banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 21:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 21:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ne skreći s teme, Helena. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 21:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 15 Jan 2006, 01:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 21:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
Ovako... Nisam citala cijelu temu, pa se izvinjavam istomisljenicima, ako ih uopste ima, ako se vec napisali ovo sto cu sada napisati... malo komplikovano... :D :D ... Sto se tice pusenja i pusaca, nemam nista protiv, ali kada to ne prenose na druge, ne stete drugima puseci u istoj prostoriji, u kojoj nepusaci prislino udisu dim koji im mozda zdravstveno a mozda i na bilo koji drugi nacin smeta. Kada roditelji puse u prostoriji u kojoj se nalaze njihova sopstvena djeca... :( ...zalosno, a to sam imala prilike vidjeti kod svojih prijatelja, mislim kada sam bila mladja... A takodje mi veoma smeta kada, npr. neki pusac uzme dim pa ga, pricajuci sa mnom, polako izduvava meni u lice. :x Nema goreg osjecaja.
Sta preduzeti. Pa ovako, u ugostiteljskim objektima zabraniti pusenje, ko bas ne moze ozdrzati nekih 1h, max 2h mopze izaci i na miru ispusiti cigaretu. Zar je to toliki problem??? :oops: Ali nas dragi, uctivi, obazrivi narod je navikao po svom i ne'mres ga promjenit'... :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 21:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
A sta mislis da se u kaficima pusi a da nepusaci zeljni svjezeg vazduha izadju ispred :wink: (cini mi se pusaci su brojniji ili )

(mislim..ono...pitam za misljenje...nemojte me samo lincovati)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 21:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hehehe... Pa ajmo onda ovako... Sta je nastalo prije? Vazduh ili cigareta? :D Stariji ima prednost...

Al' stvarno ne mozes tako razmisljati, znas i sama da pusenje nije zdravo, a vazduh u svakom slucaju ne skodi koliko pusenje, osim ako bas, bas nije zagadjen... (a do njegovog zagadjenja dovodi i dim iz cigarete... jesam u pravu? ) Dakle, u kaficu, sanmo ime kaze, kafa, popijes kafu, sok ili nesto drugo, a da se zove cigaretic....ne bih ovo pisala.... :lol: :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 21:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja kafu ne pijem bez cigarete (jednog dana sigurno ali taj dan jos nije stigao) i sad zamisli popijem malo kafe i let' pred vrata da zapalim...a-a ne ide to..:)

Kao sto rekoh..razumijem nepusace da smeta dim cigarete, ali sta da se radi....Ne mozes u svim lokalima zabraniti. Mozes jedino napraviti kompromis. npr. pola kafane nepusacima (sa cvijecem, mirisima, i kojekakvim chudima) i pola kafane pusacima sa pepeljarama - svi sretni svi zadovoljni :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 21:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Nije to ni tako jednostavno,jer redovno u jednom drustvu ima i pusaca i nepusaca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 22:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma onda radite sta hocete... Kaj me briga... :lol: 8)

Sretno u pravljenju takvih kafana.... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Dec 2005, 22:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 15 Jan 2006, 01:05, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2005, 09:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Not now, John! je napisao:
ventilator je napisao:
Pogotovo sada kad postoje mjesta za nepusace

Gdje to postoje mjesta za nepušače?

Ja se nadam, venti, da tebi, jednako kao i meni, smeta što se ne sprovodi zakon. Da se zakon sprovodi, onda bi svi kafići bili mjesta za nepušače.

Što se tiče vozača i njihovog zagađivanja, oni plaćaju lijepu cifru novca zato što voze. Osiguranje + aerozagađenje + vodozagađenje i dobije se lijepa cifra od 450 KM godišnje, za automobil srednjeklase. Pored toga saobraćaj se odvija vani, a ne u kafiću. Da li bi tebi smetalo da ja sa motorom uđem u kafić i pustim ga da radi, jer volim miris izduvnih gasova? U ostalom da nema saobraćaja, prestala bi trgovina, industrija i dr.
Pušaći i nepušači plaćaju potpuno jednako zdravstveno osiguranje, što je za mene najapsurdniji aspekt cijelog problema.
U Srbiji se 2-3 miliona € dnevno potroši na cigarete, a onda pričamo kako smo siromašni...
Ja bih uduplao cijenu cigareta, pa bih 1-2 miliona € dnevno davao za medicinu, kao mito svjetskim liderima da se sačuva Kosovo ili nešto treće.

(Moram reći da sam ranije veoma cijenio tvoje odgovore...)

Pa i prije ovog zakona,prije 10 godina,su postojala mjesta na kojima se ne pusi.

