banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 16:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2007, 14:22 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Kompjuter je stvarno prevelik trošak e i još kad se doda na to da za iole ozbiljan rad treba hrpa skupog softvera (osim za one koji se bave slobodnim softverom) a da za iole ozbiljno igranje treba hrpa skupog hardvera, čovjeku stvarno dođe da uzme malj i istjera đavola ...

Džaba napadamo Microsoft, možda su računari ti koji su prokleti? Ajde koliko vas je spremno da izbaci svoj računar iz kuće ... Niko. I kažete da niste ovisnici... Jesmo bogme. Samo vas Redmond drži za muda. Uzmite Vistu, novi mudohvat.

Malo pesimistične improvizacije nije na odmet ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2007, 15:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
che.guevara je napisao:
Džaba napadamo Microsoft, možda su računari ti koji su prokleti?

Nema MS ništa sa tim, sve ovo je cijena napretka tehnologije (hardvera) a onda i softver postaje glomazniji i zahtevniji, ne da se programerima puno lomiti oko optimizacije softvera kad RAM memorija napreduje po pitanju kapaciteta i brzine, isto tako CPU, chipseti na pločama, hard diskovi su sve veći i nisu tako skupi. Juče sam pročitao da je neki lik iz razvojnog tima za Unreal Tourmament 3 (do nekidan se zvao Unreal Tourmament 2007 pa su promjenili ime igre) rekao da igre prave za hardver koji je nešto jači od trenutno postojećeg :)

A što se tiče igara, moje rješenje je da igram nešto starije a odlične igre koje sam propustio odigrati, a takvih ima puno jer sam malo igrao zadnjih godina :(, tako da se uvijek može snaći. A to što se neko putem foruma i medija napalio da igra odmah najnovije igre čim izađu je problem ako nema (a uglavnom nema) hardver za to. Dok među starijim igrama svako sebi može naći neke koje nije igrao a koje su odlične, i bolje od novih koje uglavnom igraju (samo) na kartu grafike.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2007, 15:43 
Urednik
Urednik

Vader je napisao:
che.guevara je napisao:
Džaba napadamo Microsoft, možda su računari ti koji su prokleti?

Nema MS ništa sa tim, sve ovo je cijena napretka tehnologije (hardvera) a onda i softver postaje glomazniji i zahtevniji, ne da se programerima puno lomiti oko optimizacije softvera kad RAM memorija napreduje po pitanju kapaciteta i brzine, isto tako CPU, chipseti na pločama, hard diskovi su sve veći i nisu tako skupi. Juče sam pročitao da je neki lik iz razvojnog tima za Unreal Tourmament 3 (do nekidan se zvao Unreal Tourmament 2007 pa su promjenili ime igre) rekao da igre prave za hardver koji je nešto jači od trenutno postojećeg :)

Dobro i sam sam konstatovao to isto. Dakle racunari jesu prokleti, kao i televizori, mp3 plejeri i sva prokleta tehnologija :(

Citiraj:
A što se tiče igara, moje rješenje je da igram nešto starije a odlične igre koje sam propustio odigrati, a takvih ima puno jer sam malo igrao zadnjih godina :(, tako da se uvijek može snaći. A to što se neko putem foruma i medija napalio da igra odmah najnovije igre čim izađu je problem ako nema (a uglavnom nema) hardver za to. Dok među starijim igrama svako sebi može naći neke koje nije igrao a koje su odlične, i bolje od novih koje uglavnom igraju (samo) na kartu grafike.

Dobro to ti je kao da "nisi na koki" nego se "pucas ekserima" (laksim drogama) :)

Najveci problem je sto su ljudi pohrlili iz sela u gradove. E tu ja vidim korjenit problem :) E da ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2007, 17:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45
Not now, John! je napisao:

Moj prijedlog je da ako za koju godinu budete mijenjali računar, da razmislite o Visti. U suprotnom, držite se XP-a.

Moj prijedlog je da vec sada pocnu da koriste "slobodan" i "otvoren" softver (Free/Open source)...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2007, 17:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
...
Džaba napadamo Microsoft...

