banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 22:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 469 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2006, 23:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2006, 09:36
Lokacija: zemlja piramida, oskara, medvjeda, olimpijade,nobelovaca
Druga obaveza seljaka(nemuslimana) prema drzavi bila je devsirma, koja je u balkanskoj nacionalistickoj literaturi opcenito poznata kao "danak u krvi". Devsirma na turskom znaci skupljanje. Tom rijecju u O.C. se oznacavao izbor i uzimanje odredjenog broja muske djece obicno u dobi od 14 i 18 godina za janjicarski podmladak, odnosno za popunu janjicarskog korpusa. Ovo regrutiranje(joklama) se vrsilo povremeno, prema ukazanoj potrebi. Devsirma je najintenzivnija bila u XVIst. kada je u Bosni naredjena i obavljena u pet navrata, 1515,1565,1573,1578 i 1589.godine. U Bosni su obavezom devsirme bili obuhvaceni i muslimani, koji su je za razliku od krscana, smatrali svojom znacajnom povlasticom i privilegijom. Devsirma je definitivno ukinuta za vrijeme vladavine sultana Murata V(1623-1640). Posljednji slucaj devsirme u Anadoliji zabiljezen je 1623, a u evropskim dijelovima Carstva 1637/38godine. Od tada su u janjicarski korpus iskljucivo primana djeca samih janjicara.

Mustafa Imamovic, Historija drzave i prava BiH..... str. 145

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 01:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Trazis Laoce da ti pojasnim ovu moju recenicu "Vjera je stvar licnog izbora, a religija stvar kulture, kako ja volim kazati".

Kad kazem religija je stvar kulture onda mislim na sve danasnje religije: judizam, hriscanstvo, islam, budizam, hinduizam, toacizam, konfucijanizam i sintoizam, i spremanost svakog kulturnog covjeka da ih uvazava, postuje njihove sledbenbike. A kad kazem, vjera je stvar licnog izbora, mislim na onu vjeru za koju si se opredijelio-odlucio. Priznajem, da danas mnogi ljudi ne prave razliku izmedju religije i vjere kao sto to cinim ja, ali kao sto rekoh "ja volim tako kazati".

Inace, na ovu temu , najbolji odgovor mogu dati Aharon i Vader, koji jako, jako dobro poznaju krscanstvo i islam.

Moj otac je bio musliman, jer je vjerovao u islam, moj djed , pradjed, cukundjed, po ocu i majci, posigurno znam, takodje bili su muislimani. Kad sam navrsio 18 ili 20 godina, mogao sam se opredijeliti za neku drugu vjeru, jer je vjera stvar licnog izbora, ali to nisam ucinio iz mnogobrojnih razloga, ostao sam ono sto su bili moj otac, moji djedovi, pradjedovi i cukundjedovi.

Danas uzivam da citam novine dok sa CD-a slusam ucenje Kur'ana. Jos mi je ljepse, kad slusam ucenje Kur'ana a citam neke price kao ove od Rasida Kadica "Iz stare mahale". Tada se vratim u djetinstvo, sjetim se mog djeda, sjetim se onih lijepih obicija druzenja ljudi, zajdnickog klanjanja-molitve, i ucenja Kur'ana itd.

Ovdje gdje zivim nema tradicije druzena, ovdje su neke druge vrijednosti na cijeni, ali zato kad odem u neku arapsku ili tursku prodavnicu, onda trazim CD sa ucenjem Kur'ana, ezana. Ucaca puno, tesko se oduciti, ali se ipak odlucim. Uciti lijepo Kur'an ili ezan, ne moze svako. Tu treba imati posebnog dara. Mahsuz pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
do čukundeda znaš zasigurno.
a, prije njega malo teže . . . tu ćeš vjerovatno naići na nakog marka, petra ili milivoja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 15:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
acrobatico je napisao:
do čukundeda znaš zasigurno.
a, prije njega malo teže . . . tu ćeš vjerovatno naići na nakog marka, petra ili milivoja.

samo za tebe sreco moja, procitaj kako se to nekad radilo :wink:

http://www.geocities.com/Eureka/Park/73 ... is_jus.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 17:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2004, 20:09
s obzirom da su oduzeta djeca bili "robovI" nisu bili slobodni ljudi, a islam striktno zabranjuje uzimane muslimana za robove, muslimanska djeca nisu mogla biti ukljucena u danak u krvi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 20:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

del_capo je napisao:
s obzirom da su oduzeta djeca bili "robovI" nisu bili slobodni ljudi, a islam striktno zabranjuje uzimane muslimana za robove, muslimanska djeca nisu mogla biti ukljucena u danak u krvi.

