banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 21:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2006, 21:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Lena_04 je napisao:
Citiraj:
Niko ne ulazi u sutinu problema, zasto je neko poceo da krade, zasto je neko u stalnom sukobu sa roditeljima, zasto neko bjezi i skole i skita po parkovima, zeljeznickim i autobuskim stanicama, spava u vagonima za ugalja, umjesto kod svoje kuce itd.

Po mom misljenju razlozi za ovakvo ponasanje sezu duboko u porodicnu dinamiku i za svakog su pojadinca specificni (zavise od mnogo faktora) tako da bi bilo tesko cisto samo nabrojati uzroke.
Mladi koji se nadju na ovom surovom putu maloljetnicke delinkvencije obicno poticu iz disfunkcionalnih porodica gdje nisu uspjeli da pronadju svoje utociste

Vezano za ovo, skoro sam se srela sa slučajem da je dijete od 12 godina lagalo pola godine roditeljima da ide u školu. U pitanju je muzička škola, nije osnovna, ali je ipak problem. Još ako je dobijalo pare za nešto, ko zna gdje su završile. Pa je pitanje i kakvi su to roditelji koji cijelu godinu nisu ni jednom došli na neki sastanak ili da se bilo kako interesuju. Onda takvi često počnu krasti, skitati i ostalo navedeno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2006, 22:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Po mom misljenju Leona 4 je dala jako dobar odgovor o uzrocima maloljetnicke delinkvencije. Kratko receno bar 95% takve djece potice iz razrusenih porodica, poprodica u kojima se dogadjaju nemile stvari: stalne svadje, tuce, alkoholizam, u poslednje vrijeme drogiranje, pa i prostitucija. Ta nezdrava atmosfera tjera djecu na ulicu. Ima tu jos jedan problem, a to je nepotpuna porodica. Ako majka ostane sama sa jednim ili vise muskarcica, dosta cesto izgubi kontrolu bar na jednom od djecaka. To se obicno dogadja kako sam procitao u literaturi u VII ili VIII raz. OS.

Odgoj ili vaspitanje je jako slozen problem. Iako sam cesto citirao Dzona Loka, uradit cu to i ovom oprilikim, da bih pokazao slozenost odgoja-vaspitanja.

" Neka se dijete uvijek osjeca pravim gospodarem, a pravi gospodar ustvari budimo mi" ili " Neka dijete cini sta hoce, a treba da hoce ono sto hocemo mi".

Znaci, dijete treba dovesti u situaciju da ima takvo osjecenje, da radi sta hoce, a ustvari radio ono sto zelimo mi. Za takav pristup odgoju-vaspitanju potrebno je dosta znanja, strpljenja i umjesnosti. Vecina roditelja nastoji tako i usmjeriti svoje dijete. U tom usmjerenju, mnogi roditelji prave greske, koje kasnije tesko ispravljaju, ali o tome mozda kasnije.

U odgoju Helena postoji nekoliko metoda:

-uvjeravanje,
-potsticanje,
-navikavanje,
-prisiljavanje

Pedagoski gledano, prisiljavanje je poslednja mjera koju treba primijeniti u odgoju-vaspitanju djeteta. Neki kazu "batina je iz raja izasla". Oni roditelji koji sve vide u batini, koji batinu primjenjuju kao vaspitno sredstvo, sigurno je da odgajaju-vaspitavanju grubu osobu, osobu sa niskim pragom tolerancije. Batinu ne trerba primjenjivati, kad postoji citava lepeza pozeljnih pogodnosti koje se djetetu mogu uskrati, ako ne postize ono sto moze, ili ako cini nesto sto nije pozeljno.
Da ne budem preopsiran, za danas toliko. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2006, 07:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Zah, ne slazem se da bash 95% delikvenata dolazi iz "porodice sa problemima". Primjera koliko hoces u nasoj drzavi. Npr. bogati roditelji kupe sinu auto, on pregazi 2-3 ljudi (sa 18 godina) i nikom nista. Ili dozvola roditelja da im djeca (od 15 ili 16) godina budu vani u nedoba (2 ili 3 ujutru).
Citati su odlicni.

Cini mi se da roditelji danas (bar kod nas) imaju drugih briga a previse su uvjereni da su im djeca savrsena. Ustvari, ne zele ili nece da vidi sta im djeca rade.
Treba razlikovati u startu sta je djecija "igra" a sta "put ka delikvenciji". Ustvari, svaki roditelj bi trebao da prepozna kojim putem dijete idete. Ali da ne pricamo o odgoju (posto takva tema vec postoji).

