banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 00:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2002, 14:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Ne znam da li vi to primjecujete,ali danas se dosta ljudi ponasa kao da su neka "visa sorta",a svi drugi treba da im ispunjavaju zelje,da ih slusaju.
Malo sam iznervirana trenutno,bolje reci bjesna.

Danas je na moje radno mjesto dosao dignuti nazovi gospodin sa sincicem.Nije rekao dobar dan,nije rekao nista,trazio je stvar (u odnosu na moju platu nimalo jeftinu) koju je za njega ostavio XY.
XY nema direktne veze sa mojim poslom,jednostavno je osoba cije su nam usluge trebale i slabo ga poznajem.
Naravno,XY je meni poznat i bio je na mom radnom mjestu da bi uradio posao koji treba da uradi,pri cemu je stvarno osrtavio neku opremu koja ce mu trebati u radu(tako je do sada uvijek bilo),koju ja nisam ovlastena da "okolo dijelim",a i niko mi nista nije rekao.
Zamolila sam kulturno muskarca od tridesetak i nesto godina da saceka dok nazovem XY,jer ja ne smijem tek tako dati tudju stvar od oko 2000 KM(mozda i nesto vise).Na njegovo negodovanje dodala sam da bi trebao da me razumije jer ja radim za skoro 10x manju platu,a snosim odgovornost za to(buduci da je ostavljeno kod mene).
Dicni "gospodin" je iznervirano rekao:"Koliko radis dobro te i placaju.Sta ti mislis da sam ja sa djetetom dosao ukrasti to?Kakvo je to ponasanje?"...i jos svasta nesto.
Napominjem da to nije moj posao,da je on po to trebao otici par kilometara dalje u firmu koja to prodaje,a u svakom slucaju zasto je tolika tragedija sacekati da neko telefonira.
Nije rekao ni zdravo kad je ulazio,a uzeo je sebi za pravo da galami na mene za nesto sto nema veze sa mojim poslom,kao ni samnom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2002, 15:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Pa jeste nekulturno, ali što se ti zamajavaš s tim? Takav je današnji standard. Uradila si kako je trebalo, taj ljudina bi trebao da se stidi. Slika i prilika našeg društva u kojem je laktanje prirodni refleks.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2002, 15:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nekultura ponasanja!

Ovo je bio samo povod,ali takvih primjera ima milion.Ja ih primjecujem,vidjam ih svaki dan.
Dan prije uskrsa rano ujutru sam otisla u pekaru "Manja" da kupim nekoliko kolaca(izvrsni su,kremasti,sa puno fila :smile: ).Guzva je bila neopisiva.
Bilo je ljudi koji su htjeli sendvice,onih koji su cekali za kolace i masa onih koji su imali placene i narucene kolace i uskrsnje peretke.
Naravno,guzva bi bila manja da smo se razvrstali u redove,prema potrebama.Neko pametan je dosao na tu ideju,ali ljudima se izgleda vise svidjala guzva u kojoj 5 ljudi govori u isto vrijeme sta zeli,a djevojke koje rade zbunjeno stoje i pokusavaju desifrovati iz te mase besmislenih glasova,jednu smislenu recenicu.

U svoj toj zbrci zapazih zenu-zmaja i muzica koji drzi dijete za ruku.Ona je dosla po kolace(spremljene u malu kutijicu),a covjek je sa djetetom stao kraj izlaza(iz razumljivih razloga),ali nakon sto ga je protresao njen "nadasve umilni" glas da odmah stane kraj nje,on se sa djetetom probio do nje i statirao u toj guzvi cisto jer ona to tako zeli.Stvarno se pitam kako je to malo dijete onako stjesnjeno i svaki cas gurkano tamo-vamo od strane drugih ljudi dolazilo do vazduha.Medjutim damu to nije zanimalo,oni su morali stajati pored nje(to je bilo prosto neophodno :grin: ).

Bilo je dosta ljudi koji su dosli uzeti vec placene i ranije narucene stvari,ali naravno potvrde o tome nisu ponijeli.Djevojka je glasno i jasno rekla da ne moze da daje nista sto je placeno,bez priznanice o tome.Naravno to nije nimalo obeshrabrilo masu ljudi da se i dalje guraju do njih i traze,a zatim negoduju zasto ne mogu da dobiju stvari i bez potvrde o placanju.Neki su iz protesta i dalje stajali oko pulta,pa tako ni oni koji su imali potvrde nisu mogli biti usluzeni,jer nisu mogli prici.