Recimo bivsi Sukrija,kad je postao Vesna - onaj dio sa kolacima nikad nije imao pepeljare na stolu i nikad nije bio zona za pusace!
Ako si htjeo pusiti imao si onaj dio gdje je sank i sadasnju zatvorenu bastu koja nije bila zatvorena tada.
Kakva je situacija bila sa Sukrijom ne sjecam se,jer tada nisam bila pusac. :D
Toga se sjecam,jer sam imala nedeljni obred sa prijateljicom (danasnjom kumom) - svake nedelje na kolace,kaficu i razgovor uz dim cigarete. :D
Kolace narucimo u dijelu za nepusace i predjemo u dio za pusace,gdje narucimo kaficu i zasjednemo.
A znam da to nije bilo jedino mjesto,samo sto me sjecanje vise ne sluzi tako dobro,ali za Vesnu znam sigurno,jer smo dugo tamo isle svake nedelje.
Takodje,sad kad je zakon donesen,Vesna Due je odmah pocela da ga sprovodi - stavili su i naljepnice i maknuli pepeljare sa stola.
U parkicu je ista stvar sa pojedinim kaficima (znam samo za one u koje idem).
Jedno popodne poslije posla smo ja i moj dragi usli u dva (sa desne strane iduci od Boske) gdje su stolovi bez pepeljara bili unutra,a vani u onom najlonom oblozenom dijelu stolovi sa pepeljarama.Na kraju smo kafu popili u basti Portobela.
Dakle - to je ok.Odvoji pusace od nepusaca i svi ce biti zadovoljni.
Tacno je da treba vise mjesta za nepusace,ali buduci da pusaca koji obilaze kafice vjerovatno ima vise - samim tim i gazdama se isplati vise pusackih nego nepusackih mjesta.
I meni smeta sto pusacke zone nemaju cesto uredjaje koji bi izbacivali taj dim,nego se zimi desi da ga mozes sjeci nozem,a to i pusacima nije milo,a kamoli nepusacima.

Cigare su akcizna roba,kao i alkohol,pa bi dio novca koji drzava prikupi od toga trebao ici po meni na ocuvanje nase zivotne okoline i neke dobre stvari,a ne u privatne dzepove,kako kod nas redovno biva.

Sto se tice zdravstvenog osiguranja - mislim da je to pljacka!Placas ga,a nemas ga.
Koliko se mjesecno dovaja,da te pare covjek daje na banku,kad mu zatreba mogao bi sebi priustiti covjeka dostojan tretman,a ne za svoje pare biti prepusten na milost i nemilost nasim mesarima u bijelim kutama,koji ocekuju da im se,naravno,u kesu licno od strane bolesnika plati za trud,za koji su vec placeni od strane drzave.
Tako,kad odete kod nas na ginekoloski pregled dobijete odgovor da ultrazvuk nije dobar,znate - radi on,ali tu se nista ne vidi,dodjite vi kod mene privatno u ordinaciju,evo vam moja vizitka.Kompletan pregled ce vas izaci oko 80.
Prije par godina sam otisla sa prijateljicom koja je trebala na mamograf - ista prica,imamo aparat,ali on znate ne radi - ali doktorica koja radi na njemu inace (kad je ispravan) ima ordinaciju u Laktasima,pa vi idite kod nje,znate to vam je sa svim negdje oko 100 km.

Za automobile sam se vise salila,automobil je potreba,korisna stvar - pusenje nije. :D
Mada,mislim da za standard naseg naroda ima previse automobila na ulicama.Svima je postalo lijeno prosetati ili provozati se biciklom.Pojedinci,malte ne,idu u lokalnu trgovinu s autom.

Smatram da je potrebno uvesti malo reda u ovom gradu.
Ali jos uvijek mislim da strucnost doktora ne zavisi od toga da li on pusi u svoje slobodno vrijeme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2005, 11:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2005, 01:39
Bez obzira na naciju, boju kože i religiju - pušači (IMHO) spadaju u jednu najbezobzirniju kategoriju ljudi. Hvala Bogu, ima i izuzetaka (poput moga djeda koji sa svojih 70+ izađe na balkon da nas ne truje), međutim ti izuzeci su toliko rijetki, na žalost, da je to čudo jedno.

Svima nam je na slobodu da činimo što hoćemo, međutim kada mene neko zbog svoje ružne navike da čadi svoja pluća tjera da i ja čadim svoja - onda valjda i to meni uskraćuje slobodu da ne živim sa apsolutno nepotrebnim katranom.

Prije par večeri sam bio bukvalno zatrovan dimom jedne mlade gospođe koja, hajde što nije brinula o meni premda sam bio gost, truje svoju malu djecu ni krivu ni dužnu... Pa ta žena furlija kao turčin - cigara za cigarom! Tri dana nisam mogao doći sebi - smrad mi se uvukao u nos. Ja ne znam stvarno kako je pušačima, ali ja zamalo povratio nisam!

Komentari nekih poznanika: "Slušaj, ako ne mogu da "zapalim" kod tebe, neću ti ni dolaziti kući!" Kakva ovisnost!

