banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 21:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 09:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
joj ljudi legende ste! neki se provalju al pravo!

najvecu provalu je izjavio bik... voznja u leru nizbrdo...
motor u kocenju trosi minimum goriva cak (nisam 100% siguran ali ubjedjen) manje nego na leru. motorno kocenje je stavka br1 u voznji i vozac koji nije toga svjestan NIJE VOZAC! automobil ne trosi manje goriva ako se usporava u leru... npr. pri zaustavljanju na semaforu, iako motor ruchi! a tek na nizbrdici... na kraju vas sve to kosta pakni - nula KM ustedjenog goriva + opasnosti da vam otkazu kocnice i dodatno platite i zivotom.
najekonomicnije voznja se postize ravnomjernim dodavanjem gasa->ravnomjernim ubrzavanjem do promjene brzine i konstantnom voznjom pri optimalnom broju obrtaja. cak i na otvorenoj cesti auto putu... stalno ubrzavanje i smanjivanje brzine dovodi do povecane potrosnje. opet idealno odrzavati konstantnu brzinu 110-120km/h

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 12:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
e izem ti takav ler... nista, ugradjujem pogon od bicikla u automobil, moj ce jedini imati 21-u brzinu :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 14:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
kefalo je napisao:
joj ljudi legende ste! neki se provalju al pravo!

najvecu provalu je izjavio bik... voznja u leru nizbrdo...
motor u kocenju trosi minimum goriva cak (nisam 100% siguran ali ubjedjen) manje nego na leru. motorno kocenje je stavka br1 u voznji i vozac koji nije toga svjestan NIJE VOZAC! automobil ne trosi manje goriva ako se usporava u leru... npr. pri zaustavljanju na semaforu, iako motor ruchi! a tek na nizbrdici... na kraju vas sve to kosta pakni - nula KM ustedjenog goriva + opasnosti da vam otkazu kocnice i dodatno platite i zivotom.
najekonomicnije voznja se postize ravnomjernim dodavanjem gasa->ravnomjernim ubrzavanjem do promjene brzine i konstantnom voznjom pri optimalnom broju obrtaja. cak i na otvorenoj cesti auto putu... stalno ubrzavanje i smanjivanje brzine dovodi do povecane potrosnje. opet idealno odrzavati konstantnu brzinu 110-120km/h

Nemoj samo da me bijes molim te :) mislio sam ako covjek hoce da ustedi lerom, to moze jedino nizbrdo, posto ne mora da dodaje gas. normalno da ni to ne valja. a nisam bas siguran da motor u kocenju trosi manje nego u leru. Al jebiga, ti si iskusniji, pa cu da ti vjerujem. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 16:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
warlock super post :wink:

zaista onaj ko ovako misli da stedi gorivo .... bolje da ne sjeda za volan, ako nema za gorivo, bolje da ne unistava vozilo i ono sto je josh vaznije ne ugrozava druge ucesnike saobracaja.

Ja imam automatik-a, i imam ler , jasno, ali ne drzim ga u leru kad stojim (npr. semafor), uglavnom mi je u "drive" poziciji stalno ali zato kad stojim na semaforu je noga recimo stalno na kocnici, inace on se sam rola, i ide naprijed, bez da pritiscem gas 8) Kad znamd a semafor duze stoji, vratim ga u P-Parking poziciju :)
i ima super varijantu, kad vozim konstantno recimo 120 km/h-recimo autoput, papucica ostaje u toj poziciji, mogu skloniti nogu, a kad hocu da smanjim gas, samo klap*klap po gasu :wink:
Ima svoje prednosti , definitivno, ali i mane, recimo zimi, kad kocnica treba da je minimalna, a ja nemam druge opcije za zaustavljenje...

antidope , alternativac a vozi touarega, jesam ja nesto propustila? :lol:
kefalo: svakako motorno kocenje je pravo kocenje, zimi neibjezno ! i tu se prepoznaju vozaci! :wink:
Vozila sam skoro bez kocnica, samo sa motornim kocenjem... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 17:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
simplicity je napisao:
warlock super post :wink:

zaista onaj ko ovako misli da stedi gorivo .... bolje da ne sjeda za volan, ako nema za gorivo, bolje da ne unistava vozilo i ono sto je josh vaznije ne ugrozava druge ucesnike saobracaja.

