ja sam josh krajem jula presla u Hr, tako da sam tamo vozila pa istim pravilima, koja su ovde nastupila, tako da sam vec priviknuta usla u BiH
Sve u svemu sto se tice upaljenih svjetala (meni je to cista glupost, jer ta svjetla po danu ne vidim uopste cemu sluze...), mozda malo jace raspoznavanje vozila iz suprotnog pravca, mada kad je sunce jacu refleksiju daje sajba nego ta svjetla... a zadnja signalizacija se i ne vidi po danu, mislim na poziciju.
Nije problem upaliti svjetla, vec je problem, sjetiti se ugasiti kad stajes,kod mene u jednom autu nema sanse da zaboravim jer kad ga ugasim i izvadim kljuc pisiti mi alarm da su upaljena svjetla, ali u drugim kolima ne..
Tako da se mora paziti na to zbog akumulatora.
Sto se tice pojasa, Ok podrzavam.
Ogranicenja brzine takodje, pjesaci, prelazenje preko pjesackog i kaznjavanje, takodje podrzavam.
Dakle ima masa stavri koje su pozitivne , ali problem je sto su donijeli zakon a podzakonska akta uopste nisu definisana, masa stavri josh ne postoji, recimo priznanice koje ce se davati prilikom kaznjavanja, uvezanost sa cips projektom, baze podataka, u koje ce se memorisati kazneni bodovi. Dakle, misle to raditi u hodu

A do tada, mislim da uopste ne mogu da pisu pravilno te kazne, ako vam uzimaju apre, sve je onako odfrljoke...
Po tim novim pravilima,ako vas kazni policajac, on vam napise uplatnicu, koju odete u banku i platite na ziro racun. Onda oni po uplatama, izvodima uvode u bazu podataka svakog vozaca (preko cips projekta) i tako imaju evidenciju ko je, kada, koliko i kakvih kazni i uplata imao.Dakle, hoce da smanje korupciju u policiji i da naprave bazu podataka. Ali tesko da ce to ici.
Jer ako je min kazna 30 KM, dash plavcu 20 KM i on uopste ne pise uplatnicu. Ti si ustedio 10 KM, a on je dobije 10 KM vise nego ranije (kad se uobicjeno davalo 10 KM "na pice" ). Vuk sit, sve ovce na broju...
A da ne pricam sta ce biti sa vecim kaznama...
A sto se tice zene vozaci..eto ja vozim vec 8 godina, imam poprilicno predjenih km, jendom sam dala 10 KM "na pice" , bez ijednog preksrsaja ili umfala...bogu hvala!
Ima dosta smotanih zena, ali ima josh smotanijih muskaraca koji misle da su dobri vozaci samo zato sto su muskarci, a zapravo ometaju ili ugrozavaju saobracaj. Nema pravila i diskriminacije po tom pitanju....