banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 00:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Inace,smokvice,kako je bilo na protestima :wink: ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 02:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Vader je napisao:
Kad već pomenu Ruse u ovom kontekstu, jedan rus (Dostojevski) je napisao:

"Svaki je čovjek pred svima i za sve kriv".

Hm. Dobro.

( a ti si znaci kriv za sve... :lol: )

Citiraj:
Ne sjećam se da sam to pitao. Ova tema nema nikakve veze sa muslimanima iz Bosne, niti su isti na njoj pomenuti.

Aha. :D

Citiraj:
Da su hrišćani ovako reagovali i napravili cirkus po svijetu temu o tome bih otvorio prvi dan.

Svakodnevno imas priliku da otvaras ovakve teme. Ili da pises komentare. Much, much closer to home. :wink: Ali nesto te ne vidim da to i radis.

Mada nema veze.

Citiraj:
Ovu temu sa osudom ovog cirkusa je trebao otvoriti neki pripadnik islamske vjeroispovijesti. Mada nema veze.

Da je neko od Muslimana to otvorio nagledali bismo se komentara tipa " aaaa sta ti nama prosipas civilizovanost, znamo mi ko si ti...i koja ti je registracija...tralala..." :lol:

_Smokvica_ je napisao:
Po Islamu je zabranjeno crtati bozijeg poslanika i boga, zato sto niko ne zna kako oni izgledaju. Samo bog moze stvoriti covjeka i sada igrati se boga i crtati sliku kako je Muhamed mogao da izgleda to je po Islamu strogo zabranjeno.

Zabranjeno je nama. Ne mozemo ocekivati da su drugi toga svjesni ili da se toga pridrzavaju.

Citiraj:
I bas zato se mnogi ljudi bune.

Pitanje je sta postizu ovakvom vrstom pobune.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 09:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
_Smokvica_ je napisao:
Po Islamu je zabranjeno crtati bozijeg poslanika i boga, zato sto niko ne zna kako oni izgledaju. Samo bog moze stvariti covjeka i sada igrati se boga i crtati sliku kako je Muhamed mogao da izgleda to je po Islamu strogo zabranjeno

Kao što Japanese_rose reče to nije zabranjeno onima koji nisu islamci. Da li u Kur'anu (i gdje) piše da je zabranjeno crtati Muhameda? I zar misliš da je Isus Hrist izgledao onako kako ga crtaju na ikonama? Pa ipak ga crtaju, i niko se ne diže povodom toga.

_Smokvica_ je napisao:
Na karikaturama se Muhamed predstavlja kao terorista

Da se sljedbenici Muhameda ponašaju drugačije onda se takva predstava Muhameda u karikaturi nikad ne bi ni desila, ali su sami islamci dali više nego dovoljno razloga za baš takvom predstavom Muhameda.

Japanese_rose je napisao:
Svakodnevno imas priliku da otvaras ovakve teme. Ili da pises komentare. Much, much closer to home. Ali nesto te ne vidim da to i radis.

Očekivao sam ovakav odgovor. Ali mi se ne odgovara, iako odgovor vidi u zraku i očigledan je. Smatram te osobom koja voli da se prepire na forumu, i koja samo traži razloge za to, koja ima predrasude i djeluje u skladu sa njima, nešto kao Maran Ata. Pa onda nema svrhe voditi diskusiju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 09:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Da je neko od Muslimana to otvorio nagledali bismo se komentara tipa " aaaa sta ti nama prosipas civilizovanost, znamo mi ko si ti...i koja ti je registracija...tralala..." :lol:

Otkud znas? Jesi li otvorila temu o tome?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 19:37 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jul 2005, 22:07
Religije su vise stete nego dobroga donijele narodu i medjuljudskim odnosima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 21:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
pilot babo je napisao:
mene zivo interesuje gdje se na internetu imaju pogledati te karikature...cisto da vidim zbog cega se to digla tolika prashina. nek' neko navede kakvu stranicu ako zna...

evo ovde.