uza sve dostupne informacije de definiraj ovu glupocu koju si upravo izjavio
Cleopatra medju prorocicama heheh
ako su janjicari bili robovi onda je lajka bila pingvin Del Capo razocarao sam se od takvog stampaca informacija poput tebe ovakvo nesto glupo nisam ocekivao.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 21:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

daj nek neko otvori diskusiju "zasto mrzim srbe i srbiju" pa nek se krso i kompanije tu igraju do mile volje.
Citiraj:
Kao robovi, ovi djecaci su bili podpuno ovisni o sultanu. Oni nisu koristeni samo kao vojnici, vec su postavljeni na razicite pozicije u kraljvstvu. Najtalentovaniji djecaci su bili obrazovani u pravu, jezicima, nauci I administraciji I onda su usli u sultanov uzi krug. Ako im je karijera dopustala mogli su I da se ozene, a njihova djeca bi bili slobodni Muslimani.

Citiraj:
Otomansko robovlasnistvo je drugacije od onoga na zapadu. Zarobljenici su bili vlasnistvo onoga ko ih zarobi, ali ako dokazu lojalnost I poslusnost bili su slobodni ljudi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 21:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vojni uspjesi I ekspanzije carstva su podpomagali oporezivanje, feudalnsi sistem I uzdrzavanje spahija. Osvajanja su odplacivala ratne troskove, nove teritorije su davane gazijama kao timari, koji su placali porez I borili se u buducim ratovima. Kad su se pobjede pretvorile u poraze, nije vise bilo pljena da plati za ratovanja I ratnici su postali teret drzavi.
Kada bi isli u pohode, sultan bi okupio veliku vojsku vojsku, stao na celo I krenu mars na nove teritorije. Nakon 1550. godine carstvo je stvorilo geografske prepreke za dalje sirenje. Armija je mogla da putuje 90 do 100 dana prije nego sto je morala da se vrati kuci prije zime. Opsada Beca nije mogla da pocne prije 27. septembra, a vojska se morala povuci vec oktobra 15, da bi mogli na vrijeme stici kuci.
Regionalne vojske, formirane blize granici bi rijesile ovaj problem, ali decentralizacija je u suprotnosti s dinastijskim principom. Kad je moc carstva pocela da opada te regionalne vojske bi bile prijetnja sultanu.

Kraj osvajanje znacio je I lose vrijeme za gazije I spahije. Ostali su bez primanja a I poceli su da gube zemlju pred napredovanjem Austrije I Rusije. Nakon sto su ostali bez primanja u nepristupacnim djelovima balkana, daleko od Stambola, oni su postali lokalne ratne vodje I banditi. Umjesto da se okome na strane neprijatelje oni su se okomili na lokalno stanovnistvo. Porez I primorani rad u porasli, sudstvo je bilo corumpovano, a ne nasljedivu zemlju su pretvorili u citluke koje su prenosili s koljena na koljeno. Nije postojalo lokalno zakonodavno tijelo iznad njih koje bi ih moglo zaustaviti. Tok novca od poreza za centralnoj vlasi je prestao. Predstavnici vlasti u istanbulu su ostali bez primanja pa su tako bili lako podkupljivi. Na ovaj nacin pad vojnog principa je doveo do pada ostatka drzave.

Napredovanje u vojnoj nauci je unazadilo Tursku. Upotreba baruta I profesionalne armij u evropi je ucinila feudalnu konjicu neupotrebivom. U to vrijeme broj elitnih janicara je opao. U 16. vjeku dozvoljeno im je da se zene, imaju djecu I da trguju. Clanstvo u janicarima je postalo nasljedno (danak u krvi je gotovo stao 1637.) Ubrzo su janicari postali zanatlije, ali im nije trebalo mnogo da budu potplaceni i da postanu pretnja centralnoj vlasti. Pobunjeni janicari su ti koji su zaustavili sve vojne reforme izmedju 1589. I 1826.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2006, 23:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nedostatak reformi I napredka nije se seamo vidio u vojnoj strukturi. U tako teskim vremenima Muslimani su imali bolji pristup oruzju, politicarima, korupciji I drugim nacinima da zastite svoje interese. Corumpirani sudovi dozvolili su zemljovlasnicima da zlostavljaju I podkradaju hriscanske podanike. Sve to je dovelo da jaza I tenzija izmedju hriscana I muslimana.