Ja imam automatik-a, i imam ler , jasno, ali ne drzim ga u leru kad stojim (npr. semafor), uglavnom mi je u "drive" poziciji stalno ali zato kad stojim na semaforu je noga recimo stalno na kocnici, inace on se sam rola, i ide naprijed, bez da pritiscem gas 8) Kad znamd a semafor duze stoji, vratim ga u P-Parking poziciju :)
i ima super varijantu, kad vozim konstantno recimo 120 km/h-recimo autoput, papucica ostaje u toj poziciji, mogu skloniti nogu, a kad hocu da smanjim gas, samo klap*klap po gasu :wink:
Ima svoje prednosti , definitivno, ali i mane, recimo zimi, kad kocnica treba da je minimalna, a ja nemam druge opcije za zaustavljenje...

antidope , alternativac a vozi touarega, jesam ja nesto propustila? :lol:
kefalo: svakako motorno kocenje je pravo kocenje, zimi neibjezno ! i tu se prepoznaju vozaci! :wink:
Vozila sam skoro bez kocnica, samo sa motornim kocenjem... 8)

:D Izvini, ali sam se baš slatko nasmijao :D

1. Nikako mi nije jasno što si sebi uzela automatik?
2. Tempomat je odavno poznata igračka.
3. Nije mi jasna kakve veze ima muzika sa autom? Onda možemo povezati i omiljenu boju sa autom, recimo ko voli crvenu taj može samo da vozi Zastavu :)
P.S. Nije njegov, što opet ništa ne znači, mislim, šta da i jest?
4. Danas sam odlučio da svakog petka kočim samo motorom jer sam ja driver :drinking:

Bez uvrede, svi mi ponekad imamo svojih momenata. Jasno je da si iz dobre volje htjela sa nama podijeliti neka iskustva ali si se jako, jako loše izrazila. I tekst je ispao baš onako kako ne treba.

Da je ovo konverzacija uživo onda sigurno nebi bilo problema jer bi se svi(računajući i monsturuma koji je pokrenuo ovu temu) razumijeli u dvije tri rečenice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 20:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
The_new_Statesman je napisao:
Da je ovo konverzacija uživo onda sigurno nebi bilo problema jer bi se svi(računajući i monsturuma koji je pokrenuo ovu temu) razumijeli u dvije tri rečenice.

Redovni problem ove forumske konverzacije :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 22:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
The_new_Statesman je napisao:

1. Nikako mi nije jasno što si sebi uzela automatik?

ma nisam ga ja tada birala :wink:

Citiraj:
3. Nije mi jasna kakve veze ima muzika sa autom? Onda možemo povezati i omiljenu boju sa autom, recimo ko voli crvenu taj može samo da vozi Zastavu :)

kakva muzika? ne znam da sam to pomenula...
btw. volim crvenu boju :P

Citiraj:
Bez uvrede, svi mi ponekad imamo svojih momenata. Jasno je da si iz dobre volje htjela sa nama podijeliti neka iskustva ali si se jako, jako loše izrazila. I tekst je ispao baš onako kako ne treba.

ma nemam vremena da pisem nesto puno, niti da formulishem text....ovo je sve u 10 sec nabacano :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Sep 2006, 08:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma ok rekla si da antidope alternativac, dakle sluša i svira tu vrstu muzike, fura taj fazon ali ja ne vidim tu ništa zajednički sa autom koji vozi. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2006, 16:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Sep 2006, 13:41
Ma nishta samo vi polako ubacite u 5 ili 6 brzinu,i polako.Nema teoretske shanse da potroshite puno goriva :D

Ali ce vam trebati od 1-15 minuta da dodjete do 100 km/h :D

Sve dok su obrtaji ispod 3k,fino je :D

Sad sam bash ishao iz Srbije ovamo u Golf-u 5 1.9 TDI,zaleteli smo se 190km/h,i onda covek pritisnu kvachilo i pusti gas,kad potroshnja 0.4L :D
Mislim da je auto hvale vredno :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2006, 18:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Kada motor koci, potrosnja je ravna nuli (ili bar izuzetno blizu), jer se klipovi pomjeraju na osnovu inercije automobila. Drugim rijecima, nema potrebe za gorivom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2006, 18:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Sad sam bash ishao iz Srbije ovamo u Golf-u 5 1.9 TDI,zaleteli smo se 190km/h,i onda covek pritisnu kvachilo i pusti gas,kad potroshnja 0.4L Very Happy
Mislim da je auto hvale vredno Razz

situacija je potpuno jednaka kada auto stoji i radi u leru. sto je za takav motor otprilike 0.9l/h. nije mi bash jasno to tvojih 0.4l jel to na h ili na km. ako je pisalo po kilometru onda je kompjuter izracunao sljedece... voznjom 190km/h pri potrosnji goriva 0.9l/h(otprilike) auto bi trosilo 0.4l/100km. mislim da je racunica cista... problem je sto je nemoguce odrzavati takvu potrosnju pri 190km... sto automatski znaci da motor u tom tdi golfu trosi 0.9l/h ili 5.5l/100km pri nekom rezimu voznje od 100km/h petom brzinom ili 120km/h 6brzinom. a potrosnja od 0.4l/km bi se mogla pojaviti tek u slucaju motornog kocenja.

enterprise je u pravu.