Nisam za diskriminaciju, međutim, ne da podržavam ovu odluku WHO-a, nego ako treba izaći ću na ulicu i nositi transparent na leđima sa natpisom protiv pušenja! Doduše, kakva je korist od svega toga, kad pušači već znaju kakve posljedice pušenje izaziva i po njih i po okolinu (očigledno je da im je stav "ko šljivi okolinu"), bilbordi sa sloganima protiv pušenja su svugdje postavljeni, trudnice sjede u parku i puše cigare na kojima piše da pušenje može da ošteti plod u njihovoj utrobi, pop mi dođe kući (dakle nekakav uzor stadu kome je postavljen za pastira) vidi malo dijete da spava, vadi kutiju cigareta iz džepa i pita gdje je pepeljara, na Paprikovcu postojeći oboljeli od karcinoma pluća na žalost dobijaju nove cimere, Marlboro i dalje ima jednu od vidljivijih reklama na Šumaherovoj kapi i spojlerima njegove formule... Bože sačuvaj - kud plovi ovaj brod?

Međutim, poput bilo koje druge ovisnosti, tako i ovisnost o nikotinu treba da se liječi i pušačima treba pomoći a ne "getoizriati" ih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2005, 11:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
ventilator je napisao:
Mada,mislim da za standard naseg naroda ima previse automobila na ulicama.Svima je postalo lijeno prosetati ili provozati se biciklom.Pojedinci,malte ne,idu u lokalnu trgovinu s autom.

Iako se ovo ne tiče striktno ove teme moram reći da je ovo velika istina, nažalost. Ja već duže vrijeme smatram da ima suviše automobila na ulicama. Bio bih sretan kad bi se to smanjilo za jednu trećinu.

ventilator je napisao:
Smatram da je potrebno uvesti malo reda u ovom gradu

Treba uvesti reda po pitanju mnogo čega, i samo nabrajanje bi nam oduzelo mnogo vremena. Ali ne vjerujem u donošenje zakona, od toga kao što vidimo uglavnom nema ništa, veliki broj "velikih" ljudi lako izvrdava zakonima, jer od toga i neki drugi "veliki" ljudi imaju koristi. Jedini pravi i dugotrajni lijek bi bio da se ljudi srede unutar sebe, svako za sebe. Ali nisam optimista po tom pitanju pa smatram da je najbolje koliko je moguće biti neopterećen i neiznerviran zbog stvari koje vidimo i doživljavamo, jer uglavnom ništa ne možemo učiniti a nerviranjem si samo štetimo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2005, 12:39 
Veteran
Veteran

Ako bih ja "birao" mjesta za nepušače onda bih morao u 22.00 kući na spavanje.
Da se zakon sprovodi pušenje bi bilo zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, pa i svim kafićima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2005, 12:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Ja priznajem da je pusenje ovisnost.
I mislim da bi za mene najbolje bilo da zabrane prodaju cigareta. :D
Tada ih ne bih imala gdje kupiti i problem rijesen. :D
Nakon jedno godinu dana,kad se dekontaminiram - nek ih opet vrate u prodaju ako zele. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2005, 14:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Venty...dodji ti na cigar (samo obuci jaknu - moracemo na balkon) :wink: Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2005, 15:32 
Veteran
Veteran

... a najžalije mi je ovih cura. :)
Danas-sutra će biti majke, a puše ko Turci.

Malo-malo pa u gradu vidim curu, sređena, izgleda super, bolje nema ni u mašti, a ne vadi cigar iz usta. :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2005, 15:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Skrecete mi malo s teme :D .

Vi ovdje pricate o necemu sto je u nekim zemljama uradjeno vec prije nekoliko godina. Nema vise kafica i restorana za pusace i nepusace, ima samo za nepusace. Pusaci idu vani, malo su se bunili ali zakon je zakon - i svi ga postuju. U nekim dijelovima Canade pusacima je zabranjeno da puse i u svom dvoristu jer to smeta komsiji.

Sto se tice WHO, mislim da je to da se kaze jasno i glasno da pusenje ubija ljude i da ce oni stati tome na put. Jer poznato je da se ogromna novcana sredstav trose za lijecenje ljudi oboljelih od raka koji je izazvan pusenjem. Vec imas ljudi koji sude tabaco companije za nanosenu stetu, a tako ce biti i sa drugim organizacijama. U Canadi svi izdvajamo za zdravstvo i dosta ljudi protestuje zasto se 'moje' pare trose na takva lijecenja jer neko sebe pravi bolesnim zato sto hoce i onda ja moram platiti da se on lijeci. Isto tako, ovaj act o ljudskim pravima ce morati da se izmijeni i vjerujem da ce se dosta zakona promijeniti kad je ovo u pitanju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2005, 18:07 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2005, 18:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Micelijus - ajde malo dechko spusti loptu, okej?? mislim...ono...ako ti se ne svidja ono sto ja pisem...preskaci majku mu....stavi me na ignore..ili nesto drugo....

Gdje pise "ajmo pricati o necemu drugom"??? Sta pricas ti??? Citaj...dechko citaj sta pise...to je moje misljenje za pusenje....ma chitaj ako ne razumijes pitaj da ti se objasni - ali ne lupaj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2005, 18:33 
DELETED

Poslednji put menjao DELETED dana 05 Dec 2005, 18:39, izmenjena 2 puta

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]