"Na danasnji dan " ,
Na danasnji Dan, uhapsen sam od strane JNA i svojih sugradjana koji su se izjasnjavali za pripadnost Nacije i Naroda drzave Srbije i koji su se i stavili u sluzbu srpskog agresora sa ciljem unistenja Naroda drzave Bosne i Hercegovine da bi tako stvorili uslove za podjelu BiH izmedju Srba, Hrvata i Bosnjaka, te za ostvarenje vjecnog srpskog sna o stvaranju Velike Srbije.
Uhapsen sam 31.05.’92 godine u svom domu sa ocem kad smo dosli da nesto spremimo za rucak jer smo i predhodnu noc proveli u "dubini" mjesta gdje smo vec duze vremena svake noci formirali izbjeglicke "kampove". Dok smo bili "naoruzani" legalnim oruzjem, lovackim puskama i ponekim pistoljem, svake noci smo se povlacili u "dubinu" i tu, kako vec rekoh, stvarali izbjeglicki kapm koji smo kontrolisali svojim osmatracima koji su bili naoruzani lovackim puskama, pistoljima, macolama, roguljama i poneka rucno radjena kubura, te i neke neimenovane cijevi koje su takodje spadale u nas "arsenal" borbene gotovosti.
Kad bi dan najavio svoj dolazak svi smo se vracali svojim domovima i bili sretni sto smo prezivcjeli jos jednu noc. U tim izbjeglickim "kampovima" bilo je Bosanaca svih religija, a bogme tu je bilo i nekih Slovenaca i Slovenki pa i Bugarki te se slobodno moze rec’ da je taj "kamp" imao internacionalni karakter.
Trajalo je to neko vrijeme dok u po bijela dana, negdje pocetkom aprila, srpske paravojne formacije zajedno sa formacijama koje su jos nosile oznake JNA, nisu usetale u nase mjesto. Dan je bio kao i svaki drugi i neko je radio, igrao fudbal, kafendisao, uglavnom oni su umarsisali u po bijela dana i svi smo bili "zateceni" takvom drskoscu. Nakon toga pocinje da se primjenjuje Zakon neke samoproglasene Republike pa se trazi lojalnost toj Republici a svi koji odbijaju staviti svoj potpis na lojalnost toj fantomskoj tvorevini dobijaju "sup karte".
Koliko mi je poznato, niko se nije ustrucavao da odbije da da svoj potpis toj lojalnosti i onda se pocinje sa reprasalijama. U svim drzavnim sluzbama ostaju samo Srbi a pocinje i akcija sa oduzimanjem ili vracanjem ilegalnog i legalnog oruzja. A kako smo mi Bosanci bili naoruzani najbolje se vidi iz jedne situacije u kojoj mi jedan moj rodjo u velikom povjerenju kaze da smo izdani! Ja se nasao u cudu, kako mozemo biti izdani kad se nema sta izdati, a on meni kaze,
”To i jest problem. Izdani smo i oni sad znaju da mi nemamo nista!”
Dok je otac nesto "muhljao" oko rucka ja sam cuo neku galamu na ulici pa sam priskocio prozoru i imao sta i vidjeti. "Praga" na celu a za njom kolona mojih Bosanskohercegovaca sa rukama na ledjima i glavama duboko sagnutim prema zemlji, a oko njih mnostvo vojnika JNA sa puskama na gotvos okrenutim prema koloni.
Pridjem ocu i smireno mu kazem,
“Evo ih.”
Idemo a i on prihvati mirno kao neminovnost koja je najzad dosla nakon toliko iscekivanja. Tesko je reci da je to bio neki vid "olaksanja" ali poslije toliko straha i iscekivanja, eto, kad se to dogodilo osjetio sam neko "olaksanje".
Pomislio sam kako sad vise nista ne zavisi od mene vec je sve u bozijim rukama. Pa i danas vjerujem da mi je to pomoglo da u tim trenucima budem miran iako sam sve do tog momenta ispoljavao veliki strah od takvog susreta.
Kolona je brojala mozda 150 do 200 zarobljenika a srpske vojne i policijske snage su brojale nesto oko 100 dobro naoruzanih a potpomognuti sa domacim "logisticarima".
Dok smo se tako kretali prema centru mjesta neko od domacih “logisticara" revnosno je iduci ispred nas palio kuce Bosanaca, tj. Balija ekstrema, kako su ih oni nazivali.
Kad se sjetim ko je sve dobio “pridjev" ekstrem, dodje mi da se i danas nasmijem jer bilo je tu medju Bosancima muslimanima cije su kuce paljene takvih apolitickih licnosti da su od svih politicara jedino culi i znali za Tita, Gandija i Nasera, i naravno za Milosevica o kojem nikad nisu iznoslili svoj javni sud. Ali hela nez...
U sali je izvrsena “klasifikacija" na podobne, stare i bolesne koji su izdvojeni a kojih je onako od oko bilo oko 30. 01. juna u 00.30 h naredjen je pokret i mi smo trceci kroz hodnik doticali cjevi pusaka uperenih na nas a samo su na ulaznim vratima skole bili upereni reflektori koji su zasljepljivali i pri izlasku tesko se bilo orijentisati gdje su autobusi.
Medjutim, na svaku dilemu o pravcu iz mraka su iskakali razjareni srpski militanti i udarali bez milosti kundacima a bilo je tu i civila koje sam prepoznao kad su iskakali iz mraka i udarali ove ispred mene. U jednom trenutku i ja se zbunih kud do autobusa i istog momenta me kolac dohvati po ledjima. Od jacine udarca okrenuh se oko svoje ose a onda me popravi kundakom u glavu moj “buraz " kako me je on volio zvati od prije par godina kad sam mu malog spasio od sigurnog gusenja u vodi. “Popravi" me on “bratski" i ja se zatetura a onda mi ponovo “burazer" slozi kundak u ledja, u bubreg kojem je on veoma dobro znao “lokaciju" ko kakav krvnik profesionalac. “Ukotrlja" se ja u autobus i docepa se prvog slobodnog mjesta. Tu je vec sjedio moj sunarodnik i sugradjanin musliman, koji je postao poznat po svojoj cestitosti i humanosti kad je deset majstorskih dana poklonio mjesnoj pravoslavnoj Crkvi radeci na izgradnje popove kuce kao i na renoviranju Crkve.