Te tenzije izmedju muslimana I ne muslimana su dovele I do negativnog raspolozenja prema hriscanskoj zapadno-evropskoj kulturi. Sve do 17. vjeka nauka u otomanskom carstvu je bila jednaka ili naprednija nego u evropi. Nakon 1600. napredak u nauci izvan islamskog svjeta je bio odbacivan. Primjera radi prva masina za stampanje u Turskom carstvu je napravljena tek 1727.

Nakon napredka u pomorskoj navigaciji I Portugalskog otkrica vodenog puta oko Afrike do Indije, Otomanski uticaj na trgovinu izmedju Azije I Evrope je opao. To je dovelo do pada urbanog zivota I urbane ekonomije. Od tada se trgovina vrti oko izvoza sirovina I uvoza gotovih proizvoda iz Evrope. S obzirom da su zapadni proizvodi jeftiniji, zanatlijske udruge u otomanskim gradovima su postepeno propadale.

Kad su otomanski potrosaci dobili konkurenciju na trzistu za produkte, u bogatim evropljanima, nastala je inflacija. Cinovnici koji su radili za plate su morali da uzimaju mito nebi li prehranili svoje porodice. Zbog rastuci cjena mali zemljoposjednici su morali da napuste svoje posjede. Napustena zemlja je pala pod kontrolu velikih vlasnika koji su imali svoje vojske I vladali bez kontrole sultana. Primjeri takvih velikasa su Ali Pasa koji je vladao danasnjom grckom I Osman Pasvanogul koji je vladao zapadnom Bugarskom. Oni I njima slicni su koristili rat sa Napoleonom da zive kao nezavisni kraljevi, sve dok ih bune u Srbiji I Grckoj nisu istjerale. Oni gotovo da nisu placale porez drzavi, a I dalje su imali titulu pase, jer su bili suvise mocni da bi ih sultan skinuo s vlasti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2006, 01:46 
Veteran
Veteran

Ti na kraju Kapo jednostavno i pored navedenih cinjenica izreknes neku "tvrdnju", i zelis da to bude istina. Ne ide to tako moj Kapo. Bas zbog toga sam ti i naveo ime autora, i to neovisnog, cak nije i vama mrski N. Malcolm, ali ti opet po svome, da ne kazem po onoj Cosicevoj. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2006, 12:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

neovisni autori.
hihihi.
zah i njegova čuvena neovisnost.

a, da ipak otvorite forum, zašto mrzim srbe i srbiju.
ili, zašto se stidim činjenice da sam konvertit.
ili možda, kako bolje slagati ili falsifikovati istoriju ne bi li dokazao nešto vezano za bosnu, bošnjake i sl.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2006, 19:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ti na kraju Kapo jednostavno i pored navedenih cinjenica izreknes neku "tvrdnju", i zelis da to bude istina. Ne ide to tako moj Kapo. Bas zbog toga sam ti i naveo ime autora, i to neovisnog, cak nije i vama mrski N. Malcolm, ali ti opet po svome, da ne kazem po onoj Cosicevoj. Pozdrav Zah

o kojoj ti tvrdnji i kojim autorima pricas?????

sto se tice mojih tekstova ja sam nave da je rad tog i tog unverziteta i koristeni su te i te knjige.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2006, 22:54 
Veteran
Veteran

Evo tvoje tvrdnje Kapo, iako sam naveo stranog autora, njegovo djelo, i stranicu, ali ti po starom. "......muslimanska djeca nisu mogla biti ukljucena u danak u krvi".

Kada bi birao vjeru, sigurno je da bi pravoslavlje bila poslednja vjera koju bih izabrao. Tu nema nista sto me privlaci. A kad jos vidim ko je sve pravoslavac, kakvu filozofiuju misljenja zastupa, kao npr. Seselj, Karadzic, Draskovic, M. Beckovic, R. P. Nogo i da ne nabrajam dalje, covjeku odmah dodje muka od pomisli na njih.

