banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 20:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 23:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Zomb1~Ginnungagap~ je napisao:
Citiraj:
Pazi, pitanje holokausta je veoma osjetljivo, pogotovo u bivšim nacističkim zemljama.

A pitanje "vrijedjanja" Islama nije osjetljivo u arapskim zemljama?

Jeste i da je autor objavio karikature u nekoj od arapskih zemalja (od kojih većina nije ni čula za slobodu govora, kao ni S. Koreja), bio bi već linčovan. Kako je sve urađeno u Danskoj, autor podliježe danskim zakonima.

Sloboda govora ti daje pravo da kažeš šta želiš, ali da stojiš iza toga. Kako je ovaj priglupi Austrijanac rekao da je holokaust izmišljotina, a cijeli svijet zna koliku su cijenu platili mnogi narodi, a najviše Jevreji, sve je shvaćeno kao govor mržnje i antisemitizam, što je u njegovoj zemlji kažnjivo i kažnjen je minimalnom kaznom (3-10 godina). Da se desilo u Bosni, vjerovatno ne bi bio kažnjen. Uostalom, Austrijanac je odmah nakon toga "promijenio mišljenje", dakle nije stajao iza onoga što govori.

S druge strane, za pitanja vjere se nikad ne može reći da li je neka izjava o pitanjima vjere istinita ili ne, pa samim tim se slučaj Muhamedove karikature ne može poistovijetiti sa slučajem ovog Austrijanca. Karikatura je upravo to - karikatura (vidi objašnjenje riječi karikiranje, karikatura). I vicevi koje svakodnevno možeš čuti o Crnogorcima, Jevrejima, crncima i dr. su uvredljivi za tu populaciju, pa te vjerovatno neće ni u jednoj zemlji strpati u zatvor, iako u većini evropskih zemalja nećeš steći mnogo prijatelja pričajući viceve o Jevrejima ili crncima. Kod nas je problem sa brojem žrtava u Jasenovcu ili Srebrenici, i da neko izjavi da je Jasenovac izmišljen kako bi ti to shvatio? Kao slobodu govora ili govor mržnje?

Koliko sam uspio da pratim događanja zapazio sam da se muslimani protive zbog toga što nije dozvoljeno crtati/prikazivati Muhameda, a ne zato što je Muhamed nacrtan sa bombom i tako daje pogrešnu sliku o islamu. Nakon što je pobuna počela jedan FR časopis je objavio drugu karikaturu Muhameda sa tekstom "žalosno je kad te vole budale". U ovoj drugoj karikaturi se fanatici nazivaju "budalama" i karikatura ne predstavlja uvredu Muhameda ili islama, ali je za fanatične muslimane jednako uvredljiva kao ona danska.
Pitanje je šta je autor htio da kaže karikaturom. Da li je htio da kaže da je islam nasilna religija ili da kritikuje one koji se u ime Alaha raznose bombama i pri tom ubijaju desetine ljudi. U svakom slučaju podliježe danskim zakonima.

Ovo je moje mišljenje i ja tako gledam na pomenute događaje. Nisam pravnik, a vjerujem da nisi ni ti. Sudija koji je presudio glupom Austrijancu - jeste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 23:32 
Veteran
Veteran

Sad sam se sjetio mlade nigerijske novinarke koja je zbog riječi: "Šta bi Muhamed mislio? Vjerovatno bi izabrao neku od ovih djevojaka za svoju ženu", koje je objavila na izboru za Miss <nečega>, morala da traži azil u nekoj od zemalja koje su čule za slobodu govora.
Vijest.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 00:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
cosma je napisao:
a, izvini, licis mi na vijecnicu.

:lol:
Samo zbog ove recenice treba otvoriti novu temu pod nazivom : Zasto volim Bosnu ? :love5:
Citiraj:
andaluzanin zaista nije stedio znanja, i vec nakon dvije godine, od silne produhovljenosti mi iskocise jagodice, a oci mi upadose u duplje. cetvrte godine vec sam lijecio manje posjekotine, a nakon seste ibn arabi mi rece da sam uspjesno primio tesavvuf i da mi valja nazad u bosnu.

Lutka moja, cetvrte godine vec lijecio manje posjekotine. :P :lol:
Citiraj:
na povratku kuci, negdje kod livna, sretnem dvojicu fratara i za pola sata ih prevedem na islam. ali ne htjedose se sunetiti, pa im ispricam strasnu pricu o insanu sto dvadeset godina nije skidao rolku i kako su mu se pod vratom misevi nakotili. tu se oni i osunetise.
mati me jedva poznade i naruzi me sto sam se usukao, a otac me povede u stranu i upita da se nisam, gluho bilo, navukao na one spanske musice. ma jok tata, to mi je od asketizma.

