banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 04:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 17:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
A sto se tice toga da ce stranac radije zaposliti domaceg,ne vjerujem bas.Mozda ce mu dati malu prednost zbog poznavanja jezika i mentaliteta musterija (u cemu naravno domaci vode,sto je realno).
Ali ako ti pokazes i dokazes da znas on ce radije uzeti tebe nego domaceg,a nesposobnog.
Pa kad bi oni radili tako (kao sto mi radimo) i kod njih bi bio haos.
Znaju oni cjeniti novac i bas zbog toga uzece onoga ko im vise para donosi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 18:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Iscjepkala sam svoj post ovako,na vise manjih,jer me ogromni postovi smaraju.Nepregledni su.
Zelim da naglasim da volim svoj grad i da bih radije zivjela u njemu nego bilo gdje u svjetu.Ali ja zelim da nam zivot ovdje bude bolji!Ovakav kakav je nije super,nije divan i nije produhovljen kao sto neki tvrde.
Imam 25 godina i zivim sa roditeljima.Sve moje prijateljice zive sa roditeljima.One udate zive kod njegovih roditelja ili se pate kao podstanari,sastavljajuci jedva kraj sa krajem i plase se odluciti se na djete.
Oni kojima pomazu roditelji zive bolje.Ali ja necu da mi roditelji pomazu (nemam nista protiv pomoci,ali ne zelim da zavisim od nikoga).Sta kad ih vise ne bude?
Trebalo bi da od svog rada mogu samostalno da zivim.Zasto bi to bila utopija(kao sto je ovdje)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 18:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Eh, da i ja nesto "recem" ;)

Malo da komentarisem, tudje izjave.

"Manjak slobodnog vremena" - Pa dobro ljudi., je'l vi mislite citav zivot spavati, izlezavati se, setati, citati knjige i stvari slicne tim? Pa vecina
od vas sad nema porodicu, nema VELIKE obaveze, pa imate SLOBODNOG
vremena. Ok, ako kontate citav zivot sami proci, sami sebi biti dovoljni
onda trazi vrijeme za provod, izlaske i slicne stvari. Ali porodica, voljena osoba, to su obaveze i njima i za rad njih se treba suzdrzati nekih stvari koje su prije bile omiljene.

"stranci", pa naravno ni u jednoj zemlji stranac nije pozeljan, cak ni mi ih ovde ne volimo nesto posebno, a narocito poslije ovog sto nam se desilo.
Ali da su "kapitalisti" - rodoljubi., da ce zaposliti domaceg betera a ne stranca pcelicu.... to mi ne moze niko dokazati. Dajte ljudi , "sef" gleda pare a ne gleda boju koze i naciju. To je kapitalisticki svijet, nema ljubavi prema otadzbini vec prema parama.

Svako ko se trudi da postigne nesto u zivotu posticice to "tamo" na laksi nacin nego ovde. I ovde ce isto to postici, ali nakon duzeg vremena i nakon vishe potrosenih zivaca.
Opet se tu javlja i vrsta profesije koju znas i zelis da radis u inostranstvu. Ako ides da radis kao konobar, kopac kanala, kuvar, majstor pa nemoj ocekivati bog zna kakav tretman, jer ga nemas ni ovde. Mozes ocekivati da ce da te gaze, pljuju, da te tjeraju da radis 12 sati, ali isto tako je i ovde samo sto su ovde jos u ljudima ostale navike iz komunizma gdje jedan radi a 1000 leze a svi dobijaju iste pare.

Sta je nostalgija ? Odes da zivis negdje tamo i razmisljas kako je lijepo u tvojo Banjaluci i kako je sad tamo fino, a tu gdje si ti ruzno. Ako si doshao negdje da zivis onda pocni da zivis tamosnjim nacinom zivota na svoj nacin, ali nemoj da pljujes po drzavi koja te hrani i pricati kako je u tvojoj BL bolje.

