banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 07:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 11:48 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Htijela sam i ja da nesto napisem, medjutim procitala sam post od Jack-a.
Mogla bi samo copy i paste da otkucam i to bi bilo to.
Ocigledno Rosy daje zivotnu prijoritetu pripadnosti drzavi, narodu, gradu i kulturi a misk0 samom sebi.
E, ko ima sad pravo da kaze da je "progledao"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 11:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
Argentina :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 12:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Vader,znam da nije bukvalno kasno.
Ono sto sam htjela reci je to da kad bi sad zapoceli sa promjenama,kad bi se zrtvovali (a zrtva je nuzna) i svojski zapeli da popravimo trenutno stanje,taj proces bi trajao dugo,godinama.Mislim dugo sa aspekta zivotnog vijeka covjeka!Treba prvo ukloniti sve one koji ne zele da nama bude bolje,jer je njima ovako dobro dok nas izrabljuju i potkradaju.
Zatim treba sposobne ljude postaviti na mjesta gdje mogu najbolje sto umiju iskoristiti svoje znanje.E u tom trenutku bi bili na pocetku!Na nuli.
Tek onda predstoji mukotrpna borba za boljitak,za pokretanje privrede,za mjenjanje ustaljene prakse,odredjenog usvojenog kalupa ponasanja iz 'ratnog desetljeca'.
Da bi taj trud donio ploda trebaju godine odricanja i borbe.
To sam mislila kad sam rekla da je za nas manje-vise kasno.
Onoga trena kad bi se uspostavila zdrava privreda,zdravo pravosudje,zdravo skolstvo i zdravstvo...zdrav nacin zivota i moralne norme na visokom nivou ja bih vec bila u godinama.Ali kad bi se sad pocelo.
Zar ti mislis da sve moze biti super za godinu-dvije?
Ne moze.Sto se kvari 10 godina popravlja se 20,a treba uzeti u obzir da cee civilizacija jos napredovati za tih 30 'izgubljenih' godina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 12:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
Sorry sto sam te prozivala ali cinjenica je da mnostvo nasih ( bili u inostranstvu ili na prostorima ex Yu ) radi , ali vecinu radnog vremena provedu na compu pa onda kukaju kako im je posao ocajan , pa plate nisu kao sto bi trebale itd itd. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Rosy je napisao:
Par puta sam pominjala duhovnost ne zelim da me se pogresno shvati..mislim na nadogradnju covjeka u svakom pogledu: intelektualnom, kulturnom...a ne samo na onu crkvenu vjernicku ...

Pod duhovnost se ne priznaje ona crkvena.

Citiraj:
Kazete svi koji su na vlasti oni kradu ima i toga...dosta korupcije, drzava prava...mi smo jos daleko od toga.
Ali zasto je to tako??? Da nije sam narod mozda kriv za to...

Jeste kriv.
Ima izreka:

"Narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje"

Vjerujem da je ova izreka tačna. Kasnije ću još malo o ovome.

Citiraj:
Pa izdvoj se iz mase...

Ja ću ovo reći riječima: izađi iz matrixa!

Citiraj:
Lako je otici tamo gdje navodno bolje

Ključna riječ je navodno :D

Citiraj:
a pitanje da li ce ikad biti bolje...
Ma bice ..ali ako se promijeni misljenje ..ako svaki pojedinac bude bio svjestan
E da..ali treba da podignemo svijest...da to je kljucni problem

Tako je.
I tačno je da je teško očekivati da to mnogi shvate. Da bi se drastično promijenila svijest ljudi, da bi narod progledao, da bi svijest, način razmišljanja, sistemi vrijednosti postali bolji treba da se desi veliki *BUM*. Trenutno znam za samo jednu stvar koja bi možda mogla da izazove taj veliki preokret ali pitanje je kad će se to desiti.

