banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 14:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 14:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45
ned123 je napisao:
Čovjek u stvari nema puno izbora, ili će ići koliko toliko u korak sa tehnologijom, ili uzeti toljagu u ruku i preseliti se u pećinu.

Ili ce ga toljagom od tehnologije, a navodno zbog "drzanja koraka", stjerati u pecinu ropstva u kakvoj nije bio jos od... pecine? :lol:

Citiraj:
Ja lično bez Orcad-a i Matlab-a (a niko mi nije realno omogućio da radim na legalnim verzijama), ne bih mogao završiti fakultet. Ko je za to kriv, ne znam.

Ko je kriv za - sta?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 14:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
O čemu vi uopšte pričate?

Kakvo nepotrebno paničarenje odjednom?

Ako se nekome ne sviđa Vista eno mu XP, meni je on odličan. Otkud je sad odjednom došlo do toga "Vista ili neki Linux ili propast"? Tako mi djeluje ovo što ste pisali.

I šta je DRM?

Ne sumnjam da će mnogi preći na Vistu, prije ili kasnije :), prelazak će biti sporiji nego prelazak na XP zbog hardverske zahtjevnosti Viste i zbog toga što su mnogi vrlo zadovoljni sa XP.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 14:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

che.guevara je napisao:
Njihov glavni recept je: izmisli problem, prodaj riješenje. Dok Vista nije nastala, XP je bio super sistem, stabilan blabla, a sad kad je Vista izašla odmah trube kako je Vista mnogo sigurniji sistem, kako nema više rupa, kako je napredniji, kako je ovo ono.

Tako je sa svim proizvodima, u svim oblastima društva, marketing je takav, od reklama za pastu za zube pa do svega ostalog, sve se reklamira po principu da smo "taj neki novi proizvod čekali cijeli život i da nećemo znati kako smo uopšte do sada mogli živjeti bez njega."

Ništa novo, zato samo opušteno :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 14:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
O čemu vi uopšte pričate?
...
I šta je DRM?

A da ti prepricamo citav "thread", da se ne patis citanjem tekstova ovdje, i pod lnikovima? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 14:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Ništa novo, zato samo opušteno :)

DRM (Digital Restrictions Management), kao ideja (utkana u Vistu), nije nova - ljudi pokusavaju da kontrolisu druge ljude oduvijek. Nova je samo doza podmuklosti koja stize s DRM-om zapakovanim u Vistu.

Oni kojima ne smeta da drugi kontrolisu njihovu slobodu mogu i da se opuste; ostalima bi bolje da se na vrijeme informisu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 15:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

O pitanju slobodne volje i tome koliko je ljudi zaista imaju kao i tome koliko su ljudi zapravo svakodnevno manipulisani i kontrolisani bi se moglo nadugačko i naširoko. Ništa novo.

I da, ne da mi se čitati tamo neke linkove o DRM :), ako ne može u par riječi onda nema veze.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 15:15 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Vader je napisao:
che.guevara je napisao:
Njihov glavni recept je: izmisli problem, prodaj riješenje. Dok Vista nije nastala, XP je bio super sistem, stabilan blabla, a sad kad je Vista izašla odmah trube kako je Vista mnogo sigurniji sistem, kako nema više rupa, kako je napredniji, kako je ovo ono.

Tako je sa svim proizvodima, u svim oblastima društva, marketing je takav, od reklama za pastu za zube pa do svega ostalog, sve se reklamira po principu da smo "taj neki novi proizvod čekali cijeli život i da nećemo znati kako smo uopšte do sada mogli živjeti bez njega."