Ccc...sto ti je asketizam. :lol:

s druge strane, musliman se nije bradom i formom, kao sto dova upucena iz mozga i pustena preko jezika nece stici do Onoga Kome je poslana - stici ce samo ona stvorena u srcu i odaslana osmijehom. i svaki put kad uspijem izvuci neciji i najmanji osmijeh, dobio sam najljepsi zagovor i najcistiju dovu. i zato ja nikad necu zapaliti niciju zastavu.

Lijepa moja Bosna. Hvala ti za ovo cosma.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 00:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 02:50
Citiraj:
Sloboda govora ti daje pravo da kažeš šta želiš, ali da stojiš iza toga. Kako je ovaj priglupi Austrijanac rekao da je holokaust izmišljotina, a cijeli svijet zna koliku su cijenu platili mnogi narodi, a najviše Jevreji, sve je shvaćeno kao govor mržnje i antisemitizam, što je u njegovoj zemlji kažnjivo i kažnjen je minimalnom kaznom (3-10 godina). Da se desilo u Bosni, vjerovatno ne bi bio kažnjen. Uostalom, Austrijanac je odmah nakon toga "promijenio mišljenje", dakle nije stajao iza onoga što govori.

Priglupi Austrijanac je u stvari priglupi Britanac.

Pitanje ostaje isto, da li neko zbog razlicitog stava o istoriji (pa bilo to glupo, netacno ili obicno laganje) treba da ode u zatvor.

Citiraj:
Nisam pravnik, a vjerujem da nisi ni ti. Sudija koji je presudio glupom Austrijancu - jeste.

Nisam pravnik. Ali mi ovdje ne govorimo o pravu. Pa zakonima Austrije on je kriv. Pitanje je da li su ti zakoni u skladu sa slobodom govora.

"Mozda se ne slazem sa onim sto imas da kazes, ali cu do smrti braniti tvoje pravo da to kazes."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 00:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Not now, John! je napisao:

Sloboda govora ti daje pravo da kažeš šta želiš, ali da stojiš iza toga. Kako je ovaj priglupi Austrijanac rekao da je holokaust izmišljotina, a cijeli svijet zna koliku su cijenu platili mnogi narodi, a najviše Jevreji, sve je shvaćeno kao govor mržnje i antisemitizam, što je u njegovoj zemlji kažnjivo i kažnjen je minimalnom kaznom (3-10 godina).

priglupi britanac dejvid irving (pravo austrijsko ime :wink: ) dobio je tri godine zatvora. a to da nije bilo gasnih komora u aushvicu, rekao je 1989, dok nije doshao u posjed lichnog dosijea gospodina monstruma adolfa ajhmana in person ... i na sudjenju se izjasnio da je kriv za negiranje holokausta. cho`ek je, inache, istorichar.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 00:44 
Veteran
Veteran

Pitanje ostaje isto, da li neko zbog razlicitog stava o istoriji (pa bilo to glupo, netacno ili obicno laganje) treba da ode u zatvor.

Pokušao sam da objasnim da se ne radi o mišljenju. Radi se o svjesnom negiranju holokausta i opravdavanja nacističkih zločina. Ako se holokaust nije desio onda Nacisti nisu negativci -> antisemitizam.

Pitanje je da li su ti zakoni u skladu sa slobodom govora.

Da sad ne filosofiramo previše, najbolje da pročitaš zakone o kleveti, govoru mržnje i slobodi govora, pa ćeš vidjeti da sloboda govora nije apsolutna.

Citiraj:
da neko izjavi da je Jasenovac izmišljen kako bi ti to shvatio? Kao slobodu govora ili govor mržnje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 00:46 
Veteran
Veteran

sugar kane je napisao:
priglupi britanac dejvid irving (pravo austrijsko ime :wink: ) dobio je tri godine zatvora.

Možda je u Britaniji kazna još veća, pa je dobro prošao. :)
Uostalom ima pravo na žalbu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 00:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Not now, John! je napisao:
Možda je u Britaniji kazna još veća, pa je dobro prošao. :)
Uostalom ima pravo na žalbu.

u britaniji nema zakona koji zabranjuje negiranje holokausta.

a to za zhalbu - hm, austrijski advokati trazhe da mu se presuda preinachi u 10 godina. pa nisam bash neshto siguran.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 01:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 02:50
Citiraj:
Radi se o svjesnom negiranju holokausta i opravdavanja nacističkih zločina. Ako se holokaust nije desio onda Nacisti nisu negativci -> antisemitizam.

:) Hajd dobro, sa tobom se ocigledno ne moze raspravljati.

Citiraj:
Da sad ne filosofiramo previše, najbolje da pročitaš zakone o kleveti, govoru mržnje i slobodi govora, pa ćeš vidjeti da sloboda govora nije apsolutna.

Ovdje uopste nije bilo govora o zakonima, vec o slobodi i pravu.

Citiraj:
da neko izjavi da je Jasenovac izmišljen kako bi ti to shvatio? Kao slobodu govora ili govor mržnje?

Sloboda govora.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 01:18 
Veteran
Veteran

sugar kane je napisao:
u britaniji nema zakona koji zabranjuje negiranje holokausta.