Ja znam, da medju pravoslavcima ima cestitih i postenih ljudi, ali takvi od ovakvih ne mogu doci do izrazaja. Zbog toga Srbi trpe vijekovima, ubijaju svoje vodje, vode nakaradnu politiku, negiraju drugima sve ono njihovo, ponasaju se kao barabe prema drugim narodima, i svaki drugi narod bjezi od baraba, da ne bude po onoj narodnoj "skim si takav si". Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2006, 23:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Jebi ga,nije svako kao "cestiti" Alija,Abu Hamza,Ejup Ganic,Muhamed Cengic-Cenga,Suljo Tihic,Naser Oric... :roll: :oops: !
Znam ja zah da ti bi ti zadnje sto bi morao biti,srbin bio.Ali neka...bar nam lijepo kazes sta mislis o nama.Ma nema veze.Ipak si ti "umjeren" i "realno sagledas svaki problem".
Ja sam ponosan sto sam srbin.Fukara ostaje fukara,ma ko on bio i koju god vjeru imao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 06:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

eto vidiš zah.
lijepo je meša selimović o vama konvertitima pisao. nekako mi te je žao.
vidim da patiš i da se grizeš. korijeni te vuku. istorija koje se stidiš.
vuče te onaj petar, marko, juraj, stefan ili ratko,... koji nekada davno promijeniše vjeru zarad kore kruha ili sa nožem pod grlom.
od istine se ipak ne može pobjeći. uzalud ti svi tvoji copy paste tekstovi kojima dokazuješ da si veći musliman od muhameda.

drago mi je da si danas sretan kao musliman. kao gadafi, homeini, bin laden, sadam husein, al zarkavi, naser orić, atif dudaković, ćelo, ... kriminalci, teroristi, šljam, fukare i ološ. nije ni čudo kakav odnos civilizovan svijet danas ima prema vama. ne znam. možda i medju muslimanima ima dobrih ljudi, ali nisam ih imao priliku do sada upoznati. posebno ne na ovom forumu.

uživaj danas, sutra ćeš možda opet mijenjati ... tako to kod vas ide. navikli ste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 14:34 
Veteran
Veteran

Nema razloga za bilo kakvu griznju savjesti. Da ja budem opterecen misljenjima nekih pubertetlija, zadojenih nacional-sovinizmom, kojima smeta sve drugo izuzev ono srpsko, pa i vjera, tamam posla. Ja ne mogu biti veci musliman od Muhameda, ali mogu biti njegov sledbenik, uzivati u svojoj vjeri, postovati svakog drugog covjeka bez obzira na vjeru, ako ne provocira, ako ne vrijedja.

Zelim samo ponoviti ono sto zna svaki pametan covjek. Kad neko pocinje vrijedjati druge? Kad nerma valjanih argumenata da dokaze ono sto misli, onda u bijesu ( jer ne moze da vlada sobom ), sipa uvrede na licnoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Dokle tako, pa dok ne nauce nesto, ili dok moderator ne primijeni prvila koja je sam napisao. Mahsuz pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 20:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

pubertetlije, zadojene nacional-sovinizmom bravo e ovo je definicija za panace......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 21:53 
Veteran
Veteran

Velis muslimani "konvertit", pa sta je onda Ivo Andric. Da li znas, zasto je njegova prica "Omer pasa Latas" ostala nezavrsena iako ju je davno napisao???????????? Naravno da ne znas, zato st nista i ne citas. A sto se Mese-Mehmeda Selimovica tice, ti nista njegovo i nisi procitao izuzev ono sto si nasao na internetu.

Da li ti znas, ko je ubio Mesinog brata prilikom oslobodjenja Tuzle? Ne znas sigurno. Da li zanas zasto je ubijen brat Mese Selimovica, ne znas ni to sigurno, da li znas kako je Mesa Selimovic dao do zananja ubici njegova brata da je ubica? Ne znas ni to sigurno. Pa kad ne znas, da ti to pojasnim malo.

Mesinog brata ubio je jedan kasnije visoki politicar, tamo odnekuda iz neke vukojebine Sekovici-Lopare. Kazu da je to bilo veliko partizansko -ustanicko mjesto, jer su iz njega bila samo dva partizana, general Milos Zekic, i politicar Cvijetnim Mijatovic, koji je svake godine kao "ljubitelj gorana" dolazio u Tuzlu, pa vodio mlade gorane i skojevce u Sekovice, gdje su cetnici zaklali nekoliko partizana, medju njima najcuveniji su bili Dr. Mustafu Mujbegovica i Jusufa Jakubovica. Kazu uhvatili ih na spavanju, i priklali, jer su drugi "partizani" toga kraja bili citnici, onako javno partizani, a u dusi cete kao i Cvijetnin, koji je naredio ubistvo Mesinog brata.