Nakon sto godina(10-tak puta sam htjela odustati,a i nesvjestica me od zagusljivosti opasno uzdrmala)dosla sam na red.Djevojka je posluzila nekog momka,a zatim i mene.Uto se pojavljuje starija gospodja.Njezno mi svojim laktom provjerava rad bubraga :grin: ,a zatim se dere na sav glas(u neposrednoj blizini mog lijevog uha)na djevojku koja me usluzuje:"Odmah da si stala,moras prvo zavrsiti samnom,ja hocu svoj kusur!!!Pogledaj ti samo nje(dodaje posto doticna djevojka ne reaguje,jer nema pojma o cemu se radi)!"
Posto je gospodja totalno pobjesnila,djevojka shvata da se njoj obraca i objasnjava joj da ona nju nije usluzila,da ne zna sta je ona imala,kao ni koliko je para dala.Baba tek na to poludi,a onda se na vratima pojavljuje sasvim druga radnica koja pruza babi kusur(naravno isla je da usitni novac).

Zasto se ljudi tako ponasaju?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2002, 16:23 
Veteran
Veteran

Ih, ventilator. Pa ti bi psihologijom da se baviš. :smile: A ta objašnjena bi mogla da idu do rane mladosti. Znaš ono: sve je mama kriva.
Evo, sad ću i ja da navedem jedan primjer za koji držim da je malkice drastičniji: vozim biciklo, k'o zmaj, što bi se reklo. I naiđem na pješački prelaz. Tu stanem, je li. Čekam da se malo saobraćaj raščisiti. Ali, tu je parkiran kamion. Sad, ja sam iza kamiona. Sve u redu, može da vidi prednji točak, volan i moje ruke u retrovizoru. Tek, osjetim kako me nešto gura. Ja se okrećem da vidim ko je taj bezobraznik što je upro toliko. Kad me prikolica kamiona obori s bicila. Ja se prostro koliko sam dug. Gledam u onaj njegov retrovizor, al' čova ide dalje. Išao je polako u rikverc. Ja se iskobeljam i izvučem bicikl da ga ne pregazi. I to sam se lijepo iskrvavio po rukama, pao sam ružno. Ništa čova, ni da stane. Doda gaščinu i ode svojim putem. Ja stojim i gledam. Očistim se i nastavim svojim putem.
Nemam objašnjenje za to. Ljudi kad znaju da ih neće stići kazna za nešto mogu biti jako neprijatni. Fakultet je lijep primjer. Čovjek tu može svašta da doživi. Na kraju oguglaš.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2002, 16:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
ljudi ne znaju da s eponasaju, ili ne zele. Jednostavno, koriste ono sto im je u najpovoljnijem trenutku potrebno bez obzira na druge kako ce podneti/reagovati.
Ovde u Kanadi recimo je u prodavnicama primetno drugacije. Juce sam bio u Home Depot (sve za kucu od eksera i srafova do bele tehnike) i svaki njihov radnik koji prodje pored tebe ako ga pogledas i on to vidi odmah pita "How are you today...".
Ljuska drskost i bezobrazluk je uvek bio medju nama, samo smo ga vise/manje primecivali i reagovali na njega.
Pljuvanje po ulici, bacanje smeca na sve strane, parkiranje gde nije mesto, namerno jurenje pesaka, pricanje na glas na mob. telefon u sred kafica da svi znaju kako TI sutra ides na rostiljanje na Kozaru... Lista je podugacka.
Toliko od mene za sada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2002, 18:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
I imate li kakve prijedloge kako da se stvari poprave po pitanju (ne)kulture?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2002, 19:12 
Veteran
Veteran

Eh, šta bi trebalo. Mogla bi da se napravi neka kampanja u medijima. Oštra kampanja. I to ne par dana već više mjeseci. Pojedinac može da da svoj doprinos tako što će da pazi na svoje ponašanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2002, 22:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