Citiraj:
Nama je svijet zavidan zasto imamo toliki potencijal i bogatsvo klime, prirode,ma svega ali mi to ne znamo da iskoristimo omalovazavamo

To je tačno ali mi imamo još nešto o čemu vrlo malo ljudi ovde zna a na čemu nam svijet zavidi više nego bilo kom drugom regionu, nešto zbog čega se pletu mreže ovde već godinama. I što je najtužnije mi to zaista ne znamo da iskoristimo a mogli bismo to iskoristiti za ogomne stvari, za bukvalno pokoravanje čitavog svijeta ali naravno ne u vojnom smislu.

Citiraj:
..zato nas i pokoravaju ti stranci...zasto da im mi dopustamo da oni odllucuju i rade mjesto nas???

Evo ja ću da ti kažem zašto. U Svetom Pismu u proročanskim tekstovima piše da će zbog grijeha naroda doći do sledećeg:

"Stranac koji je kod tebe popeće se nada te visoko, a ti ćeš sići dolje veoma nisko. On će ti davati u zajam, a ti nećeš njemu davati u zajam; on će postati glava a ti ćeš postati rep."

Mislim da je komentar nepotreban.

Citiraj:
reba da bud e jedna pokretacka snaga da svi krenemo da radimo na sebi i time cemo osigurati bolju budicnost !

Je li ono Kenedy rekao nešto u smislu:
"Pitaj se šta ti možeš da uradiš za svoju državu a ne šta država može da uradi za tebe."

Još ću pisati ali sad mi Englezi i Argentinci ne daju vremena :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 12:31 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Jako interesantna tema.
Prvo - mnogo nas vani, otislo je silom prilika i neprilika. Evo godine prolaze a jako mali broj ljudi se vratio. ZASTO ?

Zato sto je dole NEIZDRZIVO. Politicka i ekonomska situacija - KATASTROFA. Sudstvo, zdravstvo, skolstvo ..... - KATASTROFA.
Trziste rada - CEGA MOLIM ???? TO NE POSTOJI.
SVERC, i kojekakve malverzacije - CVIJETA.
Stvarno zemlja za pozeliti.

miskO,
potpuno se slazem s tobom, iako si eto ocijenjen kao neko ko misli samo o sebi (jok, eto treba misliti na vladu RS ili FBih, ARGENTINA - budi malo ozbiljna jer znam da znas onu "COVJEK JE KOVAC SVOJE SRECE")

Ne treba bas biti Anstajn pa da se skonta da je vani BOLJE.
Posao - ima ga.
Plate - dostojne ljudskog bica.
Demokratija.
Satmbeno pitanje - nema problema, samo biraj (naravno ako mozes da si priustis)
.
.
.
Sto je najvaznije djeca nam odrastaju neopterecena GLUPOSTIMA, tj. nacionalnom mrznjom i tako tim stvarima.
Mislim da je to jedan veliki i znacajni FAKTOR koji treba imati u vidu.
Zelite li vi da vas djeca odrastaju u takvoj zemlji ?
Ja ne.

Iskreno - i ja sam bio kao Vader - BANJA LUKA, BANJA LUKA i samo BANJA LUKA, dok nisam bio otjeran iz nje.
Danas - BANJA LUKA u mojim ocima je samo VJETAR, koji ponekad puhne. Banja Luka nije nista samo uspomena na fino djetinjstvo i neke stare prijatelje.
Ali i djeca u Njemackoj, Svedskoj, USA imaju fino djetinjstvo i neke svoje prijatelje.

Nisam se javio da bih davao nekakve savjete ali evo samo na kraju, nastojte da si obezbijedite zivot DOSTOJAN COVJEKU, ako to mozete uraditi dole - uradite, a ako ne onda ni ne oklijevajte previse jer ako vec niste primjetili VRIJEME JAKO BRZO IDE.

'ajd u zdravlje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 13:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rosy:"Par puta sma pominjala duhovnost ne zelim da me se pogresno shvati..mislim na nadogradnju covjeka u svakom pogledu: intelektualnom, kulturnom...a ne samo na onu crkvenu vjernicku ..."
Da,stvarno nam je kultura na visokom nivou.
Da li si ikada gledala prenos zasjedanja skupstine?Da li je to po tebi kultura?Da li je to nivo kulture o kojem govoris?
Znas li kako se ponasaju profesori na univerzitetu?Znas li da neki pricaju "imate dvi funkcije",sto je jos i super u odnosu na neke...