Ne čitaš poruke, sve sam to i sam rekao. A ti se sad zapitaj da li ti je mozak već toliko opran da ne vidiš prevaru koja se krije u tom sistemu. Šta je tu, da prostiš, jebeni potrošač? Rob. I jedna još činjenica. Svi se tako reklamiraju, ali Microsoft je u tom tata+mata. Dalje, kod drugih proizvoda postoji nešto što se zove ravnopravna konkurencija, tj. zamisli da pored Microsofta postoji još deset hiljada proizvođača jednako (ne)kvalitetnog sistema (kao kod primjera zubne paste). Nažalost zbog specifičnosti proizvoda kojeg prodaju (OS) i zakona koji ih štiti (prim. DRM) to nije slučaj i neće ni biti osim ako se ljudi ne dokažu da nisu ovce za šišanje. Bar tako mislim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 15:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
O pitanju slobodne volje i tome koliko je ljudi zaista imaju kao i tome koliko su ljudi zapravo svakodnevno manipulisani i kontrolisani bi se moglo nadugačko i naširoko. Ništa novo.

Moze i ukratko - oslobodi se, koristi Free/Open software. :lol:

Citiraj:
I da, ne da mi se čitati tamo neke linkove o DRM :), ako ne može u par riječi onda nema veze.

Nema veze, onda.. ;):lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 15:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

che.guevara je napisao:
A ti se sad zapitaj da li ti je mozak već toliko opran da ne vidiš prevaru koja se krije u tom sistemu. Šta je tu, da prostiš, jebeni potrošač? Rob.

Ljudi su u matrixu odavno, takvom da je ovaj dio sa Microsoftom samo kap u moru :)

Zeleni Obad je napisao:
Nema veze, onda..

Znam da nema veze, nisam ni očekivao da nešto pišeš o tome :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 15:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
Zeleni Obad je napisao:
Ko je kriv za - sta?

Za to što ja MORAM da predajem radove urađene u Matlab-u i Orcad-u, a da me niko nije pitao da li ih ja imam.

Poslednji put menjao ned123 dana 07 Feb 2007, 15:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 15:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Ljudi su u matrixu odavno, takvom da je ovaj dio sa Microsoftom samo kap u moru :)

Da, i svako reaguje drugacije kad sazna istinu o Matrixu, neko se bori, neko se prepusti... od kojih si? :lol:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 15:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ned123 je napisao:
Zeleni Obad je napisao:
Ko je kriv za - sta?

Za to što ja MORAM da predajem radove urađene u Matlab-u i Orcad-u, a da me niko nije pitao da li ih ja imam.

Pa, nije lijepo od nekoga sto te tjerao na takvu stvar.
Zvuci vrlo neuvidjavno tjerati nekoga da radi tako nesto; to skoro pa i pokvareno zvuci, a mozda je i nelegalno... Ocito je i neproduktivno (traziti od nekoga da izvodi tesko izvodljive stvari puke forme radi - postoji dosta drugacijih formata i formi da se svaki rad preda na faxu, siguran sam. Samo treba osmisliti povoljnija rjesenja, sto taj neko mozda nije bio u stanju...).

Mislim da je kriv onaj ko te primorao na tako nesto, nije li?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 16:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
Zeleni Obad je napisao:
postoji dosta drugacijih formata i formi da se svaki rad preda na faxu, siguran sam. Samo treba osmisliti povoljnija rjesenja, sto taj neko mozda nije bio u stanju...).

Mislim da je kriv onaj ko te primorao na tako nesto, nije li?

Iz najmanje 3 predmeta uslov za ocjenu je urađeni rad(ovi) u MATLAB-u + donešeni .m fajlovi (neću ni spominjati PSpice). Najgore je što se više od 8 godina niko nije bunio zbog toga, a ja nisam dovoljno lud da budem prvi. Dosta naših asistenata/profesora još se uvijek uveliko služi Yuscii fontovima.