On je vec bio sav u krvi i samo mi je dao rukom znak da sam dobrodosao. Nakon nekog vremena sap ce mi, Idemo u Centralnu opcinsku skolu i ja ga samo nogom dotaknu da mu dam znak da sam ga cuo i razumio. Prolazimo kroz mjesto i mnoge i mnoge kuce gore a miris “goretine” dolazi i do nasih nozdrva.
U “mom" autobusu su cetiri srpska vojnika u uniformama JNA i oni se nalaze u gornjem djelu autobusa gdje nemilice udaraju one na prednjim sjedistima. Ja sam u donjem djelu i “daleko" od njihovih izivljavanja. Srecom voznja nije trajala dugo te stizemo pred zgradu Opcine a posto se Centralna skola nalazi tik iza Opcine iz “prve" sam primjetio da se pred tom skolom nalazi mnostvo uniformisanih ali i veliki broj civila a posebno sam registrirao veliki broj djece. Djeca u ova doba 01,00 h ???????????
Poceli smo da izlazimo i upucuju nas kroz “Spalir" u kojem su se nalazilo veliko broj zena i djece. Svi su u rukama imali koceve, stapove,letve i sta ti ja znam sta sve nisu imali. Ja sam uspio da uzmem malo prije nego sam "uletio" u spalir i samo sam sagnuo glavu sto vise a udarci su poceli da pljuste. U jednom trenutku sam se “zahoveljao" i ucini mi se da cu pasti, ponovo udarac pa drugi treci... i ja se popravi te se i docepa skole u kojoj su cekali uniformisani...
Kad sam dosao svjesti vidim ponovo smo u fiskulturnoj sali... Oko mene klece na koljenima sa glavama prema dole il kako su to Srbi naredjivali
“Ruke na ledja i glavu dolje!"
Pridje mi jedan "poznanik" u uniformi JNA koji je nekad bio moj radni kolega i kojem sam ja, kad je bio tesko bolestan, isao davati krv.
"Sta ti ovde radis Skljoco?" - pita me on a ja samo sleze ramenima, mislim mozda mi pomogne pa ga pitah otkud ja sa Bosancima "ekstremistima".
A on se "zaleti" pa mi slozi cipelu u glavu i dreknu
"sta lezis mater ti Balijsku, klekni i ruke na ledja i glavu dolje!"
Posto sam ja bio bez svjesti, te sam bio u lezecem polozaju, kad sam progledao on je to odmah primijetio i slozio mi udarac samo zbog toga sto nisam i u nesvjesnom stanju klecao sa rukama na ledjima i glavom dolje.
Nekako se "iskobeljam" te kleknem na koljena, ruke na ledja i glavu "dolje" te pocnem razabirati stanje u sali.
Ovi moji sumjestani bili su jos u kakvom-takvom stanju, ali u drugom cosku sale bili su Bosanci, ni mrtvi ni zivi. Kad sam vidio taj prizor sav sam se najezio. Boze sta su im uradili?
Meni krv obli lice i jedan srpski vojnik mi pridje i kaze da idem u wc da se saperem a ja mu dajem znak da cu tu krv zaustaviti ovdje maramicom i rukavima i kosuljom jer sam znao sta znaci otici do wc-a. On uporan i vidim da je on svjestan da se bojim pa mi pridje blize i kaze
“Ja te vodim, ne boj se!”.
Ustajem i samo sto sam usao u hodnik kad se jedan moj komsija "sruci" na mene ali ga ovaj sto me vodi do wc-a doceka "stosem". A komso se trze za pistolj, ali je moj sprovodnik vec uperio cijev puske njemu u celo. Komso podvije rep i povlaci se a moj "zastitinik" mu jebe milion majki. Prizor za nepovjerovati, i ja ulazim u wc, a krv mi tece iz svih mogucih "supljina".
Kad sam to vidio osjetio sam nemoc i ponovo sam izgubio svijest te "blebno" pored solje.
Kad sam dosao svjesti, prvo sam ispod oka osmotrio okolinu i vidim sve po "starom".
Malo se priberem i ponovo uzmem klececi polozaj sa rukama na ledjima i glavom "dolje".
Pomalo se nazire i zora. Sta li dan donosi? Bilo je negdje oko devet sati kad su izvedena dva nasa sugradjanina koji su inace bili poznati komunisticki aktivisti u nasem mjestu i koji su i ove noci imali priviligovan polozaj. Sjedili su na stolicama kod zlatnih vrata i nisu bili maltretirani nit tuceni.
Nakon njihovog izlaska pocinje prozivka i odvodjenje na ispitivanje. Vec nakon desetak prozvanih vidim da ona dvojica "sufliraju" pri prozivci jer uglavnom izlaze njihovi rodjaci i bivsi saradnici. Sve ide po "planu" i prozvani se ne vracaju u salu nit’ se cuje da se nekog tuce.
Sve opasno mirno! Mozda je jedna trecina "prosla" i napravi se kratka jedva primijetna pauza a onda ponovo prozivka. I sve poce liciti na pakao, cuje se dernjava, udarci, jauci...
Premlaceni se "ubacuju" nazad u salu i uglavnom svi vraceni ko izbezumljeni. Jedan od njih je "riknuo" sa zivcima, dize se uz zid i ponovo pada a ponavlja uvijek pricu da je nevin. Pocinje da sam udara glavom od zid i pada ko "svica" na pod i ostaje u tom polozaju, igleda da se "smirio".
Svi smo svjesni sta se sa njim dogadja ali mu niko i ne prilazi... Primjecujem da ipak neki ostaju i da se ne vracaju u salu, stavise, sve je manje onih koji se vracaju. I ja odlazim i moj sprovodnik me tjesi da se ne bojim.