Veliku pomoc bi igrale socijalne ustanove. Ako roditelj ne moze da izadje na kraj sa problematicnim djetetom, trebao bi da se obrati za strucnu pomoc .Kod nas je, ipak, najveci problem - sredina i mentalitet. Sramota je otici nekome po savjet. (ovde mislim na strucne sajvete tipa psiholoske a ne na savjet komsinice uz kafu)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2006, 14:09 
Veteran
Veteran

Nas pristup ovoj problematici nije puno razlicit. Ja pod maloljetnim delinkventima podrazumijevam, a tako se to tretira i u literaturi, djecake i djevojcice koji permanentno cine razna krivicna djela, bilo individualno ili u grupama.

Ako roditelj kupi dobro auto sinu ili kcerki zato sto ima novca, a djeca bez dovoljno iskustva ponesena voznjom naprave udes u kome neko drugi ili oni stradaju, to jos nije delinkvent. Ne znam kako bi to definisao, da li kao neodgovornost roditelja ili djece, ili mozda i roditelja i djece.

Naravno, oni ce za tako djelo biti kaznjeni, sto ce na njih ostaviti trajni pecat, jer ce iz jedne normale porodicne sredine, odjednom preci u drugu sredinu, koja sa porodicnim odnosima nema nikakve veze. Ako te ustanove nisu kategorizirane, ako se saobracajni prekrsitelji nadju zajedno sa ubicama, provalnicima, ucjenjivacima, koji svakodnevno furaju svoje price, to sigurno ostavlja trajne posledice na licnost saobracajnog prekrsitelja.

Tacno je da mnogi roditelji nemaju predstavu sta im djeca rade. Cak i kad cuju nesto lose vezano za ponasanje svoje djece, oni u takve price nece da povjeruju. Kad im sin ili kcerka postanu delinkventi, oni nikad ne traze razloge u porodicu, u sebi i svom odnosu prema djeci, nego uvijek okrivljuju nekog drugoga. Svi su drugi krivi, samo ne oni, njihov sin i li kcerka.

Ali kad roditelj dodje u tu fazu da ga policija-milicija posjecuje svakodnevno, kada vidi znatizelju komsija koji njihov dolazak posmatraju sa prozora svojih stanova ili kuca, sve postaje puno ozbiljno, a njihov zivot poprima neka druga obiljezja, kratko receno zivot postaje nesretan.

Covjek se nekako i pomiri sa cinjenicom, ako mu se rodi intelektualno defektno dijete, ili fizicki hendikepirano, ali kada zdravo dijete u fizickom i psihickom smislu krene putem delinkvencije, to predstavlja posebnu tragediju.
Izvini nemam vise vremena. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2006, 17:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ako roditelj kupi dobro auto sinu ili kcerki zato sto ima novca, a djeca bez dovoljno iskustva ponesena voznjom naprave udes u kome neko drugi ili oni stradaju, to jos nije delinkvent.

Ok, pogresna upotreba rijeci "delikvent" sa moje strane. Stvar je u tome sto nisu samo djeca siromasnih i djeca iz problematicnih porodica skloni delikvenciji, stvaranju problema itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2006, 18:14 
Veteran
Veteran

Naravno i djeca iz bogatih porodica mogu stavrati probleme, kao u ovom slucaju, kad naprave saobracajnu nezgodu sa teskim posledicima.

Medjutim, u poslednje vrijeme droga predstavlja najozbiljniji problem. Na ovu pojavu nisu imuna ni djeca iz bogatih porodica. Ne zna covjek sta je gore, sta je teze, dijete delinkvent, kradljivac, provalnik, siledzija, ili drogeras, koji zavisno od stepena uzimanja droge postaje nesposobna osoba za samostalan zivot. Bog mu dao sve, a on invalid u svakom pogledu, nesposoban da radi, da privredjuje, da odgaja djecu. Kakve samo traume prozivljavaju roditelji ovakve djece, jer im takva djeca ne pricinjavaju nikakve radosti, nego nasuprot, nanose samo najvece zivotne patnje.

Zato, ako smo dijete rodili, izvedimo ga na pravi put, jer je to nasa prva i najveca roditeljska obaveza.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2006, 18:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Trebala bi i drzava da osigura "pomoc" ukoliko roditelji "zakazu", a to je ono sto sam govorila (psiholoska pomoc, razne organizacije itd.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2006, 19:38 
Veteran
Veteran

Zbog neimastine, drustvo nije zainteresirano za ljude koji su posrnuli ili posrcu. To prepusta roditeljima, a oni pokusavaju ono sto znaju i ono sto mogu. Medjutim, roditelj tesko ispravlja propustenu priliku.

