Али хајде да се вратимо мало на наслов теме...
Ја, иако непоправљиви Југо-носталгичар и без обзира што је моја једина домовина Југославија, не могу прижељкивати нову Југославију, макар не тренутно, макар не до неког новог доба, доба препорода и драстичне промјене људских душа, система вриједности и начина размишљања...
Зашто не?
Па ево, овако...
Постоји пар веома лијепих, поучних и надасве пригодних пословица за ову тему и за ово питање које ћу овде цитирати:
"Ако те исти човјек три пута превари, онда си глуп, ако три пута у исту рупу упаднеш, онда си слијеп."
"Проклет био ко те једном преварио, али ко те два пута преварио, благословен био"
(Пословице преузете из књиге "Vox populi")
Погледајмо само каква је ситуација била послије Првог свјетског рата, пред настанак прве Југославије, у коме су Хрвати и муслимани отворено, цијело вријеме рата, били на страни окупатора, агресора, Аустро-угарске.
Као побједници и као народ који је претрпио највеће жртве, Србима се дала могућност да узму свој ратни плијен тако да је краљ Александар практично од савезника добио могућност да сам исцрта границе краљевине СРБИЈЕ.
Наравно, то се на жалост Срба није десило, већ су се "браћа" Хрвати и муслимани ухињили, подвили репове (као што то обично бива), убацили се у Краљевину СХС да би им за узврат била опроштена (и што је још горе заборављена) сва злодјела која су учинили, а о ратној штети да и не говоримо...
Па онда поново, '45, послије рата у коме су окупатори, Њемци, у Загребу били дочекани са овацијама и узвицима одушевљења, када је цијели Загреб изашао на улице да отворених руку дочека своје "пријатеље", фашисте...
послије рата у коме су "браћа" Хрвати измислили и патентирали творницу за убијање Српске дјеце...
послије рата у којем је за једну ноћ у селу Дракулић, у околини Бања Луке, усташком камом на спавању поклано 2300 (двије хиљаде и три стотине) људских душа, и то под благословом папиног изасланика, католичког попа...послије рата у коме су "браћа" Хрвати на сваки могући начин гледали да, ако је икако могуће, потпуно истријебе Србе, зарад чега је њихов поглавник, монструм анте павелић, као награду добио марионетску државу НДХ...
послије рата у коме је, У ХРВАТСКОЈ, у антифашистима, тј. у партизанима, било ПРЕКО 80% СРБА, док су свега 20% чинили Хрвати, муслимани и остали... (непотребно је и говорити колики су проценти били у другим републикама...)
и послије рата у коме је изгинула ТРЕЋИНА свог Српског мушког становништва а небројено недужних жена, дјеце, стараца нашло свој крај у некој од многобројних хрватско-муслиманских творница за убијање Срба...
.
.
.
Послије таквог рата, Срби све опраштају, (а што је најгоре изгледа и све заборављају, заборављају јауке из Јасеновца, плач дојенчади из Дракулића...) и примају, ОПЕТ, "браћу" Хрвате и муслимане, који су се ОПЕТ ухињили и подвили репове, примају их отворених руку, уз причу о љубави, братству и јединству...
Наравно, Хрватима и муслиманима се све опрашта, а о евентуалној ратној одштети се и не размишља... сви смо једнаки, сви смо браћа... Хрватска се за вријеме те "неваљале" СФРЈ толико гради, колико се није изградила од Диоклецијана до '41., али докле год у Хрватској има Срба, све то "браћи" Хрватима изгледа није довољно...
И тако је то било, све док се негдје око '72 не појавише ученици и насљедници монструма Павелића, Алија и Фрањо, и показаше своју "искреност" за братсво и јединство, на дику и понос свог тутора, монструма павелића, због чега су и били, неправедно, осуђени на робију, умјесто да је с њима завршено по кратком поступку...
И онда, већ негдје крајем '80.-тих, привремено успавани духови се буде, помоћу обилате трансфузије од стране западних ДЕМОНкрата, тако да сам ја ЛИЧНО, својим ушима у љето '90, када још ни помена није било ни о каквом насиљу или рату, слушао говор Шиме Ђордана у једном приморском сеоцету у близини Сплита, у коме Шиме Ђрдан, тада "уважени саборски заступник" водеће странке у Хрватској, држи слиједећи говор, парафразирам:
"Срби су у Хрватску дошли само са блатом на опанцима и сада има да се врате тамо одакле су дошли!