“Nisam na spisku…“
Ja nisam odolio pa ga pitam
“A jel’ ti znas kako se zovem?”, na sta mi on potvrdno odgovori!
I kod ispektora par pitanja i papir da sam "slobodan" pa ja i krenu ka izlazu iz skole ali me vratise u jednu prostoriju jer se "brinu" za pojedinacne odlaske vec ce to biti organizirano. I samo sto se ja nadjoh medju svojim "podobnjacima" kad se vrata otvorise i jedan od uniformisanih me pita jesam li ja Skljoco?
Potvrdno odgovorih a on mi istrgnu papir iz ruke i uhvati me za ramena i izbaci iz prostorije te mi pokaza da idem u salu. U sali me sprovode u cosak u kojem su bili "obradjeni", obradjeni tako da jedan od njih pipa puls i oprasta se od nas, kaze da umire.
A ja tog cojka izuzetno cijenio, ma bio mi uzor ljudstva. Inace prosvjetni radnik, profesor, i covjek kojeg ni jedna politicka stranka nije uspjela "vrbovati". On je bio, kako sam ja to volio rec’ "Stranka Ljudstva"!
E ja mu nogom dotaknem ruku i dadnem mu znak da "pusti" brojanje pulsa pa mu se i primaknem te sapnem
“Pusti bolan, ljudi zive i bez pulsa”, a on se okrenu prema meni i koliko je uspio nasmijesi se. Nasmijesi se tako da sam ja i danas u dilemi jel’ to bio osmijeh, ali on mi je kasnije priznao da je to bio njegov osmjeh "od uha do uha".
E, negdje oko 13.00 sati ponovo se pravi pauza. Malo duza kako ce se ispostaviti.
U tom vremenu neki srpski rezervisti ulaze u salu i kotrljaju bombe po podu a oni istrcavaju, te pustaju krike iz susjednih sala pa se jasno moglo razaznati i rucna testera kako pili kost. Ma znoj velicine grudvi mi je klizio niz lice... I tad sam ponovo zakljucio, gore od same smrti je trenutak iscekivanja te smrti... to su trenuci kad se u covjeku nesto desava sto se rijecima ne moze opisati.
U takvom strahu skontam da je od mojih 200 sugradjana ostalo nas 15 "najopasnijih" elemenata za srpsku stvar. Bio je tu jedan profesor, pa ucitelj u penziji, jedan vlasnik kafica, jedan ekonomista, pet poljoiprivrednika, jedan nas gost kako smo ga zvali nas "zet", pa jos cetiri djecaka od nekih 16 godina koje nisam poznavao sto znaci da su bili iz "okoline" i ja.
U drugom cosku su klecali oni koje smo sinoc vec zatekli "obradjene" i njihovo malo glasnije jecanje i stenjanje je bio jedini znak da su zivi. Bilo ih je mozda negdje oko 60, mozda i sedamdeset, nisam mogao procjeniti bas najbolje.
02.06.'92. Utorak,
31. je bio nedelja, 01. ponedeljak, 02. utorak.
Zovu me od vrata i govore da me trazi policajac pa ga i imenuju. Ja sam se sledio i zabio u cosak fiskulturne sale u koju su nas dotjerali sinoc. Juce nakon pauze prisao mi je jedan poznanik, "Gene" kako smo se zvali, koji je bio u uniformi policijskog rezervnog sastava i pita me, "Stas’ ti Gene ovdje?". Ja mu slozio pricu da sam vjerovatno greskom ostavljen i tako to jer sam znao da on zna da je nas 15 obiljezeno kao ekstremisti, a da su ostali privremeno "podobni" i da su otisli kucama.
Ode on i vraca se brzo, pa me pita, ali osjecam, dobro osjecam prijateljski ton njegovog glasa
"A jes’ ti Gene htjeo praviti "muslimansku" Opstinu?”
Slijezem ramenima i odgovaram mu "mimikom" da sam sve vec rekao “Isledniku” a on me zagrli i kaze,
"Ne boj se Gene, mater im jebem", ima nas ovdje i niko ti nista ne smje!"
Ja se "poklopio" i sutim, ponovo vracam "film" i dogadjaje kod Islednika. Pitao on mene
"Jes ti Skljoco htjeo praviti muslimansku Opstinu?"
Ja sutio a on ponovo pitao. Ja sutio a on ustao i dao znak "pomocnicima" a ja vidim da je isti ‘urac il’ ja sutio il’ govorio pa kazem
“Druze Isljednice, ako su Bosanci samo muslimani onda je to tacno!”.
I sve proslo bez "incidenta" zbog toga i bio sam dobio papir da sam "slobodan" ali mi ga i uzeli i evo me medju 15 bosanskohercegovackih ekstrema koji su po misljenju srpskih ideologa veoma opasni za srpsku stvar. I, evo, Gene mi obecava da me niko nece ubiti jer kako rece “Ima nas ovdje!”
Kad se aksam vec mogao naslutiti stize naredba za "pokret" i nas oko stotinjak se polako (a i kako bi drugacije) pocese pridizati, a ruke na ledjima i glava "dolje" jer, kako jedan srpski policajac rece, "Nasa sudbina" dok smo njihovim rukama.
Prvi izlazi i vec se cuje "odusevljena" graja i ja shvati’ da nas opet napolju ceka "spalir".
Posebno se izdvajaju djeciji i zenski glasovi, urlicu od zadovoljstva ali onako "krestavo" kako to samo moze da proizvede zenski i djeciji glas.
I ja uhvatih "zalet" i samo sto osjetih svjez zrak kad ja "blebnu" koliko sam dug i sirok. A "bilo" me je, zadnje vaganje pred samo hapsenje 105 kg. I "sruci" se ja jer sam previdio stepenicu na izlazu iz skole i sad to debelo placam, djeca skacu po meni a zene me sutaju... Neko priskoci te me dize i ote me od te rulje, pa me cak i sprovede kroz taj "spalir" sve do autobusa. Bio je to Gene.
