banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 23:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 154 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2006, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
cuo sam da je tako bilo i ovde, u BL

@ dejann
zakon kaze da moras imati 2 godine vozacku, a ti sa 23 godine mozes imati i 5 godina. jedino ako si polagao u 21.?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2006, 21:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Maj 2006, 15:23
Hmmm....meni moj instruktor kaže da me ta zabrana vožnje poslije 23h neće zakačiti, jer ko krene na obuku po starom, za njega ne važi to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2006, 08:17 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
:D , ja eto mislim da taj tvoj instruktor NEMA POJMA.
Pitaj ga vaze li vece kazne za pojas i brzu voznju ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2006, 10:22 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Maj 2006, 15:23
Ma jebi mu mater, i meni to ne štima, jer ako poštuješ zakon onda poštuješ sve odredbe, a ne samo neke, al' dobro. Vidjećemo, mada i ja mislim da se malo prekont'o.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2006, 14:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2006, 11:13
@Tommy Vercetti
mora se imati 3 godine polozeno , a ja imam tek 2 , polagao sam sa 18...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2006, 15:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
(7) Лице које је положило возачки испит и добило возачку дозволу за категорију возила А1, А, B или C и C1 не смије двије године од дана издавања возачке дозволе да управља возилом на путу брзином већом од 70 км на час, на путу намијењеном искључиво за саобраћај моторних возила и брзом путу брзином већом од 90 км на час, односно 120 км на час на аутопуту, а лаким мотоциклом 40 км на час, нити тим возилом смије да вуче прикључно возило, а ни организовано да превози дјецу.
-8- Лице из става (7) овог члана, млађе од 23 године, не смије да управља возилом у саобраћају на путу у времену од 23 часа до 5 часова, осим ако је с њим у возилу лице старије од 25 година које има возачку дозволу и којем у посљедњој години није изрицана заштитна мјера или мјера безбједности забране управљања моторним возилом.

De procitaj malo par postova iznad ..

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2006, 20:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2006, 11:13
znaci dovoljan je uslov to sto imam preko 2 god vozacku da vozim posle 23.00 ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2006, 21:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Dejann je napisao:

Ne. Te dvije godine od polaganja se odnose na maksimalnu brzinu kojim vozač smije da vozi, a one 23 godine starosti se odnose na vožnju od 23-05 h.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2006, 22:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
a ja izjebanog zakona majko moja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 06:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Apr 2006, 21:16
Not now, John! je napisao:
Dejann je napisao:

Ne. Te dvije godine od polaganja se odnose na maksimalnu brzinu kojim vozač smije da vozi, a one 23 godine starosti se odnose na vožnju od 23-05 h.

Јесте довољан услов што имаш 2 године возачку, јер у ставу 8 стоји "лице из става 7 млађе од 23...", а у ставу 7 се наводе лица која имају мање од двије године возачку.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 09:58 
Veteran
Veteran

Mislim da nisi u pravu, jer "lice iz stava (7)" je "Лице које је положило возачки испит и добило возачку дозволу за категорију возила А1, А, B или C и C1", a ne cijeli stav (7). Radi se o dvije različite odredbe za ista lica: jedna odredba se tiče maks. brzine, a druga vožnje noću.
Tako bar ja to tumačim. U svakom slučaju mogao bi nam neki pravnik rastumačiti ovu dilemu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 10:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
Jap, Not now, John! je u pravu, clan 8 odnosi se na to lice mladje od 23 godine, nebitno koliko godina ima vozacku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 13:53 
Veteran
Veteran

The_One je napisao:
Јесте довољан услов што имаш 2 године возачку, јер у ставу 8 стоји "лице из става 7 млађе од 23...", а у ставу 7 се наводе лица која имају мање од двије године возачку.