(говор прекида овација локалних мјештана...)
Али са собом смију да понесу само блато на опанцима, јер су само то у Хрватску и донијели!
(опет се пролама громогласни аплауз локалних мјештана...)"
Завршен цитат...
Да би слика била потпунија, тај говор је, горе поменути, одржао на освештању новосаграђене католичке капелице...
И послије тих и таквих говора од стране водећих људи хрватског политичког живота Србима говоре да се немају чега плашити и оптужују их за балван револуцију зато што нису дали да полицајци, које је послао тај исти Шиме ђордан и њему слични, дођу у њихова села и направе репризу Дракулића или једног од многобројних других српских стратишта...
Послије тога сви знамо шта је било, под изговором "балван револуције", сви се сјећамо слика непрегледне избјегличке колоне, престрашених жена и дјеце, коју бомбардују хрватски авиони и коју каменују хрватски грађани...
Е па, питам ја вас сада, "браћо" Хрвати и муслимани, тј. питајте ваше дједове и прадједове, зашто нисте били људи, поштени и часни, па да послије првог и другог свјетског рата тражите независност?
Зашто нисте рекли:"Нећемо са Србима, хоћемо своју државу иако смо били на страни поражених!"?
Ко вам је бранио да то кажете?
Да није друг Тито ишао од Хрвата до Хрвата и од муслимана до муслимана па им завртао уши и нагонио их да уђу у СФРЈ и да му касније пјевају на слетовима и плачу ко кишна година на његовом спроводу?
Израчунајте, "браћо" Хрвати и муслимани, ако рачунати знате, колика би, са каматама, била ратна одштета коју сте требали да платите Србима послије првог па онда послије другог свјетског рата, па онда кажите ко је од кога крао и ко је на чији рачун и на чијој грбачи живио!
Али нека, мени, а вјерујем ни осталим Србима, није жао и ваше паре нам не требају, зато што ја са поносом могу рећи да сам СРБИН јер ми ни дјед ни прадјед није био ни хиња ни кукавица ни дволичњак ни преливода да би 50 година глуматао и улизивао се из чистог кукавичлука и материјалне користи...
Ето, зато ја, тренутно, не могу прижељкивати своју једину домовину, своју Југославију, јер не желим да тјерам оне који ме мрзе само зато што сам Србин, само зато што ми преци нису хтјели љубити ни турчина ни папу тамо гдје сунце не сија зарад бољег материјалног положаја, да скупа градимо и живимо у истој кући, штавише, то би ме учинило и будалом, јер ти исти, са којима бих као требао да градим кућу, већ два пута ту исту кућу из темеља срушише, забивши ми, мучки, кукавички, из потаје, нож у леђа...
Поред тога, ако смо послије 50 година братства и јединства, слетова, грљења и љубљења..., били такви да су ови наши душмани, западне ДЕМОНкрате, успјели да нас заваде и наведу да се овако крвнички, звјерски, поубијамо, шта очекивати сада, послије тог тако крвавог, звјерског убијања...
Да се мене пита, треба направити ЗИД и одвојити све што носи назив СРПСКО и СРПСКА и благословити све и пожељети свима срећу, опростити им све, ма како страшно било, али НИКАД не заборавити, да се више НИКАД не понови...
А Југославија...
Југославија, та обећана, Богом дана земља, тај благослов и дар који тако бахато одбацишмо..., та Југославија, домовина свих народа и народности и људи добре воље, ће заувијек имати посебно мјесто у мом срцу, али и само тамо, макар до неког новог доба, до неке нове катарзе, преображаја...
Нека буде воља Божија!
Бог је праведан!