Postoji li u Britaniji zakon protiv govora mržnje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 01:31 
Veteran
Veteran

:) Hajd dobro, sa tobom se ocigledno ne moze raspravljati.
...
Ovdje uopste nije bilo govora o zakonima, vec o slobodi i pravu.

Razgovaramo o presudi koju je izrekao Austrijski sud Britanskom kvaziistoričaru i ti kažeš da ne razgovaramo o pravu. (!)
Pa o čemu onda razgovaramo?
Ne znam šta misliš pod tim da se sa mnom ne može raspravljati? Jedino mi ostaje da se složim s tvojim mišljenjem, iako mislim da griješiš...

Citiraj:

Sloboda govora.

OK, ali vjerovatno ti niko nije stradao tamo. Probaj to da kažeš nekome ko je proživio tamo ili nekome ko je nekoga bliskog tamo izgubio.
Zbog toga se većina ne slaže s tobom i zakoni su u skladu sa većinom.

Hajde onda objasni zašto postoji zakon protiv klevete ili protiv govora mržnje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 02:49 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Mar 2003, 09:30
Citiraj:
Novcem od toaletnog papira protiv "islamskog terorizama" !?
U njemačkom gradu Luedinghausenu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji danas je počeo sudski proces 61-godišnjem poduzetniku koji je na toaletni papir otisnuo riječ "Kuran".

U njemačkom gradu Luedinghausenu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji danas je počeo sudski proces 61-godišnjem poduzetniku koji je na toaletni papir otisnuo riječ "Kuran".

Optuženi muškarac priznao je već na samom početku suđenja "nedjelo" za koje je optužen. Istodobno je međutim objasnio i svoju motivaciju: riječ "Kuran" otisnuo je na svaki listić WC-papira po nalogu skupine studenata likovne umjetnosti koji su prodajom tog toaletnog papira željeli financirati umjetničku akciju protiv islamističkog terora.

23.2.2006.
preuzeto sa:
http://www.pincom.info/zanimljivosti/op ... p?ID=36633

Jel i ovo sloboda izrazavanja???
Sto nije stavio biblija ili tora?
pa na taj nacin zaradili u borbi protiv terorizma.
I samo su izgleda Muslimani teroristi svi ostali su mirotvorici?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2006, 12:37 
Veteran
Veteran

Hajduk kažnjen zbog rasizma
Pršo pjevao protestantsku koljačku pjesmu
Tompson i novi val ustaštva
Kusturičina tužba, sudska presuda i poništenje
Čak ni dio novinara nije za dekriminalizaciju klevete
Zakon RS o zaštiti od klevete
Zomb1~Ginnungagap~ vjerovatno ništa od ovoga ne bi sankcionisao.

----

Ako mislite da će rasprava preći u raspravu o slobodi govora, predlažem da se nastavi na već postojećoj temi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2006, 14:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Iscjeljitelj je napisao:
Jel i ovo sloboda izrazavanja???

Nije. Ovo je g-l-u-p-o-s-t.
Citiraj:
Sto nije stavio biblija ili tora?

To bi takodje bila glupost.

Citiraj:
pa na taj nacin zaradili u borbi protiv terorizma.
I samo su izgleda Muslimani teroristi svi ostali su mirotvorici?

Sto se ti palis covjece ? Budala je uvijek bilo i bice. Tu se nista ne moze.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2006, 02:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ovaj komentar Bakira Izetbegovica u dobroj mjeri odslikava sadasnju stavrkost. Pozdrav Zah

"Duboki su korijeni muslimanskih frustracija, posljednja uvreda nije bila uzrok, već samo povod za lavinu. Čitav prošli vijek je protekao u potiskivanju i ponižavanju islamske civilizacije i kulture od strane tehnološki jačeg Zapada.

Muslimani su već dugo žrtve fizičkog i duhovnog porobljavanja. Oni su platili ogromnu cijenu za svoju slabost, zaostalost i neorganizovanost. S njihovim životima i teritorijama je nadmoćni zapadni čovjek dugo radio šta je htio - kada je u Evropi izvršen posljednji, i najveći pokolj nad Jevrejima, nisu Njemci, već Arapi, platili račun dajući teritoriju Izraelu.
"Civilizirana" Evropa se bojala da će se holokaust ponoviti ako Jevreji ostanu na njenom tlu, pa je poklonila dio tuđe zemlje.

U posljednjim desetljećima se većina ratova vodi na muslimanskim teritorijama, teče muslimanska krv, čak se muslimanskim novcem pokrivaju ratni troškovi – ipak, muslimani su optuženi kao nasilnici i teroristi i uvijek su u poziciji da se za nešto pravdaju i izvinjavaju. Frustracije muslimana su ogromne, uvreda Božijeg poslanika je prelila čašu"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2006, 19:40 
Veteran
Veteran

Drži se ti politike.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 02:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Kazes "da se drzim politike". Pa da li je ovo za tebe politicki ili pak neki drugi problem. Pozdrav Zah

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]