Citiraj:
Kusturica nije želeo da komentariše film “Grbavica” sarajevske rediteljke Jasmile Žbanić u programu “Fest na bis”, navodeći da ga nije gledao, ali je rekao da je “jako pametno” što će biti prikazano to ostvarenje, koje je dobilo Zlatnog medveda na proteklom Berlinalu.
“Nisam video film, prema tome vrlo teško bih mogao govoriti tome. Ja sam bio jednom žrtva u Kanu, kad su ljudi koji nisu videli moj film iskoristili naslovnu stranu ‘Monda’ i napisali sve najgore o filmu koji nisu ni videli”, dodao je Kusturica, koji je rekao i da je “starosedelac u svakom pogledu kada je Fest u pitanju”, te da i sada “primećuje da su u Sava centru, u koji je Fest prelazio iz Doma sindikata, već tapete i itisoni malo ‘riknuli’ i da je voda probila”.
“Ono što je značajno je da je Fest bio i ostao jedan izraz koji danas više govori o tome kako Beograd i Srbija imaju kulturno tržište razvijenije nego bilo ko drugi od naših suseda, što je na neki način prirodno zbog broja, a ja mislim i zbog radoznalosti”, izjavio je Kusturica.
Kusturica je ocenio i da je “više nego dobar potez” što 34. Fest počinje filmom američkog reditelja Džima Džarmuša “Slomljeno cveće”.
“Ideja o predstavljanju filmskih autora na Festu je uvek postojala, čak i mnogo ranije, kad smo u Domu omladine jedva ulazili, gledali Marka Fererija i ona čuda od filmova koji su tada probijali zvučni zid i rušili sve barijere”, on je ocenio i da je otvaranje Festa Džarmusovim filmom dvostruko važno.
“Em smo zreliji i stariji, em su nam filmovi nekako postali prilagodljiviji široj publici. To je film koji je u Francuskoj imao preko milion gledalaca, što nije karakteristika za Džima. Film je, ja sam uveren, predivan i Džim je prvi put napravio film o svojoj generaciji”, izjavio je Kusturica i dodao da je Džarmus “napravio svoj prvi film u kome ne pokušava da bude mlađi nego što jeste”.
Kusturica je 24. februara svečano proglasio Fest otvorenim u prisustvu čuvene francuske filmske glumice Ane Karine, koja će 27. februara održati koncert u Pozorištu na Terazijama, na kojem će izvesti šansone iz svojih filmova, u pratnji pariskog pijaniste Filipa Evnoa.
Poznatoj glumici 25. februara u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, gde je organizovana retrospektiva njenih filmova, uručeno je visoko priznanje "Zlatni pečat".
Njen koncert u Pozorištu na Terazijama organizovan je u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom i pariskom agencijom Art media
http://www.b92.net
Evo i Kusturice....!!!!