Zomb1~Ginnungagap~ je napisao:
Citiraj:
Pazi, pitanje holokausta je veoma osjetljivo, pogotovo u bivšim nacističkim zemljama.
A pitanje "vrijedjanja" Islama nije osjetljivo u arapskim zemljama?
Jeste i da je autor objavio karikature u nekoj od arapskih zemalja (od kojih većina nije ni čula za slobodu govora, kao ni S. Koreja), bio bi već linčovan. Kako je sve urađeno u Danskoj, autor podliježe danskim zakonima.
Sloboda govora ti daje pravo da kažeš šta želiš, ali da stojiš iza toga. Kako je ovaj priglupi Austrijanac rekao da je holokaust izmišljotina, a cijeli svijet zna koliku su cijenu platili mnogi narodi, a najviše Jevreji, sve je shvaćeno kao govor mržnje i antisemitizam, što je u njegovoj zemlji kažnjivo i kažnjen je
minimalnom kaznom (3-10 godina). Da se desilo u Bosni, vjerovatno ne bi bio kažnjen. Uostalom, Austrijanac je odmah nakon toga "promijenio mišljenje", dakle nije stajao iza onoga što govori.
S druge strane, za pitanja vjere se nikad ne može reći da li je neka izjava o pitanjima vjere istinita ili ne, pa samim tim se slučaj Muhamedove karikature ne može poistovijetiti sa slučajem ovog Austrijanca. Karikatura je upravo to - karikatura (vidi objašnjenje riječi
karikiranje,
karikatura). I vicevi koje svakodnevno možeš čuti o Crnogorcima, Jevrejima, crncima i dr. su uvredljivi za tu populaciju, pa te vjerovatno neće ni u jednoj zemlji strpati u zatvor, iako u većini evropskih zemalja nećeš steći mnogo prijatelja pričajući viceve o Jevrejima ili crncima. Kod nas je problem sa brojem žrtava u Jasenovcu ili Srebrenici, i da neko izjavi da je Jasenovac izmišljen kako bi ti to shvatio? Kao slobodu govora ili govor mržnje?
Koliko sam uspio da pratim događanja zapazio sam da se muslimani protive zbog toga što nije dozvoljeno crtati/prikazivati Muhameda, a ne zato što je Muhamed nacrtan sa bombom i tako daje pogrešnu sliku o islamu. Nakon što je pobuna počela jedan FR časopis je objavio drugu karikaturu Muhameda sa tekstom "žalosno je kad te vole budale". U ovoj drugoj karikaturi se fanatici nazivaju "budalama" i karikatura ne predstavlja uvredu Muhameda ili islama, ali je za fanatične muslimane jednako uvredljiva kao ona danska.
Pitanje je šta je autor htio da kaže karikaturom. Da li je htio da kaže da je islam nasilna religija ili da kritikuje one koji se u ime Alaha raznose bombama i pri tom ubijaju desetine ljudi. U svakom slučaju podliježe danskim zakonima.
Ovo je moje mišljenje i ja tako gledam na pomenute događaje. Nisam pravnik, a vjerujem da nisi ni ti. Sudija koji je presudio glupom Austrijancu - jeste.