Rosy:"Predlazem za miskO i ventilator da ganjate vize i da idete sto prije...hajte brate ako vam je bolje pa radite tamo."
Ja necu da idem iz svog grada!Ovo je moj grad isto koliko i tvoj.A sta cu ja da radim i gdje cu da idem sigurno necu tebe pitati!
Zasto bih ja morala ici negdje drugo zato sto zelim da zivim normalno?Da li je moja zelja nenormalna,ruzna ili sta?

Ja volim svoj grad.
Bas zato bih voljela da ga vidim cistog,boljeg,ljepseg nego sto je sada.Zelim da vidim nasmijane i vedre ljude,a ne zabrinute i snuzdene,izgubljenih pogleda.
Zelim da ne moram da gledam iznemogle penzionere kako stoje ispred skupstine i strajkuju,a svi kompetentni se ponasaju kao da bi ih najradije sve kolektivno spalili (da ne moraju,ne daj boze,da potrose koju paru na njihove sahrane,vec da ostane samo pepeo)!Ti ljudi samo traze ono sto su zaradili.Traze svoje,traze ono sto im je oteto.Ono sto su pokrali ti sto sjede u foteljama i smiju im se u lice.
Zelim da bilo koji moj bolesni sugradjanin moze da se lijeci,a da ne mora da potplati doktora!I nemojte mi reci da je ovo pusta tlapnja,jer mi je majka 6 godina bila redovni posjetioc bolnice,nazalost,a znam i jako puno ljudi koji su davali "crno ispod nokta",pa cak se i zaduzivali i davali doktorima - da bi ti doktori uradili ono sto je ionako njihova duznost.
Zelim da se djeca skoluju normalno,da ucitelji i profesori ne prodaju ocjene kao da su na pijaci!
Zelim da se kazne svi koji bacaju smece gdje stignu,a ne da i policija baca smece na plocnike i zelene povrsine!
Zelim da policajac kazni onoga ko vozi '200 na sat' u gradskom podrucju,a ne da uzme 20-30 KM "na pice" i pusti ga,jer ce taj covjek na sledecoj krivini ubiti necije djete!!!
Zar zelim nesto ruzno svom gradu i ljudima u njemu?
Ja zelim da moj grad bude sto ljepsi i da zivot u njemu bude sto bolji.Zar je to grijeh zbog kojeg me treba protjerati?
Ja vidim da je u mom gradu sada sve izokrenuto,da ima mnostvo losih ljudi,da ima puno ruznog ponasanja i zlih djela.Zbog toga me mozda treba razapeti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 13:08 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Maj 2002, 01:00
EZAN potpuno se slazem sa tobom kome covjek da se vrati.
Nema vise one stare raje koja je nekad bila dole i to ako ima
je u malome broju .Jedino sto covjek ima zelju da vidi mjesto gde je rodzen i familiju ko ima . Ni Banja Luka nije vise onaj grad sto je bio
dosta je drugi faca doslo sa strane. Toliko od mene za sada pozdrav>>>>
!!!!!!!!!!!! BANJALUCKOJ RAJI I OSTALIMA!!!!!!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 13:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rosy:"Zamsilite se malo koga birate na izborima to jeste domen politike ali to odlucuje zivot...
Pogotovo mnogi mladi se cak i sprdaju na racun izbora a ne shvataju da im to odlucuje buducnost..."

Da,izbori se uvijek ispostuju kod nas?Pa gdje ti zivis?
Ja licno znam da se glasovi stimaju.Oni koji ne izadju na izbore - "ima ko ce da popuni listice za njih",a neki dolaze gotovi i ispunjeni "tatrane".Pa da li ti mislis da je moguce npr. da isti glasaci,stranacki opredjeljeni po sopstvenom nahodjenju,mogu izabrati u predsjednistvo BiH covjeka iz SDS-a,a da partija koja je pobjedila gledano u okvirima RS i za 'domace pozicije' bude opozicija SDS-u?Mislis da ce neko glasati za odredjenu partiju,a pod drugom tackom zaokruziti covjeka iz opozicione stranke?
"Nasi" lokalni politicari ispisuju dodatne listice,jer ce i oni iz federacije "sigurno ispisati za sebe dve-tri vrece" istih!