Zasto ja hocu da odem odavde ( cim budem imao priliku) je sto sam vrlo rano spoznao sta znaci zivot i obaveze u zivotu i sto svojim trudom, radom i zeljom ne mogu odnosno ne vidim skori uspjeh u svemu tome. Koliko god ja se trudim da postignem nesto uvijek ce se naci neki prdonja koji ce sve to svojim malim imbecilskim mozgom da skrsi.
Ovdje su pomjerene svi sistemi vrednovanja, nista ne moze da bude po nekom redu i zakonu. Vlada neki hipnoticki haos kojeg dosta velik broj ljudi nije ni svjestan, a oni koji su svjesni samo se trude da ne ispadnu iz kolosjeka jer se boje da ce da polude.

Rodjaci ? rodni kraj ? Da ? ali to mene ne cini srecnim. Neko rece, da trebas u svojoj unutrasnjosti naci pobude za to sto cinis u zivotu. Meni se svaki dan desavaju nova iznenadjenja i ja kao i svi ostali savladjujem ih u letu, ali nekad se uhvatim i razmisljam i skotnam ad su to stvari odnosno te neke problematicne situacije nesto STO ne mora da se dogadja jer to mozemo da promjenimo ,ali jednostavno niko nema zelju. 90% ljudi koji su na vlasti u ovoj drzavi uopste NE ZELE da ova drzava prosperira. Sve da izgori, samo njegova pumpa da ostane i on je zadovoljan. Pa naravno da onda ni mali smrtnici koji zelimo da nesto promjenimo ne moze nista da ucinimo.

Slazem se, da NE MOZE svako da ode, neki ljudi nemaju hrabrosti, nekima nije stalno, neki se boje promjene, posla, rada. Neki ljudi ne zele da se osamostale, ne zele da prihvate obaveze, ali to je ono pravo izbora.
Kazem ne rastu vani pare na drvecu da ih treba brati, ali sigurno postoji red i zakon koji VECINA postuje i na taj nacin postoje SIGURNE stvari na koje covjek moze da se osloni.

Ako mi sta padne jos na pamet, dopisacu :)[/b]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 18:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Maj 2002, 01:00
Kakav je zivot nama koji nismo u svojoj zemlji evo recicu vam.
Imas posao ,kola,pare,ali nemas slobodu. kad bi ljudi radili kod nas u
nasoj zemlji kosto rade po tuzdima bili bi najaca zemlja .
A ovdje treba ti radno odjelo i pidzam i cekas viked kada ce doci da se
nacugas zapjevas i opustis mislim zivis od vikeda do vikeda.
Vec 9 godina po svetu lutam 4 godine Njemackoj a 5 UAS e jebiga covjek se pozeli svoga grada i svoje zemlje mada je vise i nema .
POZDRAV SVIMA PIS TIGAR

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 18:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zaboravio sam pomenuti duhovnost i brigu o sebi.
Kad IMAS sta da jedes i gdje spavas, onda je lako misliti kako na sebi
poraditi, odnosno kako dici svoj duh na visi nivo. Ako ti to nedostajes
mozes uzdizati duh, dok ne umres od gladi ili studeni

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 18:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
ventilator je napisao:
Imam 25 godina i zivim sa roditeljima.Sve moje prijateljice zive sa roditeljima.

I jel' to tragedija?
To meni nije problem i znam hrpu osoba koji žive sa roditeljima pa se ne žale. Slažem se da bi se trebalo osamostaliti ali to ne mora biti sa 20-25 godina.

Citiraj:
Ovakav kakav je nije super,nije divan i nije produhovljen kao sto neki tvrde.

Ne znam na koga misliš pod "neki" ali ako na mene misliš onda se varaš jer ja to nikad nisam ni rekao ni pomislio.

Da je ovde život produhovljen bilo bi nam bolje nego što jeste.