Blage veze ti nemaš sa jugonostalgijom,ti si tipičan Srpski nacionalist,i neka jesi...poštenije je tako nego biti prikriveni jugonostalgičar
Dug je ovaj tvoj post,predug i mada nema puno veze sa temom,osvrnut ću se i na njega...Mada sam razglabao o ovome sa svojim uvaženim kolegom"herewegoagain",ajd još jednom...Kakav ratni plijen ste vi trebali dobiti poslije prvog svjetskog rata????I daj mi molim te reci ko je Hrvatski narod pitao poslije prvog svj.rata da li želi samostalnu državu,ostati pod Austrijom ili ući u kraljevinu SHS..Nigdje nisam našao podatak da je bio raspisan referendum o tome...Znaš ono,referendum=demokracija..A ako ćemo pravo SRBIN je izazvao I svj.rat ubivši u Sarajevu,Austrougarskog cara...
Ovo ti je najbolje"Hrvati se ubacili u kraljevinu"...Pa uredniče kralj je dobio besplatno što mu nikad nije pripadalo veliki dio obale...Čak je osnovao i ratnu mornaricu,kraljevsku
A o tome ko je pobio Stjepana Radića i ostale Hrvatske zastupnike u BG 1928 neću niti pričati...Još nešto kraljevina shs je bila nova država(mada katastrofa za Hrvate)koja je nastala na pristanku(mada opet ponavljam nikakav referendum nije bio o tome)tri naroda Srba,Slovenaca i Hrvata u jednu državnu cjelinu..Kraljevini Srbiji na mirovnoj konferenciji u Parizu nije priznat niti jedan komad zemlje osim onih krajeva koje je dobila 1913 god.bukureštanskim mirem...Dakle uredniče Srbija je ušla u sastav kraljevine shs i nikakav povlašteni položaj nije trebala imati u novoj državi..A imala je i te kako...samo razmisli kako su porezi cijele države stizali u kraljevsku blagajnu,koja se gle čuda nalazila u BG...
Drugi svj.rat i ustaše...je uredniče velika mrlja u Hrvatskoj povijesti...Ali uredniče znaš li ti da je 22.06.1941 god,u okolici Siska osnovan prvi partizanski odred u porobljenoj Evropi sastavljen od 39 ljudi,isključivo Hrvata...Znaš li uredniče da u ljeto 1941 god 500 partizana iz Splita,Solina,Kaštela i Sinja(90% Hrvati)idu na područje Knina,u borbe protiv četnika,a gdje bivaju poraženi od združenih Talijansko-četničkih snaga..Pa nije baš da su i tvoji četnici bili nevinašca,recimo rujan 1942 god.četnici Petra baćovića u Makarskoj su ubili 900 Hrvata,nekoliko svećenika oderali i popalili par sela..listopad 1942 u Dalmaciji četnici skupa sa Talijanima ubijaju 109 Hrvata simpatizera NOP-a iitd,itd...
I kamo sreće da nas poslije II svj.rata niste primili u usranoslaviju,ali vas se pitalo ko i nas....E vidiš u toj usranoslaviji kreće zlatno vrijeme za vas...A što se tiče Njofre ,1941-1945 god bio vam je dobar jer je bio poslušan isto ko kad vam je vodio SD Partizan,ali kad je skonto šta je zapravo ta jugoslavija ili bolje rečeno Srboslavija odmah čovjek posta nacionalista....
O ovom ratu i ratnoj odšteti neću niti pričati jer naravno mi Hrvati smo sami bombardirali Dubrovnik,da bi ga vi Srbi napravili starijim i ljepšim...
Naravno da se podrazumjeva da smo sa područja Srbije tri debela mjeseca sami sebe bombardirali po Vukovaru...E uredniče ti si totalno promašio ovu temu jer nemaš veze sa jugoslavenstvom,a možda i nisi jer ste vi i prisvajali tu jugoslaviju...Ali nema više uredniče,NIKD više,i samo podignite zid,vi ste ionako dovoljni sami sebi...Nas pustite na miru...
P.S.Kolona Srpskih izbjeglica je bila 1995 god,a Vukovar 1991 god.uredniče..
PPS Možda ti preci nisu ljubili Turčina,ali su uredno bježali od Turaka na područje Hrvatske i molili Austrijskog cara(koji je za vas poslje zločinac),da ih pusti u vojne krajine...
PPPS I pusti jugoslaviju i drži se Srbije jer tako si uvjerljiviji u cijeloj svojoj priči..Nemoj se sramiti onoga što u stvarnosti jesi...jugosloven sigurno nisi...