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2006, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
kefalo je napisao:
Citiraj:
Sad sam bash ishao iz Srbije ovamo u Golf-u 5 1.9 TDI,zaleteli smo se 190km/h,i onda covek pritisnu kvachilo i pusti gas,kad potroshnja 0.4L Very Happy
Mislim da je auto hvale vredno Razz

situacija je potpuno jednaka kada auto stoji i radi u leru. sto je za takav motor otprilike 0.9l/h. nije mi bash jasno to tvojih 0.4l jel to na h ili na km. ako je pisalo po kilometru onda je kompjuter izracunao sljedece... voznjom 190km/h pri potrosnji goriva 0.9l/h(otprilike) auto bi trosilo 0.4l/100km. mislim da je racunica cista... problem je sto je nemoguce odrzavati takvu potrosnju pri 190km... sto automatski znaci da motor u tom tdi golfu trosi 0.9l/h ili 5.5l/100km pri nekom rezimu voznje od 100km/h petom brzinom ili 120km/h 6brzinom. a potrosnja od 0.4l/km bi se mogla pojaviti tek u slucaju motornog kocenja.

enterprise je u pravu.

Na VW onboard displeyu stoji sljedece. Kada je vozilo u pokretu uvijek izracunava lit/100 KM, kada je u stanju mirovanja onda lit/h. Kada u brzini pustis gas on pokazuje, uvijek 0.00 lit/100 km. Standard za vecinu VW vozila je 0.8-0.9 lit/h!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2006, 15:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

AntiDope je napisao:
Kada u brzini pustis gas on pokazuje, uvijek 0.00 lit/100 km

I to ne samo da pokazuje, vec i jeste. Evo sada sam bas nasao u strucnoj literaturi da vecina novih vozila ima blokadu dovoda goriva ako se u brzini pusti gas. dakle potrosnje uopste i nema...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2006, 18:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

HAHAHA
koja si ti legenda... pa kako onda radi motor ako nema dovoda benzina?

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2006, 08:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kefalo je napisao:
HAHAHA

Pa ima, ali je manja od 0.1 lit/100 km, pa displej koji je tako bazdaren pokaze 0.0.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2006, 10:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kefalo je napisao:
HAHAHA

na osnovu inercije automobila!
Jesi ikada zapitao zasto se to uopste zove kocenje?
Zato sto se brzina zaista smanjuje brze nego kada si u leru.
A ti znaci da se dio energije koju auto proizvodi mora potrositi negdje drugo.
A trosi se upravo u cilindrima. Tj. kineticka energija kotrljanja tockova se koristi (dijelom) za pokretanje klipova, osovina, itd.
Upravo je to razlog zasto auto koci brze nego kada je u leru...
Ozbiljno, djeluje malo cudno (cuj auto ide, a potrosnje uopste nema), ali zaista je nema...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2006, 12:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kao sto antidope rece... moze bit da je minimalna ali ti govoris da je nema... nada, null, zero, nula!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2006, 12:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kefalo je napisao:
kao sto antidope rece... moze bit da je minimalna ali ti govoris da je nema... nada, null, zero, nula!

Upravo, minimalna je ona u leru, koliko moze biti, 0.8lit/1h. Mora biti struje za sve te uredjaje na automobilu. Zar nije besmisleno raspravljati o tome?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2006, 13:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

prije svega, ja ne govorim o voznji u leru, vec o motorskom kocenju.
Prilikom navedenog kocenja, potrosnja goriva je RAVNA 0! Nema je. A evo i zasto.
Energija koja u tim trenucima nastaje je:
Ek=m*v^2/2 (formula za kineticku energiju) . E ako je auto tesko 1500 kg i krece se 100 km/h (27.7 m/s) onda ono proizvodi 577083 J [Dzula]. To ti je jedna ogromna energija koja nije konstantna (opada sa padom brzine) i u stanju je da napaja nekoliko desetina (a mozda i vise) akumulatora.
Uostalom, jeste se ikada zapitali kako rade hibridni modeli lexus-a?
Oni imaju ogromne baterije u prtljazniku (i elektricni pogon, zajedno sa normalnim motorom), ocete mi reci da se i te baterije napajaju iz goriva? Kakva onda svrha svega toga. Oni se napajaju iz ove masivne energije o kojoj ja govorim. Evo primjera: Lexus GS 450h (cini mi se) ima oko 335 KS, ubrzanje do 100 za 5.6 sekundi, i prosjecnu potrosnju od samo 6-7 l na 100 km!
Impresivno zar ne?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2006, 14:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

izgleda da se oko ove teme lome koplja mnogo vise nego sto sam mislio. Ali ipak sam bio u pravu. Evo jedne teme:
http://www.vrelegume.co.yu/forum/viewto ... sc&start=0

Na kraju je covjek fino pregledao literaturu i prizno da je pogrijesio.
Ispalo je da je potrosnja ipak ravna nuli... zero...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]