Autobusi su krenuli nakon naseg "ukrcavanja" a ja ono dokumenata sto sam imao uza se zaturim za sic tj. ostavljao sam trag za sobom. Nakon izlaska iz grada sapcem ovom do sebe da se samo molimo bogu da nas ne odvedu u pravcu "Ustanickog i partizanskog" mjesta R...... jer smo tad sigurno "gotovi".
On je do prozora i gura me nogom da sutim a da ce on "pratiti" pravac i samo sto me dotaknu kad onako "razdragano" mi javi da smo prosli tu raskrsnicu i da idemo dalje.
Kad je vidio da sam pokazao ravnodusnost dize obrve i ono "isaret" pita
“Sta je sad?“
A ja mu sapcem
“Ma sve je isti ' urac!”
Kad smo stigli bilo smo svi svjesni da se nalazimo u "ozloglasenom cetnickom" selu i da nas "iskrcavaju" u skolu tog "cetnickog" sela. E nadjosmo se u ovoj sali i pri utrcavanju u skolu ja se pogledom oprostim od Gene koji je bio u policijskoj "ceti" koja nas je sprovodila.
I necu da haluciniram al vidio sam “suzu” u njegovom oku! Ta me "suza" progonila cijelu noc jer sam mislio
“Nije genina suza bez osnove... “
I evo sad kad me zovu i govore da me na vratima trazi policajac sa drugim imenom ja sam odlucio da ostanem u cosku i da ne idem vratima. Strah je blokirao mozak pa "ni tamo ni vamo" i ja se usutih. A kad se moji Bosanci pocese sklanjati oko mene policajcu koji me trazio ja se na brzake oprosti sa svakim i samo sto nisam poceo da placem.
A on mi se obaraca
"Skljoco, kutija ja za tebe" i pruzi mi kutiju cigareta. Meni ruka vec drsce a on dodade kutiju i brzo se okrenu i ode. Meni kutija ispade ali je "docepase" moji Bosanci i ja im dam znak da je njihova i ja osjetih njihove zahvalne poglede na svom tjelu. Bio sam (boze me oprosti) za njih zbog te poklonjene kutije "bog". A moj pogled ponovo odluta vratima na koja je izlazio "moj" policajac. Njega sam ja poslije one Genine suze molio da neda da nas kolju i molio ga da nas streljaju ko ljude a ne...
I on samo ponovio par puta onako tiho za sebe "Skljoco, Skljoco... "
A u svim tim slikama naleti mi i slika onog rucka kojeg je otac podgrijavao, nedelja nista, ponedeljak nista sto znaci evo treci dan nista i ja posta svjestan da mi se to glad javlja!
Dok mi se glad obracala, u istom trenutku vani se zacu galama, srpske pjesme sa kasete nisu mogle da zagluse jauke onih koje su dovukli kombijem i sad ih tuku.
Prvi pocese upadati u salu i nabrzake razabrah da su to mladji ljudi ali im se ni oci nisu vidjele, sve u krvi i podbuhli a sta sam na cug zapazio, svi u carapama. Njih 10-tak.
Sala se znaci puni Bosancima, balijama ekstremima kako su nas nazivali.
Dok sam tako razmisljao pridje mi moj komsija katolik i stismu me za ruku te pita
"Jel vidis?"
"Vidim Balija" odgovorih mu.
Glad se sve cesce i jace javlja. Tjesim sa vodom do koje je lako doci jer su policajci sa puskomitraljezima okrenutim prema sali na dovoljnom odstojanju, a voda je vise nego dobra, prava planinska. Lezimo na podu i uglavnom sutimo a sve cersce pristizu novi i sve se se ponavlja: kombi, srpske pjesme, jauci, krici, udarci, udarci, galama, psovanje...
Vec sam skupio dovoljno snage da razgledam one bosonoge a i oni su smogli snage da pricaju o strahoti koju su prezivjeli.
Neki su bili na streljanju pa pobjegli, neki ranjeni al’ uspjeli pobjeci. Na zalost, ubrzo su uhvaceni, ali evo ih, zivi, kako-tako al’ su zivi. Uvjereni su da je streljano preko 40 mjestana i da su ostali zivi samo oni koji su se odlucili na bijeg pa i ispred streljackog stroja.
Jedan mi se osobito dojmio, misli da je ostao bez 3 brata i sestre... I meni se dusa cijepa pa izbjegavam da slusam te tragedije. Dok tako razmisljam o vremenu kad cu moci sve te tragedije saslusati, cuh brujanje motora autobusa, procjenjujem da ih ima vise i pogledam a svi u sali se pretvorili u uho, svi osluskujemo i svi nagadjamo. Jesu li autobusi za nas ili su dotjerali jos nasih? Nije dugo trajalo i poce jaukanje, udarise i rafali iz automata, krici, ponovo sve vec vidjeno i utrcavanje novih balija, Bosanaca.
Uh, pa to su sve poznata lica, sve iz mog mjesta i mnogo rodjaka iz blize familije. Sala je vec popunjena a mi trazimo informacije od novopridoslih. Uglavnom nemaju nista novo reci jer su oni pokupljeni samo 24 sata poslije nas i sve je na isti kalup. Jedina novost je bila da su podobni koji su vraceni kucama dozivjeli velike neprijatnosti. Srbi iscenirali napad na njihovu kolonu pa ih Srbi stitili te ih odveli u sumu iznad grada pa ih onda pustili kucama. A na tom putu je mnostvo sela gdje su zivjeli Srbi, a u zadnje vrijeme su bili super naoruzani. Ipak koliko su obavjesteni sve je proslo bez zrtava pa su svi i stigli kucama i sve je to bilo sa zadrskom jer niko ne moze sve to decidno da i potvrdi. Skuzim ja da je sala krcata pa prije nego se zalegne, odem do wc-a i obavim nuzdu stojeci pa se napijem dobro vode.