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=1 ... c&start=40

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 23:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Sjetio sam se jedne epizode South Park, kada kip bogorodice počne da krvari... iz guzice, pa dolaze bolesni da ih izliječi i dolaze sveštenici koji potvrđuju da se radi o čudu.
Na kraju dolazi papa i krv mu šikne u lice. Tada papa kaže da bogorodica ne krvari iz guzice, nego iz vagine i da se ne radi o čudu, jer "bleeding chick is no miracle at all". :)

Sad... gledajući ove karikature, mislim da su hrišćani imali dobar razlog za ustanak povodom te epizode, ali se to nije desilo.
To što se trenutno u islamskim zemljama radi samo potvrđuje predrasudu o muslimanima kao fanaticima.

Mislim da su ovi fanatični muslimani veliki problem za svijet. Fanatični hrišćani obično izvrše masovno samoubistvo, a fanatični muslimani se raznesu i ubiju desetine ljudi.
Treba što prije da se vjerski predstavnici ograde od ovakvih postupaka i ovakvih "vjernika", ali se to neće desiti, kao što se ni kod nas u ratu nije desilo da neki vjerski predstavnik javno osudi etničko čišćenje.
I "'ajmo Jovo nanovo". Klaćemo se dok imamo čim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 01:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Not now, John! je napisao:
Fanatični hrišćani obično izvrše masovno samoubistvo

ili bulazne na forumima :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 03:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Vader je napisao:
Smatram te osobom koja voli da se prepire na forumu, i koja samo traži razloge za to, koja ima predrasude i djeluje u skladu sa njima, nešto kao Maran Ata. Pa onda nema svrhe voditi diskusiju.

Ovim sto si napisao samo govoris o sebi.

Ovo nije prvi put da radis takvo sto ( obicno ti je na meti zenski rod ).

Ne sudi, sudice ti se.

Citiraj:
Treba što prije da se vjerski predstavnici ograde od ovakvih postupaka i ovakvih "vjernika", ali se to neće desiti

Ovo se zove "sindrom selektivne paznje". Sirom svijeta muslimanski klerici i intelektualci su se ogradili od postupaka ovih pojedinaca. Policija je takodje uhapsila najvece izgrednike u vecini zemalja. Samo sto ti je to promaklo NNJ.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 09:34 
Veteran
Veteran

Ovo se zove "sindrom selektivne paznje". Sirom svijeta muslimanski klerici i intelektualci su se ogradili od postupaka ovih pojedinaca. Policija je takodje uhapsila najvece izgrednike u vecini zemalja. Samo sto ti je to promaklo NNJ.

Jeste, mora da mi je promaklo i kada su kod nas popovi osuđivali etničko čišćenje...
Vidio sam da su se neki državnici ogradili. Nisam čuo da vjerski vođe masovno osuđuju tu pojavu. Možda griješim, ali ukoliko bi oni to uradili, sukobi bi stali momentalno. Vjerski vođe imaju nezamisliv uticaj na ljude.
Mada su i oni političari. Na TV osuđuju sukobe, a privatno ih finansiraju, vjerovatno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 15:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Avg 2004, 18:56
Nacrtao sam i ja dva tri Muhameda tako da ih mozete i ovde ocekivarti. :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 16:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Religije su vise stete nego dobroga donijele narodu i medjuljudskim odnosima

...sad onaj smajli sto pljesce,potpuno si u pravu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 11:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
o ovoj temi je moj prijatelj iz BL nesto jako dobro napisao:

igra li vrijeme? jok. prostor? jok. igra li snaga? ma jok. lova? ma kakvi. sta onda igra? srce.
dr. rujkal jabuka, povodom odvoda