A još jedan očit izraz totalne nekulture je pljuvanje po zemlji što mnogi rade a za šta je mudri indijanski poglavica rekao: "Pljuje li čovjek na zemlju, pljuje na sebe samoga."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2002, 01:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Sta vredi kad ce onaj neki da kaze...
KO SU ONI da meni zabrane da radim ovo ili ono...
Recimo, ono sto se meni svidja u Kanadi je zabrana pusenja na javnom mestu/restoranu. POstoje tacno odredjena mesta za pusenje. Bacanje pikavaca je vrlo nepristojno i ...uf najezim se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2002, 12:33 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Okt 2001, 01:00
Mene u BL ipak najvishe odushevljava odlazak u banku.
Zgrada je ogromna, mjesta za sjedenje i stajanje dok se ceka ima u izobilju...ali dzaba. One legende se taaaako naguraju da ti nemash mjesta da izvadish novcanik iz dzepa...a onda kad ga izvadish...onda te tvoje pare broji josh 10 radoznalih ljudi...i svi oni radoznalo slushaju tvoj razgovor s onim likom iza malog otvora na shalteru.
Mi smo takvi ljudi. To nikad nece biti drugacije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2002, 18:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Ulazi starija gospođa u autobus u kome je prilično gužva. Školarci i studentarija su zauzeli pozicije za sjedenje. Gospođa počinje naglas da komentariše kako je gužva, kako nosi stvari, bole je noge...
Na to reaguje jedna iz sjedećeg položaja:
-'Gospođo, jeste li Vi ustajali starijima u autobusu kad ste bili mladi?'
-'Jesam, kako da nisam...'
-'E, zato Vas sad bole noge!'
Muk.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2002, 19:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jel' ti to stvarno? Užas!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2002, 14:12 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 09 Maj 2002, 01:00
Ventilatoru zaviri u Sociologiju za srednju školu pa ćeš vidjeti da u temu KULTURA ne bi trebala trpati "nekulturu"."Nekultura" bi se trebala odnosit na poremećaje u ponašanju, medjutim u sociologiji koja se bavi tim područjima termin nekultura NE POSTOJI.Pogotovo je "nekulturu", s obzirom na to za što mi tu riječ upotrebljavamo, blesavo trpat u temu KULTURA.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2002, 14:16 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 09 Maj 2002, 01:00
Zaboravi još napisati da su se svi stavili da ti odgovore ,a niko ne primjećuje da je ušao u POGREŠNU TEMU.Meni se eto čini da bi se ova vaša razglabanja trebala smjestit pod temu TRAČEVI.
ŽIVJELI

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2002, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja ne zivim u knjigama vec u stvarnom svijetu.
Kultura ponasanja je dio kulture,po mom misljenju,a adekvatniji podforum od ovoga ne vidim.
Kao sto je i nesportsko ponasanje dio sporta,tako je i nekultura dio kulture(tacnije receno nedostatak kulture).Tj. nekultura je nizak,odnosno najnizi nivo kulture.
Ako nemas sta pametno reci filozofiraj na forumu o filozofiji!
Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2002, 15:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 22 Jan 2002, 01:00
Neko nam se naljutio :razz:

Sad stvarno: slazem se sa Venti. I iskreno receno, ljudi kod nas su oduvijek bili takvi. Jako mali broj se znao ponasati, obicno ljudi iz "boljih familija" i skolovani. Mislim da se kultura nosi iz kuce. Kako te odgoje, takav ces biti. Ne razumijem zasto je nekima tesko reci: molim Vas, hvala lijepo, izvolite. Pa to su tako jednostavne rijeci koje mnogo znace. Ubjedjena sam da bi zivot svima bio puno ugodniji, kada bi se pokazalo malo vise postovanja prema sugradjanima. Zasto se ne drze onoga: ponasam se prema drugima onako kako bih volio da se ophode prema meni?!

Ali za utjehu: ljudi sa podrucja ex-YU nisu jedini. Turci i ostali iz tih "oblasti" su isto tako nekulturni i nemoguci kao i ljudi kod nas. (Iako kad bolje razmislim, pa to i nije neka utjeha)

A sto uciniti da se to promjeni? Tu se ne moze nista uciniti. Svaka individua je za svoje ponasanje odgovorna. I samo onaj ko nesto zeli da promjeni ce to i uspjeti. Pokusajte odgajati svoju djecu sa tim nacelima kulture i lijepog ponasanja, mislim da ce vam to biti najbolja nagrada. :smile:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]