A voda debela, voda koja mi sluzi i kao hrana pa je sve milujem, kvasim glavu i ruke do ramena, umivam se… Voda, hm ta mi voda postade nesto sto mi zivot znaci i osjetih ljubav prema toj vodi. A ona hladna, hladna k’o zmija pa me jos podsjeti i na moje omiljeno pice. Pivo. Gledam je i zamisljam da je piva, pivusa koja tece iz cesme, ponovo saginjem glavu pa klokot, auh...
Jutro je osvanulo fino, suncana a i mirno. Glad vec osjecam a borim se da je odagnam tako sto cu je ignorisati i necu misliti o njoj. Ipak je ona jaca pa spas ponovo trazim u wc-u na cesmi. Auh, punim stomak vodom i uvjeravam sebe da sam doruckovao. Dok sam ja tako doruckovao dopre do mene brujanje motora i srpske junacke pjesme pa ostavih dorucak i brze bolje utrcim u salu, u masu.
Nisam uspio da se probijem do svog mjesta a ulaze novopridosli. Cudim se nisu izubijani, ponovo razgledam i uvjeravam se da uglavnom svi nisu izudarani. Ima cistih i svjezih faca... ma cudim se... pa mi ti cisti i svjezi postaju sumnjivi.
I dok Balije polako zauzimaju lezeci polozaj, lijezu i ovi novi pa i ja nekako medju njima, da vidim i cujem o cemu se radi. I jednom od njih nekako uspijem odvezati jezik i poce on nevjerovatnu pricu.
- Svi su iz jednog sela a on je veli bio u basci sa zenom kad je cuo iz sume naredbe da ide kuci pa nakon tih ponovljenih naredbi od nepoznatih on sa zenom ode u selo i njih nekoliko pravac suma.
Od naoruzanja imao je kaze samo sikiricu koja mu je sluzila za ostrenje trklji za grah. I podijele se oni, a on se priblizi iza ledja jednom srpskom puskomitraljescu koji je drzao cjelo selo ko na dlanu i drekne,
“Stoj, ruke u vis!” te ga i zarobi.
Uspjesni su bili i ostali i tako oni iskupe sve te koji su opkolili selo te imali plan da ga porobe. Dok su oni njih smjestali u garazu sve zene sa djecom su izbjegle u drugo selo te novonastala situacija je natjerala balije da peku janjce na raznju a i zarobljenike je trebalo hraniti pa jedno janje mjestanima a jedno zarobljenicima. Drzali ih tako cijeli dan u garazi pa skontali da garaza nije bas najudobnija da bude zatvor te ih prebace u najbolju kucu u selu.
”Sta smo imali to smo dijelili sa njima”, kaze ovaj moj kojem se odvezao jezik. Ja nisam izdrzao pa ga upitah,
“A jes’ ti jarane ista popricao sa njima, sta oni kazu, sta misle...?”
A covjek me pogleda u nevjerici da sam ga to pitao pa kaze,
”Ja sam njima nosio cigarete kad ih mi iskupimo a da ti iskreno kazem, ma djes pricati sa njima, mi njih zarobili pa da jos pricam. Bilo me brate pravo sramota!”
Pokupim se ja i u svoj cosak. Sad mi je sve jasno. Mojih balija bilo sramota sto su zarobili one koji su ih drzali na nisanu a koji su ih nakon oslobadjanja pokupili i doveli ovdje, na “put bez povratka” kako smo svi mi mislili, ali se to niko nije usudio da kaze.
I nisu ih tukli, to je valjda iz zahvalnosti za dobar odnos prema zarobljenicima.
Sala je vec puna k’o sibica i ni igla ne bi mogla propasti a mene hvata panika da cu pola dana morati potrositi dok se probijem do wc-a tj. do svog spasa. Do vode.
Nedelja, ponedeljak, utorak, srijeda samo voda, voda... O hrani vec skoro svi mislimo ali niko to ne pokazuje. Mene zulja sta li je ono otac podgrijavao... Sad iz svog coska mogu vidjeti cijelu salu i sve Bosance u njoj, i sala mi poce liciti na ludnicu a svi mi na pacijente te ustanove. Na pacijente koji su polijegali po podu bez hrane i cigareta, a nakon primljene terapije koja se sastojala od veoma jakih apaurina koji bi i vola oborili.
"Skljoco, eno vodje Zelenih Beretki" sapce mi Piljar moj komsija i gura me da reagujem.
Pridignem se a on mi glavom pokazuje na naseg mjestanina koji je bio invalid (imao grbu) i ne veci od 145-150cm, a koji se vracao iz wc-a i koji je od obuce imao samo jednu patiku. I onda se desilo i to: Moj prvi smijeh! A suze od smijeha su bile prave a smijeh je bio samo izgovor za te suze.
"Kakva vojska takav i Komandant " odgovorih i svi se vratismo u stvarnost. I neko mi iza ledja zavrsava misao "Kakav Predsjednik takav... " i ja reagovah
"Suti!"
Dan paklen. Strazari najavise i goste, mjestane sela kojeg su nam srpski policajci predstavljali kao cetnicko gnijezdo, i rekli nam da budemo sto tisi jer se moze svasta dogoditi. A ja to “svasta dogoditi” prevedoh u sebi kao “spontani napad” mjestana cetnika na fiskulturnu salu gdje su balije bile malo glasnije. Helem stigli i gosti, tri mjestanina i ja kontam sigurno su provjereni cetnici a oni nas pozdravise, izvinjavaju se sto se pozdravljamo u ovakvim prilikama i da su eto oni nesto skupili cigareta pa donijeli da se nekako “s potribimo” i da bratski podijelimo. Mislim da se radilo o pet kutija, ali to je za nas znacilo kao da su nam poklonili fabriku duhana. I jos zamolise naseg i njihovog kako rekose “Veterinara” da dodje do njih i ispozdravljase se sa njim, ma izljubise i dadose mu neki zavezljaj sa hranom.