Iz ove prethodne rečenice se može izvući zaključak: sve dok ovde ljudi ne budu duhovniji biće nam sve gore. Ja čvrsto stojim iza ove izjave. To se sad vjerovatno ne odnosi tako jasno i nedvosmisleno na bilo koji drugi narod kao na naš a posebno na RS se to odnosi baš tako, baš onako kako sam boldao. Ali ljudi to neće da znaju ni da o tome čuju. Misle da će biti bolje sa inostranim ulaganjima, sa novom vladom i novim političkim vrhom ali ništa od toga neće donijeti trajnija i stvarna poboljšanja a ovom narodu je ostavljeno da to vidi. Ostavljeno mu je namjerno da se pati dok ne progleda.

Vidi li? Kad će vidjeti? Kad će progledati?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 19:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
I jel' to tragedija?
To meni nije problem i znam hrpu osoba koji žive sa roditeljima pa se ne žale. Slažem se da bi se trebalo osamostaliti ali to ne mora biti sa 20-25 godina.

JESTE, tragedija je .
Napolju djeca sa 18 godina kad zavrse skolu izlaze iz roditljeskog doma i zive sami, osamostaljuju se i spremaju se za zivot. Neki rade, neki studiraju, sve na volju
I da to nije samo "vani" i ova drzava te salje u vojsku sa 18 godina jer su to neke godine kad postajes "zrela" i "odgovorna" osoba, kad prestaju obaveze staraca da te izdrzavaju, kad mozes da zaglavis u zatvoru zbog pocinjenih nedjela... A zasto onda ista ta drzava ti NE OMOGUCI da zivis sam i da se osamostaljujes

Vader je napisao:
Ostavljeno mu je namjerno da se pati dok ne progleda.

Vidi li? Kad će vidjeti? Kad će progledati?

I ja da cekam , kad ce masa da progleda ??
Da ostarim nadajuci se ?
Ja sam "progledao" (ako se to tako moze nazvati) pa mi opet ovde
pokrivaju oci i ne daju da idem napred, jer bi bio bolji od njih.
Ovde te "masa", "vecina" zovi kako hoces vuce DOLE a ne GORE

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 19:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prvo da naglasim da se u svim tackama potpuno slazem sa Miskom.To se iz mojih ranijih postova ovdje vidi.

Drugo,Vader,nije tragedija sto zivim sa roditeljima(neki nemaju ni tu mogucnost)!
Tragedija je sto cu jos ko zna koliko dugo morati da zivim sa roditeljima.
To nije zdravo,nije prirodno.Ja treba da formiram svoju porodicu.Ja treba da stvaram svoj dom,planiram svoju buducnost(i ne samo ja,svi mladi ljudi)!
Kako planirati bilo sta u ovom haosu.
Ja mislim da je sasvim normalno da ja,kad osjetim da sam zrela i sposobna,mogu da se osamostalim i da zivim od svoga rada,da ne zivim sa roditeljima i uz njihovu pomoc.Ja nisam invalid.Dakle,nema razloga da ostanem cjeli zivot pokraj roditelja.

Pod "neki" nisam mislila na tebe licno.
Ima ljudi koji vjeruju da je Zapad sotonino djete,a da smo mi ovdje jako produhovljeni.Koje li zablude.Ici par puta godisnje u crkvu,a po povratku odmah otracati komsiju,zavesti klinku od 'tlinest',pljackati i varati na sve strane i smatrati sebe produhovljenim.Uzas!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 19:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tigar je napisao:
Kakav je zivot nama koji nismo u svojoj zemlji evo recicu vam.
Imas posao ,kola,pare,ali nemas slobodu. kad bi ljudi radili kod nas u
nasoj zemlji kosto rade po tuzdima bili bi najaca zemlja .
A ovdje treba ti radno odjelo i pidzam i cekas viked kada ce doci da se
nacugas zapjevas i opustis mislim zivis od vikeda do vikeda.
Vec 9 godina po svetu lutam 4 godine Njemackoj a 5 UAS e jebiga covjek se pozeli svoga grada i svoje zemlje mada je vise i nema .
POZDRAV SVIMA PIS TIGAR

Izvini , ali kakvu ti slobodu nemas ?
I zasto onda lutas po inostranstvu, dodji ovde, ovde je tvoj narod i sigurno su te vishe zeljni nego tu gdje radis. Vrati se
Ovde mozes da budes slobodan kao ptica, da nista ne radis (kao i vecina).