Bogami, u nekoj brošuri što mi je danas stara donijela piše ovako kako si rekao... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 16:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
Da biste uštedili sebi 30KM koje biste kad-tad dali za neupaljena svjetla po danu, posjetite svog servisera i raspitajte se o mogućnosti automatskog paljenja farova.
Danas mi čovjek u servisu spoji auto na računar i za par minuta farovi su spremni da se pale pri svakom startovanju motora (naravno, gase se takođe automatski). Kaže da to važi za novije generacije vozila (stara i po 6-7 godina), ali nije siguran da može kod svih proizvođača.
Za starija auta postoji malo komplikovaniji sistem, ubaci se relej, spoji se na alternator i tako se obezbjeđuje paljenje svjetala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 17:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
Iskreno, razmisljao sam o ovome...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2006, 17:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Ja sam takodje mislio kao i The_One, medjutim sinoc sam razgovarao sa prijateljem koji je zakon protumacio kao NNJ. Objektivno, i jedno i drugo je moguce .. Stvarno bi trebao neko da nam protumaci sa sigurnoscu taj clan. Sto se same odredbe tice, ako je onako kao sto NNJ kaze, onda je to bas bezveze. Istina, veliki broj saobracajnih nesreca izazivaju upravo mladi ispod 23 godine u tom vremenskom periodu, ali me niko ne moze ubjediti da neko sa 22 godine i 4 godine vozackog iskustva predstavlja vecu potencijalnu opasnost nego onaj sa 24 koji nema ni dana iskustva.

Citiraj:
Da biste uštedili sebi 30KM koje biste kad-tad dali za neupaljena svjetla po danu, posjetite svog servisera i raspitajte se o mogućnosti automatskog paljenja farova.
Danas mi čovjek u servisu spoji auto na računar i za par minuta farovi su spremni da se pale pri svakom startovanju motora (naravno, gase se takođe automatski). Kaže da to važi za novije generacije vozila (stara i po 6-7 godina), ali nije siguran da može kod svih proizvođača.
Za starija auta postoji malo komplikovaniji sistem, ubaci se relej, spoji se na alternator i tako se obezbjeđuje paljenje svjetala.

O ovome sam i ranije cuo. Nije lose, mada ima kronera koji uz paljenje kratkih svjetala podese i paljenje maglenki sto je po meni notorna glupost ..

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2006, 13:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
V@nja je napisao:
O ovome sam i ranije cuo. Nije lose, mada ima kronera koji uz paljenje kratkih svjetala podese i paljenje maglenki sto je po meni notorna glupost ..

Samo, pažljivo s relejima, to zna napraviti više štete nego koristi, može imati uticaja i na ostalu elektroniku u autu.
Nije mi jasno što neko upali maglenke u sred grada, a mislim i da su zabranjene našim zakonom.

Nisam još uvijek pravnik, ali imam nekog iskustva sa čitanjem i tumačenjem zakona. Ovako kako je napisano, lice iz stava 7 je lice koje je položilo...itd. (da ne citiram sve po 100-ti put) i ima dozvolu manje od dvije godine. Znači "lice iz stava 7" je cijeli stav 7. Drugo bi bilo da ovaj stav 7, nije stav, nego član podijeljen na stavove, pa u jednom stavu piše "lice koje je položilo", a u drugom ostalo. Znači, prema napisanom, je tačno ovako kao što je The_One rekao.
Naši zakoni su puni nejasnoća, zato što ih je veliki broj prepisan od SCG, Hrvatske, Slovenije (da bi bili kao u EU). Što vole stručno reći "uporedna metoda", kakva metoda, čisto prepisivanje u kojem se nešto malo izmejni, pa izgubi... i onda onaj ko je četvrti prepisao neki prvobitni tekst dobije ovakve zakone.
Eto, ja bih tako protumačila jer čisto gledajući tekst iz njega tako proizilazi. Ali zbog ovih pomenutih problema sa prepisivanjem, moguće je da neko nadležan protumači drugačije, ne bi bilo prvi put...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2006, 14:48 
Veteran
Veteran

Zašto se onda pod "licem iz stava 7" ne podrazumijeva:
"Лице које је положило возачки испит и добило возачку дозволу за категорију возила А1, А, B или C и C1 не смије двије године од дана издавања возачке дозволе да управља возилом на путу брзином већом од 70 км на час, на путу намијењеном искључиво за саобраћај моторних возила и брзом путу брзином већом од 90 км на час, односно 120 км на час на аутопуту, а лаким мотоциклом 40 км на час, нити тим возилом смије да вуче прикључно возило, а ни организовано да превози дјецу."?
Takvim tumačenjem bi se moglo reći da mlađi od 23 godine smiju voziti noću ukoliko:
* imaju vozačku dozvolu više od 2 godine
* ne prevoze djecu
* nemaju priključna vozila
* itd.
Da bi se taj član tumačio kako ti kažeš, onda bi stav 7 glasio:
"Лице које је мање од 2 године посједује возачку дозволу не смије...".