”E boze dragi”, mislim ja, haj’ sad budi pametan ko nam 'ebe mater.
Misao da u sali ima kruha pa i druge hrane natjera me da se pocnem probijati kroz masu koja je bezvoljno lezala na podu i cekala da se docepa kojeg dima. Ja vec zijevam i osjetim je, voda k’o i hrana, nakrkam se pa k’o bure, pun stomak pa nekako mi lakse, ma nadmem se.
”Voda je zivot!” zakljucujem to po ko zna koji put.
Ponovo paklen dan, vrucina je ko u grotlu a i parket je vec kao poslije kise. Neka me bezvoljnost uhvatila a od sinoc kad su dosli po naseg starog ucu (70godina) i odveli ga kuci kako su tvrdili, a on se opirao odlasku kuci, imam stomacne probleme, povraca mi se. U stomaku mi se sve prevrnulo, pa se ponovo vraca na svoje mjesto pa opet prevrce i ja polako brojim ta prevrtanja. A svaki premet stomacnih organa izaziva mi gadjenje i povracanje. I uvjek mi pred ocima ucina slika, lezi u jarku priklan. Onda u toj jaruzi odjednom vidim sebe, priklanog. Nakon sebe onda mi dodje slika u kojoj smo oba, i ja i uco u jarku, priklani. I uvijek se isto dogodi, prevrtanje u stomaku, mucnina, bolovi u stomaku, glavi, rukama, nogama.
”A jebem ti i ovo iscekivanje, sta vise cekaju u tri 'icke materine”, cesto mi se otimaju takve misli. I onda trcim u wc, umijem se, napijem i najedem vode. Vracajuci se, sretnem komandanta Zelenih Beretki, i taj susret me malo razgali. Moj komso Piljar je bio u pravu. Ovakvoj vojsci kakvi smi mi upravo i odgovara ovakav komandant. Eh, jebem te junacka sudbino.
Sta li je ono otac podgrijavao dragi boze, ponovo sam poceo da nagadjam.
Zalegnem ja a odmah do mene pruzi se i Balija koji je imao najsvjezije vijesti iz mjesta jer je zadnji doveden pa sapce,
“Skljoco imam jednu sa filterom… Da je sprzimo?”
”Kako mislis da je przimo samo nas dvojica?”
”Sve sam organizirao, Piljar, Ivek i Prpa ce nas zagraditi, a oni su nepusaci.”
Hajde pristanem ja i napravi se takva blokada da ni dim nece proci. Picimo mi dim po dim i ja osjetim da lebdim. Vicem ja "Balija ja lebdim" a on ce “I ja, matere mi.” Onda ce on, “Skljoco imas pozdrav od Dida!” E jebi ga, kud ga sad spomenu, i ja k’o dijete pocem da... PLACEM! Suze mi vec pokvasile i cigaru a Balija do mene nece vise.
“Dovrsi sam”, kaze mi. Osjetim da i on place. A onda napolju odjeknuse rafali a Balije u sali ni mukajet, kao da se njih vise to nista i ne tice. Svi bezvoljni i k’o drogirani, a svi mokri od znoja i cijela sala vonja na balijski znoj. Krv i znoj Balijska je nakvasila i pod i zrak ove skolske fiskulturne sale u cetnickom mjestu, kako su nam objasnjavali oni koji su nas doveli ovdje, i koji nas sad stite od mjestana “cetnickog” sela.
Ja se samo malo namjestih, i rukom dohvatih kragnu, a u kragni hamajliju koju mi je mater zasila onog dana kad su Srbi u nasem mjestu skinuli bosanskohercegovacke zastave a istakli srpske. I proucim ono sto znam, a znam samo Rabijesir i Sub- hanike, pa to vise puta ponavljam. I dok vani rafali jos odjekuju i dok ja drzim hamajliju u jednoj a cik cigarete u drugoj ruci i javljam se dragom Bogu, obuze me takav drim da sam jos samo registrovao da je Balija dohvatio jaknu i stavio mi je pod glavu.
I Did mi onda dodje na oci, sjedimo Did i ja i "picimo" niz Sanu u camcu, a kod "Zegera" nas ceka Kosaca i Balija sa hladnom gajbe pive i sa sepetom punim janjecih spinjetaka.
I dok nam oni dodaju pive i spinjetke, camac se prevrnu i ja se probudih... I sav mokar al’ brzo skontam da sam mokar od znoja a ne od Sane. Mucnina mi....
Svaka noc na visokim planinama je prijatno svjeza pa osjetim da je i ova takva,
ali na zalost samo vani jer je u sali jos uvijek bilo zagusljivo i vruce. Balija koji je imao najsvjezije vjesti nije mi danas uspio nista ispricati pa se veceras pobrinuo da legne do mene i vidim da ceka da mu dam znak da sam budan. Uzdahnem ja a on se okrenu potrbuske i poce tiho da sam ga jedva razumio pa sam nastelio desno uho, jer na lijevo ne cujem od nedjelje kad sam i dobio nekoliko udaraca u samo uho.
"Kruhami je ubijen u ponedeljak ujutro, a kad su vas onu noc odveli nastala je opca pljacka vasih kuca" sapce mi Balija. Ja samo sutim i gutam.
“Otjerali su ti auto i radnju provalili, starci su ti u kuci jer je naredjeno da svak mora biti u svojoj kuci i da niko ne smije da istu zakljuca ni u toku noci ni u toku dana. Zabranjeno je bilo kakvo zadrzavanje vise od tri osobe, a nama je zabranjeno da ulazimo i u prodavnice.”
”A jes’ ti Skljoco prim’jetio kad su vas odvodili da su na ogradama ispred srpskih kuca bile svezane bijele trake?"
”Jesam, na komsinoj ogradi preko puta je stajala bijela traka”, odgovorih.
"A nakon dva dana kad si ti odveden, pricao nam "Kolega" kod kojeg smo svratili u kucu na pice, da je tvoj komso govorio da si ti pucao na njegovu kucu iz pistolja”
”Ah, mater mu lazljivu, zar je i to izmislio?”, ote mi se.