I kakvim se poslom bavis tacno ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 19:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dosta ljudi vidi jer mora da vidi.Dosla im je voda do guse.Ali oni ne mogu nista da promjene.Ne mogu jer nisu slozni.
To je kao kad je u drugom svjetskom ratu hiljade ljudi na strijeljanje vodila sacica naoruzanih Svaba.Neko mora da se zrtvuje,neko ce sigurno u tom procesu da strada...
Kod nas stotinjak ljudi tlaci cjelokupno stanovnistvo!Pljacka i izrabljuje narod!Narod to vidi,ali cuti,jer ne zeli da ga proguta noc.Jedan glas se lako gubi u tisini i poslije nekog vremena djeluje nestvarno,graja svih nas se ne moze izgubiti!
Kod nas lopovi ne odgovaraju za to,samo dobiju drugu firmu da je upropaste(npr.).Veliki sverceri rade nesmetano,mali ljudi koji se bore da prezive stradaju da bi se umirila javnost.Guzonje lade muda u skupstini i imaju ekstremno velike dnevnice.Na osnovu cega?Zasto nisu placeni nesto vise od prosjecnog licnog dohodka,pa bi se onda i sami trudili da ga povecaju!
Svi trebaju zajedno da stupe u generalni strajk.Ako niko nista ne bude radio i ne bude se proizvodilo,lopovi nece imati sta da kradu!To ce im sigurno pomjeriti debelo lijeno dupe!
Radeci ni za sta,mi im sami omogucavamo da nas pljackaju do maksimuma!
Pojedinac ne moze nista da promijeni,zajedno mozemo da se izborimo za buducnost - ne nasu,za nas je vec manje-vise kasno,ali za buducnost nase djece nije.Dakle promjene na bolje nece doci preko noci,ali polako i sigurno ce doci,samo ih treba pokrenuti!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 22:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
misk0 je napisao:
Ja sam "progledao" (ako se to tako moze nazvati) pa mi opet ovde
pokrivaju oci i ne daju da idem napred, jer bi bio bolji od njih.

Vidim da imamo razne definicije progledavanja

ventilator je napisao:
za nas je vec manje-vise kasno

Nije kasno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 22:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Uhmm koja diskusija...koji argumentti..bas se fino zaostrilo..:)

Ovako...ja imam svoj stav i svako gleda iz svoje perspektive i trenutnog stanja i statusa.
Par puta sma pominjala duhovnost ne zelim da me se pogresno shvati..mislim na nadogradnju covjeka u svakom pogledu: intelektualnom, kulturnom...a ne samo na onu crkvenu vjernicku ...

Zatim, zivot uz roditelje, meni licno ne smeta, mada bih voljela da mogu recimo i uz fax da imam priliku da radim,za ono sto sam kvalifikovana uz svoj fax... tj. da imam vremena da radim i da tako obezbjedim sebi koju paricu, bar za dzeparac jer time bih vise cijenila ali i shvatala drugacije na mnoge stvari.
A osim toga to bii mi omogucilo da osim sto sam u struci, da se boolje snalazim i sticem iskustvo i radnu rutinu...kada mi to vrijeme dozvoljava naprimjer.