nekada davno, jos prije nego sto ce jedan moj pra postati banjaluckim muftijom, otac odluci da me posalje na nauk kod velikog sejha ibn arabija u zemlju andaluziju. mater me obuce u pseudomaurskom stilu, posadi na dorata i pravac andaluzija.
kod alhambre me srete neki bosnjo i svega izljubi. pita jesam li iz sarajeva. ma jok, iz banjaluke. a, izvini, licis mi na vijecnicu.
andaluzanin zaista nije stedio znanja, i vec nakon dvije godine, od silne produhovljenosti mi iskocise jagodice, a oci mi upadose u duplje. cetvrte godine vec sam lijecio manje posjekotine, a nakon seste ibn arabi mi rece da sam uspjesno primio tesavvuf i da mi valja nazad u bosnu.
na povratku kuci, negdje kod livna, sretnem dvojicu fratara i za pola sata ih prevedem na islam. ali ne htjedose se sunetiti, pa im ispricam strasnu pricu o insanu sto dvadeset godina nije skidao rolku i kako su mu se pod vratom misevi nakotili. tu se oni i osunetise.
mati me jedva poznade i naruzi me sto sam se usukao, a otac me povede u stranu i upita da se nisam, gluho bilo, navukao na one spanske musice. ma jok tata, to mi je od asketizma.
iduce godine pozva me licno tvrtko da predstavljam bosnu na prvoj asketskoj olimpijadi koja se ima odrzati u jerusalemu. ogrnem zastavu i bosonog krenem ka jerusalemu.
na ulazu u olimpijsko selo bila je postavljena mironova skulptura, maskota olimpijade: bacac tanjura. kasnije ce se, u slavu nase olimpijade, na sportskim olimpijadama uvesti disciplina bacanje diska, obzirom da su tanjuri bili neprakticni sportski rekviziti, a puno kasnije john travolta ce snimiti film "groznica subotnje veceri".
prvog mjeseca olimpijade takmicili smo se u disciplini "nejedenje i nepijenje medju bakanalijama", i tu osvojim srebro. broncu je uzeo konfucije, a zlatnu medalju je odnio toma akvinski koji ni do danas nije pojeo nista. meni najteza disciplina bila je "apstinencija od seksa s preponama": takmicar bi se skinuo gol, a dvije krecanske djevice, takodjer gole, nogama bi se zakacile za takmicareve prepone i dahtale mu u uho. pobjednik je onaj cija zhila najduze ostane u visecem polozaju. najbolja je zhila u zhila verna, reci ce kasnije john cleese na losem bosanskom, parodirajuci ovu monthi phytonovsku disciplinu. naravno, i ovdje je pobijedio toma akvinski, a ja sam ispao jos dok su se krecanke zagrijavale.
po povratku u bosnu medalju sam prodao, a novac poklonio domu za nezbrinute djevice. naredne tri godine proveo sam u spilji pod brdom sehitluci ne vidjevsi zivog insana. tog proljeca dodje mi neki covjek iz tuzle, kao on bi napisao knjigu o meni, ima ideju, cak i ime za mene, zvao bi se ahmed, onako kako je isus u barnabinom heretickom evandjelju nazvao Muhammeda a.s. moze, rekoh, ali ako ces mi dodati jos jedno ime, ono moga pretka banjaluckog muftije. nurudin.
i napisa on knjigu.

sjedim s Muhammedom i gledamo karikature. "jesi ljut?" "ma jok" "a sto si ozbiljan?" "zao mi ovih karikaturista. znas li da ce od onoga koji nacrta lik insana, na Sudnjem danu biti zatrazeno da u taj lik udahne zivot"
i vec ih vidim kako dahcu, kao krecanske djevice na uho nepokolebljivog tome akvinskog.
s druge strane, musliman se nije bradom i formom, kao sto dova upucena iz mozga i pustena preko jezika nece stici do Onoga Kome je poslana - stici ce samo ona stvorena u srcu i odaslana osmijehom. i svaki put kad uspijem izvuci neciji i najmanji osmijeh, dobio sam najljepsi zagovor i najcistiju dovu. i zato ja nikad necu zapaliti niciju zastavu.
ipak sam ja, kao i Muhammed, samo obicni trgovac.

ili: ne palite zastave, pod njima sam je ljubio, rekao bi moj drug iz ulice jovana cvijica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 12:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Cosma,svaka cast za ovaj text,mogao bi ostati ovdje,ali bi se mogao kopirati i u Humor.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 12:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 02:50
Nedavno je Wall Street Journal objavio clanak u kome se malo bolje objasnjava ova zabrana crtanja Muhameda. Naime, u clanku se navode mnogobrojna umjetnicka djela koja su napravili muslimanski umjetnici. Neka od najpoznatijih su narucili upravo muslimanski sultani. Naravno, pogadjate sta je predstavljeno na tim umjetnickim djelima.