Ako jedan drogeras ode kod psihijatra, sta ce ovaj strucnjak uraditi. Sigurno je da nece provesti neku psihosocijalnu terapiju, jer to trazi dugotrajan, ozbiljan u uporan rad. On ce radije postupiti lakse i jednostavnije, propisati medikamentsku terapiju, smirit ce tipa, dovest ce ga u situaciju da sjedi zgrcen u uglu sobe, nezainteresiran za bilo sta oko sebe. Neporfesionalno, nehumano, ali istinito, jer to je nasa svakidasnjica.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 07:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zah - pesimisto:) Drogerasi nece otici kod psihijatra. Ako zele izljecenje (ili bar pokusaj) preduzece drasticnije mjere tipa odlaska u neko mjesto od odvikavanja, gdje ce danonocno biti zatvoren, bez mogucnosti izlaska da nabavi shut.

Roditelj nece da prizna da je njegovo dijete "posrnulo", a kad (konacno) to ucini zna da bude kasno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 19:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2006, 12:07
Tesko je to priznati jer to onda povlaci i saznanje o tome da si i sam (kao roditelj) "pao na ispitu".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 19:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Moguce, mada bi svakom roditelju na prvom mjestu trebalo biti dijete pa onda licni osjecaji, sramota itd. Roditelj je odgovoran za dijete i njegovo ponasanje. Zalosno je sto se prvo gleda "sta ce narod reci" pa tek onda dobrobit sopstvenog djeteta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 21:10 
Veteran
Veteran

Nema nista ljepse i draze od djeteta. Rodi se zdravo, gledas svaki dan kako napreduje, divis se njegovim brzim saznanjima, i tako pocinjes polagati velike nade u njega. Ali, desi se jedna greska, greska rodtelja, ili greska djeteta, i sve pocinje ici naopako. To naopako ponasanje kasno shvate roditelji ali i njihova djeca. I tu pocinje tragedija porodice, tragedija mlade licnosti.

Roditelji ce traziti neku pomoc, trazit ce neciji savjet, ali posrnuli drogeras rijetko kada. Niti ce drogeras otici kod psihologa, psihijatra, a jos manje u neko mjesto za odvikavanje od droge, ako takvo mjesto uopste postoji, izuzev ako ne mislis, na prihvatene ustanove, koje organizira crkva. Ali i ovdje on mora otici nakon necijeg ubjedjivanja, jer sam tesko moze da shvati nezavidni polozaj u kome se nasao. Takve osobe najcesce ne zele lijecenje, jer su pod velikim uticajem grpe kojoj pripadaju.

Vec sam kazao da se ni jedan psholog, ni jedan pishijatar nece prihvatiti psihosocijalene terapije, jer ona trazi vrijeme, uporan i dugotrajan radu, ulazenje potpuno u licnost i probleme osobe koja se drogira, a sa kojom on radi. Roditeljima on jednostavno kaze da on moze sprovesti jednu ili vise psihosocijalnih terapija, ali jedna kosta 50 KM. On nece i ne moze kazati koliko ce biti potrebno takvih terapija, pa je to samo jedan nacin uzimanja novca, dok roditelj na kloncu ne shvati, da od svega nema nista, da strucna osoba uzima samo pare, da se ne udubljuje u problem, pa svoje dijete vraca kuci, sada samo pishicki slomljeno, jer je medikamentska terepaja ucinila svoje, unistila je i ono malo zdravog u njemu sto je postojola.

U ovim prihvatnim ustanovama koje organizira crkva, rad je puno, puno bolji, jer to rade ljudi iz ljubavi a ne iz materijalnog interesa, pa su i rezultati bolji, a sto je najvaznije, svojim radom ne unistavaju dalje licnost drogirane osobe.

Helena, nisam pesimista, ja samo opisem o nasoj ruznoj svakidasnjici. Bas mi je drago, sto ovako fino razmijenjujemo misljenja.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 21:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Kod nas postoje tzv. komune. Helena je vjerovatno mislila na njih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 21:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
Ma napila se deca kod draxtora....!!!

- WHITE POWER -

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 22:10 
Veteran
Veteran

Bilo bi dobro kad bi nam Leona 4 malo objasnila sadrzaj rada u komuni, bar po pricanju drugih, kako bi stekli jedan osnovni dojam o njima . Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 22:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da, mislila sam na komune. Znam jednu djevojku koja je otisla u Split, jer valjda tamo postoji specijalizovana ustanova za odvikavanje (imaju ogranicene posjete roditelja, bave se nekim kreativnom radovima, dobijaju psiholosku pomoc...). Ili kraj Banjaluke u Aleksandrovcu (ako se ne varam) postoji nesto slicno, odragnizovano u samostanu casnih sestara. (Ispravite me ako grijesim).