Pa, sami se se nece razotkriti, zar ne? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2007, 13:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
nikako, ali NIKAKO ne mogu razumjeti da nekome sada treba vista. neka mi samo neko pokaze kakva ona donosi poboljsanja, osim naravno grafickog sarenila, koje se moglo i ranije srediti preko shellova za XP, a ako neko hoce bas sareni desktop, linux distribucije mogu biti i sarenije i brze (onaj klip "let me see vista do this" je extra). dakle trazi vise memorije, procesora, grafike.....za to da bi sve radilo sporije? mislim HALOOOO jednom se mora stati u kraj njihovom bahatom ponasanju, a mislim da je sada javnost (naravno ne kod nas) koliko toliko zrelija za jedno veliko /ignore. a jos i tzv. "sigurnost" i "anonimnost"....to su mislene imenice za vistu...sve u svemu jedno veliko shareno go*fno ;)
ostanite na XP-u ili probajte Linux :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Feb 2007, 17:48 
Urednik
Urednik

Ali imaju propagandu odličnu, ljudi zinuli skroooz. Eno djele neke nagrade, pakete i sl. po Srbiji, prave se fini ljudi, a trljaju li ruke trljaju :)

"Sve će se to nama vratiti", sigurno misle... Jbg. ako sve ove zemlje koje su sad na pirateriji počnu uzimati originale, M$ će jednostavno eksplodirati od para :) A onda kreće i dominacija svijetom, ali dobro, nećemo u te vode ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 11:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
heh valjda se to kod nas nece desiti jer smo mi navikli da nam je sve dzabana, posebno u nasim drzavnim ustanovama....kamo srece da mi kao i neke skandinavske zemlje krenemo pute linuxa, bolje da solidno placaju dva tri linux administratora nego da daju stotine hiljada gengi sa oridzidzidzi sarenu lazu.
samo ako bude kod nas pameti da se predlozi ovim nasim guzonjama pravu ponudu i samo da stavi na papir koliko bi ih izasao godisnje MS paket a koliko Linux i sve prednosti i mane, mislim da se ne bi puno predomisljala, a da bi se pare mogle preusmjeriti (pored njihovih dzepova) recimo u zdravstvo, izgradnju skola, puteva itd.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 14:36 
Urednik
Urednik

Ponekad i sumnjam da ima kod nas "kadra" :P

Koliko ima "sposobnih" linux administratora i da su pri tom nezaposleni?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 09:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:

Koliko ima "sposobnih" linux administratora i da su pri tom nezaposleni?

Vidi ga, nije ni zavrsio, a vec trazi shtelu... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 02:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 09:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
@DIAB1O

Sve to sto ti kazes je tacno.....ima boljih opcija od microsoft-a al jednu bitnu stvar si zaboravio......

Microsoft je jedna golema korporacija a Gates nije glup covjek......zna i on da ako samo onako izbaci vistu i bude cekao da ga narod prihvati nece nigdje stic.....zato se fino da ogromna kolicina novca firmama koje prave programe tako da bi to sve sto oni rade mogao da podrzi samo ultra novi windows vista.....a ista prica ti je i sa igricama, cim izadju dva-tri mega giga naslova kao sto je npr WOW pravljeni iskljucivo za vistu i dx10 platformu svi ostali mogu samo da placu......

Realno gledano vista jeste bolji OS od XP-a ali dok se mi na njega naviknemo proce barem godinu dana.....dok izadju programi koji su radjeni bas za vistu....dok malo unaprijedimo hardware itd......

Ja ne branim microsoft....svi su oni supci i sve to stoji.....i ja sam jedino sto koristim je XP i office a ovo ostalo su sve neki alternativni programi......al ne mogu sad iz ove koze u drugu.....kad izadje neki OS koji meni pruza sve mogucnosti kao i windows (pri tome mislim da ne moram razmisljat oce li neki program radit ili nece radit) ja cu drage volje prec na taj neki alternativni fazon.........a do tada......dragi nas (crack-ovani) windows....... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 11:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Igre koje će raditi samo na Visti će biti jedna od najvećih motivacija prelaska na nju, za mnoge.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 12:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

S druge strane, svi koji zele da posjeduju i kontrolisu vlastiti racunar - paradoksalno, ali, uz DRM (Digital Restrictions Mangement), racunar vise nije samo vlasnikov, a kontrolu nad racunarom ima i "treca strana" - nece ni prici Visti, koja je kamen temeljac za uvodjenje DRM-a.

Stoga se i "gameri" mozda prije odluce za neke druge platforme za igrice (jer uz DRM personalni racunar, PC, vise nije vlasnikov, vec samo terminal neke kompanije, instaliran i odrzavan za racun i u korist kompanije, a u vlasnikovoj kuci :lol:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 13:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Da, pomalo je apsurdno sve to. Stanje sa softverom je takvo da vi ne kupujete softver, već ga iznajmljujete za korištenje.
Postoje ideje da se to proširi i na hardver.