Ono sto je mene jako zainteresovalo jeste cinjenica da je Zapad zestoko branio pravo na slobodu govora kada su u pitanju karikature. Prije nekoliko dana u Austriji je osudjen britanski istoricar Irving zato sto je 1989. rekao, u sutini, da se Holokaust nije dogodio (ili da se nije dogodio kako istorija tvrdi, ali to je za nasu pricu manje bitno).

Dakle u Becu je covjek osudjen na tri godine zatvora zbog necega sto je rekao. Sta je bilo sa slobodom govora?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 13:16 
Veteran
Veteran

Zomb1~Ginnungagap~ je napisao:
Dakle u Becu je covjek osudjen na tri godine zatvora zbog necega sto je rekao. Sta je bilo sa slobodom govora?

Ljudi, potpuno ste pogrešno naučili šta podrazumijeva "sloboda govora".

Sloboda govora ili sloboda mišljenja != sloboda laganja ili govor mržnje.

To što je taj lik izjavio za holokaust nije stvar ličnog mišljenja, a uz to nije ni istina, tako da podliježe drugim zakonima, a ne zakonu o slobodi govora.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 13:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Drugim rijecima , potpuna sloboda je paradoksalna stvar, mora biti ogranicena... :D

Johne, rijesi se C++ a... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 18:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

E pa kad idemo u detalje onda dobro.

Prvo, sloboda govora nije nesto sto se moze "nauciti".

Drugo, da li se sloboda govora treba ograniciti je diskutabilno pitanje, barem u politickoj teoriji. A jos je vece pitanje gdje te granice treba postaviti.

Trece, sta je to "sloboda laganja"? Nisam znao da se zbog laganja (ne prevare ili klevete) ide u zatvor.

Citiraj:
To što je taj lik izjavio za holokaust nije stvar ličnog mišljenja, a uz to nije ni istina

A sta je ako nije licno misljenje? To sto nije istina nema nikakve veze... I kojim to drugim zakonima podlijeze? Zakonom o zabrani poricanja Holokausta.

Pored toga, ako je to vec toliko sigurna istorijska cinjenica zar je treba braniti zakonom?

Kako ja to razumijem, covjek je napadao jednu istorijsku tvrdnju i makar ta tvrdnja bila jedna od najdokumentovanijih u ljudskoj istoriji, za to nije smio otici u zatvor. Za to mu se trebalo nasmijati. Ovako je dospio na naslovnu stranu BBCa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 20:13 
Veteran
Veteran

Pazi, pitanje holokausta je veoma osjetljivo, pogotovo u bivšim nacističkim zemljama. Reći da je holokaust izmišljotina nije sloboda govora već je govor mržnje i antisemitizam, a to je u bivšim nacističkim zemljama strogo kažnjivo. Sloboda govora je reći da je predsjednik države kreten, nacrtati Muhameda sa bombom, reći da su religije izmišljotina i sl. koliko god to nekog vrijeđalo.
Nedavno je bila jedna reportaža iz Sjeverne Koreje, pa je neki novinar odležao 2 nedjelje u njihovom zatvoru zato što je pitao kako to da je predsjednik debeo, a svi ostali mršavi. Reći tako nešto jeste sloboda govora, ali pošto tako nešto ne postoji u SK, odležao je neko vrijeme u zatvoru.
Ako ne bi bilo ograničenja na slobodu govora, onda ne bi bio potreban zakon o kleveti ili zakon protiv govora mržnje.
Dakle, postoji razlika između jednog i drugog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Feb 2006, 22:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Pazi, pitanje holokausta je veoma osjetljivo, pogotovo u bivšim nacističkim zemljama.

A pitanje "vrijedjanja" Islama nije osjetljivo u arapskim zemljama?

Citiraj:
Reći da je holokaust izmišljotina nije sloboda govora već je govor mržnje i antisemitizam

Ja sam mislio da je govor mrznje nesto kao "pobijte balije" a da je antisemitizam "sve zidovske lopove treba na kolac". Reci da se holokaust nije dogodio ne poziva direktno na mrznju ni na ubijanje Jevreja. Ako on kaze da se holokaust nije dogodio ne znaci da on govori da treba ponovo da se pokusa.

Kako je on to doveo Jereje u opasnost? A da te citiram, sloboda govora znaci imati pravo reci nesto "koliko god to nekog vrijeđalo."

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]