Zasto? Pa zato jer je bio inteligentan, obrazovan, perspektivan, imao cin koji obecava, i jos musliman. Covjek je prilikom oslobodjenja Tuzle uzeo svoj krevet iz magacina kojeg su partizani proglasili drustvenim magacinom, a ranije taj magacin je bio ustasko dobro. Covjek je uzeo svoj krevet, koji su ustase zato sto su sva tri brata bili u partizanima, uzeli iz kuce. Zelio covjek da prespava noc sa zenom, onako rahat sljubavlju kao i svi mladi ljudi. Ali ne da ceto, on budno pazi, da se koji "balija" ne afirmise, ne napreduje. Jest Cvijo je bio deklerativno veliki partizan, a u duski ceto i nista drugo.

Kad je Mesa Selimovic primao NIN-ovu nagradu za roman "Dervis i smrt" cestitali su mu tada mnogi ugledni politiciri. Kad je na red dosao Cvijetin, Mesa ga jednostavno prerskocio i pozdravio se sa narednim politicarem koji je bio na redu. Cvijo se kasnije pitao "...a sto mene preskoci". Zaboravio covjek da mu je ubio brata, a kako i ne bi zaboravio, kad ih je poubijao ihihi, ohoho, ni konacnog broja se ne moze sjetiti. Zasto, pa zna se, zato sto je .............pogodi Akrobatiko, nece ti biti tesko.Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2006, 22:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Djecko!O pubertetlijskom nacional-sovinizmu mozes pricati nekom drugom.Nemoj da se krijes iza tih rijeci.Opet kriv ja (sad postadoh nacional-sovinista) koji sam citajuci postove procitao da ne volis moj narod i moju vjeru.Ja kad dam svoj komentar na to koji nije vrijedjao nikoga...onda mi prosipas pricu o nacional-sovinizmu.Razmisli malo kad to budes sledeci put htio napisati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 05:14 
Veteran
Veteran

Kao prvo Flave, ja nisam dao komentar na tvoj komentar, koji sam naravno prcitao, i ocijenio ga kao primitivan i uvredljiv, jer si kazao.

"Znam ja zah da ti bi ti zadnje sto bi morao biti,srbin bio.Ali neka...bar nam lijepo kazes sta mislis o nama.Ma nema veze.Ipak si ti "umjeren" i "realno sagledas svaki problem".
Ja sam ponosan sto sam srbin.Fukara ostaje fukara,ma ko on bio i koju god vjeru imao."

A sad da ti kazem. I ja sam ponosan sto sam Bosnjak i musliman. Ponosan sam na svoje roditelje, djedove i cukundjedove. Kakvi su oni bili, takvi su bili i njihovi ocevi, djedovi i cukundjedovi. Na forumu nikog ne vrijedjam na licnoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, iako to drugi uporno rade.

Vama prezentiram sve ono sto vi poricite, i kroz ta poricanja izvrcete cinjenice, vrijedjajuci druge na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Nemam ja nista protiv sto si ti Srbin i pravoslavac. I Aaharon i Vader i mnogi drugi su Srbi, a vjerovatno i pravolavci, ali ja ih izuzetno postojuem. Za njih i njihovu porodicu bio bih spreman mnogo toga dobrog uciniti, jer sam vidio da su ljudi, sa svim onim lijepim osobinama koje ljude cine ljudima.

Pristalica sam da da se naredbodavci i izvrsioci zlicina izvedu pred sud, ma koje vjere i nacije bili, ali nisam pristalica pariteta, koliko ovih, toliko i onih drugih, a vi to uporno zahtijevate. Ideja Velike Srbije je prisutana u svijesti srtpskog naroda. Zbog toga je proliveno mnogo nesrpske ali i srpske krvi. O tome su pisali mnogi, pa i sami ugledni Srbi, ali dzaba, vama je vazno je sta su do skora pricala baratja:Seselj, Draskovic, Nikolic, Karadjic i ostala, a prije njih, Garasanin, Moljevic, Mihajlovic, itd.

Kad ce doci vrijeme otreznjenja??????????? Pozdrav Zah

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 469 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]