Medjutim za sada nas sistem skolstva to ne dozvoljava, jedva se i ovako stize...
Predlazem za miskO i ventilator da ganjate vize i da idete sto prije...hajte brate ako vam je bolje pa radite tamo.
Crncite tamo...ako uspijete u svojoj specijalnosti super...zelim sve najbolje...
Kazete svi koji su na vlasti oni kradu ima i toga...dosta korupcije, drzava prava...mi smo jos daleko od toga.
Ali zasto je to tako??? Da nije sam narod mozda kriv za to...ovde se svi busaju u prsa i vicu kako je lose, kako je grozno, kako niko nista ne radi, kako je sve korumpirano...bla bla.A niko nista ne preduzima....
Zamsilite se malo koga birate na izborima to jeste domen politike ali to odlucuje zivot...
Pogotovo mnogi mladi se cak i sprdaju na racun izbora a ne shvataju da im to odlucuje buducnost...
Narod ne shvata da je sam sebi kriv djelimicno...svi osjecaju u globalu...mi smo ovakvi ..mi ne radimo..ne privredjujemo ...sjedimo u kaficima...pa radi li iko ista??
Vlada totalna letargija kako aj to med kazem..pospanost, nezainteresovanst,isprazne face...strasno je to...
Pa izdvoj se iz mase...skolu ako ucis mozes da zavrsis,ako imas skolu ako si kvalitetan i vrijedis, ako znas jezik mozes naci posao i ovde sigurno,znam ih dosta takvih i zadovoljni su...neki od njih su kod privatnika aneki u drzavnim preduzecima ali kao mladi strucnjaci, fakultetski obrazovani, znaju jezik i rad na komp...uvijek ima posla zanjih,putuju i skroz im je OK!
Dakle,ostani ovde, radi i trudi se bice bolje i tebi i tvojim roditeljima i tvojoj djeci buducoj.
Lako je otici tamo gdje navodno bolje i lakse i misliti da si spoznao kojekakvu istinu i otkrio vrelu vodu...

Mozda ce neko reci...da ja da ostanem ovde i patim se izgradjujem...a pitanje da li ce ikad biti bolje...
Ma bice ..ali ako se promijeni misljenje ..ako svaki pojedinac bude bio svjestan da mora da radi iskljucivo da bi mogao da zivi.
Mada je tesko ocekivati da to mnogi shvate..zato je smatram d a je od svega najbitnije imati cilj u zivotu, truditi s e i raditi id a je skola brtoj jedan, jer onaj ko ima zvanje,i znanje ko vrijedi tesko da moze imati nekog nafajtanog,skorojevica nad glavom.
Ako si vrijedan uspjeces svakako!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 22:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Tacno je da jos uvijek nismo prevazisli ono sto kaze venti ..januar i praznici..hajmo spojiti da ne radimo po dve sedmice...sa posla se bjezi u 13 h, jutarnje pauze traju po 2 sata..prvo kafica pa pijaca itd..
Nema toga vise...treba shvatiti da se mora raditi...i kad svi budu tako razmisljali logicno je da ce nam biti bolje.
Pogledajte samo firme koje su otkupljene npr..banke..kakos esada radi, koji je rezim...ovi hipermarketi sto s eotvaraju..svi su kao pcelice..rade ali imaju i pozamasnu platu.

JA,recimo, nikad ne bih mogla daodem negdje i da se ulizujem nekom i da vicem ova drzva je super..bla bla a moja je bezveze ...mislim to je kukavicki...ko ima takav stav i treba da ode...zbog takvih i ne moze ovde doci do razvoja...sigurno...
Znam da mnogi ponizavju ovu nasu sredinu..glupi balkanci...nemaju pojam ..itd. medjutim treba dokazati da vrijedimo, nama ne treba puno samo malo rada a nadasve ne pljuvati sam po sebi to je nabitnije.
Nama je svijet zavidan zasto imamo toliki potencijal i bogatsvo klime, prirode,ma svega ali mi to ne znamo d a iskoristimo omalovazavamo ..zato nas i pokoravaju ti stranci...zasto da im mi dopustamo da oni odllucuju i rade mjesto nas??? Zar mi nismo dovoljno pametni da sami radimo i stvaramo??
E da..ali treba da podignemo svijest...da to je kljucni problem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 22:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

