ja obecao da cu odgovoriti.
Rodjen sam u CH, posle mesec dana otisao za BiH, posle godinu dana za Canadu, ziveo do moje 6. godine i onda sam 20 godina bio u YU (od toga 3 godine u BiH).
Proslo je 2 meseca otkada sam otisao iz Juge. Tacno je da se ovde dosta radi, ali je taj rad manje vise i adekvatno placen. znaci, ne vazi ona nasa parola
ne mozes me malo platiti koliko ja mogu malo raditi . Moj Podgrmec, gde sam rastao i isao svaki raspust od prvog po poslednjeg dana je pust. Tamo su drugiljudi, dedina kuca je srusena, no nije ni bitno. Iskreno, mene nekad hvata nostalgija za tim krajem, hvatala me je i u Srbiji kada sam ziveo. Najteze mi je bilo kada sam kretao i kada sam presao granicu sa Madjarskom jer sam
znao da nema povratka. Barem ne skoro...No o tome ste mogli citati pod kulturom.
Sta ja ovde zelim i ocekujem? Da sredim moj zivot, da se ozenim, imam dece, da moje dete ne zavisi od toga da li cu dobiti neke pare na crno ili ne, da mu mogu priustiti kompjuter, zimovanje. Da mu priustim
ono sto ja nisam imao zbog sankcija, zbog loseg zivota, zbog rata i svega. Ovde se brzo moze uzeti auto ako radis, evo da se ne lazemo gledao sam primer: date negde 1.500 CAD kao depozit, placate oko 300 CAD mesecno ratu, i za 3 godine otplacen auto. Taj sistem jako dobro funkcionise ovde i mnogi se nasi tako snalaze.
Ja ne patim od jahte, besnog auta, Kariba. Meni je dovoljno da kad dodje vreme kupim kucu (jer mrzim stanove) ovde na brdu iznad Hamiltona, da imate malo baste iza, kosite travu, idete negde preko vikenda. Nije tacno da ljudi nemaju vremena za hobi; ja znam nekoliko radio amatera koji rade od 09 do 17h pa ipak nadju vremena za taj hobi.
Otisao sam iz juge da ne zavisim od mojih. Ja sam ziveo sam, imao sam svoju kucu, 6 ari plac, voda struja, telefon... Ali ja tamo nikad nisam mogao zaraditi za bolji kompjuter, auto da ne pricam. Jos, da sam placao svu hranu, meso, mleko, jaja (ocuh mi je poljoprivrednik

), tek bi onda bio belaj. Koliko penzionera gladuje po BGD, a ovde penzioneri svaki dan Plaza (trzni centar), kafica, prica, ovo ono...
Ja razumem ljude koji su vezani za svoj grad. Razumem i one koji se ne bi vratili, barem ne skoro, jer kao sto MiskO rece, ja sam dosao ovde da radim i da mi bude bolje. Za mene su recimo veci idioti oni tamo oko Pozarevca, Kuceva i Petrovca na Mlavi kojima je cilj da imaju sto vecu kucu u svom selu, 300 kvadrata, veliki bazen, a tu zive samo 20 dana ili mozda mesec.
Mi, gastarbajteri... Cudan smo soj. Nas narod ovde u Hamiltonu je jako zavidan, malo je ljudi koji bi ti pomogao nekim savetom ili slicno, samo kukanje, jaukanje... To ne volim ovde, ali, kao da se ja moram druziti sa takvim ljudima, zar ne...
Eto, pazljivo sam procitao vase postove i komentare. Vrlo ste iskreni i tacni, svako na to gleda na svoj nacin. Razumem Venti zasto hoce da bude sama u kuci a ne sa roditeljima, zasto MiskO zeli da ode, zasto su se neki dobro snasli preko a neki malo manje dobro.
Meni tek predstojki borba

.
Ostajte mi zdravo, forumaski narode.
M.