Nekultura ponasanja!
Ovo je bio samo povod,ali takvih primjera ima milion.Ja ih primjecujem,vidjam ih svaki dan.
Dan prije uskrsa rano ujutru sam otisla u pekaru "Manja" da kupim nekoliko kolaca(izvrsni su,kremasti,sa puno fila

).Guzva je bila neopisiva.
Bilo je ljudi koji su htjeli sendvice,onih koji su cekali za kolace i masa onih koji su imali placene i narucene kolace i uskrsnje peretke.
Naravno,guzva bi bila manja da smo se razvrstali u redove,prema potrebama.Neko pametan je dosao na tu ideju,ali ljudima se izgleda vise svidjala guzva u kojoj 5 ljudi govori u isto vrijeme sta zeli,a djevojke koje rade zbunjeno stoje i pokusavaju desifrovati iz te mase besmislenih glasova,jednu smislenu recenicu.
U svoj toj zbrci zapazih zenu-zmaja i muzica koji drzi dijete za ruku.Ona je dosla po kolace(spremljene u malu kutijicu),a covjek je sa djetetom stao kraj izlaza(iz razumljivih razloga),ali nakon sto ga je protresao njen "nadasve umilni" glas da odmah stane kraj nje,on se sa djetetom probio do nje i statirao u toj guzvi cisto jer ona to tako zeli.Stvarno se pitam kako je to malo dijete onako stjesnjeno i svaki cas gurkano tamo-vamo od strane drugih ljudi dolazilo do vazduha.Medjutim damu to nije zanimalo,oni su morali stajati pored nje(to je bilo prosto neophodno

).
Bilo je dosta ljudi koji su dosli uzeti vec placene i ranije narucene stvari,ali naravno potvrde o tome nisu ponijeli.Djevojka je glasno i jasno rekla da ne moze da daje nista sto je placeno,bez priznanice o tome.Naravno to nije nimalo obeshrabrilo masu ljudi da se i dalje guraju do njih i traze,a zatim negoduju zasto ne mogu da dobiju stvari i bez potvrde o placanju.Neki su iz protesta i dalje stajali oko pulta,pa tako ni oni koji su imali potvrde nisu mogli biti usluzeni,jer nisu mogli prici.
Nakon sto godina(10-tak puta sam htjela odustati,a i nesvjestica me od zagusljivosti opasno uzdrmala)dosla sam na red.Djevojka je posluzila nekog momka,a zatim i mene.Uto se pojavljuje starija gospodja.Njezno mi svojim laktom provjerava rad bubraga

,a zatim se dere na sav glas(u neposrednoj blizini mog lijevog uha)na djevojku koja me usluzuje:"Odmah da si stala,moras prvo zavrsiti samnom,ja hocu svoj kusur!!!Pogledaj ti samo nje(dodaje posto doticna djevojka ne reaguje,jer nema pojma o cemu se radi)!"
Posto je gospodja totalno pobjesnila,djevojka shvata da se njoj obraca i objasnjava joj da ona nju nije usluzila,da ne zna sta je ona imala,kao ni koliko je para dala.Baba tek na to poludi,a onda se na vratima pojavljuje sasvim druga radnica koja pruza babi kusur(naravno isla je da usitni novac).
Zasto se ljudi tako ponasaju?