrati kroz prizmu etike, stvari stoje ovako:
Kod žitarica se konzumira SJEME. Latentni, uspavani život, ali to ne mijenja stvar da je to i dalje život. Isto tako je i sa nekim povrćem (grah, grašak...). Ovo je potpuno ekvivalentno ubijanju jaja ili embriona životinja.
Šta reći za mrkvu, celer, repu, krompir... isčupaš biljku iz zemlje i jedeš je. Ako grickaš sirovu mrkvu znači da je jedeš živu. Humano? :-?
Pogledaj npr. kupus. Mlada biljka koja je tek počela da razvija svoj nadzemni sistem a ti ga odsiječeš do korjena i napraviš salatu...

Budući da proučavam biljke mogu da kažem da one, što se tiče korištenja za ishranu, mnogo gore prolaze nego životinje. Sve je to ubijanje. Živa bića nisu samo ona koja se "bune" kad ih ubijaš... Ako neko opravdava vegetarijanstvo zbog toga što se tako ne ubijaju životinje, a olako prelazi preko ubijanja biljaka, onda on ne poštuje život. Životinje su "bliže" nama, reaguju na sličan način ali i biljke imaju svoje ekvivalente svim tim reakcijama. I one su itekako žive, mnogo više nego što to mnogi od nas pretpostavljaju.

"Etički" je "opravdano" samo konzumiranje plodova (plodovi, ne sjeme), jer biljka stvara plodove da bi ih životinje jele i tako širile njeno sjeme. Toliko o etici, da se vodimo njom vjerovatno bi pomrli od gladi... a ako neko baš hoće, neka jede samo plodove.

Što ne znači da vegetarijanstvo nije opravdano, ali je potpuno besplodno truditi se opravdati ga tako.

Poslednji put menjao Warrior of the Light dana 11 Mar 2007, 16:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2007, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Uglavnom, to da je zdravije zasnivati svoju ishranu na biljnoj hrani, to je istina. Evo izvoda iz knjige Ž.M. Slavinski - Psihički trening indijskih fakira i jogija, koji se odnosi na učenje indijskih mistika o transformacijama energije. Ne treba puno kontati da se shvati da ovo itekako ima smisla gledano iz moderne perspektive (pdf fajl je corrupted :x pa sam morao ovako):

Slika

Ovo je dosad najbolji dokaz opravdanosti vegetarijanske ishrane koji sam našao. Dokaz potpuno lišen lažne etike.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2007, 17:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Najzdraviji i najdugovječniji su ljudi koji umjereno jedu meso i to ribu. Dugovječniji su i od vegetarijanaca i od vegana.

Ni jedna "drevna mudrost" ne može pobiti čiste empirijske podatke.
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/70/3/516S

Po logici iz teksta koji si citirao, ljudima je najzdravije da se sunčaju i da ne jedu, jer i kada jedu biljke jedu "prerađenu Sunčevu svjetlost".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2007, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za razliku od biljaka čovjek nema hloroplaste i hlorofil tako da se može sunčati koliko hoće ali sučevu energiju neće preraditi. Tako da to nije "po logici teksta".
A istraživanja ima ovakvih i onakvih, rezultate daje institut ovaj i onaj. Ti podaci koje navodiš uopšte ne moraju biti tačni. Ne vjeruj (čistoj) empiriji...

Daleko od toga da ja tvrdim da je ovo što gore piše konačna i nepobitna istina. Tekst sam naveo jer je to jedino ispravno opravdanje vegetarijanstva na koje sam naišao, naravno ako se pretpostavi da vegetarijanska ishrana jeste najzdravija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2007, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
DISEL je napisao:
DA se odreknem cevapa sarme da jedem biljke koje negdje procitah placu a mi ih ne cujemo :drinking:sto kaze zika nisam ja krava da jedem travu ko koga zeza ovde ko bi dao pecenje za travu ajd da glasamo

al si zato hijena da jedes leseve

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2007, 12:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Onda je takodje ubistvo svaka jajna celija koju zena spakuje u ulozak i baci, kao i svaki spermatozoid koji zavrsi u kanalizaciji, to je latentno sjeme, koje ceka da se iskoristi, a mi ga ubijemo. Ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2007, 13:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2005, 05:36
monstrum je napisao:
Onda je takodje ubistvo svaka jajna celija koju zena spakuje u ulozak i baci, kao i svaki spermatozoid koji zavrsi u kanalizaciji, to je latentno sjeme, koje ceka da se iskoristi, a mi ga ubijemo. Ne?