Pa oni kontrolisu i sitnice,a kamoli svoje fotelje.Na TV-u se svadjaju,a onda u hotelu "Bosna" na racun drzave zajedno jedu i piju,dogovarajuci koji kriminalni milje ce kome pripasti!

Pa svako dijete od 15-18 godina u gradu zna bar jednu osobu koja prodaje travu,kokain i slicna sranja,a da policija to ne moze da sazna.Ma daj molim te.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 13:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rosy:"...zato nas i pokoravaju ti stranci...zasto da im mi dopustamo da oni odllucuju i rade mjesto nas???"
Ko to mi?
Dopustaju im sve i svasta politicari koji bi sve nas prodali samo da zadrze svoje fotelje!Politicari koje vise ni puskom ne mozes da otjeras iz politike.

Rosy:"JA,recimo, nikad ne bih mogla daodem negdje i da se ulizujem nekom i da vicem ova drzva je super..bla bla a moja je bezveze ...mislim to je kukavicki...ko ima takav stav i treba da ode...zbog takvih i ne moze ovde doci do razvoja...sigurno..."
Ja se ne ulizujem nikome,ali nisam luda da ne vidim gdje je bolje.I necu da lazem da je ovdje super,to je zatvaranje ociju pred stvarnoscu,a to nece rijesiti probleme ove zemlje,niti ce ti problemi nestati jer ih ja negiram!