Cijela priča oko Free/OpenSource softwera je u IZBOR-u, a slušajući vas, neko neupućen bi mogao pomisliti da neko ovdje tjera ljude da po svaku cijenu napuste Windows. Softwer je samo ALATKA, i dobar je ako obavlja posao za koji je namijenjen. Zar zaista mislite da je nekoga ko zarađuje npr 50000€ godišnje, briga, koliko košta softwer na kojem radi (vjerovatno isto onoliko, koliko je automehaničara briga koliko košta ključ, sa kojim će danas da zaradi platu).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 16:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Zeleni Obad je napisao:
Da, i svako reaguje drugacije kad sazna istinu o Matrixu, neko se bori, neko se prepusti... od kojih si?

"sazna istinu o Matrixu" ?

Svako je sazna na svoj način ;)

Nekima je matix ovo a nekima ono.

Mislim da se borim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 16:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ned123 je napisao:
Iz najmanje 3 predmeta uslov za ocjenu je urađeni rad(ovi) u MATLAB-u + donešeni .m fajlovi (neću ni spominjati PSpice). Najgore je što se više od 8 godina niko nije bunio zbog toga, a ja nisam dovoljno lud da budem prvi. Dosta naših asistenata/profesora još se uvijek uveliko služi Yuscii fontovima.

Zvuci kao da odgovorne ne interesuju problemi koje imaju studenti... Tesko da ce prvi pojedinac koji se pobuni uspjeti nesto da promijeni. Bilo bi dobro da se organizujete malo bolje, lakse bi ostvarivali svoje ciljeve. Grupa koja se prva pobuni ima mnogo vise sanse da promijeni stvari od pojedinca koji se prvi pobuni.

Citiraj:
Cijela priča oko Free/OpenSource softwera je u IZBOR-u

Naravno da to nije "cijela prica", ali dio te price moze i tako da se posmatra. U tom slucaju, valja biti dobro informisan, da bi mogao da se napravi dobar izbor.

Citiraj:
a slušajući vas, neko neupućen bi mogao pomisliti da neko ovdje tjera ljude da po svaku cijenu napuste Windows.

Pa taj neko onda nije dobro shvatio ovaj razgovor, pa ce morati iznova da cita ne bi li shvatio. Mada, neki nece shvatiti ni da procitaju po tristo puta...

Citiraj:
Softwer je samo ALATKA, i dobar je ako obavlja posao za koji je namijenjen.

DRM je alatka za tlacenje i kontrolu tudje slobode i prava, i po tome je, kao alatka, poseban. DRM omogucava dobro i efikasno kontrolisanje ljudi, za sta je, uostalom, i osmisljen. U tom smislu, DRM je kompanijama dobar. Pojednicu, DRM nije dobar, naprotiv.

Citiraj:
Zar zaista mislite da je nekoga ko zarađuje npr 50000€ godišnje, briga, koliko košta softwer na kojem radi (vjerovatno isto onoliko, koliko je automehaničara briga koliko košta ključ, sa kojim će danas da zaradi platu).

Ne znam da li nekoga interesuje, niti smatram da ima smisla da nagadjam sta koga interesuje; mogu da govorim samo u svoje ime - u ovom kontekstu, uopste me ne interesuje koliko ili kako zaradjuje, a posebno me ne interesuje koliko zaradjuje neko ko od mene zahtjeva da koristim softver zagadjen DRM-om.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 17:17 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Vader je napisao:
Zeleni Obad je napisao:
Da, i svako reaguje drugacije kad sazna istinu o Matrixu, neko se bori, neko se prepusti... od kojih si?

"sazna istinu o Matrixu" ?

Svako je sazna na svoj način ;)

Nekima je matix ovo a nekima ono.

Mislim da se borim.

Hoho evo i ovaj se načitao Ničea ;) Možda je ovaj svijet zaista neki Matrix, ali ne želim da i u tom Matrixu živim u nekom Matrixu :) (tzv. Matrix drugog stepena). Popij crvenu tabletu :)

O ovom u vezi 500000$ nemam komentara, ekstra, koliko nas ovdje ima toliki prihod? Možda i ima neko... Ovi administratori iz blica, jel, dosta ljudi se nakačilo na anonimni dialup ;) E njih baš boli briga dakle. Ali ipak koriste free software :)

A i dobro rekoše. Ko štedi, ima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 17:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
DEMAGOGIJA!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 17:56 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Mislim da svi treba zdušno da podržimo Microsoft u njihovom nastojanju da spriječi kršenje svojih autorskih prava.