”I mene su Skljoco ekstra pitali za tebe, pitali jes’ ti htjeo formirati muslimansku Opcinu, a ja im odgovorio da si, koliko sam ja upoznat, htjeo Bosanskohercegovacku i da je na spisku za tu Opcinu bio i veliki broj potpisa mjestana Pravoslavaca."
”I, i, i?” nemam vise strpljenja pa ga pozurujem.
"Onda su me zavalili i tukli..."
”Aaaaaaa, ubice me..... kakvu muslimansku dva puta u zivotu bio u Dzamiji..... a ubice oni mene moj Balija zbog Bosanskohercegovacke Opcine a ne muslimanske... Izgleda da ce mi 'ebati mater... !”
Picim ja monolog a Balija se usutio i vreba priliku da me prekine i da nastavi pa mu ja i pruzih priliku, a on krenu
”Odmah su pocela i silovanja, a Skljoco moj, najgori je "musliman", on siluje i radi sta hoce, jebe nam mater zbog Jugoslavije k’o da smo je mi sjebali mater on svoju. Pljacka, pali, siluje a vjerovatno i ubija, mozda je on i "Kruhami" ubio jer zna da je on dobro radio sa Kafanom pa mislio naci lovu.”
”Ko zna ?”
”Dobro Balija, a mozes li ti nama jednu na uho? Ko ga vise jebe i zivot!”
"A koju?"
Pa morel ona "Poljem se siri miris Ljiljana"
”Kak da nemere”, pa Balija "opici" k’o pravi profesionalac kafanski i "profi" i ja se pretvori u desno uho...
"Poljem se siirii mirisss ljiljanaa..." Cijeli dan sam proveo u glavnom spavajuci
i samo me Balija pomalo uznemiravao svojim pitanjima, a ja vec postao nervozan, najvise vremena provodim misleci sta li je ono otac podgrijavao. “Jel’ bilo 20dkg uprzenog il’ je bila pita, burekcic il je bio grahcic a mozda je bila i maslencica...“
A zadnji put sam jeo 30. maja i natresao se potkrze. E takvu potkrzu samo mati more spremiti... Sunce je zaslo pa je nebo dobilo cudnu boju koja se reflektuje i u Sali, pa ja pozurih da se spremim za pocinak prije nego sto Bosanci zalegnu jedan do drugog nabijeni k’o sardine. Hvatam vodu i divim joj se pa obavljam i pisanje, a cujem da neki i seru pa odmah skontam da su to oni sto su zadnji dosli, ja te potrebe nemam, a zadnji put sam to obavio onaj dan kad sam se potkrze "nalem’o".
Kad sam se “nazdero”, krenuh u salu a onda cuh kako strazar repetira puskomitraljez koji je stajao na stolu i bio okrenut prema vratima sale. Bjez’o bih, al’ noge se ukocile, cekam rafal... U tom trenutku stize i neko vozilo pred salu pa ja iskoristih to i smugnuh unutra.
Samo sto sam stigao na mjesto kad se svi uznemirise. Na vratima stoji neki oficir JNA i objasnjava da u nedelju idemo u razmjenu... Daj boze da je istina mislim u sebi al’ ne govorim nista nego se namjestam da zalegnem. Balija je do mene i kaze,
"To mi je vec Ivek danas govorio".
“Ma bjezi bolan, hajd’ ti nesto na uho.”
”I znas li ti Balija da mi Bosanci nemamo junackih pjesama, sve ljubavne?“
”E Skljoco li Skljoco, tacno je to al’ kako ti je to naletilo?”
”Ma onako vec hajd’
"Oj jeseni tugo moja kisna i oblacna...
I danas je moja draga od zalosti placna”, pridruzim se i ja... A potkrza mi pred ocima...
"oprosti Jasnima jer ja volim svoju Amru i nasega sina" zavrsavamo pjesmu a Balija ce meni,
"Did se Skljoco krije kod Prpe, pica imaju nabavlja im Cosa, a puse list od svacega.
Bili su krenuli u sumu pa jedva izbasali da se vrate. Uvijek te spominju i bili su culi da si ubijen onog dana kad su te i uhapsili. Culi da su ti prvo oduzeli sve dokumente i da je Komandir Policije dosapnuo onom oficiru od JNA da si ekstrem."
”Ma bio sam se i ja halalio al’ mi je neko od Bosanaca pravoslavaca valj’o, kad smo skretali prema skoli onaj Komandant pita ko je Skljoco a ja se nisam smio javit’, kontam sad ce me u parku ubiti. A onda mu neko pokaza na mene i on mi vrati dokumente i vjeruj, persirao me je.”
”Nevjerovatno ali neko mu je morao u medjuvremenu sloziti pricu da me ne dira.”
"E to je i Did nesto cuo, ali je neko nadovezao da su te i ubili"
”Pa nes valjda da te ubjedjujem da sam ziv?“
"Volilo se dvoje mladih..."
”Volilo se aman aman...” sapcem i ja!
”Jes’ Skljoco vidio "Gradonacelnika”, krije oci?"
”Hahaha, jesam a znas sta je radio?”
”Dogovorili se oni iz SDA i SDS-a da prave zajednicka nocna dezurstva a onda se SDS predomislio i zahtjevali samo da se dezurstva ukinu i ovi iz SDA to zahtijevali od nas, a moj kvart to odbio, mi nastavili a onda nas "Gradonacelnik" tuzavao SDS-ovcima.
Vjeruj mi, dos’o covjek koji je bio u kafani i slusao sta se govorilo.”
"Pa jes’ vidio kako su oruzje iskupljali da se vraca? A Skljoco od nocnih dezurstava stvori se odjeljenje,vod, ceta..."