Rosy:" nama ne treba puno samo malo rada a nadasve ne pljuvati sam po sebi to je nabitnije."
Da bi se krenulo naprijed treba uociti greske.To se nece postici ako svakoga ko pokusa da ih formulise i otkrije nazovemo izdajnikom,pokazemo mu put za inostranstvo i kazemo da pljuje po svojoj zemlji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 13:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Ezan, mislim, da si me pogresno shvatio. I ja zivim u inostranstvu i PRESRETNA SAM.
Imam jako visoku poziciju, druzim se sa ljudima koje sam do juce gledala samo na televiziji, mogu sebi priustiti sve sto hocu i sto pozelim, imam vremena da radim na "duhovnosti", zaradjujem platu koju neki samo sanjaju...............medjutim, zivim u jednoj staroj kuci na selu, struja svaki dan jedva ceka da me ubije:)))))), ne dajem nista na krpice i na high-society zivot.....mrzim materijalizam i sredine gdje svi razgovori pocinju i zavrsavaju na parama. Ja se ubijam od posla, studiram vanredno, predajem gdje god me zovu gratis, volontiram....zasto???
Zato jer napokon neko u toj drzavi vjeruje u mene i placa mi 25 000 DEM godisnje fakultet, da bi na taj nacin izvukao iz mene sve moje potencijale i kreativnost. Ja cu to sve mojim kvalitetnim radom vratiti ili bolje receno vec vracam......zasto?
Jer ja to hocu, a drugi su mi to omogucili. U mojoj lijepoj Sloveniji sam odradila samo dve godine i vec mi je tada bilo jasno, da cu, ako ovako nastavim, docekati penziju na istom odjelu, u istoj bolnici, sa istom glavnom sestrom kojoj sam se MORALA ulizivati, da bih dobila po koji vikend slobodan.
Ne znam ko je napisao, da se u inostranstvu treba ulizivati.......ja sam to prihvatila jako licno, sa malom dozom povrijede.
Na meni je bilo da se integriram sto prije kad sam dosla u CH i da se ne osjecam vise stranac. Poznajem osobe, koje jos dan danas, nakon 10-15 godina zivota tu, gledaju samo sat TV-nas program obavezno, zvace italijanski jezik-boze pomozi, druze se samo sa ljudima iz istog grada ili sela, pljuju po drzavi, kako ih iskoristava, ne znaju da su iza coska predivne planine i jezera, nikad nisu potrosili 100CHF za izlet (ne, oni stede za mega kucu tamo dole, da bih tamo otisli jednom godisnje i cistili kao budale, vratili se poslije u CH i pricali kako je bilo kuci SUPERRRRRR).........Zao mi ih je, ja bi njima svima platila avionsku kartu da se odmah vrate u svoju voljenu drzavicu, za njihov mir, za njihovu dusu.......
Oni integrirani se ne cuju, pardon ne cujemo, za nas je tu sasvim normalan zivot i ne pokusavamo uopste usporedjivati TU i TAMO nego gledamo da na sto bolji nacin zadovoljavamo nase potrebe tu gdje smo sad. Prema tome, ja se slazem sa onima koji gledaju na sebe, jer samo nam nas unutrasnji mir daje srecu, osjecaj slobode, zadovoljstvo, stimulaciju i energiju. Ja sam tek tu, u toj drzavi nasla slobodu, ispoljila moju kreativnost u koju vjerujem ja a i sredina koja me okruzava, iako samo stranac kako vi kazete.
Po meni je "lokalni patrijotizam" samo izgovor osoba, koje nisu spremne da se suoce sa samim sobom, sa svojim kapacitetama, jakim i bolnim tackama.....i na kraju sto je najvaznije ODGOVORNOSCU. U tu kategoriju naravno ne ulaze osobe koje nemaju mogucnosti da odu zbog opstojecih zakona, koje iz SR prave najzatvoreniju drzavu na svijetu.
Dolazim vec duze vrijeme u Banjluku, tako da i ja malo, sasvim malo poznajem situaciju. Mogu samo jednom rijecenicom da zaokruzim moje misljenje:SVASTA. Na granici realnosti. Ne postoje zakoni, oni postojeci su puni rupa, upoznala sam recimo nedavno jednog specijalista hirurga-ortopeda. Od njegove mi se price dizala kosa na glavi.
Zato kazem svima koji su spremni na promjenu, da odu i negdje, bilo gdje prozive taj svoj kratak zivot na malo bolji i kvalitetniji nacin. Pa ako im se ne svidja, ima uvijek autobusa za Banjaluku.......ili u mom slucaju za Sloveniju. Ja za sada ostajem tu jer mene nije strah same sebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 13:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Uhmmmm vidim razvila s ediskuija....nisam citala sve postove ..nazalost nemam vremena sada za to...
Samo kazem... svako nek ide i radi ono sto msili da mu je najjbolje..ja cu da budem tamo gdje volim i zelim i gdje mi je dobro...
miskO: ne znam ..kaod a sam te povukla za rijec:) pa sreco moja, duso i i pilence....ti i ja smao pricali na ovu temu nebrojeno puta...rekal sam necu ti kontrirati vise:) Radi sta zelis..i jako bi mi bilo drago da ispunis sve svoje snove:)
I otkud ti to da sam razmazena i da dobijam sve na gotovo????:)
ajd pricacemo o tom:)