Pa onda nemoj ni drkati.Mislim,stvarno "ETIKA","MORAL",ahahhaha,bilo ko od vas u ocajnoj situaciji bi zubima kido grkljane,a ako i ne bi,onda bi crk'o i donjeo malo vedrine nashoj zajednickoj genetici svojim odsustvom.:lol:

Nego,shta bi sa onim bajom shto tvrdi da vec 5 godina ili tako nesht' zivi samo od zraka sunca?ime ne znam,guglat' mi se ne da. :drinking:

Let teachers and priests and philosophers brood over questions of reality and illusion. I know this: if life is an illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life,I love,I slay, and am content.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2007, 13:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ljudna je napisao:
monstrum je napisao:

Pa onda nemoj ni drkati.Mislim,stvarno "ETIKA","MORAL",ahahhaha,bilo ko od vas u ocajnoj situaciji bi zubima kido grkljane,a ako i ne bi,onda bi crk'o i donjeo malo vedrine nashoj zajednickoj genetici svojim odsustvom.:lol:

Nego,shta bi sa onim bajom shto tvrdi da vec 5 godina ili tako nesht' zivi samo od zraka sunca?ime ne znam,guglat' mi se ne da. :drinking:

Nadam se da cu jednom na forumu naici na neki ozbiljan post koji si ostavio, te koji je vrijedan diskutovanja.

Namjerno idem u krajnjost, jer je ratnik svjetla rekao da nema etickog opravdanja za jedenje (iliti unistavanje) biljnog sjemena. Ako nemas sta pametnije za reci, onda nemoj ni pricati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2007, 13:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2005, 05:36
monstrum je napisao:
Ljudna je napisao:
monstrum je napisao:

Nadam se da cu jednom na forumu naici na neki ozbiljan post koji si ostavio, te koji je vrijedan diskutovanja.

Namjerno idem u krajnjost, jer je ratnik svjetla rekao da nema etickog opravdanja za jedenje (iliti unistavanje) biljnog sjemena. Ako nemas sta pametnije za reci, onda nemoj ni pricati.

Ahahaha,legendo!Pa cjelu temu ti si jedna velika krajnost.Ne naturaj ljudima misljenje,daj im provjerene cinjenice i realnu diskusiju pa ces mozda biti shvacen ozbiljno,a opet,koga zaboli za tim,CEVAPI,COVJECE,CEVAPI JEBOTE :lol:

Let teachers and priests and philosophers brood over questions of reality and illusion. I know this: if life is an illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life,I love,I slay, and am content.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2007, 14:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Warrior of the Light je napisao:
Za razliku od biljaka čovjek nema hloroplaste i hlorofil tako da se može sunčati koliko hoće ali sučevu energiju neće preraditi. Tako da to nije "po logici teksta".

Čekaj... u tekstu piše: "hrana je utoliko zdravija ukoliko pređe manji broj transformacija prije unošenja u organizam". Tačka.
Direktna sunčeva energija ima najmanji broj transformacija, pa je na osnovu gornje tvrdnje ona najzdravija.

Takođe se kaže: "Sunčeva energija u svojoj trećuj transformaciji nije pogodna za čovjeka". Tačka. Ovdje se traži da vjerujemo fakirima ili autoru na riječ. Za koga je pogodna, ako nije za čovjeka? Zašto nije pogodna?

A istraživanja ima ovakvih i onakvih, rezultate daje institut ovaj i onaj. Ti podaci koje navodiš uopšte ne moraju biti tačni. Ne vjeruj (čistoj) empiriji...

Nevjerovatno koji dokaz tebi ima veću težinu... Ne možeš odbaciti istraživanje, samo zato što "istraživanja ima svakakvih".
"Pošto istraživanja ima svakakvih, ne treba vjerovati empirijskim podacima, već treba poslušati mišljenje indijskih fakira, gurua i vračeva."
Daj istraživanje koje pokazuje da je smrtnost veća kod onih koji umjereno jedu meso/ribu nego kod vegetarijanaca i vegana.

Tekst sam naveo jer je to jedino ispravno opravdanje vegetarijanstva na koje sam naišao, naravno ako se pretpostavi da vegetarijanska ishrana jeste najzdravija.

Ako se pokaže da je vegetarijanska ishrana najzdravija neće biti potrebna opravdanja u vidu drevnih tekstova i fakirske filosofije.
Ne shvatam šta si htio da kažeš gornjom rečenicom. Zar je potrebno na još neki način pravdati vegetarijanstvo, ukoliko postoje medicinski dokazi da je to najzdraviji vid ishrane?