A sto se tice kupovine diploma i korupcije uhm to je tacno...i svaki dan cujem i licno se uvjeravam u te stvari i onda s e isfuram zestoko u tom momentu ali prodje me to jer shvatim da je ipak kvalitet najvazniji, to ej ono sto traje.Evo npr.
Ja radim i pomazem kolegi jednom koji mi u lice kaze npr. ja cu tebe zaposlit kad budem bio sef...bla bla..preko porodicnih veza...itd. Kao prvo..on bi meni da bue sef, a ja mu odradjujem posao...akao drugo a drugo porodicne veze..uhmmmm
Ne zelim to..ne treba nam to...treba se dokazati svojim trudom i radom i svi tako treba da razmisljamo. Tesko ejste u ovom trenutku ali nemamo nista od tog sto konstatujemod a je tesko..treba se izboriti protiv toga i skinuti fukare sa raznih polozaja!!

Inspirisalo me...evo bas aerodrom Mahovljani upravo dosla od tamo.. ...AirSrpska nek i mi imamo komaniju:)...jeste da su iznajmljeni JAT-ovi avioni ali bar nesto se radi..
Polako se osavremenjuje,sve vise putnika kazu,napreduje se polako..

Opet ponavljam ko misli da mu ej negdje bolje nek ide brate niko mu ne brani, ali mislim da je mnogo draze kad postignes nesto u svojoj zemlji kad znacis nesto kad das neki doprinos..kad znas da su tu radili i stvarali svi tvoji preci ..osjetis neku dragost i toplinu.
Recimo ja gdje god da idem na put ...bar na 15-20 dana i kad se vracam u BL ..i ulazim u grad..vec kod prijedorske [petlje osjetim s e bolje:)
Mozd a neki ne shvataju ali onaj ko je rodjen u ovom gradu i ko je tu odrastao osjec a privrzenost...i to treba d a bud e jedna pokretacka snaga da svi krenemo da radimo na sebi i time cemo osigurati bolju budicnost !
:)
p.s. uh boze previse sam se raspisala...necu vise odoh raditi:))

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 23:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rosy je napisao:
Zatim, zivot uz roditelje, meni licno ne smeta, mada bih voljela da mogu recimo i uz fax da imam priliku da radim,za ono sto sam kvalifikovana uz svoj fax.

Naravno da ti ne smeta, kad ne bi ni mogla da zivis sama, jer nisi dovoljno samostalna. Fino je kad neko brine o cistoci, o hrani o svim obavezama u domacinstvu. E samo do kad ?? Citav zivot? hm..

Rosy je napisao:
Predlazem za miskO i ventilator da ganjate vize i da idete sto prije...hajte brate ako vam je bolje pa radite tamo.
Crncite tamo...ako uspijete u svojoj specijalnosti super...zelim sve najbolje...

Interesantno, ako radis od 9-17 i imas 1h pauzu, TI CRNCIS, a ako radis od 8 - 15h i od toga 3 sata telefoniras i ispijas kafe, tracas, onda je to normalno radno vrijeme ..
I oticicu, cim mi se ukaze prilika ...

Rosy je napisao:
A niko nista ne preduzima....

Ajd navedi sta ti kao jedan mali smrtnik mozes da poduzmes ?
Ajd napishi kako bi ti promjenila ? Napravi kompletan plan i reci nakon
koliko godina ce to tvoje da zazivi.
BEZ ikakvih "VEZA", kontakata, regularnim putem (govorim o necemu imaginarnom), ... hoce li izdrzati do sledecih izbora ?

Rosy je napisao:
Pa izdvoj se iz mase...uvijek ima posla zanjih,putuju i skroz im je OK!