A sto s etic e ostalih....kazem samo sam letimicno presla preko postova...drugi put cu detaljinje....ne vrijedjam nikog...imajte svoj stav i zivite tamo gdje zelite...
Bezvez e je nekog ovde sad a ubjedjivati i sada prosipati argumente i necu da s eponavljam vise....kad znam da to nece uticati na vas stav.
Toliko za ovaj put i srecno svima!
:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 13:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Misko nije sebican,vec realan.
Vi ste previse emotivni,a premalo objektivni.
Dodjite ovamo kad ste toliki zaljubljenici ovoga grada i odavde nam recite da ovdje sve stima,da djeca imaju adekvatno obrazovanje,da zakonodavstvena i izvrsna vlast funkcionisu kako treba,da imate dobru zdravstvenu uslugu...
Ali zivite ovdje ne donoseci (tj. ne troseci) novac zaradjen tamo.Zaposlite se ovdje (bez veza i mita) i zivite od ove plate.Lijecite se kad se razbolite i kupujte ljekove od te iste plate,a kad se (ne dao bog) ozbiljno razbolite da vam je potrebna hirurska intervencija ne smijete podmititi doktora,vec se oslonite na njegovu humanost.Ako prezivite (tu ozbiljnu bolest bez mita i veze i sve ostalo) onda nam pricajte o tome da li ovdje sve cvjeta i da li smo tako produhovljeni kao sto neki tvrde.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 13:54 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Svaka cast Argentina.
Boriti se i treba, mora ako hoces da zivis koliko toliko normalno (e ne da "uzivas" u socijali i kao radis na crno). Ako hoces da te gledaju ravnom/j sebi, a ne uvijek s nekim podsmijehom na licu kontajuci evo onog lezilebarosa.
Svedska, gdje sam ja mozda je extreman primjer - jer zaista pruza strancima sansu da uspiju u zivotu, ali moram sa zadovoljstvom konstatovati da smo MI cijenjeni kao narod. Pametan, radin, skolovan, drustven ......, normalno da ima i onih drugih koji "uzivaju" u socijali, jer nece da rade ali to je njima na obraz.
Veliki dio nas - opet kazem otjeranih - je silom prilika natjeran da ove TRECE zemlje gleda kao svoje zemlje te je tako poceo i da zivi. Kupuju se kuce, stanovi, otvaraju lokali, fabrike i fabrikice ....

Da ne duzim, dobar dio je sam sebi izabrao stil i nacin zivota. Ko je htio metlu - metlu je i dobio, ko je htio u skolu - skolu je i dobio.
Ja ne branim ovaj "ZIVOT U INOSTRANSTVU" ali je definitivno bolji i daje vece sanse nego dole u BOSNI.
Raja i izlasci - fino je sve to, ali na zalost sve to bude i prodje, bilo da je to u Banja Luci ili u Stokholmu a onda ostaje realnost - ZENA/MUZ i DJECA, borba za bolji i bezbjedniji zivot.
Ako se nesto krene stvarati u 50-oj godini zivota - bogami nece se daleko dogurati.

'ajd u zdravlje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Argentina:"Po meni je "lokalni patrijotizam" samo izgovor osoba, koje nisu spremne da se suoce sa samim sobom, sa svojim kapacitetama, jakim i bolnim tackama.....i na kraju sto je najvaznije ODGOVORNOSCU."
Slazem se u potpunosti.

Ja licno ne zudim za dobrim kolima (to me uopste ne privlaci)i luksuznim zivotom.Zelim da imam mogucnost ispoljiti svoju kreativnost,iznijeti svoje ideje,raditi i zivjeti normalno od svog rada.Znaci zivjeti samostalno i imati dovoljno za prirodne ljudske potrebe,moci osnovati porodicu bez straha da djetetu necu imati sta dati da jede.
Ja se ne plasim rada!Ali zelim da se moj ulozeni trud i rad cijene i da se adekvatno plate,da ja mogu da zivim od toga ukoliko sam sposobna da odgovorno raspolazem novcem (jer,ruku na srce,ima ljudi koji bi i pored najvece plate sve potrosili za jedan dan,a drugi dan bili gladni).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 14:22 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Jun 2002, 14:31
Ali te dragi privlaci i to je dosta,a imas novu pricicu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 14:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
ventilator je napisao:
Da,izbori se uvijek ispostuju kod nas?Pa gdje ti zivis?
Ja licno znam da se glasovi stimaju.Oni koji ne izadju na izbore - "ima ko ce da popuni listice za njih",a neki dolaze gotovi i ispunjeni "tatrane".

Pa oni kontrolisu i sitnice,a kamoli svoje fotelje.Na TV-u se svadjaju,a onda u hotelu "Bosna" na racun drzave zajedno jedu i piju,dogovarajuci koji kriminalni milje ce kome pripasti!

Ovo je tema za politiku ali ne mogu da ne odgovorim.
U mnogobrojna politicka zbivanja sam viseee nego upucena.
Nazalost puno je korupcije i mita, to sam vec pricala, stranci nam kroje kapu, a lokalnih politicara koji kradu i lazu je dosta..medjutim ima i onih koji nisu takvi i koje jako dobro poznajem i razgovaram i u toku sam.

