ned123 je napisao:
Ja se na vašem mjestu ne bih puno brinuo oko DRM-a.
Srecom, nisi na mom mjestu... Ja se brinem zbog DRM-a. Da bi te maltretirali i kontrolisali DRM-om i slicnim metodama, moras prvo da prihvatis, u svakom smislu, "normalnost" DRM-a! Potom je svima lako da koriste DRM kao izgovor za sta god pozele.
Ako ne prihvatis nista vezano za DRM, i kazes svima koji ti "nude" nesto DRM-oliko da mogu da ga zabiju sebi tamo gdje ih sunce rjetko obasjava, teze ce ti nametnuti jaram i kontrolu (ako ikad).
Citiraj:
Koliko nas zaista ima legalan Windows (XP ili Vistu)?
Licno, nemam "legalan" Windows. Stavise, nemam nikakav Windows, sta ce mi...
Citiraj:
Da li smo svjesni da je više od pola Windows-a u svijetu nelegalno?
Ne, nisam znao ovo. Onda su svi koji imaju takav Windows zbog toga u M$-ovoj shaci...
Citiraj:
Koliko vas muziku sluša u obliku mp3 fajlova, a koliko u obliku DVD-Audio? Kada je neko od vas u posljednje vrijeme u DVD čitač stavio "originalni" DVD (bez prethodno pokrenutog AnyDVD-a)?
Bitno je da imas pravo i mogucnost da napravis kopiju kada god pozelis. Sloboda da kopiras koliko zelis i da raspolazes svojim podacima je najbitnija, pravo na izbor da ucinis nesto kada to pozelis je bitnije od toga koliko cesto to i radis. Pravo, mogucnost i potreba da komuniciras s nekim ko zeli da kominicira s tobom ne smije biti podvrgnuto kontroli zarad i u ime osiguranja necije zarade. Zato uopste nije bitno koliko cesto cinis nesto od navedenog da bi se uvidjelo da je DRM zla stvar. Vista je pulen DRM-a.
Citiraj:
Da li znate da je nedavno "razbijena" "neprobojna" zaštita HD-DVD-a?
Ne smije se dozvoliti prihvatanje kontrole poput DRM-a, i podloga za DRM poput Viste, pod izgovorom da ce i to "jednog dana, a vjerovatno vrlo skoro, biti 'provaljeno' i dostupno 'ispod shanka'". Vec sad nam je dostupan sav Free/Open softvare, ne trebamo cekati ni casa da odbacimo stege necije kontrole, i ne dozvolimo ikome da nas drzi u shaci "gledanjem kroz prste" na nesto sto smo definisali kao prijestup!
Citiraj:
I na kraju da li se sjećate neke DRM tehnologije koja nije "razbucana" na ovaj ili onaj način?
Mogu ovdje nabrojati gomile tih "zilavih tehnologija&tehnika", ali bi to ovaj razgovor pomjerilo sa tehnicko-informativnih u krajnje politicke vode, gdje bi politika filozofije postala bitnija od filozofije politike
Citiraj:
Lično ne vjerujem da će npr. puno ljudi zbog Viste preći na Linux.
Ni ja. Nije trebala Vista da donese motiv i da ljudi pocnu prelaziti na linux, cinili su to do sada, i cinice, svakodnevno, i bez Viste... ali, ipak, pretpostavaljam da ce puno njih sad bar razmisliti i oprobati nesto osim Windowsa, jer, s Vistom su Redmondovci pretjerali.
Citiraj:
Što se mene tiče, moj glavni OS je Slackware,
Happy Slackin'

Citiraj:
Ako u jednom momentu budem morao da kupim neki komercijalni softwer, sigurno neću biti lijen da izvažem eventualne "prednosti" dotičnog komercijalnog rješenja i "cijene" njegovog Open Source ili Free pandana.
Ako u jednom momentu kompanije, firme, pravna lica skapiraju da mogu da ti izvuku sve do posljednje marke iz dzepa, pod bilo kojim izgovorom, sigurno nece biti lijene da izvazu da li im se isplati da te iscijede.