Not now john je napisao:
Čekaj... u tekstu piše: "hrana je utoliko zdravija ukoliko pređe manji broj transformacija prije unošenja u organizam". Tačka.
Direktna sunčeva energija ima najmanji broj transformacija, pa je na osnovu gornje tvrdnje ona najzdravija.
Takođe se kaže: "Sunčeva energija u svojoj trećuj transformaciji nije pogodna za čovjeka". Tačka. Ovdje se traži da vjerujemo fakirima ili autoru na riječ. Za koga je pogodna, ako nije za čovjeka? Zašto nije pogodna?
Na osnovu te tvrdnje sunčeva energija JESTE najzdravija, a ti je unesi u sebe direktno i preradi u oblike korisne tvom organizmu,
ako možeš
(a evo Ljudna veli da ima neki lik koji to može... možda i ima

)
Niko od tebe ne traži da vjeruješ na riječ ovom ili onom. Autor u toj knjizi iznosi učenja indijskih fakira koja su im omogućila da postižu rezultate koje postižu... naravno nije sve u hrani, mnogo više je u duhovnoj disciplini.
Ja im vjerujem. Njihovo opravdavanje vegetarijanstva mi se mnogo više sviđa od pokušaja "etike" da ga opravda - i to je i bila poenta, ja sam tekst postavio zbog toga - a druga je stvar to što je to dio učenja nekih fakira i jogija - oni su razvili taj sistem za sebe, kako bi odgovarao njihovoj duhovnoj praksi. Pa ako im odgovara, ako daje rezultate koje njih zanimaju onda neka tako rade, pa makar se to ne poklapalo sa rezultatima nekih
istraživanja.
A ja ona istraživanja nisam odbacio, ali ih uzimam sa ooogromnom rezervom. Malo malo se pojavi doktor taj i taj, sa dijetom takvom i takvom, sa dokazima takvim i takvim. I svako tvrdi da je u pravu. A istina je "out there"
Citiraj:
"Pošto istraživanja ima svakakvih, ne treba vjerovati empirijskim podacima, već treba poslušati mišljenje indijskih fakira, gurua i vračeva."
Istraživanja ima svakakvih i "svakakvih", nažalost nauka je postala sluškinja novog svjetskog poretka i nova dogma je ona naučna, koja se iskazala nakon što je religijska dogma izgubila snagu. Nauka prilagođava istinu sebi, umjesto da je obrnuto... zvuči poznato? Ali bolje da ne počinjem
Citiraj:
Ako se pokaže da je vegetarijanska ishrana najzdravija neće biti potrebna opravdanja u vidu drevnih tekstova i fakirske filosofije.
Ne shvatam šta si htio da kažeš gornjom rečenicom. Zar je potrebno na još neki način pravdati vegetarijanstvo, ukoliko postoje medicinski dokazi da je to najzdraviji vid ishrane?
Ko što rekoh ne vjerujem previše nauci, pogotovo medicini (zbog mnogih razloga, koje ne mogu "naučno" dokazati

). Sve naučne rezultate uvažavam ali s rezervom, jer metode kojima se nauka služi mogu pokriti samo jedan, manji dio stvarnosti.
A ti, ako želiš, vjeruj nauci i empiriji (ali samo ako si potpuno siguran da je tačno to tvoj izbor).