Na svu srecu ti rijetki ljudi misle bas tako poput vas..o boljem zivotu, boljim prilikama, ali na ovim podrucjima,rade mnogo i trude se , to neki i vide i postuju , ali ja sam ubijedjena d a ce neposteni otici, da ce svijet progledati ka buducnostima i da c e s eomoguciti pravim ljudima koji imaju potencijal da konacno njihova rijec bud e primjenljivija.

Ti ljudi zele d a sacuvaju omladinu u ovom gradu na ovim prostorima, da dovedu svijet ovde.

Na svu srecu ti ljudi ne razmisljaju da odu odavde, imaju nadu, trude se i bore za ovaj narod, to znam sigurno ...
Takvi mogu da ode gdje pozele,visoki strucnjaci i profesionalci, nudjeni su im razni polozaji, novac,uslovi zivota,ali ipak je preovladao onaj osjecaj pripadnosti i nada da cemo svi zajedno izgraditi bolje uslove zivota.
Ja samo gajim nadu i zelim da imamo vis e takvih ljudi ...i da imaju mnogu vecu moguznost da odlucuju i rade za nas.
Ope t kazem ko ne zelid a zivi ovd e i izgradjuje nasu buducnost..neka ide brate..i ne treba...nek radi negdje u inostranstvu i nek bude uspjesan i nek s e stidi svog porijekla...jer ako ga sramoti nas balkanski mentalitet ...taj zaista treba da id odavde...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 15:22 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
He he he. A eto, ja sam bio prije glasanja na glasackom mjestu, postavio ga, pratio tok glasanja, zavrsne radnje, brojanje glasova, pakovanje i prevoz. Nije bas tako kako se misli. Da li ima stimanja u glavnom centru za prebrojavanje, to ne znam. Ali na glasackim mjestima nema. Toliko o tome.
Nije inostranstvo zemlja dembelija. Ako neko ima priliku za dobar posao, neka ide. Nije fazon otici po svaku cijenu.
Meni svi kazu: idi, cim ugrabis priliku, idi. A ja ne bih imao nista protiv ostajanja.
Dakle, prema prilikama. Sve ima svoje prednosti i mane.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
ja obecao da cu odgovoriti.