Danas u medicini više nema polemika da li treba jesti meso ili ne, već u kojoj mjeri treba jesti meso.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2007, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Not now john je napisao:
Čekaj... u tekstu piše: "hrana je utoliko zdravija ukoliko pređe manji broj transformacija prije unošenja u organizam". Tačka.
Direktna sunčeva energija ima najmanji broj transformacija, pa je na osnovu gornje tvrdnje ona najzdravija.

Takođe se kaže: "Sunčeva energija u svojoj trećuj transformaciji nije pogodna za čovjeka". Tačka. Ovdje se traži da vjerujemo fakirima ili autoru na riječ. Za koga je pogodna, ako nije za čovjeka? Zašto nije pogodna?

Na osnovu te tvrdnje sunčeva energija JESTE najzdravija, a ti je unesi u sebe direktno i preradi u oblike korisne tvom organizmu, ako možeš :-?
(a evo Ljudna veli da ima neki lik koji to može... možda i ima :) )

Niko od tebe ne traži da vjeruješ na riječ ovom ili onom. Autor u toj knjizi iznosi učenja indijskih fakira koja su im omogućila da postižu rezultate koje postižu... naravno nije sve u hrani, mnogo više je u duhovnoj disciplini.
Ja im vjerujem. Njihovo opravdavanje vegetarijanstva mi se mnogo više sviđa od pokušaja "etike" da ga opravda - i to je i bila poenta, ja sam tekst postavio zbog toga - a druga je stvar to što je to dio učenja nekih fakira i jogija - oni su razvili taj sistem za sebe, kako bi odgovarao njihovoj duhovnoj praksi. Pa ako im odgovara, ako daje rezultate koje njih zanimaju onda neka tako rade, pa makar se to ne poklapalo sa rezultatima nekih istraživanja.

A ja ona istraživanja nisam odbacio, ali ih uzimam sa ooogromnom rezervom. Malo malo se pojavi doktor taj i taj, sa dijetom takvom i takvom, sa dokazima takvim i takvim. I svako tvrdi da je u pravu. A istina je "out there" :P

Citiraj:
"Pošto istraživanja ima svakakvih, ne treba vjerovati empirijskim podacima, već treba poslušati mišljenje indijskih fakira, gurua i vračeva."

Istraživanja ima svakakvih i "svakakvih", nažalost nauka je postala sluškinja novog svjetskog poretka i nova dogma je ona naučna, koja se iskazala nakon što je religijska dogma izgubila snagu. Nauka prilagođava istinu sebi, umjesto da je obrnuto... zvuči poznato? Ali bolje da ne počinjem :?

Citiraj:
Ako se pokaže da je vegetarijanska ishrana najzdravija neće biti potrebna opravdanja u vidu drevnih tekstova i fakirske filosofije.
Ne shvatam šta si htio da kažeš gornjom rečenicom. Zar je potrebno na još neki način pravdati vegetarijanstvo, ukoliko postoje medicinski dokazi da je to najzdraviji vid ishrane?

Ko što rekoh ne vjerujem previše nauci, pogotovo medicini (zbog mnogih razloga, koje ne mogu "naučno" dokazati :D ). Sve naučne rezultate uvažavam ali s rezervom, jer metode kojima se nauka služi mogu pokriti samo jedan, manji dio stvarnosti.
A ti, ako želiš, vjeruj nauci i empiriji (ali samo ako si potpuno siguran da je tačno to tvoj izbor).

Poslednji put menjao Warrior of the Light dana 12 Mar 2007, 18:59, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2007, 16:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

monstrum je napisao:

Pa i nije... to su polne ćelije, haploidne, a ne kompletni, diploidni organizmi. A novi organizam tj. novi život nastaje spajanjem, oplodnjom, stvaranjem diploidnog zigota (a sjeme biljaka je itekako diploidna, nova jedinka).
Ionako, menstruacija je prirodan proces i etika nema pravo da ga osporava. A moralno opravdanje "rasipanja spermatozoida po kanalizaciji" ostavljam tebi da ga pronađeš :D
Vidiš da je ta etika samo prelivanje iz šupljeg u prazno 8) . Etika na kraju balade pojede sama sebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2007, 17:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jedino rjesenje: mass ceremonial suicide?

A opet, cinimo zlo koje NE MORAMO (jedenje zivotinja), jer se kroz hiljade godina pokazala da vegetarijanci i vegani mogu normalno da zive. Na to hocu da ukazem, ako ne moramo ubijati i i biljke i zivotinje, nije lijepo da to radimo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 36  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]