Ja mogu da ti nabrojim na prste koliko ima takvih ljudi
Ajd racunica. Ti si zavrsila fakultet, nasla posao i hoces da zivis sama.
Recimo da mozes da ocekujes platu do 1000DM.
Mjesecno trebas za stan da das 300DM, Ok za hranu jos 150. Rezijski troskovi jos 100 DM. Znaci ostaje ti 450DM da potrosis na sebe. Ako bi htjela da kupis novi auto, mejsecna rata bi ti bila 300-400DM. Znaci da ti ostaje manje oko 100 DM za krpice, i ostale troskove koje imas.
A sta ako jednog mjeseca kasni plata, ili mijenjas firmu, ? Kako do sledeceg prvog ?
Koliko vremena ti treba da skupis pare za odmor, a da ne ides u Crnu Goru? A sta ako si sa nekim? Ok, jos para, ali jos troskova, veci stan,
A sta sa djetetom ?

Rosy je napisao:
Lako je otici tamo gdje navodno bolje i lakse i misliti da si spoznao kojekakvu istinu i otkrio vrelu vodu...

Lupila si .. uh ... Niko nikad nije rekao da je lakse otici nego ostati :)
Mislim, da ti neko obeca med i mlijeko, tesko je ucini promjenu u svom zivotu ma koliko bio fleksibilan...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2002, 23:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rosy je napisao:
JA,recimo, nikad ne bih mogla daodem negdje i da se ulizujem nekom i da vicem ova drzva je super..bla bla a moja je bezveze ...mislim to je kukavicki...

Ako idem u neku drzavu da zivim iz svoje drzave onda idem da mi tamo bude bolje i da tamo ostanem. Znaci da je TAMO BOLJE, meni bolje, i ja se nikome ne ulizujem vec postujem nekoga ko je meni dozvolio da zivim u njegovoj kuci.

Rosy je napisao:
ko ima takav stav i treba da ode...zbog takvih i ne moze ovde doci do razvoja...sigurno...

Ne moze nam biti bolje zato sto su nesposobni ljudi na vlasti, nepismeni koji su se nakrali u ratu, i sad pishu zakone kojima hoce da zastite tu nakradenu imovinu. Bilo ko, ko je sposoban i zeli bolje - nestane, pojede ga mrak. Zasto ?? Zato sto su bad guys u vecini i ne daju gore.
Pa kako neko za 10 godina moze da zaradi 100 miliona DM ?
Nigdje u svijetu ne postoji takav biznis, da ti mozes da opravdas taj novac

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 08:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
venti .. ono skroz se slazem sa tobom

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 09:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
Moram ponovo da se ukljucim u diskusiju, jer vidim da je bas zestoko :D

Draga Rosy, kazes da bi pored fakluteta voljela da radis, da stices malo praksu u svojoj profesiji, a kazes da ti nas edukativni sistem to ne dozvoljava. Sve je stvar organizacije i volje. Ne vjerujem da vam je program tezi od fakulteta u drugim zemljama. Kad imas predavanja i vjezbe? Svaki dan po 12 sati? Subotom? Polazim od sebe, zavrsila sam fakultet na Zapadu, ali zar mislis da sam mogla priustiti sebi taj luksuz i zivjeti 5 godina na roditeljskoj grbaci? Koristila sam vikende i semestarski raspust, radila mnogo poslove paralelno, zeljela sam da se posteno naspavam, ali vazila je parola "stisni zube i cuti". Od roditelja sam se odvojila na samom pocetku faksa, bila sam svjesna da ce me to kostati vise energije i vremena, jer je trebalo skupiti nekih 1000 DM dodatnih finansijskih sredstava, ali je bilo vrijedno toga! Sad vec imam osjecaj da sam postigla nesto u zivotu, mada sam jos daleko od cilja.
Zelim da ti kazem da ako imas zelju da pored fakulteta radis, mozes to da realizujes ako zelis!
Ne slazem se sa izjavama pojedinaca da niko ne voli strance. Ja regularno placam porez i sve ostale obaveze, nikad nisam primala pomoc od drzave u kojoj zivim, integracija u sistem je uslijedila 95%, ali moje porijeklo ne osporavam i ne zaboravljam ni u jednom trenutku! Moj adut je sto sam imala priliku da intenzivno upoznam dvije razlicite kulture, dva mentaliteta sa svim fasetama, za mene je to veliko bogatstvo, jer covjek pocinje da gleda na odredjene stvari iz razlicitih perspektiva.
Ipak, neosporna je cinjenica da se covjek nikad ne moze 100% integrisati u novu sredinu, onaj osjecaj nepotpune pripadnosti jednoj ili drugoj drzavi ostaje, jer sam sad pomalo svugdje stranac.