Rodjen sam u CH, posle mesec dana otisao za BiH, posle godinu dana za Canadu, ziveo do moje 6. godine i onda sam 20 godina bio u YU (od toga 3 godine u BiH).
Proslo je 2 meseca otkada sam otisao iz Juge. Tacno je da se ovde dosta radi, ali je taj rad manje vise i adekvatno placen. znaci, ne vazi ona nasa parola ne mozes me malo platiti koliko ja mogu malo raditi . Moj Podgrmec, gde sam rastao i isao svaki raspust od prvog po poslednjeg dana je pust. Tamo su drugiljudi, dedina kuca je srusena, no nije ni bitno. Iskreno, mene nekad hvata nostalgija za tim krajem, hvatala me je i u Srbiji kada sam ziveo. Najteze mi je bilo kada sam kretao i kada sam presao granicu sa Madjarskom jer sam znao da nema povratka. Barem ne skoro...No o tome ste mogli citati pod kulturom.
Sta ja ovde zelim i ocekujem? Da sredim moj zivot, da se ozenim, imam dece, da moje dete ne zavisi od toga da li cu dobiti neke pare na crno ili ne, da mu mogu priustiti kompjuter, zimovanje. Da mu priustim ono sto ja nisam imao zbog sankcija, zbog loseg zivota, zbog rata i svega. Ovde se brzo moze uzeti auto ako radis, evo da se ne lazemo gledao sam primer: date negde 1.500 CAD kao depozit, placate oko 300 CAD mesecno ratu, i za 3 godine otplacen auto. Taj sistem jako dobro funkcionise ovde i mnogi se nasi tako snalaze.
Ja ne patim od jahte, besnog auta, Kariba. Meni je dovoljno da kad dodje vreme kupim kucu (jer mrzim stanove) ovde na brdu iznad Hamiltona, da imate malo baste iza, kosite travu, idete negde preko vikenda. Nije tacno da ljudi nemaju vremena za hobi; ja znam nekoliko radio amatera koji rade od 09 do 17h pa ipak nadju vremena za taj hobi.
Otisao sam iz juge da ne zavisim od mojih. Ja sam ziveo sam, imao sam svoju kucu, 6 ari plac, voda struja, telefon... Ali ja tamo nikad nisam mogao zaraditi za bolji kompjuter, auto da ne pricam. Jos, da sam placao svu hranu, meso, mleko, jaja (ocuh mi je poljoprivrednik :) ), tek bi onda bio belaj. Koliko penzionera gladuje po BGD, a ovde penzioneri svaki dan Plaza (trzni centar), kafica, prica, ovo ono...
Ja razumem ljude koji su vezani za svoj grad. Razumem i one koji se ne bi vratili, barem ne skoro, jer kao sto MiskO rece, ja sam dosao ovde da radim i da mi bude bolje. Za mene su recimo veci idioti oni tamo oko Pozarevca, Kuceva i Petrovca na Mlavi kojima je cilj da imaju sto vecu kucu u svom selu, 300 kvadrata, veliki bazen, a tu zive samo 20 dana ili mozda mesec.
Mi, gastarbajteri... Cudan smo soj. Nas narod ovde u Hamiltonu je jako zavidan, malo je ljudi koji bi ti pomogao nekim savetom ili slicno, samo kukanje, jaukanje... To ne volim ovde, ali, kao da se ja moram druziti sa takvim ljudima, zar ne...
Eto, pazljivo sam procitao vase postove i komentare. Vrlo ste iskreni i tacni, svako na to gleda na svoj nacin. Razumem Venti zasto hoce da bude sama u kuci a ne sa roditeljima, zasto MiskO zeli da ode, zasto su se neki dobro snasli preko a neki malo manje dobro.
Meni tek predstojki borba :) .

Ostajte mi zdravo, forumaski narode.

M.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 16:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja zivim prosjecno za nase uslove,znaci kod mame i tate,ali se trudim sto menje biti na njihovoj grbaci jos od kad sam zavrsila srednju - jer volim da sama sebi priustim nesto,da ne moram da trazim novac ni za sta.Sama sam kupovala knjige za faks,odjecu,cigarete i sl. ,ali ne zelim da me roditelji hrane,peru i da kod njih stanujem.Moji roditelji nisu losi i ja ih volim,ali po meni je prirodno da djeca odrastaju,kako fizicki,tako i mentalno i da 'odlete' dalje da sviju svoje 'gnijezdo'.Jednostavno ja sam takva osoba.
U ovim okolnostima ja se osjecam sputano.
Oko sebe vidim dosta mladih ljudi koji su talentovani,vrijedni,ali slabo cjenjeni i slabo placeni.Troskovi zivota i plate se moraju uskladiti,a to se ne moze uraditi ovako kako se radilo proteklu deceniju.
Kod nas postoje mocnici kojima niko ne smije nista i umjesto da ti mocnici strahuju pred zakonom i 'zakon' i obicni gradjani strahuju pred njima.

Dosta stvari me rastuzi.
Vidjam svakodnevno jednog mrsavog,musavog djecaka koji ocito nema dovoljno hrane koliko je potrebno djetetu njegovih godina.Nosi tudju iznosenu odjecu koja mu je ili preduga ili prekratka.To djete na sebi vjerovatno nikada nije imalo nesto novo,samo njemu i za njega kupljeno.To djete nema niti jednu finu sarenu djeciju igracku.
Vidjam penzionere koji nocu,jer ih je sramota na sta su poslije godina i godina rada spali,preturaju po kontejnerima.
Znam prosvjetnu radnicu koja posteno obavlja svoj posao (dakle ne prodaje djeci ocjene,vec im prenosi znanje) za koji nije adekvatno placena,pa mora da cisti kafice ujutro prije nego se otvore.
Sve to su tuzne price o vrijednim ljudima koji zasluzuju vise i bolje.O ljudima koji ne mogu dobiti ono sto im pripada!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]