Država bi trebala strogo da nadzira prodaju i posjedovanje softvera, a ljudi još strožije da se pridržavaju zakona po tom pitanju.

Nagađam da bi korisnici microsoft softvera bili brojni koliko i vlasnici Mac-ova. (šačica profesionalaca i nešto više dokonih bogataša)

S druge strane, open source bi doživio procvat. Pored toga, ljudi bi bili daleko bolje informatički obrazovani, otvorio bi se čitav niz radnih mjesta za linux administratore...

Microsoft bi mogao da bude na našoj strani... think about it. ;)

P.S. Bilo bi mi jedino žao Brke.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2007, 18:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
Prve mane Windows Viste
Otkrivena je prva greška u novom operativnom sistemu kompanije Majkrosoft nazvanog “Vista”.

Majkrosoft (Microsoft) je izjavio da njihovi inženjeri istražuju izveštaje o navodnoj ranjivosti sistema za prepoznavanje govora.

Sistem za prepoznavanje govora omogućava lakši rad sa računarom ali isto tako može omogućiti spoljnim napadačima da pokreću programe operativnog sistema “Vista” koristeći unapred snimljene govorne komande.

Stručnjaci za bezbednost kompanije Majkrosoft smatraju da je moguća šteta nastala zloupotrebom ove funkcije isuviše mala tako da korisnici nemaju većih razloga za brigu.

Da bi uspešno manipulisao sistemom za prepoznavanje govora, napadač bi morao da fizički bude pisutan pored kompjutera ili da smisli način na koji bi korisnik računara skinuo sa interneta i pustio audio snimak komandi kojima se zloupotrebljava operativni sistem kompjutera. Čak i ako bi bilo moguće pustiti snimak, to bi moralo da se uradi na način koji ne bi privukao pažnju vlasnika.

Majkrosoft je takođe skrenuo pažnju na to da su komande koje napadač moze izdati ograničene nalogom korisnika koji koristi računar, što bi moglo sprečiti izdavanje administrativnih komandi, kao i da se glasovnim komandama ne može stvoriti novi korisnički nalog niti formatirati hard disk.

Svi korisnici zabrinuti za bezbednost svog sistema mogu sprečiti moguće napade isključivanjem funkcije za prepoznavanje govora ili prostim isključivanjem mikrofona i izvučnika.

Isto tako preporučeno je gašenje Windows media plejera ako je slučajno pokrenut fajl koji pokušava da izda glasovne komande računaru.

Sve mušterije koje veruju da je na njih izvršen napad, sada već prozvan shout-hack, mogu kontaktirati korisnički servis kompanije Majkrosoft.
http://www.techtree.com

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 18:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
"Microsoft bi mogao da bude na našoj strani... "
Ne bi bio na našoj strani, njima se mnogo više isplati da gledaju kroz prste pirateriji u zemljama u razvoju nego da je striktnu proganjaju.
Bolje im je da se djeca uče na nelegalnom windowsu - pa jednog dana kad porastu i kad budu imala para kupiće novu Vistu - nego da se okrenu legalnim konkurentnim rješenjima i kažu konačno zbogom windowsu...

Inače, osim Linuxa/BSD-a koji su zapravo besplatne verzije Unixa, radi se i na besplatnoj verziji Windowsa, projekat pod nazivom ReactOS
http://www.reactos.org/ baziran na Wineu imaće binarnu kompatibilnost sa programima i driverima pisanim za winnt-2k-xp-2003

MS ih je već tužio za kopiranje koda :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]