Zato kažu da korištenjem slobodnog softvera PC (Personal Computer = lični računar), računar postaje u pravom smislu PC, jer je u potpunosti vaš, a ne neke kompanije koja vam ga (dijelom ili u cjelosti) iznajmljuje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 13:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
Ja se na vašem mjestu ne bih puno brinuo oko DRM-a. Koliko nas zaista ima legalan Windows (XP ili Vistu)? Da li smo svjesni da je više od pola Windows-a u svijetu nelegalno? Koliko vas muziku sluša u obliku mp3 fajlova, a koliko u obliku DVD-Audio? Kada je neko od vas u posljednje vrijeme u DVD čitač stavio "originalni" DVD (bez prethodno pokrenutog AnyDVD-a)? Da li znate da je nedavno "razbijena" "neprobojna" zaštita HD-DVD-a? I na kraju da li se sjećate neke DRM tehnologije koja nije "razbucana" na ovaj ili onaj način?
Lično ne vjerujem da će npr. puno ljudi zbog Viste preći na Linux.
Što se mene tiče, moj glavni OS je Slackware, XP mi služi za Orcad i pokoju igru, a Vistu sam instalirao iz znatiželje (tripple boot)
Ako u jednom momentu budem morao da kupim neki komercijalni softwer, sigurno neću biti lijen da izvažem eventualne "prednosti" dotičnog komercijalnog rješenja i "cijene" njegovog Open Source ili Free pandana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 13:29 
Urednik
Urednik

Potrebno je da ljudi shvate koliko im je računar u stvari nepotreban u odnosu na ono što Microsoft stalno reklamira. Isto to važi i za sve druge (kapitalističke) proizvode. Njihov glavni recept je: izmisli problem, prodaj riješenje. Dok Vista nije nastala, XP je bio super sistem, stabilan blabla, a sad kad je Vista izašla odmah trube kako je Vista mnogo sigurniji sistem, kako nema više rupa, kako je napredniji, kako je ovo ono.

Ko što reče ovaj gore, OS, office i internet je sve što 90% ljudi koristi. E pa kad je tako, umjesto da vas M$ i ostali pljačkaju do groba, uzmete fino Lindžu ili BSD i j**e vam se i za Microsoft i viruse i sve. Doduše možda nećete moći da "koristite baš onu caku iz worda koja vam je baš cool" :P

Ne gotivim OpenOffice ali ima i drugih office alata. Ne razumem kako to do sada su svi dokumenti bili pisani na kucaćoj mašini (ekvivalentno, pa i manje moćno nego Notepad) a sad odjednom treba podrška za sto qrčeva i palčeva. Opet ista priča, M$ vam izmisli potrebu i da vam alat s kojim to može da se odradi.

Kao zaključak sledi da za prestajanje korištenja nekog softvera nije potrebno (nužno) naći slobodnu (besplatnu) alternativu, već je dovoljno prestati koristiti taj sofver ;) Dakle ne budimo robovi softvera. Koji će nam qrac. Samo da mi je firefox živ da mogu da kuckam po ovom forumu i dovoljno ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 13:33 
Urednik
Urednik

ned123 je napisao:
Ja se na vašem mjestu ne bih puno brinuo oko DRM-a. Koliko nas zaista ima legalan Windows (XP ili Vistu)? Da li smo svjesni da je više od pola Windows-a u svijetu nelegalno? Koliko vas muziku sluša u obliku mp3 fajlova, a koliko u obliku DVD-Audio? Kada je neko od vas u posljednje vrijeme u DVD čitač stavio "originalni" DVD (bez prethodno pokrenutog AnyDVD-a)? Da li znate da je nedavno "razbijena" "neprobojna" zaštita HD-DVD-a? I na kraju da li se sjećate neke DRM tehnologije koja nije "razbucana" na ovaj ili onaj način?

Potrebno je shvatiti da je i piratski windows djelo Microsofta. Njima piraterija uopšte ne smeta. Šta više, da nije piraterije, Microsoft bi vjerovatno bio mnogo slabija kompanija. Piraterija je kriminal... To nije dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 13:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
che.guevara je napisao:
Ne razumem kako to do sada su svi dokumenti bili pisani na kucaćoj mašini...
Samo da mi je firefox živ da mogu da kuckam po ovom forumu i dovoljno ;)

Pisaćom mašinom sigurno ne bi mogao da pošalješ prethodni post :D
Čovjek u stvari nema puno izbora, ili će ići koliko toliko u korak sa tehnologijom, ili uzeti toljagu u ruku i preseliti se u pećinu.
che.guevara je napisao:
Kao zaključak sledi da za prestajanje korištenja nekog softvera nije potrebno (nužno) naći slobodnu (besplatnu) alternativu, već je dovoljno prestati koristiti taj sofver ;) Dakle ne budimo robovi softvera. Koji će nam qrac.