Zah, kad vec govorimo o nasem podrucju u pravu si sto se tice lijecenja. Mislim na psihijatre itd. Mislim da nigdje u bivsoj ex-yu nema "prave" (da ne kazem normalne) psihijatrijske klinike. Kod nas se (jos uvijek) psihijatar smatra kao "doktor za ludake", ali u svijetu je prihvacen kao "doktor za dusu" - osoba od povjerenja sa kojom moze svako da razgovara, da se povjeri ili potrazi pomoc. (U svijetu na jednog covjeka ide jedan psihijatar i advokat:) )Zalosno je, isto tako, (kad smo vec kod narkomana) da je to kod nas sve rasprostranjenija pojava. Ali tu ne mozemo okrivljivati samo roditelje nego kompletno drustvo. Mladi nemaju cemu da se okrenu, pa posezu za onim sto je najrasirenije.

Svaka skola ima skolskog psihologa, kojem bi se svako dijete trebalo okrenuti ako ima i najmanji problem, sto opet kod nas nije slucaj jer je to "sramota" ili ako roditelj za to sazna - vjerovatno ce da zabrani djetetu da to ikad vise uradi jer "sta ko ima znati sta se desava u djetetovom zivotu ostim njegovih roditelja".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 23:25 
Veteran
Veteran

Da, veliku odgovornost snosi drustvo. Znamo iz sociologije kako je nastala drzava. Pa kad je tako, zasto ta drzava ne pruzme dio odgovornosti koja joj pripada, kada su u pitanju njeni gradjani, pa bili oni dobri ili losi u bilo kojem smislu. Tragedija je sto mi nemamo organizovanu drzavu, sto nemamo svijest politicara za drzavu i njene gradjanje. Dok je tako, neki mladi ljudi ce traziti utjehe u alkoholu, drogi,itd. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 09:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Po pricanju drugih komune podrazumijevaju lijecenje narkomana na dobrovoljnoj bazi, dakle svojevoljan je dolazak, a kada se udje u komunu postoje jasno odredjena pravila.
postoji odredjen vremenski rok boravka u pomenutoj ustanovi, "vikendi" su rijetki i desavaju se obicno pred sam kraj lijecenja.
Aktivnosti su jasno definisane i strucno vodjene. Npr. u zavisnosti od toga sta je neko po struci (ili sta bi neko zelio da radi od ponudjenih aktivnosti), u komuni se aktivno bavi tim radom (npr. kuhar) sto ima visestruke pozitivne posledice - efekti radne terapije, sticanje radnih navika i iskustva itd. Naravno prisutne su i kreativne i slobodne aktivnosti.
Strucna pomoc je na raspolaganj, ali postoji i medjusobna podrska samih clanova komune.

Moram sada da idem a i to je otprilike ono sto znam. Ako neko zna vise neka dopuni ili ispravi ovu pricu.

P.S. Cinjenica je da zivimo u loshe organizovanom drustvu i svaki pokusaj da se nesto pokrene se svodi na pojedinacne sluchajeve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 22:35 
Veteran
Veteran

Poceli smo o maloljetnim delinkventima, a zavrsili na narkomanima i njihovom lijecenju. Kakve su posledice uzivanja droge nije nepoznata stvar, sto najbolje odslikava zavrsni tekst komentara objavljenog u Nezavisnim novinama 27.06.06.godine. Pozdrav Zah

BANJA LUKA - Majda Juzbašić iz Banje Luke pronađena je juče mrtva, s nožem zabodenim u grudni koš, u svom poluizgorjelom stanu u Ulici carice Milice u banjolučkom naselju Obilićevo.

Majda Juzbašić je, prema kazivanju bivšeg komšije Edija Cerića, prije rata diplomirala na Filozofskom fakultetu, Odsjek za engleski jezik i književnost, i bila je jedan od najboljih studenata svoje generacije.

"Sve je bilo u redu dok se Majda nije zaljubila u izvjesnog Smaju, koji je bio poznati gradski narkoman. Majdina majka s kojom je živjela protivila se ovoj vezi, što je često dovodilo i do fizičkih obračuna između majke i kćerke, te intervencije policije", priča Cerić.

Majdina majka, za koju komšije kažu da je bila mirna i da se cijelog života trudila da svoju kćerku izvede na pravi put, ubila se prošle godine skočivši sa zgrade u kojoj je stanovala.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]