”Ma suti bolan.“
"Jebe se Sarajevu za nama, a oni samo slusaju sta ce im iz Sarajeva rec. I Patriotska samo podijelila ambleme, a u takvoj su ilegali da ni oni ne znaju da postoje, hahaha"
”Suti Balija majke ti.“
"Majke mi, evo Zlatka i nosi cigaru, pomakni se" pravi se vazan Balija koji organizova bedem i mi dim po dim pa pocesmo da lebdimo.
"Skljoco "
”Suti!“
"Zlatko"
"Zavezi"
Jutros porani onaj oficir JNA da nam objasni kako se sutra trebamo ponasati kad nas oni budu sprovodili.
"Put je dug i tezak, vrucina i ide se pjeske. Mi cemo obezbjedjivati kolonu neposredno na cesti a i na odstojanju po sumi. Vi morate biti mirni i da slusate svako naredjenje, da se niko ne izdvaja iz kolone, da niko ne trci na vodu kad je ugleda..." lafra nama taj oficir i stalno nas upozorava da se nalazimo u “cetnickom” kraju.
Sapce Balija
"A gdje li je onda "partizanski" kraj, sto nas tamo ne vode?"
”Tamo nas ni oni ne bi mogli sacuvati”, da i ja kazem neku pametnu.
A onda odvali Ivek
"On je musliman!"
”A ti sve znas?“
"Zna on sve Skljoco, kazu zbilja da je ovaj oficir musliman" uvjerava me Balija.
”Ma sta nam vrijedi kad nije Bosanac, 'ebaji te ga”, ponovo ja izrekoh jednu pametnu.
Jos je taj oficiz objasnjavao o sutrasnjem pokretu ali smo mi vec zasli u sferu politike i vise ga ne slusamo.
"Skljoco, evo cojka koji se borio, njegovo selo pruzilo otpor Srbima i JNA koji su krenuli na njihovo selo. Evo ga." pokazuje Ivek na jednog ispred nas te ga i povuce za rukav i pokazuje mu da sjednemo.
Nismo sjeli vec legli i ja pitam Bosanca jel’ se zbilja borio a on kaze
"Jebi ga, samo dva dana"
“Pa sto?” poce ja sa pitanjima.
"Pa uglavnom smo imali lovacke puske i nesto poluautomatskih ali je municije teklo samo dva dana. Ja bih se zakleo da skoro nismo ni pucali a municije nestalo. Ipak su se neki probili i otisli u sumu ka slobodnim tertorijama, a mi smo ostali te vratili oruzje i neko je i prezivio, ima nas nekoliko al’ uglavnom su druge streljali."
Sutimo a on nastavlja,
"U selu koje je odmah preko vode niko nije pruzio otpor i tamo su pocinili strasne zlocine odmah pri ulasku u to selo. Kad smo mi vidjeli sta se tamo radi svi odlucimo da zivi necemo pustit da udju i kod nas. Ja sam gledao svojim ocima iz sume kako su tamo preko vode u garazu ubacivali bombe a garaza bila puna zena i djece. Samo dragi Bog zna koliko ih je izginulo."
Sutimo i dalje. Poce da suti i ovaj "Borac"! Svi sutimo. Sutnja.
Vani odjeknuse rafali, kratki pa dugi...
"Ma jebi sebi mater..." cujem Baliju.
"A sto "Dugi" place?" pita Ivek i pokazuje na jednog Bosanca koji lezi a suze mu kvase lice.
"Glad" sapce Balija "Covjek je izgladnio "
”Pa sto ne ide na cesmu?” pitam ja.
"Idem ga ja odvesti, mozda i ne zna tu foru" rece Balija i ode da covjeka digne i da ga odvede da se vode najede.
Nedelja, ponedeljak, utorak, srijeda, cetvrtak, petak, subota, ni ZALOGAJA !
A sutra nas ceka dalek put, pjesacenje. I pitam se hocul’ izdrzati da na nogama izadjem bar do ceste koja je tridesetak metara od sale. Ustajem i pokusavam da pravim cucnjeve a drugi me gledaju ko nekog ko se otkacio al’ "zasluzeno". Svi smo mi ovdje svakog razumjeli pa i one koji se otkace. Ja trpim poglede pa nastavljam, cetri-pet -sest i sve mi se muti pa moram sjesti tj. leci. Nisam vise u centru paznji jer su se svi uvjerili valjda da necu izdrzati ni do deset. A ja cvrsto odlucio da do sutra pokusavam da pravim cucnjeve da bi bar ponovo dobio osjecaj za ravnotezu. Skidam dzemper, kosulju a potkosulja prljava ko iz oranja. Ustajem i pokusavam dalje, jedan dva, tri, cetiri, odmaram se stojeci pa nastavljam pet, sest, sedam, mali odmor pa osam,devet, deset. Dajem sebi veci odmor i ponovo zalegnem.
Ide Balija i smije se "Cuo sam da treniras pa sam doletio. Nego i Smajo se pridigo, moze leci"
”Majke ti”, ote se meni, “hajd da ga vidim.”
I mi na drugi kraj sale pa kod Smaje a on spava. Komsija ga cuva i objasnjava nam da je upravo zaspo pa ga necemo ni mi da budimo. A Smajo je jedan od nas 15 Balija ekstremista, kako su nas nazvali, koji je tako namlacen da je sve ove dana presjedio na stolici jer nije mogao ni da sjedne ni da legne na pod. Spavao na stolici. Sad se docepo poda pa zalego i dahce k’o dijete.
"Moce i on sutra put po noge" govori Balija i ja samo klimnu glavom u znak odobravanja.
“Sutra idemo al’ gdje, boze moj?” To mi se vrti u glavi i ja se vracam u svoj cosak i zalijezem, dohvatim rukom kragnu i u njoj hamajliju i ucim Rabijesir, pa Subhanike, ala hume vebihamdike...
I onda po ustaljenom redoslijedu na oci mi dodje otac kako na sporetu nesto podgrijava... mozda je bila Sirnica!
_________________ ako je volis , budi njen , budi dio njenog bosanskohercegovackog naroda i njene bosanskohercegovacke nacije
|