Trazis Laoce da ti pojasnim ovu moju recenicu "Vjera je stvar licnog izbora, a religija stvar kulture, kako ja volim kazati".
Kad kazem religija je stvar kulture onda mislim na sve danasnje religije: judizam, hriscanstvo, islam, budizam, hinduizam, toacizam, konfucijanizam i sintoizam, i spremanost svakog kulturnog covjeka da ih uvazava, postuje njihove sledbenbike. A kad kazem, vjera je stvar licnog izbora, mislim na onu vjeru za koju si se opredijelio-odlucio. Priznajem, da danas mnogi ljudi ne prave razliku izmedju religije i vjere kao sto to cinim ja, ali kao sto rekoh "ja volim tako kazati".
Inace, na ovu temu , najbolji odgovor mogu dati Aharon i Vader, koji jako, jako dobro poznaju krscanstvo i islam.
Moj otac je bio musliman, jer je vjerovao u islam, moj djed , pradjed, cukundjed, po ocu i majci, posigurno znam, takodje bili su muislimani. Kad sam navrsio 18 ili 20 godina, mogao sam se opredijeliti za neku drugu vjeru, jer je vjera stvar licnog izbora, ali to nisam ucinio iz mnogobrojnih razloga, ostao sam ono sto su bili moj otac, moji djedovi, pradjedovi i cukundjedovi.
Danas uzivam da citam novine dok sa CD-a slusam ucenje Kur'ana. Jos mi je ljepse, kad slusam ucenje Kur'ana a citam neke price kao ove od Rasida Kadica "Iz stare mahale". Tada se vratim u djetinstvo, sjetim se mog djeda, sjetim se onih lijepih obicija druzenja ljudi, zajdnickog klanjanja-molitve, i ucenja Kur'ana itd.
Ovdje gdje zivim nema tradicije druzena, ovdje su neke druge vrijednosti na cijeni, ali zato kad odem u neku arapsku ili tursku prodavnicu, onda trazim CD sa ucenjem Kur'ana, ezana. Ucaca puno, tesko se oduciti, ali se ipak odlucim. Uciti lijepo Kur'an ili ezan, ne moze svako. Tu treba imati posebnog dara. Mahsuz pozdrav Zah
|