Subjekat (lice) u članu 7 tog zakona je:
"Лице које је положило возачки испит и добило возачку дозволу за категорију возила А1, А, B или C и C1", a u ovom što sam ja predložio je:
"Лице које је мање од 2 године посједује возачку дозволу".

Dakle, ako je tačno to što ti kažeš, to samo pokazuje koliko su pravnici nepismeni.

Mene u svakom slučaju ne kači taj zakon, ali treba razjasniti onima koje kači. Ne bih volio da se ljudi naplaćaju kazni zbog nepismenosti onih koji su sastavljali Zakon ili onih koji ga tumače.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2006, 14:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Not now, John! je napisao:
Takvim tumačenjem bi se moglo reći da mlađi od 23 godine smiju voziti noću ukoliko:
* imaju vozačku dozvolu više od 2 godine
* ne prevoze djecu
* nemaju priključna vozila
* itd.

Ja sam tako shvatila. Ne mogu 100% tvrditi, ja sam ipak student kao što sam rekla. Tumačenje prava je nauka, nekad se ni stručnjaci i profesori ne mogu složiti oko toga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2006, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
ja sam josh krajem jula presla u Hr, tako da sam tamo vozila pa istim pravilima, koja su ovde nastupila, tako da sam vec priviknuta usla u BiH :)

Sve u svemu sto se tice upaljenih svjetala (meni je to cista glupost, jer ta svjetla po danu ne vidim uopste cemu sluze...), mozda malo jace raspoznavanje vozila iz suprotnog pravca, mada kad je sunce jacu refleksiju daje sajba nego ta svjetla... a zadnja signalizacija se i ne vidi po danu, mislim na poziciju.
Nije problem upaliti svjetla, vec je problem, sjetiti se ugasiti kad stajes,kod mene u jednom autu nema sanse da zaboravim jer kad ga ugasim i izvadim kljuc pisiti mi alarm da su upaljena svjetla, ali u drugim kolima ne.. :-?
Tako da se mora paziti na to zbog akumulatora.

Sto se tice pojasa, Ok podrzavam.
Ogranicenja brzine takodje, pjesaci, prelazenje preko pjesackog i kaznjavanje, takodje podrzavam.

Dakle ima masa stavri koje su pozitivne , ali problem je sto su donijeli zakon a podzakonska akta uopste nisu definisana, masa stavri josh ne postoji, recimo priznanice koje ce se davati prilikom kaznjavanja, uvezanost sa cips projektom, baze podataka, u koje ce se memorisati kazneni bodovi. Dakle, misle to raditi u hodu :-? A do tada, mislim da uopste ne mogu da pisu pravilno te kazne, ako vam uzimaju apre, sve je onako odfrljoke...

Po tim novim pravilima,ako vas kazni policajac, on vam napise uplatnicu, koju odete u banku i platite na ziro racun. Onda oni po uplatama, izvodima uvode u bazu podataka svakog vozaca (preko cips projekta) i tako imaju evidenciju ko je, kada, koliko i kakvih kazni i uplata imao.Dakle, hoce da smanje korupciju u policiji i da naprave bazu podataka. Ali tesko da ce to ici.

Jer ako je min kazna 30 KM, dash plavcu 20 KM i on uopste ne pise uplatnicu. Ti si ustedio 10 KM, a on je dobije 10 KM vise nego ranije (kad se uobicjeno davalo 10 KM "na pice" ). Vuk sit, sve ovce na broju...
A da ne pricam sta ce biti sa vecim kaznama...

A sto se tice zene vozaci..eto ja vozim vec 8 godina, imam poprilicno predjenih km, jendom sam dala 10 KM "na pice" , bez ijednog preksrsaja ili umfala...bogu hvala! :)
Ima dosta smotanih zena, ali ima josh smotanijih muskaraca koji misle da su dobri vozaci samo zato sto su muskarci, a zapravo ometaju ili ugrozavaju saobracaj. Nema pravila i diskriminacije po tom pitanju.... :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 154 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]