Ja lično bez Orcad-a i Matlab-a (a niko mi nije realno omogućio da radim na legalnim verzijama), ne bih mogao završiti fakultet. Ko je za to kriv, ne znam.

Poslednji put menjao ned123 dana 07 Feb 2007, 14:12, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 14:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ned123 je napisao:
Ja se na vašem mjestu ne bih puno brinuo oko DRM-a.

Srecom, nisi na mom mjestu... Ja se brinem zbog DRM-a. Da bi te maltretirali i kontrolisali DRM-om i slicnim metodama, moras prvo da prihvatis, u svakom smislu, "normalnost" DRM-a! Potom je svima lako da koriste DRM kao izgovor za sta god pozele.
Ako ne prihvatis nista vezano za DRM, i kazes svima koji ti "nude" nesto DRM-oliko da mogu da ga zabiju sebi tamo gdje ih sunce rjetko obasjava, teze ce ti nametnuti jaram i kontrolu (ako ikad).

Citiraj:
Koliko nas zaista ima legalan Windows (XP ili Vistu)?

Licno, nemam "legalan" Windows. Stavise, nemam nikakav Windows, sta ce mi... :lol:

Citiraj:
Da li smo svjesni da je više od pola Windows-a u svijetu nelegalno?

Ne, nisam znao ovo. Onda su svi koji imaju takav Windows zbog toga u M$-ovoj shaci...

Citiraj:
Koliko vas muziku sluša u obliku mp3 fajlova, a koliko u obliku DVD-Audio? Kada je neko od vas u posljednje vrijeme u DVD čitač stavio "originalni" DVD (bez prethodno pokrenutog AnyDVD-a)?

Bitno je da imas pravo i mogucnost da napravis kopiju kada god pozelis. Sloboda da kopiras koliko zelis i da raspolazes svojim podacima je najbitnija, pravo na izbor da ucinis nesto kada to pozelis je bitnije od toga koliko cesto to i radis. Pravo, mogucnost i potreba da komuniciras s nekim ko zeli da kominicira s tobom ne smije biti podvrgnuto kontroli zarad i u ime osiguranja necije zarade. Zato uopste nije bitno koliko cesto cinis nesto od navedenog da bi se uvidjelo da je DRM zla stvar. Vista je pulen DRM-a.

Citiraj:
Da li znate da je nedavno "razbijena" "neprobojna" zaštita HD-DVD-a?

Ne smije se dozvoliti prihvatanje kontrole poput DRM-a, i podloga za DRM poput Viste, pod izgovorom da ce i to "jednog dana, a vjerovatno vrlo skoro, biti 'provaljeno' i dostupno 'ispod shanka'". Vec sad nam je dostupan sav Free/Open softvare, ne trebamo cekati ni casa da odbacimo stege necije kontrole, i ne dozvolimo ikome da nas drzi u shaci "gledanjem kroz prste" na nesto sto smo definisali kao prijestup!

Citiraj:
I na kraju da li se sjećate neke DRM tehnologije koja nije "razbucana" na ovaj ili onaj način?

Mogu ovdje nabrojati gomile tih "zilavih tehnologija&tehnika", ali bi to ovaj razgovor pomjerilo sa tehnicko-informativnih u krajnje politicke vode, gdje bi politika filozofije postala bitnija od filozofije politike ;)

Citiraj:
Lično ne vjerujem da će npr. puno ljudi zbog Viste preći na Linux.

Ni ja. Nije trebala Vista da donese motiv i da ljudi pocnu prelaziti na linux, cinili su to do sada, i cinice, svakodnevno, i bez Viste... ali, ipak, pretpostavaljam da ce puno njih sad bar razmisliti i oprobati nesto osim Windowsa, jer, s Vistom su Redmondovci pretjerali.

Citiraj:
Što se mene tiče, moj glavni OS je Slackware,

Happy Slackin' :)

Citiraj:
Ako u jednom momentu budem morao da kupim neki komercijalni softwer, sigurno neću biti lijen da izvažem eventualne "prednosti" dotičnog komercijalnog rješenja i "cijene" njegovog Open Source ili Free pandana.

Ako u jednom momentu kompanije, firme, pravna lica skapiraju da mogu da ti izvuku sve do posljednje marke iz dzepa, pod bilo kojim izgovorom, sigurno nece biti lijene da izvazu da li im se isplati da te iscijede. :lol:

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 07 Feb 2007, 14:27, izmenjena 4 puta

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 158 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]