Jedan moj prijatelj rece:"Ja sam svjetski covjek. Kuca mi je tamo, gdje se trenutno nalazim."

I dalje zastupam misljenje da bi svako trebao imati slobodan izbor, pa ko zeli da ide u bijeli svijet - sretno mu bilo. Ja o povratku jos ne razmisljam, upravo zbog problema koji se desavaju na ekonomskom i politickom nivou. Krivim malo i pojednice, jer kod nas jos vlada onaj mentalitet ispijanja kafa, odlazaka na pijacu, obavljanja licnih stvari u toku radnog vremena. Produktivnost je ravna nuli! Svaki put se zacudim kako je grad preko dana pun, kafici kod nas sigurno nikad nece propasti! :D

miskO, znam da ces ostvariti svoje najmere :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 10:14 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
sorry nisam bila vidjela da se ova diskusija dalje razvijala pa sam odgovorila na one postove sa prve stranice .... misko slazem se i sa tobom. Razmisljas sasvim oki cini mi se da iz tebe izvire osoba kojoj je dosta tog naseg "bijednog" zivota besmislenog i besciljnog. Nego Jack jednom si rekla da posto si zavrsila faks moras da crncis ajd mi onda molim te reci kako samo mozes da budes vecinu tog radnog vremena na chatu ???? Meni je muz zavrsio BWL i ne crnci.. naravno postoje neki vremenski intervali gdje se radi duze .. ali zato moze otici sa mnom i u 10 kod doktora i nije problem .. jer nema nekog sefa koji mu "zovca" nad glavom... ako si zavrsila faks onda znas sve to vrlo dobro. Tacno je da sam ja sad slobodna jer imam bebicu ali i dok nije bilo bebceta nije mi bio problem da radim. Radila sam i dole al za "corak"... i samo zahvaljujuci roditeljskoj podrsci mogla sam izlaziti .. putovati.. ali sto rece Misko i Venti dosta je vise bilo toga. Povukla sam neke crte u svom zivotu .. prerezala one veze kojima je i bilo vrijeme da se prerezu , i sad evo me tu gdje jesam , lijepo mi je , uzivam i ne pada mi napamet da se bacam u "bedak" ida smrcam za "mojom" Banjalukom. Kad dodjem tu onda mi je lijepo , kad se vratim kuci jos mi je ljepse , pa sad ko god hoce neka me zove i izdajicom i kukavicom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2002, 10:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
Banjalucanko, ne vjerujem da tebe iko ovdje oznacava izdajicom ili kukavicom! Vidim da ti svojom kucom oznacavas mjesto gdje boravis u inostranstvu, dobro je, ako si to tako prihvatila. Mozda ti je lakse odrediti gdje si i kome pripadas, jer si savila svoje gnijezdo, muz i dijete su tu, kraj tebe.
Ja jos nisam prosla kroz taj proces, mozda necu nikada...
Kazes da tvom muzu nije problem ici s tobom ljekaru. Veliku ulogu u svemu tome igra "Unternehmenskultur", dakle kultura koja vlada u odredjenom preduzecu. U mojoj firmi se ocekuje da radnici ostaju na poslu mimo regularnog radnog vremena, a ne dobijaju niti dodatnu isplatu, niti slobodne dane. Mozda je i to razlog (neka vrsta unutrasnjeg revolta) zbog cega sebi priustim slobodne trenutke i dolazim na ovaj forum.
Nego, bice bolje :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]